Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Po jakém kohoutovi budou kuřata
Sdílet:

Po jakém kohoutovi budou kuřata

Sezona líhnutí pomalu končí, přesto myslím, že je toto téma zajímavé. Mnoho chovatelů nedrží doma jen jednoho kohouta. Plemeníků mají v chovu více (a to je dobře), a navíc mnohdy nejde jen o jedno plemeno či barevný ráz. Stává se také, že už je po jednom kohoutovi nalíhnuto a chcete vylíhnout kuřata po dalším nebo třeba jen vyzkoušet nového, přivezeného kohouta, zjistit, jaké s vaším hejnem zplodí potomstvo. A nebo pokud chováte více plemen, máte děti, a ty hrozně rády dělají pokusy, nebo naopak, nerady zavírají dvířka… bude vás zajímat, jak dlouho mohou být vejce po pojímání oplozená. A pak jsou tu ti, kdo měli kohouta jen jednoho a o toho přišli a nevědí, jak dlouho poté je ještě možné vejce použít k líhnutí.

 

 

Jak dlouho budou vejce oplozená?

Uvádí se, že chováme-li více plemen a rozdělujeme je do kmenů, nasazovat můžeme nejdříve 10 dní po rozdělení. Po tuto dobu mohou spermie kohouta v pohlavním ústrojí slepice zůstat aktivní.

Situaci řešili také autoři článku v periodiku Kuří dvůr z roku 1891. Uvádí se zde:

„Čtenáře bude jistě zajímat následující pokus. Vzal jsem žlutou kočinku, která doposud s kohoutem nežila. K této dal jsem 28. ledna žlutého kohouta téhož plemene, 31. ledna hamburčana s růžicovým hřebenem (Redcap), 4. února kohouta dorkinského, 8. února světlého bráhmánského kohouta a 13. února stříbrně kropenatého kohouta hamburského. S každým kohoutem žila slepice jeden den. Druhého února počala nésti a snesla 21 vajec za sebou. Poslední vejce bylo sneseno 23. února. Těchto 21 vajec jsem nasadil.

Slepice počala po šesti dnech znovu snášet a snesla 9 vajec. V této době nežila s kohoutem. Také tato vejce jsem nasadil. Z těchto vajec se vylíhla 4 kuřata, pět vajec bylo neoplodněných.

Jedno kuře bylo smíšenec s plemenem dorkinským, jedno smíšenec s plemenem bráhmanským a dva smíšenci se stříbrnými hamburčankami. Mýlka tu není možná, jelikož v rozeznávání smíšenců se úplně vyznám.

Z dříve nasazených vajec vylíhlo se 19 kuřat a sice v tomto postupu: nejprve tři žluté kočinky, na to dva smíšenci s hamburskými růžovitě hřebenatými, dva smíšenci s plemenem dorkinským, pak další dva smíšenci s růž. hřebenatými a tři smíšenci s pl. dorkinským, po té tři světlé brahmánky, jedna hamburčanka a posléze opět tři světlé brahmánky.

Z toho patrno, že vejce bývají oplozena ve vaječníku, kde visí jako zrnka hroznu.

Na otázku, jak dalece jest vejce schopno oplození, nemohu určitě odpověděti, ale vím, že může být oplozeno, když žloutek jest napolo vyrostlý. Důkazem toho jest: Když slepice nejpilněji snáší, má v sobě čtyři až deset vyvinutějších vajec. Tato může oploditi a oplozené může býti třetího dne sneseno, a tu byl žloutek zajisté více než na polovic dorostlý. Nežila-li slepice s kohoutem a dáli se kohout k ní, bývá první oplozené vejce sneseno teprve pátého až sedmého dne.“

Slepice měla hodně dlouhou sérii a také líhnivost byla velmi dobrá. Z první série vajec se vylíhlo 19 kuřat, neuvádí se, kolik z nich bylo oplozených. Pokud by byla líhnivost z oplozených vajec 100 % a předpokládáme, že oplozená nebyla jen první vejce v sérii, pak byla první vejce oplozena od 9. dne poté, co byla slepice přidaná ke kohoutovi. Slepice byla naposledy u kohouta 13. 2., oplozená vejce ale byla ještě ve druhé sérii, kdy se z devíti vajec vylíhla 4 kuřata. Pokud by to byla kuřata z prvních vajec této série, poslední vejce by bylo oplozené ještě po 20 dnech.

