TAK JSEM SI KOUPILA PÁREČEK MANDARINEK.ANI JSEM SE NESTIHLA POCHLUBIT ZNÁMÍM KRÁSOU.MĚLA JSEM JE V OHRÁDCE 1M VYSOKÉ,RYBNÍČEK,BOUDIČKU ATD.NO RÁNO JSEM ZJISTILA ŽE JE CHLAPEC VENKU.CHYTILA A DALA ZPÁTKY.KONTROLA OHRAADY.DOBRÝ ASI ZA HODKU OBA VENKU.A ZJISTILA JSEM ŽE I KDYŽ MAJÍ STŘIŽENÝ KŘÍDLA DOSTALY SE VEN.JEHO JSEM CHYTILA.DALA DO KLECE (TO PROTO ŽE JSEM JIM TO CHTĚLA ZVÝŠIT A DÁT SÍT PŘES.NO CO SE ALE NESTALO POTVŮRKA MĚ ZMIZELA UŽ JSEM JI NENAŠLA ANI SE PSI. A STAČÍ ABY PŘEBĚHLA TO MÁLÉ POLE A JE NA PŘEHRADĚ. BYCH SI NAFACKOVALA
. TED JÍ LÁKÁME NA SAMEČKA A FURT NIC NEOBĚVILA SE.JAK TO ŽE OSTATNÍ NA FOTECH JE MÁTE NA VOLNO A JÁ V OHRADĚ A ZDRHNOU.SAMEČEK SMUTÍ A PLÁČE.
mucinas
napsal(a):
TAK JSEM SI KOUPILA PÁREČEK MANDARINEK.ANI JSEM SE NESTIHLA POCHLUBIT ZNÁMÍM KRÁSOU.MĚLA JSEM JE V OHRÁDCE 1M VYSOKÉ,RYBNÍČEK,BOUDIČKU ATD.NO RÁNO JSEM ZJISTILA ŽE JE CHLAPEC VENKU.CHYTILA A DALA ZPÁTKY.KONTROLA OHRAADY.DOBRÝ ASI ZA HODKU OBA VENKU.A ZJISTILA JSEM ŽE I KDYŽ MAJÍ STŘIŽENÝ KŘÍDLA DOSTALY SE VEN.JEHO JSEM CHYTILA.DALA DO KLECE (TO PROTO ŽE JSEM JIM TO CHTĚLA ZVÝŠIT A DÁT SÍT PŘES.NO CO SE ALE NESTALO POTVŮRKA MĚ ZMIZELA UŽ JSEM JI NENAŠLA ANI SE PSI. A STAČÍ ABY PŘEBĚHLA TO MÁLÉ POLE A JE NA PŘEHRADĚ. BYCH SI NAFACKOVALA
. TED JÍ LÁKÁME NA SAMEČKA A FURT NIC NEOBĚVILA SE.JAK TO ŽE OSTATNÍ NA FOTECH JE MÁTE NA VOLNO A JÁ V OHRADĚ A ZDRHNOU.SAMEČEK SMUTÍ A PLÁČE.
Mám oplůtek 50 cm vysoký a nepřelétnou ho. Mají ustřižené jen jedno křídlo ne dvě. Zkuste ještě v dalších dnech hledat, třeba se někde najde. Půjde asi někam za vodou.
Tento rok som zabudol zastrihnúť karolinku, prvý môj odchov, spamatal som sa až keď bola na streche. Ale kupírovaný kačer robil taký cirkus ža sa vrátila na dvor a večer som ju odchytil a zastrihol. Zastrihnutá vyletí, alebo sa z odrazom dostane aj na 1m výšku ale ak sa rozhodne pokračovať, tak ju to otočí k zemi. Ohrádky z pletiva by bolo ešte treba po okrajoch zahnúť do vnútra, vedia totiž velmi dobre šplhať. Aj zastrihnutie letiek teba robiť dôkladne. Niektroý chovatelia ani nevedia čo sú letky a čo krovky. Chodím predávať kačeny na burzy a radšej im to zastrihujem tam na požiadanie. Už sa mi stalo že som predal párik nezastrihnutých a za mesiac si prišiel kupujúci po nový kus, lebo mu jeden uletel aj keď bol zastrihnutý. Samozrejme si to robil doma sám a potom sa divil ako zastrihujem ja. Tak isto treba nové vtáky adaptovať na prostredie, prvé dni nechať pod klonkou aby sa okukali a zistili že im ozaj nič nehrozí. Mandarinky a karolinky sú velký panikáry a v stresových situáciách sa lahko vylakajú . Nevzdávajte sa a zožente si novú kačenku, prípadne 1:2. Urobte všetky opatrenia , aj s tým pletivom či odstránte z blízkosti ohrádky možnosti na prelezenie a vyhradte im miesto kde budú mať bezpečie, kde ich nikdy nebudete chytať do ruky. Viem si predstaviť ako Vás mrzí strata i ja som mal problémy, buď mi jedna uhynula, alebo mi ich navštívil potkan ale ten pohlad na vyfarbeného kačírka všade doprevádzajúceho kačenku stojí za to.
TAK JSEM JIM UDĚLALA KOMPLET OHRÁDKU I SE SÍTÍ NAHOŘE.JÁ JIM DÁM NIC NEBUDE TED SE NEDOSTANOU NIKUDY.MAJ TO VYSOKÝ 2M. TU PRÁCI JSEM SI STÍM DALA .DVA DNY JSEM CHODILA FURT KOUKAT I VEČER SE PSI NIC PROSTĚ KAČENKA NENÍ.A PŘEHRADA JE VELKÁ TAKŽE JEHLA V KUPCE SENA.NO O VÍKENDU MU JDU KOUPIT NOVOU KAČENKU. ŠKODA,JE MĚ TO LÍTO A ZA BLBOST SE PLATÍ. JINAK SE MĚ VYLÍHLI KUŘÁTKA ZDROBNĚLÉ.KOLUMBI.SLEPIČEK A TAKY KUŘÁTKA HEDVÁBNIČEK,ALESPON NĚJAKÁ RADOST.
beda
napsal(a):
-zašel jsem se sem podívat z holub.stránek // mandarinky : plůtek z planěk /né pletivo, vyšplhají po něm, nikde díra, plaňky tak 4-5cm od sebe. zakupírované jedno křídlo ! Utíkají za větší vodou- pokud je na přehradě, nevrátí se na 99.9% /takže nějakou naději máte/ B.
To jste mi vsadil brouka do hlavy!!! Teď přemýšlím, jestli je pravděpodobnější, že se kachnička přešplhá nebo že se kuna protáhne škvírami. Ach jo
sigimaus90
napsal(a):
To jste mi vsadil brouka do hlavy!!! Teď přemýšlím, jestli je pravděpodobnější, že se kachnička přešplhá nebo že se kuna protáhne škvírami. Ach jo
Tak já bych vsadila na kunu. Vzhledem k tomu, že mám jen 50cm vysoké pletivo a ještě mi přes něj nevyšplhaly. To kuna se asi dostane skoro všude. Ale pokud by měly kačky chuť na lepší, asi by to i přeskočily.
pepina
napsal(a):
Tak já bych vsadila na kunu. Vzhledem k tomu, že mám jen 50cm vysoké pletivo a ještě mi přes něj nevyšplhaly. To kuna se asi dostane skoro všude. Ale pokud by měly kačky chuť na lepší, asi by to i přeskočily.
- těch 50 cm je určitě málo// vždyť budky mají 50cm vysoko a někdy kašlou na žebříček a vyhopnou si na ní!! I když zakupírovaná, stále je to kačenka stromová ! B.
beda
napsal(a):
- těch 50 cm je určitě málo// vždyť budky mají 50cm vysoko a někdy kašlou na žebříček a vyhopnou si na ní!! I když zakupírovaná, stále je to kačenka stromová ! B.
Dobrý den, právě buduji volieru pro mandarinky a jsem z těch všech názorů trošku vedle. Mohl by někdu napsat sumář jak by voliera měla vypadat? Asi bych se klonil k tomu 1metru výšky a raději zakrýt i ze shora. Ta budka je 50cm nad zemí nebo 50cm výška? Uvažuji o 2x2x150cm a v tom malý rybníček + budka a nějaký kmen. Jsem daleko od optima? Děkuji.
beda
napsal(a):
Dobrý večer, tak posílám fotku, jak to mám oplocené já. Mám právě to králíkářské pletivo, zelené, aby nebylo moc vidět. Vlevo nad vodou ho mám jen když přivezu nové kačky, aby si zvykly na jezírko a nejbližší okolí. A také na stálé osazenstvo. Pak to horní pletivo uklidím a mohou si chodit po celém pozemku, kde jsem jim udělala přírodní potok. Možná proto, nemají potřebu přeskakovat jinam. Tím samozřejmě nedávám přímý návod, že tak to má být. Mě se to zatím osvědčilo a jsem ráda, že ty moje prdelky mají tolik volnosti a nemusí být zavřené.
mucinas
napsal(a):
AHOJKY TAK JÁ MÁM VOLIÉRU 2M NA 2M MALINKEJ RYBNÍČEK BUDKA JE 40CM NAD ZEMÍ TAKŽE CELKOVÁ VÝŠKA 70CM OD ZEMĚ POZOR VEGETÍ HLAVNĚ NA BUDCE NA STŘEŠE. NĚJAKEJ TEN KEŘÍK A MAJ SÍT I NAHOŘE PO TOM CO MI PŘEZ NÍ ZDRHLI JSEM TO NAVÝŠILA NA 1,7 M.ALE NA JAŘE PLÁNUJI VĚTŠÍ VÝBĚH A RYBNÍČEK, TED NA ZIMU JIM TO STAČÍ. NO A ZATÍM I ZDE NABYDU ZKUŠENOSTMA ABY TO BYLO DOKONALÉ
AKORÁD JEŠTĚ NAPIŠTE JAKÁ BUDKA JE ASI NEJLEPŠÍ.JÁ JÍ MÁM JAKO PSÍ BOUDU S PŘEPÁŽKOU A ROVNOU STŘECHOU,SCHŮDKY.SCHOVANOU ZA KEŘEM,ZEJTRA DÁM FOTEČKU.PA
Tak mě manžel loni dělal tuhle dvojbudku, tam jak jsou ty dvě plechové kolejničky jsou dvířka na zavírání z plexiskla či co to je. Na příští rok už mám přichystané dva špalky ve kterých se udělají dutiny. Bude to i přírodněji vypadat.
pepina
napsal(a):
Dobrý večer, tak posílám fotku, jak to mám oplocené já. Mám právě to králíkářské pletivo, zelené, aby nebylo moc vidět. Vlevo nad vodou ho mám jen když přivezu nové kačky, aby si zvykly na jezírko a nejbližší okolí. A také na stálé osazenstvo. Pak to horní pletivo uklidím a mohou si chodit po celém pozemku, kde jsem jim udělala přírodní potok. Možná proto, nemají potřebu přeskakovat jinam. Tím samozřejmě nedávám přímý návod, že tak to má být. Mě se to zatím osvědčilo a jsem ráda, že ty moje prdelky mají tolik volnosti a nemusí být zavřené.
Nádhera!!! A jak jste prokoukla moje tajné přání tam mít též ryby! Já je chovám odděleně aby je nesežraly. Ale rozloha je určitě větší než 2x2m. Asi budu dále optimalizovat
sigimaus90
napsal(a):
Nádhera!!! A jak jste prokoukla moje tajné přání tam mít též ryby! Já je chovám odděleně aby je nesežraly. Ale rozloha je určitě větší než 2x2m. Asi budu dále optimalizovat
Kdo koho aby nesežral? U mě je to tak, že pokud krmím ryby, kačenky jim to chtějí sežrat. To pak klovne kačenka rybu do hlavy, jen aby se k tomu dostala, jindy naopak ďoubne ryba kachnu do nohy. Je to docela prča a hlavně pokoukání. Někdy je voda krásně průhledná, ale jak se kachny rochní v potůčku, tak pak přitéká špinavá voda a ryby nejsou moc vidět. Jediné co mě mrzí je, že mi ty potvory kačeny zlikvidují lekníny, takže je po nádheře. To by byl pěkný kýč, ještě lekníny.
pepina
napsal(a):
Kdo koho aby nesežral? U mě je to tak, že pokud krmím ryby, kačenky jim to chtějí sežrat. To pak klovne kačenka rybu do hlavy, jen aby se k tomu dostala, jindy naopak ďoubne ryba kachnu do nohy. Je to docela prča a hlavně pokoukání. Někdy je voda krásně průhledná, ale jak se kachny rochní v potůčku, tak pak přitéká špinavá voda a ryby nejsou moc vidět. Jediné co mě mrzí je, že mi ty potvory kačeny zlikvidují lekníny, takže je po nádheře. To by byl pěkný kýč, ještě lekníny.
- mohu potvrdit-je to tak !! Často mají ryby navrh ! I ty lekníny tam již také nemám ! Ale pokud tam dáte hohola či morčáka s potěrem se rozlučte, ale zase máte nakrmíno // v tom případě je dobré mít tam pár párů karasů! Jinak tak zv. nepotápivé /na př. mandarinky + ryby - bez problému ! Beda
pepina
napsal(a):
Tak mě manžel loni dělal tuhle dvojbudku, tam jak jsou ty dvě plechové kolejničky jsou dvířka na zavírání z plexiskla či co to je. Na příští rok už mám přichystané dva špalky ve kterých se udělají dutiny. Bude to i přírodněji vypadat.
- "dvojbudku"- bych určitě nedoporučoval !! Jinak by chtěla asi 30-50 nad zem a žebříček! A udělat takovou předsíňku a snížené hnízdiště /za to slovo se omlouvám! Podívám se, zda nemám fotku ... B.
Dobrý den, také já jsem se rozhodl pro chov okrasných kachniček. Letos jsem vybudoval novou voliéru o rozměrech 4 krát 3 metry a výšce asi 2,2 metrů. Joko rybníček slouží pro zatím vanička se sprchového koutu (plánuji trochu vetší foliové jezirko). Voliéru obývá pár Kachniček karolínských a čtyři hrdličky. Jako úkryt před nepřízní počasí mají k dispozici "boudu", kterou využívají i na nocování. Vím že tento způsob chovu není tak "dekorativní" jako kachničky na velkém rybníku, ale zase jsou lépe chráněny před všemožnými predátory, kterých je v poslední době požehnaně (zkušenější chovatelé mi dokonce potvrdili že otevřený výběh bez elektrického ohradníku je naprostý hazard a je otázka času než kachničky něco zlikviduje). Kachničky vypadají velice spokojeně a tak doufám že se mi podaří i dosáhnout odchovu mláďat. Martin
beda
napsal(a):
- "dvojbudku"- bych určitě nedoporučoval !! Jinak by chtěla asi 30-50 nad zem a žebříček! A udělat takovou předsíňku a snížené hnízdiště /za to slovo se omlouvám! Podívám se, zda nemám fotku ... B.
Děkuji za radu, jen mi ještě řekněte proč vadí ta dvojitá budka? Mají to předělené, nevidí na sebe. Nad zem to teda vyvýším a udělám boční žebříček. Bohužel zatím nemám dost kmenů na výrobu budek. Tak jsem ráda, že mi ten můj toto spíchnul.
A k těm morčákům a hoholům. Doufám, že se k nim jednou dopracuji.
Jinak čírky a mandarinka se mají dobře a zapadly do kolektivu. Děkuji.
ketupa
napsal(a):
Dobrý den, také já jsem se rozhodl pro chov okrasných kachniček. Letos jsem vybudoval novou voliéru o rozměrech 4 krát 3 metry a výšce asi 2,2 metrů. Joko rybníček slouží pro zatím vanička se sprchového koutu (plánuji trochu vetší foliové jezirko). Voliéru obývá pár Kachniček karolínských a čtyři hrdličky. Jako úkryt před nepřízní počasí mají k dispozici "boudu", kterou využívají i na nocování. Vím že tento způsob chovu není tak "dekorativní" jako kachničky na velkém rybníku, ale zase jsou lépe chráněny před všemožnými predátory, kterých je v poslední době požehnaně (zkušenější chovatelé mi dokonce potvrdili že otevřený výběh bez elektrického ohradníku je naprostý hazard a je otázka času než kachničky něco zlikviduje). Kachničky vypadají velice spokojeně a tak doufám že se mi podaří i dosáhnout odchovu mláďat. Martin
Asi máte pravdu s tím otevřeným výběhem, ale já s tím naštěstí nemám problém. Ono asi také záleží na podmínkách. Pokud jste v zástavbě nebo na samotě, zda se tam pohybuje nějaký predátor, jaké má šance se tam za bílého dne dostat atd... Mě kolem dokola vede silnice, hned za živým plotem. Kolem je zástavba, sice ne moc hustá, také chodí kolem dost lidí se psy. Dále se mi po celém pozemku pohybují téměř pořád 4 psi, právě i mezi kačenkami a kolem jezírka. A já jsem skoro pořád venku. Před setměním kačenky ukládám do boudy kde nocují.
Asi každý by si to měl sám rozmyslet jak to zařídí. Nedá se napsat jeden zaručený způsob chovu. Já jsem moc ráda, že to mohu mít právě takto. Není krásnější pohled než vidět ty potvory, jak se producírují kde se jim zrovna líbí.
Přeji Vám úspěšný odchov. Není to žádná sranda.
pepina
napsal(a):
Děkuji za radu, jen mi ještě řekněte proč vadí ta dvojitá budka? Mají to předělené, nevidí na sebe. Nad zem to teda vyvýším a udělám boční žebříček. Bohužel zatím nemám dost kmenů na výrobu budek. Tak jsem ráda, že mi ten můj toto spíchnul.
A k těm morčákům a hoholům. Doufám, že se k nim jednou dopracuji.
Jinak čírky a mandarinka se mají dobře a zapadly do kolektivu. Děkuji.
- čírky? - á již jsem doma, kde by mě napadlo, že jste to Vy ! K té dvojité budce - dal jsem Vám tam fotku budky z prkének s jedním otvorem-předsíňkou a hnizdištěm vychází vše ze dvou rozměrů a tj. 25 a 50 cm a snaha je přiblížit se přírodnímu hnízdišti ! Nahoře na fotce vidíte, jak sameček hlídá budku - nedovedu si představit /vlastně dovedu/, kdyby se mu chtěl někdo nakýblovat do druhého otvoru- do druhé části budky! Jinak tato budka plně nahradí kmen- jo a do budky musíte sama dát trávu stařinu - nenanosí si to ! B.
ketupa
napsal(a):
- Martine odchovu dosáhneš spíše, než já, na rybníčku! Již jsem to několikrát viděl - bohužel to není tak pěkné, jako na volném odchovu, ale něco za něco ! B.