Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Plymutky - PL
Sdílet:

Plymutky - PL

Vznikly údajně křížením pěti plemen. Poprvé se objevily v r. 1849 na výstavě v Bostonu (dovezeny z města Plymouth). K nám by...

Vznikly údajně křížením pěti plemen. Poprvé se objevily v r. 1849 na výstavě v Bostonu (dovezeny z města Plymouth). K nám byly dovezeny nejdříve z Anglie (v sedmdesátých letech minulého století), před první světovou válkou se u nás objevily už i PL žíhané.

Je to otužilá drůbež, která se hodí i do vyšších poloh. Chová se jako plemeno nosné i masné (maso velmi dobré). Nosnost v prvním snáškovém roce nejméně 180, ve druhém 150 a ve třetím 130 vajec. Kuřata zpočátku volněji rostou a pomaleji se opeřují.

Popis: Trup dlouhý, široký a hluboký, obdelníkového tvaru, záda široká, středně dlouhá přecházející v lehce stoupající plně opeřené sedlo. Ocas krátký, plný, široce nasazený, plynule vystupují ze sedla. Prsa široká, hluboce nasazená, zaoblená, břicho plné, široké. Krk je středně dlouhý a silný, vzpřímený, s bohatým závěsem, hlava středně široká a mírně klenutá. Hřeben jednoduchý, malý s 5-7 nepříliš vysokými zuby, zobák krátký, sytě žlutý. Běháky středně dlouhé, hladké, neopeřené se široce roztaženými, žlutými prsty. U slepic je tvar trupu obdobný, prsa plná, dobře vyvinuté břicho, hřeben mají poměrně nízký, jen málo vystupující z peří temene hlavy.

Zbarvení

žíhané - základní barva peří světle šedá až namodralá (nikdy bílá), každé pírko je napříč pruhováno ostře ohraničenými černými proužky, které se střídají s proužky základní barvy. U tohoto zbarvení rozlišujeme dále odstíny, a to střední (pokud jsou oba zmíněné proužky u kohouta stejně široké - u slepice je poměr šířky tmavých proužků ke světlým 3:2), tmavý odstín (je-li černý proužek širší než světlý) a světlý odstín (je-li naopak světlý proužek širší než tmavý). Kresba každého pírka končí černým proužkem, kresba proužků má být co nejostřejší.

bílé - čistě bílá barva bez žlutého nádechu

žluté - barva peří je sytě okrově nebo oranžově žlutá, ocas je sytě žlutý až bronzový. Podsada žlutá, nebo alespoň žlutavá.

černé - peří černé s kovově zeleným leskem, podsada u kohouta někdy bělavá. U slepic žádoucí čistě žluté běháky. Zobák žlutý až světle rohový.

koroptví - zbarvení podobné jako tytéž odrůdy kočínek a vyandotek, tzn. u kohouta červenavě zlatá hlava, krční závěs zlatavý s ostrou černou kresbou per. Hřbet a kryt křídel červený. Ocas černý se zeleným leskem. Krční závěs je u slepice podobně jako u kohouta, ostatní opeření je světle hnědé, zbarvení břicha je šedé.

modré - chovány jen ojediněle, vyšlechtěny u nás

Váha: kohout 3-4 kg slepice 2,5-3 kg

Velikost kroužku: kohout 22 (dříve III) slepice 20 (dříve IV)

Nejmenší váha násadového vejce je 55 gramů, barva skořápky tmavě žlutá.

Autor textu: Jaroslav Těšínský
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru