Hrubnutí kůže na nohou slepic

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.3.2011 20:09
petka

XXX.XXX.67.131

Nedávno jsem si tu našla diskuzi na téma výrůstků na nohách slepic, v odpovědích podle fotek bylo, že se jedná o vápenku- zákožku svrabovou. Chci se jen zeptat, jestli o totéž jde i u našich slepic. Nikdy jsme s tím problém neměli, ale loni, po dovozu mladých slepic od známého (domácí odchov) a po 3měsících slepic z Polska, se zhrubnatění kůže nejdřív objevilo na slepicích od známého a posléze na některých z Polska. Děkuji za pomoc

17.3.2011 20:21
dorm

XXX.XXX.64.242

jedná se o vápenku

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.3.2011 21:33
Uživatel s deaktivovaným účtem

dasa to jednoducho vyliecit natierat niecim mastnym,alebo olejom aby sa tie roztoce zadusily,,ja som natieral modrou indulonou,,

17.3.2011 21:47
krenzis

XXX.XXX.255.157

Namáčejte to do oleje. Já to dělal měsíc v prvním týdnu jsem běháky namáčel do stolního oleje a od druhého týdne jednou. Vápenku tvoří paraziti, kteří žijí v šupinách na kůži běháku a olej je zadusí a budou mít opět pěkné běháky. Mi se vápenka vyskytla u Wyandotek a nyní mám klid. Běháky občas prohlédnu a jakmile mám podezření, že se vápenka tvoří namočím běháky do oleje a vápenka je ta tam:-).

18.3.2011 08:54
husagusta

XXX.XXX.40.50

Nechci Vás strašit, ale když jsem chovala drůbež ještě jako svobodná u rodičů, s vápenkou jsem bojovala snad celou dobu, tak 12 let.smajlík Vždycky jsem nohy natřela olejem, oloupalo se to, ale už nikdy nemají klasické šupiny, jsou bez nich oloupají se také a nohy jsou jen hladké. Stříkala jsem je po oleji i Arpalitem . Problém je, že se vždycky objevila znova a znova. Teď bydlím jinde a tento problém nemám, ale děsím se kdyby to přišlo, je to nezničitelné. Nějaká dezinfekce zařízení nebo i výběhu, to si nedovedu představit, jak by se to dalo tak dokonale udělat a navíc to stříkání:-(. Nehodlám při postřiku dýchat bůhví co. Omývat něčím zdi a podlahy v celém chlévě smajlík je taky nesmysl.

18.3.2011 10:52
marysh

XXX.XXX.146.76

Nestrašte,není to zas taková pohroma.Docela dobře se to olejem vyléči,je dobré vyčistit a vydesinfikovat i celé chovatelské zařízení a výběch.Někdo tady psal,že opatrně s pouštěním slepic na hnůj a právě o tom to je !

18.3.2011 18:11
deaf lukas

XXX.XXX.161.251

husagusta napsal(a):
Nechci Vás strašit, ale když jsem chovala drůbež ještě jako svobodná u rodičů, s vápenkou jsem bojovala snad celou dobu, tak 12 let.smajlík Vždycky jsem nohy natřela olejem, oloupalo se to, ale už nikdy nemají klasické šupiny, jsou bez nich oloupají se také a nohy jsou jen hladké. Stříkala jsem je po oleji i Arpalitem . Problém je, že se vždycky objevila znova a znova. Teď bydlím jinde a tento problém nemám, ale děsím se kdyby to přišlo, je to nezničitelné. Nějaká dezinfekce zařízení nebo i výběhu, to si nedovedu představit, jak by se to dalo tak dokonale udělat a navíc to stříkání:-(. Nehodlám při postřiku dýchat bůhví co. Omývat něčím zdi a podlahy v celém chlévě smajlík je taky nesmysl.

Kuře mají šupiny na nohách a takové šupiny zůstanou až do smrti (samozřejmě šupiny jsou větší, ale jen tak v celém životě nepadají). Když slepice má vápenku, její šupiny na nohách opadnou, tak nové šupiny netvoří, proto majjí hladké nožky - tak už nejsou odolné proti vápence. Myslím, že netvoří šupiny nové. Jen v zárodku ano. smajlík
pup

18.3.2011 18:19
marysh

XXX.XXX.146.76

Nooo,nevim,nevim....Parkrát jsem viděl poškozené i vytržené šupiny při pozdním nasazování kroužků a vždy v pořátku dorostly.Možná napadení vápenkou bylo tak brutální a pozdě lečene,že došlo k poškození hrubší vrstvy kůže i s ložisky šupin.

18.3.2011 19:55
petka

XXX.XXX.67.131

Děkuju všem, zítra se s rodiči vrhneme na slepice a uvidíme. S tím nepouštěním na hnůj je to poměrně problematické, hnůj je přímo za zdí od kurníku, ohraničen,ale kvůli vyklízení kurníku je volně přístupný a nějakým ohraničením by se stížilo vynášení pilin a sena, popř slámy. Až bude počasí, budeme zase vápnit vnitřek a vydesinfikujeme, už jsme museli loni kvůli všenkám. Je to nekonečný boj.

19.3.2011 13:24
dorm

XXX.XXX.64.242

olej na běháky 2-3x,vystříkat a desinfikovat kurník Biokilem,dát nové hřady(tam je nejvíce roztoče) a je po problému..ba naopak si polepšíte a slepičkám se uleví,páč slepice se zákožkou svrabovou trpí má čtvrtnovou snůšku,nebo vůbec žádnou:-)

19.3.2011 16:52
danurba

XXX.XXX.40.197

Veterinář mi poradil po zlikvidování akutní vápenky olejem ještě zavřít slepice do kurníku a všechno to vystříkat Neostomozanem. Mělo by to zlikvidovat i čmelíky a další slepičí breberky. Ještě jsem to nedělala, Neostomozan používám na likvidaci kožních parazitů u koz a na svrab u psů. Máte s tím někdo zkušenosti u slepic?

Přidejte reakci

Přidat smajlík