Jak pomoci při líhnutí?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.6.2010 12:09
awery

XXX.XXX.123.88

Dobrý den, prosím o radu.
Včera večer se mi začli líhnout indičtí běžci. Naklovali si skořápky, menčí otvor ale od te doby se nehli ani o minimetr, mám dál čekat, nebo jim nějak pomoci? během líhnutí mi trochu lítala teplota, bojím se aby nebyli slabí a nepozdechali než se vylíhnou. 2/5 vajec nejeví známky líhnutí ( mám pocit že zárodky odumřely) smajlík smajlík
Děkuji

10.6.2010 14:28
agria

XXX.XXX.227.68

Letos je to všechno nějaké opožděné. Některá kachňata se mi líhla dokonce 3 dny. Asi bych ještě moc nespěchala.

10.6.2010 14:43
lavacca

XXX.XXX.1.3

Pokud se hýbou, tak je to v pohodě. Jen se koukněte, aby jim nepřischla blána k peří, špatně se to z nich sundavá a jedno kachně se nám díky tomu odmítalo z vejce dobývat dál ven. :-| Musela jsem ho nakonec oloupat sama(s tím, že jsme nůžtičkami na nehty odtříhla blánu od vajíčka a pak to rozmočila a sundala).

Jinak jediné, co dělám je, že pokud se líhnou takhle dlouho, tak jim kápnu trochu vody na tu skulinu - aby byla skořápka vlhčí a lépe křupla. Rozhodně 24 hodin s naklováním vydrží bez ujmy na zdraví, některá mláďata se takto naklovou a teprve tráví žloutek. Jiná se začnou líhnout až když už mají stráveno. Tak hlavně nevyndavat předčasně. :-|

A pak se určitě pochlubte, jak to šlo. :-)

10.6.2010 14:59
agria

XXX.XXX.227.68

No vidíte na to jsem zapoměla. Rosit, rosit... Jinak taky jsem jednou nevydržela a chtěla pomoci. Blanka nebyla ještě zralá a zbytečně moc to krvácelo. Tak teď raději počkám.

11.6.2010 01:18
awery

XXX.XXX.123.88

Děkuji za rady. Jedno kachně už je venku, má se k světu ale zbytek pořád nic, tak uvidím :o)
Můžu se zeptat, jak dlouho mám čekat? Do té doby, dokud cítím pohyb ve vajíčku ( slyším zvuky) a nebo to znamená, že dokud se hýbe, je ok jakmule se přestane hýbat tak je KO?
Nebo je nějaká "obecná" lhůta, do kdy je normální čekat, a kdy už něco začít dělat ( a co?)
Jinak dneska jsem rosila asi co 3hod ale nevím, jestli to má vliv. Přijde mi, že se jim spíš ven nechce, než že nemůžou.
S pozdravem ZČ

11.6.2010 08:50
lavacca

XXX.XXX.1.3

awery napsal(a):
Děkuji za rady. Jedno kachně už je venku, má se k světu ale zbytek pořád nic, tak uvidím :o)
Můžu se zeptat, jak dlouho mám čekat? Do té doby, dokud cítím pohyb ve vajíčku ( slyším zvuky) a nebo to znamená, že dokud se hýbe, je ok jakmule se přestane hýbat tak je KO?
Nebo je nějaká "obecná" lhůta, do kdy je normální čekat, a kdy už něco začít dělat ( a co?)
Jinak dneska jsem rosila asi co 3hod ale nevím, jestli to má vliv. Přijde mi, že se jim spíš ven nechce, než že nemůžou.
S pozdravem ZČ

Myslím, že můžete počkat i 24 hodin od naťuknutí vejce. Jinak pokud není ještě naťuklé ale je v něm pohyb, tak nechat holt déle až se rozhodne kachně vylézt na svět. :-) Ono čím starší vajíčka, tím později se kachně obvykle líhne. Navíc pokud se mu na svět chtít nebude, může mít taky nějakou vadu. Určitě to vejce sama nenaťukávejte, Nemá to cenu. Buď by jste kachně vyndala moc brzo nebo by taky mohlo být neživotaschopné. :-|

My necháváme vajíčka cca 3 dny přes termín, pak je normáně vyhodíme na hnůj. Co jiného s nimi, že?

Jinak my rosíme 1x denně - ke konci vyloženě vajíčko poleju vodou a jinak pořád doléváme vodu do líhně (má tam takový žlábek). Kolik je procent vlhkost v líhni nevím, žádný měřič vlhka tam není, ale máme jí jinak na 38,2 stupně. :-)

12.6.2010 16:42
awery

XXX.XXX.123.88

Děkuji všem za rady, tak všechny tři už jsou venku ( z 5-ti vajec). Mám tak malo vajíček ptž jsem měla jen dvě kachny, které se ve snášení teda moc nepřetrhly. Ale mám tam asi ještě 15 vajíček tak uvidím co z toho bude. Můžu se ještě zeptat, vy jste líhla běžce při 38,2? já mám nastaveno 37,7°C na stolní líhni na 30vajíček. Může to být důvod proč se líhli tak dlouho? První se vyklubal asi 20hod po naklování, druhý asi 36hod a třetí za 2 dny .
A poslední otázka, jak se pozná kačer od kachny? Zbarvením? Jedno kachně je zbarvený jak divoký kačeny a 2 jsou šedivé se žlutou náprsenkou (viz foto)
Děkuji moc :-)
Zuzka

12.6.2010 17:10
lavacca

XXX.XXX.1.3

Gratuluji k prckům. :-) Na 38,2 stupňů líhneme kachny pižmové. U líhně v návodu psali obecně slepice, kachny, krůty, atd. a právě u kachen je 35 dní při 38,2 stupně. Takže tak. :-)

Co se týče rozlišování takto brzy po vylíhnutí moc neporadím. U pižmovek to rozliším cca v 1 týdnu věku, kdy kačírci mají delší tělíčko, ale běžce jsme nikdy neměli, tak v tom nemůžu sloužit. :-|

12.6.2010 21:25
deaf lukas

XXX.XXX.28.248

lavacca napsal(a):
Gratuluji k prckům. :-) Na 38,2 stupňů líhneme kachny pižmové. U líhně v návodu psali obecně slepice, kachny, krůty, atd. a právě u kachen je 35 dní při 38,2 stupně. Takže tak. :-)

Co se týče rozlišování takto brzy po vylíhnutí moc neporadím. U pižmovek to rozliším cca v 1 týdnu věku, kdy kačírci mají delší tělíčko, ale běžce jsme nikdy neměli, tak v tom nemůžu sloužit. :-|

Dá se 100% poznat podle pohlaví?

13.6.2010 14:51
awery

XXX.XXX.123.88

Dobrý den,
děkuji za odpověď, taky jsem si myslela že se mají líhnout po 35-36 dnech ale tyto se líhly po 28 nebo 29 dnech, dost mě tím překvapily. Úplně přesně nevím, čím se mám řídit, o běžcích jsem nikde nic konkrétního nenašla, zdá se mi, že se líhnutí zatím víc směruje jako na "běžné" typy kačen.
Teploty jsem v různých publikací našla různé, někde bylo právě 38.2°C někde 37,7°C tak nevím ,prostě jsem si vybrala teplotu na kterou líhla paní, která mi líheň půjčila (líhla tak i pižmovky a říkala že téměř 100% líhnivost) tak jsem to tak nechala, jen seřídila a uvidíme.
Mám ale dost strach. Dnes v noci tady byla hrozná bouřka a vyhodila asi na 6hodin proud. Líheň jsem obložila polystyrenem ale stejně vychladla, tak jsem zkusila na plnovém vařiči nahřívat nějaké kameny, které by měly chvilku držet teplotu ale stejně tak do 20 minut byly chladné. Mám tam jednu várku, která se má líhnout asi za 3-5 dnů, druhá asi za 8-10 adnů, jakou to má šanci? Teplota mohla spadnout na 27°C smajlík Tak vážně nevím, co si myslíte?
Už jsem z toho měla takovouradost, že budu mít hejno malých "lahváčů" jak se tady běžcům díky jejich postoji říká a ono toto smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík Hlavně že zase chtějí zdražovat, zmetci!
Zuzka