Jak to s oplozením vlastně je?

Zdravý kohout po zařazení do hejna slepice okamžitě pojímá, přesto se doporučuje počkat alespoň týden, než vejce nasadíte do líhně.

Ve srovnání se savci je počet ejakulací mimořádně vysoký. Kohout denně pojímá 30–60 krát. Objem ejakulátu u drůbeže je malý, u kohouta např. dosahuje průměrných hodnot 1 ml při koncentraci 3 miliony spermií v 1 mm3. Pojímání trvá kolem třiceti vteřin, spermie se při něm dostanou kloakou kohouta do kloaky slepice a dále do horní části vejcovodu, nálevky. To může trvat několik dní. Je-li v nálevce žloutek, dochází k okamžitému oplození vajíčka. Pokud v nálevce žloutek není, spermie na něj prostě „počkají“. Týden i déle.

Kohouti mají snahu pářit se s co možná největším počtem slepic, ale…

Ano, ale tak jednoduché to není. U promiskuitních druhů soupeří samci sami mezi sebou. Po kopulaci soutěží také spermie v tom, která dosáhne vajíčka a oplodní je jako první. Samci ale spermie rozdávají promyšleně.

Tým z univerzity v Leedsu pod vedením T. Pizzariho zjišťoval, zda má délka kopulace vliv na množství přidělených spermií. Sledoval neochočené kohouty a měřil, jak uvolňují spermie při různých situacích. Uvádí, že přítomnost jiných kohoutů zvyšuje množství uvolněných spermií, tato skutečnost ale závisí na hierarchickém postavení kohouta. Dominantní jedinci navyšují počet spermií i v přítomnosti dalších kohoutů, slabší jedinci, byl-li sok jen jeden. Pokud si kohouti nejsou jisti úspěchem, počet spermií je nižší.

Nové partnerky dostaly spermií více

Švédsko–britský výzkumný tým zjistil, že kohouti věnují podstatně více spermií partnerkám, se kterými se střetnou poprvé, než těm, na které jsou zvyklí. Počet předaných spermií kohouti také zvyšují v případech, kdy je nablízku sok. Toto navýšení ale závisí na hierarchickém postavení kohouta. Při výzkumu bylo zaznamenáno i vnímání určitých prvků atraktivnosti slepic. Ko­houtům se více zamlouvají slepice s hlavou ozdobenou velkým hřebenem, těm také předávají větší příděly spermií. Jejich pokus ale ukázal, že přítomnost jiných kohoutů zvyšovala množství uvolněných spermií.

Slepičí antikoncepce

J. Pazdera uvádí ve svém článku Slepice se smířily se znásilňováním, který je na www.osel.cz, že slepice mají strategii antikoncepce, jež jim dovoluje sperma z nechtěných styků eliminovat. Tato primitivní antikoncepce spočívá v tom, že pokud se kohout slepici nezamlouvá, vytlačí stahy svalstva jeho sperma ze své kloaky.

R. Deanová z Oxford University uvádí, že vyloučeno tak může být až 80 % ejakulátu. Slepice se nechtěného spermatu mohou zbavit stejně jako samice červů, hmyzu nebo primátů. Zbývající část spermií ale vajíčko oplodnit může. Slepice tak mohou mít alespoň částečný vliv na to, který z kohoutů se stane otcem jejich potomků. Po páření se sperma určitou dobu uchovává. Tím že slepice vyloučí část spermatu určitého kohouta, upřednostňuje kohouta, který ji pojímal dříve.

Slepic, které se raději páří s kohouty, kteří souboj o prvenství nevyhráli, moc není. Ale věřte jim… tedy tomu, že budou věrné svému dominantnímu kohoutovi.

Autor textu: Ing. Iveta Prombergerová, Ph.D.
Autor fotografií zdroj: Ing. Iveta Prombergerová, Ph.D.
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru