Tiež by ma to zaujmalo. Mám podobný problém u zVe. V prvom perí paráda a po výmene letiek identické biele rozmazané škvrny na jednej letke, tej istej na každom krídle. Čiže keď ju má na lavom krídle na 5 v poradí, tak isto i na pravom na 5 letke. Vždy iba jedno pero, chvostové perie bez zábelov. Sliepky mám z vlastného chovu, kohútov nakupujem každý rok nových- cudziu krv v ČR. U sliepočiek- kuričiek sa neobjavil ani jeden zábel. Pohlavia odchovávam osobitne. Nerozumiem tomu. Predtým sa mi vyskytli zábely aj vo večšej miere a trebárs na jednom krídle aj na viac letkách, či krovkách a teraz akoby boli urobené podla šablony.
Dobrý den,
mám stejný problém u rodajlendek. Poptával jsem se u chovatelů tohoto plemene a všichni se shodli, že příčinou může být vysoká teplota při líhnutí, a nebo příliš nízká při odchovu. Já se přikláním ke druhé možnosti, poněvadž jsem líhnul dvě várky při stejné teplotě a vlhkosti. Z dříve vylíhnutých kusů se záběly nevyskytly a při druhé ano. V době, kdy jsem z odchovny mladé kusy později vylíhnutých kuřat přemísťoval ven bylo poměrně chladno a to mohlo být pravděpodobnou příčinou. Jsem zvědavý letos, jak to dopadne. Dříve jsem se se záběly také setkal, ale většinou u jednoho maximálně dvou kusů.
Zdravím,
mě se občas vyskytne záběl u bantamek černých a to jak u kuřat tak i u přepeřených jedinců. Konzultoval jsem to s několika špičkovými chovateli a schodujeme se na tom, že to může být způsobeno stresem jak při odchovu, při výskytu nemoci, při odstavech a přesunech drůbeže. Toto tvrzení lze ověřit při výskytu nějaké této zkušenosti, např. pokud vypadne na pul dne proud a kuřata v odchovně musejí odolávat chladu, pozoroval jsem větší výskyt zábělu. Pozoroval jsem to i např. už u odstavených jedinců při přepeřování, kdy byla delší dobu nepřízeň počasí, deště a vichr. Já osobně nezařazuji takové jedince do chovu. JH
Taky nezařazuji do chovu zvířata se záběly. Jestli je to geneticky dáno tak na to jsem nedostal jednoznačnou odpověď a ani v literatuře jsem se o tom nic nedočetl. Možná by bylo nejlepší sehnat nějakého experta na genetiku a zeptat se jeho. V každém případě je nejlepší o tomto problému vědět hodně. Letošní rok jsem měl na záběly kritický z 30 kuřat jsem nechal do chovu jen 5 slepiček a z kohoutů jsem nemohl do chovu zařadit, ani jednoho a dokonce i zájemce co ode mě berou kohouty jsem musel zklamat poněvadž jim nebudu prodávat kohouty s exterierovými vadami. Snad letošní rok se vydaří.