Kachničky mandarínské

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.6.2011 15:59
jirabart

XXX.XXX.85.144

Letos jsem se dočkali prvních kachňat od v loni pořízených mandarinek. Kachna hvízdáka stejnobarevného ještě sedí na 7 vejcích.
Začalo to obhlížením budky.

6.6.2011 16:02
jirabart

XXX.XXX.85.144

To je jejich království, které obývají společně s párem hvízdáků stejnobarvých.

6.6.2011 16:04
jirabart

XXX.XXX.85.144

Kachničce se zalíbila tahle budka, později však i hvízdence a podnesla jí tam 4 vejce.

6.6.2011 16:06
jirabart

XXX.XXX.85.144

Kachna nanesla 11 vajec a 4 jí tam snesla hvízdenka.

6.6.2011 16:09
jirabart

XXX.XXX.85.144

Protože hvízdáci mají kratší dobu inkubace, podložil jsem její 4 vejce po 3 dnech sezení, aby se líhla stejně.
Hvízdenka po vytlačení z budky přestala snášet a po 14 dnech začala nést znovu do jiné budky a teď již týden sedí na 7 vejcích.

6.6.2011 16:13
jirabart

XXX.XXX.85.144

V pátek se vylíhlo 6 kachňat mandarinek a jedno kachně od hvízdáků.
Během sezení kachna z budky 3 vejce hvízdáků vyhodila, bohužel i jedno svoje.
Všech sedm kachňat se má čile k světu.

6.6.2011 16:15
jirabart

XXX.XXX.85.144

6.6.2011 16:22
jirabart

XXX.XXX.85.144

6.6.2011 16:27
jirabart

XXX.XXX.85.144

To vpravo je kachně hvízdáků.

6.6.2011 16:32
jirabart

XXX.XXX.85.144

Velice špatně se fotí, stále se schovávají do keřů. Nějaké fotky ještě pořídím.

6.6.2011 22:22
pepina

XXX.XXX.128.126

To je nádhera, přeji úspěšný odchov. Zajímalo by mě, kde berete takové množství toho plovoucího žabince. Já si přinesla od známých a během dvou dní to bylo pryč. Kačeny řádily jak černá ruka.:-)

7.6.2011 15:23
jirabart

XXX.XXX.85.144

Na žabinec jezdím každý 3 den a jen se po něm zapráší. Dovezu vždy 10 litrový kýbl. Až povyrostou budu asi muset častěji. Naštěstí ho je na jezírkách dost.

7.6.2011 15:25
jirabart

XXX.XXX.85.144

Už pomalu ztrácí plachost a dají se pěkně vyfotit.

7.6.2011 17:30
deaf lukas

XXX.XXX.161.251

Super fotky momentek! Nejvíc se mi líbí jak kačer skáče do vody smajlík
pup

7.6.2011 18:05
beda

XXX.XXX.107.130

- no ten okřehek to je něco pro ně! Porostou jak /no říká se z vody/!:-) Máte promyšlené kupírování, nebo to mají již za sebou /nejlepší hned jak se líhnou/, nebo zůstanou nezakupírované, což je vůbec nejlepší?? Ale potom se těžko prodávají, ale doma je to radost! Beda

7.6.2011 20:40
jirabart

XXX.XXX.85.144

Kupírování mají za sebou. Udělal jsem to hned první den, kdy byli ještě v budce, teď bych je těžko chytal. Mají tam dost keřů a vzadu túje.
Bude je sranda pochytat, až je budu kroužkovat.

Jen jsem zvědav zda něco vysedí hvízdenka, klidně si sleze třeba na 3 hodiny a pak zas sedí jak přibitá, ale ta pauza se mi zdá dost dlouhá. No uvidíme sedí teprve 10 dní.

7.6.2011 20:44
jirabart

XXX.XXX.85.144

Krásných fotek už mám dost, syn dostal nový foťák a fotí jak o závod.
Některé jsou opravdu nádherné.

7.6.2011 22:55
pepina

XXX.XXX.128.126

jirabart napsal(a):
Na žabinec jezdím každý 3 den a jen se po něm zapráší. Dovezu vždy 10 litrový kýbl. Až povyrostou budu asi muset častěji. Naštěstí ho je na jezírkách dost.

Tak to máte štěstí, tady kolem nás žádná jezírka nejsou, takže mám prd. Ono to i hezky vypadá, když to tam plave.:-)

8.6.2011 05:39
beda

XXX.XXX.98.38

- pochytat půjdou lehce, dá se jim krmení do ohrádky a pak se to zatáhne! Kachňátka jsou ještě nevytrestaná a důvěřivá - /ale musejí tam být všechna, podruhé jsou již chytřejší/ -stará tam jen tak nevleze! Já osobně mand. nekroužkuji, často se chytnou za kroužek mezi kameny a utopí! Časem, také přijdete na to, že je to nebezpečné a k ničemu. Jak se dostávají po tom igelitu na břeh - nejsou problémky? Beda

8.6.2011 16:26
jirabart

XXX.XXX.150.169

Místo PVC jsem použil kaučukovou folii, je lepší a měla by déle vydržet a není ani tolik kluzká. Přesto jsem do dvou rohů, kde je pozvolnější břeh dal na ni starý koberec. Teď jsem tam dál ještě pro jistotu dvě prkna, která jsem přivázal, aby malá kachňata měla lepší výlez, ale bez problémů vyskočí i na tom nejvyšším břehu. Tak si to kroužkování ještě rozmyslím, jen by mě zajímalo, jak jednotlivé kachny identifikujete, pokud by jich bylo více?

8.6.2011 16:51
beda

XXX.XXX.98.38

-tak teď tomu asi nerozumím, proč, nebo nač indent.??

8.6.2011 17:24
jirabart

XXX.XXX.150.80

Pokud bych měl ve výběhu například 3 páry, a kachny třeba různého původu a stáří, abych věděl o jakou kachnu se jedná a jak je stará.
To je případ třeba těch hvízdáků, jsou bez kroužku a majitel říkal že jsou tříletí, ale pokud by byli straší stejně bych to těžko poznal. Pokud budou kroužkování kroužkem s rokem, není co řežit. Znám kolegu, který takto naletěl nepoctivému chovateli a koupil starý pár mandarinek, a kachnička je již neplodná.

8.6.2011 18:08
ceskystavak

XXX.XXX.1.10

Měl byste prosim na prodej par nebo kmen mandarinek mohl bych je vyměnit třeba za par nebo kmen kajug nebo slepic sasexek.Děkuji jsem mladý chovatel:-)):-))

8.6.2011 18:21
beda

XXX.XXX.98.38

jirabart napsal(a):
Pokud bych měl ve výběhu například 3 páry, a kachny třeba různého původu a stáří, abych věděl o jakou kachnu se jedná a jak je stará.
To je případ třeba těch hvízdáků, jsou bez kroužku a majitel říkal že jsou tříletí, ale pokud by byli straší stejně bych to těžko poznal. Pokud budou kroužkování kroužkem s rokem, není co řežit. Znám kolegu, který takto naletěl nepoctivému chovateli a koupil starý pár mandarinek, a kachnička je již neplodná.

- pokud budete mít 3 páry poznáte, která je která ! Každá má jinou povahu, jinak se chová ani není uplně stejná a i podle jejího samečka, kde je to stejné! Pokud by jste na tom trval, je lépe si označit označ. kroužkem /lépe sedne/, případně jako to dělám někdy já, ustřihnout si kousek bužírky co nejtěsnějším průměru /samo, že se nesmí zařezávat/! A máte možnost výběru barev!! Hlavně Vás do toho nenutím, to jsou pouze mé zkušenosti ! Musím vědět od koho kupuji, pokud je pár starší, musí být důvod proč ho prodává??A pokud i není dle kroužku, stejně může být neplodný!! A když je kachnička neplodná ?? nemusí být ještě stará! Musí to být na důvěře, a nebo chovatele znát - i kdyby byl ten pár hvízďáků třeba daleko starší, zase může dát více a spíše mladé, než nějaký mladý pár! Vážně ten rok by pro Vás neměl být zas až tak důležitý! To je jako příbuzný- každý Vám stejně řekne, že samo nejsou!! smajlíkB.

8.6.2011 18:25
beda

XXX.XXX.98.38

- no ještě- kluky od holek //u kachňat/ asi víte jak rozeznáte /abych neurazil/? B.

8.6.2011 18:42
jirabart

XXX.XXX.0.0

Tak to nepoznám, je to můj první odchov a nikde jsem to nenašel. Ono moc literatury a dalších informací na toto téma moc není.
Nechám si klidně poradit, každá dobrá rada je cenná a určitě za ni budu vděčný.