13.6.2010 15:35
lavacca

XXX.XXX.1.3

No, nám vypadl proud někdy 14 dní po nasazení vajec (tj. čekaly kachňata ještě 3 týdny) a žádný problém nebyl. To, co bylo oplodněné se vylíhlo, to co bylo čisté bylo holt čisté. :-| takže snad se nic nestalo a kačata se v pohodě vylíhnou. :-)

13.6.2010 19:07
oskar222

XXX.XXX.93.15

moc prosim o radu, cim drive, tim lepe. Jedno kure ma nejak posramocene nozky, jednou tak na pul zvlada a druhou ma jen natazenou, nevim co delat... lze to nejak vylecit ci svazat, aby mohlo chodit? dekuji velmi

13.6.2010 20:06
lavacca

XXX.XXX.1.3

Obávám se, že se to nespraví. :-| Stalo se nám to u 1 kuřete - vylíhlo se dřív a ještě nebylo vypnuté automatické otáčení vajec... no a asi si tak nějak skříplo nožku, protože s ní nemohlo hýbat. Sice se chodit snažilo, ale nožka ho vůbec neposlouchala. Nakonec jsme ho museli utratit, aby se netrápilo. smajlík

13.6.2010 20:16
oskar222

XXX.XXX.93.15

toho sem se prave obaval smajlík prave, ze ma chut k jidlu tak jsem doufal...

14.6.2010 13:55
awery

XXX.XXX.123.88

Můžu se zeptat, asi hlavně chovatelů kačen, jak se dá poznat pohlaví káčat? Liší se kachňata třeba zbarvením nebo spíš stavbou těla nebo jen po hlase smajlík? Mám tam dvě šedivé kačenky a jednu ala divoká káčata. Je rozdílné zbarvení známkou odlišného pohlaví nebo jen jejich barevné varianty? Otec byl hráškový, kačeny pstruhové.
Děkuji

14.6.2010 20:58
lavacca

XXX.XXX.1.3

já osobně rozeznávám kačata pižmová dle stavby těla - kačírci mají tělíčko i zobák delší. kačenky jsou kratší a takové kulatější. Co se jiných druhů kačen týká nevím, zda to u nich též platí. smajlík

16.6.2010 22:12
awery

XXX.XXX.123.88

Tak je to tu, vylíhla se další várka i přes to, že jsem se bála zmíněného výpadku proudu.
Na svět přišlo jedno žluté, jedno černé s náprsenkou a jedno v divotém zbarvení. Skóre je 3 ze 4 vajec.
Dokonce se mi podařilo mobilem natočit líhnutí posledního kačátka! Ve zkratce jsou to 4 minuty zívačka a pak 10 vteřin úžasu :)
Jinak 2 z předchozí skupinky se daří výborně ale to jedno nevypadá dobře, jen polehává, skoro nechodí a je stejně velké jako ty dneska vylíhnuté :(
Můžu se zeptat, jak utrácíte tyto slabé kousky? Zatím ho sice nechci odsoudit, ale pokud to takto půjde dál, tak asi pojde sám :(
Děkuji

2.12.2015 22:19
milcek

XXX.XXX.252.163

awery napsal(a):
Tak je to tu, vylíhla se další várka i přes to, že jsem se bála zmíněného výpadku proudu.
Na svět přišlo jedno žluté, jedno černé s náprsenkou a jedno v divotém zbarvení. Skóre je 3 ze 4 vajec.
Dokonce se mi podařilo mobilem natočit líhnutí posledního kačátka! Ve zkratce jsou to 4 minuty zívačka a pak 10 vteřin úžasu :)
Jinak 2 z předchozí skupinky se daří výborně ale to jedno nevypadá dobře, jen polehává, skoro nechodí a je stejně velké jako ty dneska vylíhnuté :(
Můžu se zeptat, jak utrácíte tyto slabé kousky? Zatím ho sice nechci odsoudit, ale pokud to takto půjde dál, tak asi pojde sám :(
Děkuji

Nejlepší je asi hodit o zem a dát kočkám.

Přidejte reakci

Přidat smajlík