Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.9.2017 17:11
Kryštof Sengr

XXX.XXX.28.254

Dobrý den, už 4. den mi sedí kvočna, zatím na falešných vajíčkách. Vím, že to je spolehlivá kvočna, letos mi už odvodila dvoje kuřata, vše v pořádku. Jen se chci zeptat, jestli jí mám dát vajíčka a nechat jí sedět, vzhledem k datu na kalendáři? Děkuji za rady a chovu zdar!

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.9.2017 17:13

Kryštof Sengr napsal(a):
Dobrý den, už 4. den mi sedí kvočna, zatím na falešných vajíčkách. Vím, že to je spolehlivá kvočna, letos mi už odvodila dvoje kuřata, vše v pořádku. Jen se chci zeptat, jestli jí mám dát vajíčka a nechat jí sedět, vzhledem k datu na kalendáři? Děkuji za rady a chovu zdar!

Ne.

10.9.2017 18:59
Kryštof Sengr

XXX.XXX.28.254

Děkuji, já jsem si to taky říkal, ale raději se zeptám.

11.9.2017 15:08
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Opravdu už by to na ní bylo moc. Taky by to nemusela přežít. Mě kvočny vždy zhubnou o 0,5-1 kg.

11.9.2017 22:23
Kryštof Sengr

XXX.XXX.28.254

Tak váhu má v normálu, tu druhou várku odvodila před 6 týdny, já už po ní letos kuřata nechci, ale ona stále sedí a zbytečně hubne, nevíte náhodou, jak jí od toho odradit?

12.9.2017 14:17
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Je to těžké. Měla jsem ten samý problém. Kvokala od začátku srpna. zkoušela jsem odkvokat všemi způsoby, máčení v sudu, zavírání pod bednu na studenou zem, zavěšení do výšky a pod. Myslela jsem, že za 3 týdny bude odkvokáno, ale bohužel vše marné. Sice žrala, ale málo. Sháněla jsem jednodenní kuřata, že bych jí je v noci podstrčila, ale nesehnala jsem, tak nakonec jsem jí ty vajíčka dala a v pátek se mají líhnout. Nejsem ráda, na kuřata už je pozdě, noci jspou chladné, ale nechtěla jsem ji zabíjet, jen kvůli tomu Ta slepice je kost a kůže, taky nevím jestli se z toho vzpamatuje. Teď kdyby mi začala kvokat, tak bych to asi řešila sekerkou.

12.9.2017 16:13
ladd

XXX.XXX.34.52

Zavřete ji někam jen s vodou a krmením a bez podestýlky, aby při sezení měla chladno od spodu. Běžně bývá za tři dny po kvokání. Někdo zde také psal, že kvočnu odkvokal podáním ¼ (?) acylpirinu.

12.9.2017 20:19
Alik1986

XXX.XXX.215.27

Ja som sliepku ponoril do sudu na 10 sekund asi 3 krat.Potom som ju strcil pod sietovanu bendu ktoru som vyrobil.Nedal som jej ziadnu vodu ani jedlo po dobu 3 dni.Schvalne som k tej bedni hazal obilie abi videla ako ostatne sliepky papaju a prealo ju to na 3 den a odvtedy nekvoka.Je to drastycke verte ze som to robil s odporom ale nemal som na vyber.Vlastne mal sekerku.

12.9.2017 20:44

Alik1986 napsal(a):
Ja som sliepku ponoril do sudu na 10 sekund asi 3 krat.Potom som ju strcil pod sietovanu bendu ktoru som vyrobil.Nedal som jej ziadnu vodu ani jedlo po dobu 3 dni.Schvalne som k tej bedni hazal obilie abi videla ako ostatne sliepky papaju a prealo ju to na 3 den a odvtedy nekvoka.Je to drastycke verte ze som to robil s odporom ale nemal som na vyber.Vlastne mal sekerku.

No,3 dny bez jídla a vody je už týrání zvířete. No comment.
Jinak je to skutečně individuální, letos jsem zkusil ten aspirin, ale po 3 dnech žádný výsledek. Nakonec zabrala ta bedýnka na holé vlhké zemi a směs pro nosnice, ale skoro týden to trvalo. Musí se to nasadit hned, jak kvokne, nesmí se to nechat rozjet.

12.9.2017 21:09
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Ano, to je asi to jsem udělala blbě. Sundala jsem jí pozdě z hnízda. Myslela jsem si, že snáší a nenapadlo mě kvokání. Až večer jsem si všimla, že tam pořád dřepí. Tak jsem ji vyhnala, ale než jsem se otočila už tam byla zase. No a asi jsem byla v tom odkvokávání málo razantní. Bez žrádla bych ji nenechala.

12.9.2017 21:48
ladd

XXX.XXX.74.40

Zuzkaa napsal(a):
Ano, to je asi to jsem udělala blbě. Sundala jsem jí pozdě z hnízda. Myslela jsem si, že snáší a nenapadlo mě kvokání. Až večer jsem si všimla, že tam pořád dřepí. Tak jsem ji vyhnala, ale než jsem se otočila už tam byla zase. No a asi jsem byla v tom odkvokávání málo razantní. Bez žrádla bych ji nenechala.

Je to myšleno ji začít odkvokávat maximálně po několika málo dnech sezení, ne ji nechat 14 dní a více zbytečně sedět.
K Alikovi nemám slov, to snad ani nemůže myslet vážně, že na odkvokání mělo vliv, když kvočna viděla, že ostatní slepice nažrat dostanou a ona ne.

12.9.2017 22:01
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

No, to jsem ji vůbec nenechala. Hned večer jsem ji dala pod přepravku. Potom jsem zkoušela všechno a nic nepomohlo. Ona je to asi mimořádně uminutá slepice. Teď bude mít kuřata, tak uvidíme, jak se o ně bude vzorně starat, když si je tak vydupala, teda vyseděla.

13.9.2017 06:51
Alik1986

XXX.XXX.215.27

Presli ju myslenky na kvokani ked bola hladna a videla ako ostatne papaju a ona si mohla tak max pohrabat.Tyzden na to zacala aj znasat.Tento navod som tady niekde vycital.A pardon nebola zatvorena 3 dni ale 2 neviem preco som napisal 3 namiesto 2.

13.9.2017 08:46

Alik1986 napsal(a):
Presli ju myslenky na kvokani ked bola hladna a videla ako ostatne papaju a ona si mohla tak max pohrabat.Tyzden na to zacala aj znasat.Tento navod som tady niekde vycital.A pardon nebola zatvorena 3 dni ale 2 neviem preco som napisal 3 namiesto 2.

Nic ve zlém, ale to asi přikládáme slepičímu myšlení víc, než je možné
Kvokání je pud, nikoliv rozumové rozhodnutí slepice. Nastane kvokací horečka, která se udržuje vytvářením tepla, sedí-li na podestýlce, nutný krok pro inkubaci vajec, opět není podle mne rozumem ovlivnitelný. Navíc kvokající slepice ani sama nejeví moc zájem o žrádlo (moje zkušenost), moje hedvábky (což je trochu extrém, uznávám) by z hnízda samy neslezly, dokud by nezdechly. Takže pro příště naopak přidat bílkovinnou stravu, která podpoří ukončení kvokacího procesu, ne držet slepici o hladu a žízni.

13.9.2017 12:50
slamos1

XXX.XXX.52.72

Plne podtrhuji nazor Frufru, to je my lidé si myslíme že přírodu předeláme podle sebe, kvokání je přirozenost a zakažte slípce kvokat je stejné jako mé dva vnuky zkusit předelat z léváka na praváka. Proste vylepším stravu, zvednu bílkovinu a je to bud a nebo.Loni mi slípka začala kvokat v prosinci a po svátcích se lihly kuřata, přežila to kvočna, kuřata a dokonce i já, je to extrem ale holt se stalo.

13.9.2017 12:58
ladd

XXX.XXX.34.52

Kvočny jsem zavíral na tři dny do prasečího chlívku kde byla tma (tak jak to dělávala babička), tudíž se najíst a napít nemohly. Byla tedy chuděry tři dny ve tmě o hladu a žízni na studené podlaze. To odkvokání jsem přisuzoval té tmě, že se slepice vlastně zchladí, jsem vyčetl až tady na fauně. Je pravdou, že za ty roky po třech dnech, až na pár výjimek, přestaly kvokat spolehlivě. Možná tedy tma je další faktor, který se k účinku chladu připočítává. Po tom co se mi stalo, že některá kvočna po třech dnech kvokat nepřestala, jsem vypouštění z odvykačky načasoval na odpoledne po sběru vajec, kdy byla hnízda uzavřena, takže nebyla možnost zasednout do hnízda. Slepice musela být do večeru venku a v noci jít spát s ostatními na hřady. To zafungovalo i na případnou notorickou kvočnu. Jestli se ale jedná o hedvábničky nebo jiná hodně kvokavá plemena, tak je možné, že ji zkrátka neodkvokáte.
Každopádně bych doporučil odvykačku i zatemnit s tím, že jednou za den na půl hodinky se pustí světlo, aby se kvočna najedla a napila. Po třech vypustit večer a zajistit, aby neměla přístup na hnízdo, získá se tak noc navíc na zchlazení na hřadu.

13.9.2017 13:12
.tumash1983.

XXX.XXX.226.2

Dočetl jsem se spoustu různých rad a typů, ale mě se na odkvokání osvědčilo: Zavřít kvočnu do drátěné bedny jídlo i pití dávám, ale při kvokání toho stejně moc nesní. Do krmení přidám víc sójového šrotu než dávám ostatním. Bedna je ze všech stran ze svařovaného pletiva oko 1x1 cm. Bednu zavěsím cca metr do výšky ve stodole. Tím pádem si pod sebou kvočna nemá co zahřát a i ty nejzarputilejší to do týdne přejde. Koupání ani prášky se mi neosvědčili...
Chovu zdar!

Přidejte reakci

Přidat smajlík