8.6.2011 19:11
beda

XXX.XXX.98.38

tak dobře! Samozřejmě, že u těchto mrňousů nepoznáte nic, ale v pozdější době /to je asi tak v době, kdy to budete již potřebovat / budete se dobře dívat a uvidíte, že kluci mají zobáčky do červena a holky do černa! Pak se klukům začnou dělat tzv. šupinky! To jsou asi tři šupinky / vážně jako má kapr/ v místě asi tak pod krkem, ale na boku ! A potom je již zbarvení zobáčků intenzivnější! A zase červená a černá. Naprosto prokazatelné je tak zvané vymačkání pohl. orgánů /prostě kluk tam má čudlíka a holka né- tak to již bývá!! A to platí u všech kachniček! Ale to by chtělo ukázat !! smajlík Beda

10.6.2011 22:10
jirabart

XXX.XXX.85.144

Rodiče se vesele páří, ani jim nevadí, že mají týdenní kachňata. Kachna dnes i lezla do budky, že by znova nesla?

10.6.2011 22:14
jirabart

XXX.XXX.85.144

12.6.2011 16:31
dorm

XXX.XXX.64.242

teda chlape takové štěstí,moc vám to přeju tu nádheru:-)smajlík

29.6.2011 12:29
jirabart

XXX.XXX.85.144

Tak hvízdákům se ze 7 vajec vylíhlo 7 kachňat, první den ale bohužel 3 uhynula. smajlík

29.6.2011 12:32
jirabart

XXX.XXX.85.144

O ostatní se kachna vzorně stará.

29.6.2011 12:34
jirabart

XXX.XXX.85.144

Mandarinky rostou jako z vody. Tady jim jsou 3 týdny.

1.7.2011 21:28
pepina

XXX.XXX.128.126

Dobrý večer, řekněte mi prosím jak dlouho se klubou mandarinky? Včera odpoledne byla naťuklá 3 vajíčka, dnes další 3. Ty první jsou na tom ale pořád stejně. Dostanou se ven?

4.7.2011 12:38
jirabart

XXX.XXX.85.144

Tak jak to dopadlo s klubáním?
Ty naše byli během dne venku všechny a na další den je kachna vyvedla ven.

4.7.2011 12:40
jirabart

XXX.XXX.85.144

4.7.2011 19:47
beda

XXX.XXX.113.110

pepina napsal(a):
Dobrý večer, řekněte mi prosím jak dlouho se klubou mandarinky? Včera odpoledne byla naťuklá 3 vajíčka, dnes další 3. Ty první jsou na tom ale pořád stejně. Dostanou se ven?

- koukám, že jim tam lezete každý den! Dopřejte jim klid a nechte to na nich - přeci jen to není kachna domácí !!B.

4.7.2011 23:05
pepina

XXX.XXX.128.126

beda napsal(a):
- koukám, že jim tam lezete každý den! Dopřejte jim klid a nechte to na nich - přeci jen to není kachna domácí !!B.

No to máte pravdu, to víte jako prvnička. Nedočkavá už aby to bylo. Ale nebojte, nevyháním kachnu, počkám až jde ven na krmení. Pak bleskurychle nahlédnu a jsem zase pryč. Jinak hlásím, že se všech 6 vylíhlo v sobotu. Bohužel však druhý den jsem našla jednu v hnízdě mrtvou, asi ušlapanou. Je to nádherný pohled na ty malé prcky jak se točí kolem kachny. Teď ještě čekám, zda se mi vylíhne zbytek v líhni. Mělo by to být koncem týdne. Mohu zkusit přidat kačenky z líhně ke kachně s káčaty?

5.7.2011 20:55
beda

XXX.XXX.71.23

- pozor né !! Pokud je máte na suchu pouze s pekáčkem vody tak ano připojí se k ostatním, pokud je máte na rybníčku, je zle - prostydnou Vám a utopí se! Mladé si promastila kačena mamina, kdežto ty nové musejí počkat 4-5 týdnů než se budou moci sami promašťovat!! smajlík Beda

5.7.2011 22:34
pepina

XXX.XXX.128.126

beda napsal(a):
- pozor né !! Pokud je máte na suchu pouze s pekáčkem vody tak ano připojí se k ostatním, pokud je máte na rybníčku, je zle - prostydnou Vám a utopí se! Mladé si promastila kačena mamina, kdežto ty nové musejí počkat 4-5 týdnů než se budou moci sami promašťovat!! smajlík Beda

Mám je na rybníčku. Já vím, že potřebují promastit, myslela jsem, to tak jako když se podkládají třeba slepici na noc cizí kuřata, že bych to taky udělala na noc. Dávám je na spaní do kůlny, tak jestli by to šlo je k nim přifařit a zda by se za tu noc promastila. A nebo taky mohu udělat ohrádku a tam je pár dní nechat.

