Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.3.2023 02:19
paveko

XXX.XXX.168.191

dotaz umýváte vejce do líhně

3.3.2023 04:39
jo012810

XXX.XXX.101.35

paveko napsal(a):
dotaz umýváte vejce do líhně

Pokud jde o líhnutí hrabavé drůbeže, ak by měl být výběh bez bláta a hnízda vystlaná např. listím z ořešáku, slámy...Pak není třeba omývat. Jiné je to např. u kachen. Tam ano, ve vlažné vodě.

3.3.2023 09:55
MiraTom

XXX.XXX.221.85

A když mám pár slepiček a je škoda každého vejce, které vyjde nazmar? Třeba je na skořáce trus - tomu ani sebelepší výběh nezabrání. Toto vejce tedy vyhodit, nebo lze nejak očistit?

3.3.2023 10:25
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Určitě vejce umyjte..do líhně jedině vajíčka umytá,infekce může vejce,kuře poškodit..
.pod kvočnu také čistá vejce,ale s tím se nic moc dělat nedá,slepice má z venčení nohy špinavé..ale ta příroda funguje jinak..poradí si..slepice obrací vejce v podestýlce v hnízdě,seno,sláma, a přitom se ta vejce čistí..maji to vymyšlené 😀

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.3.2023 11:13

Já jsem tu, mám tucha, zaregistrovala nějakou radu, že slepičí jen očistit nasucho - čiže třeba nehtem trus odstranit a pak jen doleštit utěrkou... (nebo tím senem, že)

Nemůže se omytím infekce dostat póry skořápky dovnitř?

3.3.2023 11:19

MiraTom napsal(a):
A když mám pár slepiček a je škoda každého vejce, které vyjde nazmar? Třeba je na skořáce trus - tomu ani sebelepší výběh nezabrání. Toto vejce tedy vyhodit, nebo lze nejak očistit?

Trusu v hnízdě určitě nezabrání výběh, ale měl by tomu zabránit chovatel. Trus v hnízdě není normální a právě chovatel by měl odstranit příčinu, která k tomu vede.
Vejce jsou mimo jiné hodnotnou potravinou, která má schopnost nasávat do sebe během chladnutí různé patogeny z vnějšího prostředí. Čistá hnízda jsou základ jak tomu zabránit.
Jinak pokud už ke znečištění dojde, je lepší mechanické očištění (u hrabavé drůbeže), než mytí celého vejce. Mytím se celkem spolehlivě ze skořápky mimo špíny odstraní i povrchová ochranná vrstva (kutikula), která právě omezuje průnik patogenů do vejce.
Kvalitní nasadova , ale i konzumní slepici vejce by neměla být umyvana, protoze se tím snižuje jejich trvanlivost a lihnivost.

3.3.2023 11:39
Varaxi

XXX.XXX.191.78

Já jsem konzumní vejce nikdy nijak nečistila.
Co se týče násadových vajec, ve své široké zkušenosti (5 vysezených kuřat :D) jsem je jemně objela jemnozrným smirkovým papírem.

Vrků

3.3.2023 11:57
Vrků

XXX.XXX.23.169

Varaxi napsal(a):
Já jsem konzumní vejce nikdy nijak nečistila.
Co se týče násadových vajec, ve své široké zkušenosti (5 vysezených kuřat :D) jsem je jemně objela jemnozrným smirkovým papírem.

Já husí zásadně rašplí.

3.3.2023 12:11
MiraTom

XXX.XXX.221.85

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Trusu v hnízdě určitě nezabrání výběh, ale měl by tomu zabránit chovatel. Trus v hnízdě není normální a právě chovatel by měl odstranit příčinu, která k tomu vede.
Vejce jsou mimo jiné hodnotnou potravinou, která má schopnost nasávat do sebe během chladnutí různé patogeny z vnějšího prostředí. Čistá hnízda jsou základ jak tomu zabránit.
Jinak pokud už ke znečištění dojde, je lepší mechanické očištění (u hrabavé drůbeže), než mytí celého vejce. Mytím se celkem spolehlivě ze skořápky mimo špíny odstraní i povrchová ochranná vrstva (kutikula), která právě omezuje průnik patogenů do vejce.
Kvalitní nasadova , ale i konzumní slepici vejce by neměla být umyvana, protoze se tím snižuje jejich trvanlivost a lihnivost.

S tím naprosto souhlasím. Hnízda mají vystlaná vrstvou smrkových hoblin. Hobliny jsou čisté, pokud se občas nějaké znečištění objeví, ihned měním za nové. Přesto prakticky ob den / ob dva dny naleznu jedno vejce lehce znečištěné od výkalů (velikost cca jako koruna). Letos mne čeká první líhnutí a jelikož mám pouze 4 slepičky, rád bych využil maximum násadových vajec.

3.3.2023 13:12
ančovička1

XXX.XXX.243.243

A kohouta máte?😀

3.3.2023 13:17
MiraTom

XXX.XXX.221.85

ančovička1 napsal(a):
A kohouta máte?😀

:-) toho mám. Akorát ten vejce nepřidá :-)

3.3.2023 13:48
ančovička1

XXX.XXX.243.243

👍😀 a jaké plemeno máte slepičky? 🐓

3.3.2023 15:46
MiraTom

XXX.XXX.221.85

Leghornky a kohout taktéž.

4.3.2023 13:44
honzapm

XXX.XXX.134.34

MiraTom napsal(a):
S tím naprosto souhlasím. Hnízda mají vystlaná vrstvou smrkových hoblin. Hobliny jsou čisté, pokud se občas nějaké znečištění objeví, ihned měním za nové. Přesto prakticky ob den / ob dva dny naleznu jedno vejce lehce znečištěné od výkalů (velikost cca jako koruna). Letos mne čeká první líhnutí a jelikož mám pouze 4 slepičky, rád bych využil maximum násadových vajec.

Toto je dědičné.
Slepice, která při tlačení vejce utrousí pravidelně i trus,
bude mít stejně "postižené" i dcery.

Mimo dědičnost
- částečně se dá trus na vejcích eliminovat krmnou dávkou.
Obecně "škodí" více olejnatých semen (slunečnice, kardi, proso, řepka).
Zvlášť teď v zimě má chovatel tendenci rozhodit trochu slunečnice slepicím.
Další v jídelníčku je pekingské (nebo jiné) zelí. A namočené pečivo.

Vedu rodokmen, tak vím, že např. byla-li slepička jako kuře s ulepeným
zadkem, je vysoká pravděpodobnost, že bude snášet znečištěná vejce.
Tak je lepší takové kusy hned v odchovně vyřadit.
S kulturou prostředí (suchý výběh, suchá maštal, čistá hnízda)
to opravdu nemá nic společného.

Je to jako třeba s vyhřeznutím kloaky - některé slepici se to nestane
za léta života, jiná k tomu inklinuje.
Díky rodokmenu jsem vysledoval, že slepice, jejíž sestru jsem musel
zabít kvůli vyhřeznutí kloaky (snášela obrovská vejce na čistokrevnou),
tak část dcer této sestry opět trpěla na vyhřezávání kloaky.
Byly to konkrétní linie od jednotlivých chovatelů, vše přísně značeno.

Je to takový úsměvný paradox - velká vejce jsou určitě milou vlastností
u čistokrevných, ale zároveň s sebou nesou jistá úskalí.
I proto je ten chov vlastně taková zábava.
Pořád je co zlepšovat, i co se učit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík