Dobrý večer,
rádi bychom si na výstavě pořídili pár perliček pro snesení násadových vajec pro příští rok, které bychom chtěli chovat pod kvočnou. Jak jsou rychlé přírůstky u peřliček? Četla jsem, že pomalu rostou. Ještě jsem se chtěla zeptat, zda budou v páru také tak pověstně hlučná a od jakého věku se začnou kuřata perliček hlasitě projevovat? Děkuji Všem!
Dobrý den,
o proti kohoutům slepic rostou pomaleji, ale o proti bažantům mě narostly rychleji a maso srovnatelné jako bažant. A hlavně je lze chovat na volno a dále mě jistě každý potvrdí, že je v létě u misky často neuvidíte, protože si mnoho potravy najdou ve formě hmyzu a semen. Věřím, že jsou schopny na zahradě vysbírat i klíštata. Křik začal asi ve 3 měsících věku, ale je minimální, protože vyrůstaly mezi slepicema a chodí snimi i spát. U jiných chovatelů jsem zažil jihý hluk od perliček.
Takže Vám je doporučuji, ale v malém množství
Dobrý den,
o proti kohoutům slepic rostou pomaleji, ale o proti bažantům mě narostly rychleji a maso srovnatelné jako bažant. A hlavně je lze chovat na volno a dále mě jistě každý potvrdí, že je v létě u misky často neuvidíte, protože si mnoho potravy najdou ve formě hmyzu a semen. Věřím, že jsou schopny na zahradě vysbírat i klíštata. Křik začal asi ve 3 měsících věku, ale je minimální, protože vyrůstaly mezi slepicema a chodí snimi i spát. U jiných chovatelů jsem zažil jihý hluk od perliček.
Dobrý den,
petrvyoralcz
napsal(a):
Dobrý den,
omlouvám se, že se to zde objevilo 3x, ale sekl se mě internetový prohlížeč
petrvyoralcz
napsal(a):
Dobrý den,
Dobrý den, teď jste mě potěšil, ale i trochu vyděsil. Píšete, že křik začal ve 3 měsících. My si včera donesli z výstavy nekroužkovaný mladý páreček. Jsou velikostí jako menší holub a už se z výběhu ozývají. Není to zatím tragédie, ale slyšet jsou. Myslíte, že je možnost, že ještě chytí móresy od slepic, jak jste psal? Ještě trochu praktický dotaz, píšetel, že je maso srovnatelné s bažantím, mám počítat, že je i tak suché? A ještě jedna otázka, v jakém věku dorůstají velikosti, kdy mohou jít na pekáč? A vlastně ještě jedna otázka. I když si myslím, že odpověď znám, nedá mi to a risknu, že mě tu někdo ukamenuje
O tom, že perličák pojímá slepice, když mu jeho slepička sedí jsem četla, je ale možné takové mezidruhové křížení? Z toho asi nic nebude, že? Děkuji všem a přeji pěkný den
Slepičí návyky asi už moc nechytnou, ty mé vyrůstaly od 1 dne mezi kuřátky. Bažant se dá křížit se slepicí, perlák nikoli. Jen nechejte dostatek perláků, nejlépe 1 na 3 slepičky. Maso bude suché takže bych negriloval atd spíše dusil. Jarní kuřata se dají jíst na konci léta, ale váhu po mě nechtějte nicméně jak jsem již říkal byl jsem mile překvapen.
mesič
napsal(a):
Dobrý den, teď jste mě potěšil, ale i trochu vyděsil. Píšete, že křik začal ve 3 měsících. My si včera donesli z výstavy nekroužkovaný mladý páreček. Jsou velikostí jako menší holub a už se z výběhu ozývají. Není to zatím tragédie, ale slyšet jsou. Myslíte, že je možnost, že ještě chytí móresy od slepic, jak jste psal? Ještě trochu praktický dotaz, píšetel, že je maso srovnatelné s bažantím, mám počítat, že je i tak suché? A ještě jedna otázka, v jakém věku dorůstají velikosti, kdy mohou jít na pekáč? A vlastně ještě jedna otázka. I když si myslím, že odpověď znám, nedá mi to a risknu, že mě tu někdo ukamenuje
O tom, že perličák pojímá slepice, když mu jeho slepička sedí jsem četla, je ale možné takové mezidruhové křížení? Z toho asi nic nebude, že? Děkuji všem a přeji pěkný den
U nás perličky odmala vyrůstla ypod kvočnou - někdy i s kuřaty a vždy začaly kolem 2.měsíce klasicky křičet. Ovšem děljaí to jen v případě, že je někdo vyruší či např. lítal nad drůbeží dravec. Takže si nepředstavujte, že řvou pořád. :) Bylo to tak +- 5x do měsíce.
Od slepic už nic nepochytí, to by musely vyrůstta společně od prvího dne. Výhodou toho společného chovu je to, že když se ztratí malé kuře pípá, kdežto ztratí-li se perlíče je ticho po pěšině. A nenajdete ho.
Maso mají vynikající, trochu sušší (slepičí je štavňatější, krůtí zas sušší, prostě něco mezi :) ). Běžně jsme je zabíjeli kolem 4.-5.měsíce.
Perlák pojímá slepice jen v případě'(až na výjimky), že s nima vyrůstá a nemá k sobě perličku. Pokud jí bude mít, bude se dvořit zpravidla jen jí. A mezidruhové křížení se slepicí nejde. Ale je známo (i zdokumentováno) křížení perlčka x páv a jsou to zajímaví tvorové. Když prohrabete archiv, učitě jsem sem dávala už odkaz. (myslím, že to bylo u řešení barev perliček). Teď nejsem na svém PC, ale dyštak ho sem později hodím.
petrvyoralcz
napsal(a):
Slepičí návyky asi už moc nechytnou, ty mé vyrůstaly od 1 dne mezi kuřátky. Bažant se dá křížit se slepicí, perlák nikoli. Jen nechejte dostatek perláků, nejlépe 1 na 3 slepičky. Maso bude suché takže bych negriloval atd spíše dusil. Jarní kuřata se dají jíst na konci léta, ale váhu po mě nechtějte nicméně jak jsem již říkal byl jsem mile překvapen.
Omlouvám se za offtop. Zajímalo by mě, jak vypadají kříženci bažanta a slepice, zda jsou plodní (počítám, že ne ) . A lze takového spojení dosáhnou přirozenou cestou?
Předem děkuji.
tak tady je slibovaný odkaz: http://www.feathersite.com/Poultry/Guineas/BRKGuinHybrid.html
Jsou tam jak kříženci perlička x páv, tak i perlička x slepice.
Dobrý den, díky za ty stránky, jsou fakt zajímavé!!! Přikládám fotku našeho párečku perliček. Jsou ještě dost mlaďuncí. + ve stejný den koupená hedvábnička, která jim snad na jaře vysedí mladé + ještě nějaká násadová vajíčka. Jakou mají perličky inkubační dobu? Díky
Ještě mě tak napadá, už týden každý večer po tmě s baterkou chytáme večer perličky a dáváme je do kurníku ke slepicím. Jsou v zastřešeném výběhu, takže přímo by je dravec ohrozit neměl, ale může se podrabat... Naučí se chodit do kurníku? Hedvábnička, kterou jsme kupovali ve stejný den se to za 2x naučila. Ale perličky si raději zvolí vyvíšené místo - střecha popeliště nebo kurníku a tam sedí... A ještě jeden dotaz, sousedka, když viděla, že máme perličky je chce taky. My máme jen 2 a na jaře chceme několik mladých, ale nebudou díky sousedním perličkám více křičet? Děkuji za rady. Ještě se chci podělit o radost, jakou nám dělají, někdo tvrdí, že jsou to oškliví ptáci, mě se ba naopak líbí moc. Příjdou mi roztomilí a legrační. Jak se snaží oblafnout slepici a vzít jí nějakou dobrotu nebo když mají např. kousek masa v zobáčku a při tom honí druhou perličku Mám psychicky hodně náročné povolání a tohle je fakt obrovskej relax!!!
Kríženie perlička x kura domáca je možné, prirodzeným spôsobom i umelo. Pokusy boli robené vo VUCHŠH v Nitre . Dva kusy som dochoval i ja. Modrý perlák x brojlerová sliepka. Končatiny mali umiestnené velmi ďaleko na konci tela a nedokázali sa postaviť. Vydávaním zvukov viac podobným mladým perličkám neustále dráždili kvočku a po týždni mi uhynuli. Mali typicky perliččí zobáčik oranžovej farby. Kríženie bažant x lahká sliepka robili už starí český bažantníci. Kríženky používali pri odchove bažantích kurčiat a ich lahšej adaptácii na volný chov. Pritom mala kríženka schopnosť zvolávať kurčatá na prikrmovanie a zabroňovala tým prílišnému rozptylu kurčiat z bažantnice. Boli to machri. Ja som to skúšal x rokov z x kohútmi a sliepkami a ani jeden bastard.
mesič
napsal(a):
Ještě mě tak napadá, už týden každý večer po tmě s baterkou chytáme večer perličky a dáváme je do kurníku ke slepicím. Jsou v zastřešeném výběhu, takže přímo by je dravec ohrozit neměl, ale může se podrabat... Naučí se chodit do kurníku? Hedvábnička, kterou jsme kupovali ve stejný den se to za 2x naučila. Ale perličky si raději zvolí vyvíšené místo - střecha popeliště nebo kurníku a tam sedí... A ještě jeden dotaz, sousedka, když viděla, že máme perličky je chce taky. My máme jen 2 a na jaře chceme několik mladých, ale nebudou díky sousedním perličkám více křičet? Děkuji za rady. Ještě se chci podělit o radost, jakou nám dělají, někdo tvrdí, že jsou to oškliví ptáci, mě se ba naopak líbí moc. Příjdou mi roztomilí a legrační. Jak se snaží oblafnout slepici a vzít jí nějakou dobrotu nebo když mají např. kousek masa v zobáčku a při tom honí druhou perličku Mám psychicky hodně náročné povolání a tohle je fakt obrovskej relax!!!
Inkubace je někde uváděná 31-32 dní, u nás to bývalo pod rousnou zakrslou spíš ke 35 dnům.
Jinak s tím chozením do kurníku - pokud do teď nikdy chození domů nezažily (tím myslím u minulého majitele), tak je do zimy domů bez "násilí" /= zahánění/ nedostanete. Jak se ochladí, samy si zalezou (aspoň většina z nich).
S tím křikem Vám neporadím, my jsme byli z okolí jediní, kdo je choval. Ale je pravděpodobné, že když sousední začnou, že se ty vaše přidají.
PS: Jste si 100% jist, že vaše hedvábnička je slípka? Možná to zkresluje fotka, ale na takhle mladý kus má dle mého moc velkou chocholku.
Dobrý den, tak já se můžu jen smát. Pokud máme kohoutka, tak jsme mohli mít 2, protože původní majitel nás přesvědčoval, že máme ke slepičce koupit i kohoutka, ale nebyli jsme si jistí, že jsou nepříbuzní, tak jsme ho raději nebrali. Vložím ještě nějaké fotografie, ale ta kvalita je bohužel hrozná Ještě jsem se chtěla zeptat, všimla jsem si, že hedvábnička občal potichounku pčíkne, jinak je ale naprosto v pořádku, tak nevím, co by to mohlo být??
Ještě k tomu pohlaví, minulý týden jsme ji podezřívali ze snesení vajíčka, objevili jsme takové malé - hnědé, ale je možné se nám konečně rozsnášeli nové hybridky, co máme
Uživatel s deaktivovaným účtem

mesič
napsal(a):
3
Mě to přijde jako slepička, už je tady na moderce jedno stejné téma, tak porovnejte. Jinak moje hedvábničky také snášely malá světle hnědá vajíčka, ikdyž se mě tu snažili přesvědčit, že by měly nést vejce barvy slonové kosti
mesič
napsal(a):
Dobrý den, tak já se můžu jen smát. Pokud máme kohoutka, tak jsme mohli mít 2, protože původní majitel nás přesvědčoval, že máme ke slepičce koupit i kohoutka, ale nebyli jsme si jistí, že jsou nepříbuzní, tak jsme ho raději nebrali. Vložím ještě nějaké fotografie, ale ta kvalita je bohužel hrozná Ještě jsem se chtěla zeptat, všimla jsem si, že hedvábnička občal potichounku pčíkne, jinak je ale naprosto v pořádku, tak nevím, co by to mohlo být??
Ještě k tomu pohlaví, minulý týden jsme ji podezřívali ze snesení vajíčka, objevili jsme takové malé - hnědé, ale je možné se nám konečně rozsnášeli nové hybridky, co máme
Tak to bylo jen fotkou. Je to slepička. :) Jinak nám nesla bílá hedvábnička v barvě slonové kosti, takže je možné, že čím tmavší ráz hedvábničky, tím tmavší vajíčko. Ale kdo ví. Třeba to bylo opravdu od těch hybridek, ale ty nesou i napoprvé dost velké vajíčko cca 2/3 toho od dospělé slípky.
mesič
napsal(a):
aj Ja si myslím , že je to sliepočka , mám taký istý farebný ráz , ale mám dve sliepočka a kohútika , kohút už kikiríka , a je o dosť väčší , ako tie sliepočky...