29.7.2011 20:25
sustacek

XXX.XXX.52.217

Děkuji za krásné fotky a prosím o info máte zabezpečení protí škodné elektrickým ohradníkem?Díky za odpověď.

30.7.2011 15:49
jirabart

XXX.XXX.85.144

Ano na vrchu a z boku ohrady je natažen drát do kterého pouštím napětí z el. ohradníku, který spíná pouze na noc.
Jirka

30.7.2011 22:42
sustacek

XXX.XXX.52.217

Díky za odpověď a zatím žádný problém s kunama a ostatní škodnou.?Oko oplocení máte 20x20mm síla drátu 2mm?Chci navrhnout ohradu nebo voliéru zvažuji zabezpečení.

14.8.2011 22:25
ketupa

XXX.XXX.191.139

Dobrý den, rád bych využil tohoto diskuzního vlákna a zeptal se vás - zkušených chovatelů těchto okrasných kačenek jaké používáte krmné směsi ? Chystám se na chov párů kachniček karolínských a tak bych rád věděl co se vám osvědčilo (už jsem si dost informací nastudoval, ale přece jen jsem vděčný za každý postřeh). Děkuji a přeji vám další krásné odchovy. Martin

17.12.2011 13:18
chovatelpepa

XXX.XXX.51.52

Dobrý den jaký mate průměr otvoru v budce na sezení pro mandarinky taky potřebuji neco takového přez zimu udělat. :-) a mimochodem nádherné fotky :-)

29.3.2016 11:10
Radka.B.

XXX.XXX.58.142

Dobrý den, chovám kachničky mandarínské prvním rokem. Uvažuji o tom, že bych si pořídila čírky červenoramenné, zajímalo by mě jak se snášejí s kachničkami mandarínskými.
Předem děkuji za odpověď.

5.4.2017 15:58
akrazor

XXX.XXX.214.68

Dobrý den, začínám s chovem okrasných kachniček, které jsou křídlované. Velký problém je s našima kočkama. Na oploceném výběhu mám indické běžce na které si naše kočičky netroufají ale na ty mrňavé kačenky mají zálusk, musela jsem je dočasně dát do skleníku. A teď řeším možnost buď elektrického ohradníku nebo voliéry. Raději bych je měla volně s běžcema, máme slušné jezírko, určitě by se jim to líbilo. Můžete mi někdo zkušenější poradit co je nejlepší?

Děkuji za každou radu.

5.4.2017 23:42
Arisko

XXX.XXX.40.50

Mohli by ste skúsiť zasitovať im výbeh aj s jazierkom. Alebo potom tá voliéra.
http://sieteasietky.sk/.

6.4.2017 09:22
palo sk

XXX.XXX.73.18

akrazor napsal(a):
Dobrý den, začínám s chovem okrasných kachniček, které jsou křídlované. Velký problém je s našima kočkama. Na oploceném výběhu mám indické běžce na které si naše kočičky netroufají ale na ty mrňavé kačenky mají zálusk, musela jsem je dočasně dát do skleníku. A teď řeším možnost buď elektrického ohradníku nebo voliéry. Raději bych je měla volně s běžcema, máme slušné jezírko, určitě by se jim to líbilo. Můžete mi někdo zkušenější poradit co je nejlepší?

Děkuji za každou radu.

No, náš kocúrik sa hral s kačičkami na suchu-akože ich lovil, mal z toho veľkú zábavu , no kačičky až takú nie.Tak som 2 x otočil garde, teda kačičky aj kocúrik v jazierku.Neviem čo sa stalo, ale kocúrik už nemal záujem o ďalšie hry a oblúkom obchádzal územie kačičiek Palo SK.

7.2.2018 14:53
Bosanova

XXX.XXX.93.93

Dobrý den,
chceme postavit kachničkám mandarínským voliéru. Váhám na velikostí oka pletiva, aby jím eventuální mláďata neprošly. Co mi prosím doporučíte? Je dostatečné oko2,5 na 2,5 ? Bude tam jeden pár, možná dva. Jakou velikost by jste viděli jako optimální? Děkuji za rady.

Přidejte reakci

Přidat smajlík