Kvočka – dá sa "rozkvokat"?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.2.2012 17:15
astor

XXX.XXX.227.57

dobrý deň,

som začínajúci chovateľ a na jar by som chcel, aby mi kvočka vysedela kurčata. Niekde som čítal, že sliepka sa dá ,,rozkvokať". Aby sa rozkvokala, vraj jej treba dávať kvasenú kapustu, droždie, jačmeň alebo naklíčený ovos. ˇVraj ju treba dať preč od ostatných sliepok do tmavšieho priestoru, a do 10 dní vraj začne kvokať. Nemá niekto nejaké skúsenosti s tým ,,rozkvokovaním", či je to vôbec možné, alebo to sú iba výmysly? Ďakujem za každú radusmajlík

15.2.2012 18:10
ildika

XXX.XXX.1.30

Musíte mít ještě vhodné, kvokavé plemeno - např. hedvábničku nebo jiná plemena, která nejsou primárně určena pro vysokou snůšku (okrasná, masná, bojová). Např leghornky nekvokají prakticky vůbec, vlašky zřídka (jak která).
Slepice, která má kvokat, by neměla dostávat směs pro nosnice - potlačuje kvokavost.

15.2.2012 18:22
astor

XXX.XXX.227.57

mám hybridky, tie by sa nedali nejak ,,rozkvovať"?

podskocova

15.2.2012 19:45
podskocova

XXX.XXX.55.105

Bohužel ne hybridi jsou šlechtěné na snášku,proto je kvokavost nežádoucí.A když přece jenom začnou tak nesednou,nebo z toho předčasně slezou.:-|

15.2.2012 19:49
300lukas008

XXX.XXX.18.100

podskocova napsal(a):
Bohužel ne hybridi jsou šlechtěné na snášku,proto je kvokavost nežádoucí.A když přece jenom začnou tak nesednou,nebo z toho předčasně slezou.:-|

Z tymto vobec nemozem suhlasit,moje hybridky su skvele kvocky ...su vetsie takze vyjde pod ne 11-15 vajec,a velmi dobre sedia aj o svoje kuriatka sa krasne staraju.A este sa chcem opytat skutocne zmes pre nosnice znizuje kvokavost? Lukáš

15.2.2012 20:00
ildika

XXX.XXX.1.30

Některé hybridky Dominantky kvokají překrásně. :-)) Myslím, že by se to dalo zkusit se všemi, kromě hnědých.

15.2.2012 20:07
astor

XXX.XXX.227.57

Mám čierne, sivé a sasexové dominanty. A s tými ,,receptami", ktore zvyšuju kvokavosť, má niekto skúsenosti? Prípadne pozná ešte niekto nejaký recept?

15.2.2012 20:25
ildika

XXX.XXX.1.30

S černými mám v tomto ohledu výbornou zkušenost (používám je k vysezování vajec nekvok. čistokr. plemen). Ostatní jsem nezkoušela. Pro kvokání je důležité snížit obsah bílkovin v potravě.

15.2.2012 20:41
ildika

XXX.XXX.1.30

Ano, určitě je vhodné ji zavřít do menšího, klidného a tmavého prostoru, přidat bohatou podestýlku (aby si prostor pod sebou rychle zahřála). Je vhodné jí dát i několik podkladků.

15.2.2012 21:01
mesič

XXX.XXX.182.1

Nechci zakládat nové téma... máme loňskou hedvábničku, zatím nesnáší. Na začátku dubna chceme pořídit 20 třídenních kuřátek plymutek. Idea je taková, že se jich ujme. Je na to šance, i když zatím nezačla snášet, tedy ani nezasedne? Někde jsem četla, že kuřátek se ujme i tak, ale mám z toho strach. Díky

15.2.2012 21:12
ildika

XXX.XXX.1.30

Myslím, že se na jaře roznese - nám také zatím loňské nesnášejí. Asi bych se bála dávat nekvokající slepici kuřata. Zkusit to můžete, ale z počátku raději jen po jednom a za dozoru.

15.2.2012 21:34
300lukas008

XXX.XXX.18.100

mesič napsal(a):
Nechci zakládat nové téma... máme loňskou hedvábničku, zatím nesnáší. Na začátku dubna chceme pořídit 20 třídenních kuřátek plymutek. Idea je taková, že se jich ujme. Je na to šance, i když zatím nezačla snášet, tedy ani nezasedne? Někde jsem četla, že kuřátek se ujme i tak, ale mám z toho strach. Díky

Rad by som sa podelil z jednou mojou prihodou...asi pred 8 rokmi na jar sme kupili 11 mladych hybridiek vo veku 3-4 tyzdne,kedze boli dost male tak sme sa bali ze sa na neohradenom pozemku stratia, a tak sme zobrali jednu kuru (tu ktora kazde leto kvokala)zavreli sme ju do kralikarne a dali ku nej tychto 11 mladych...nedobala ich boli spolu zatvorene dva dni v kuse,mali tam zrno,vodu ..a cuduj sa svete po dvoch dnoch ked sme otvorili kralikaren vyskocila stara kura a mlade kuricky za nou,.Stara kvokat nezacala ale tieto kuricky vodila ako svoje, na noc ich zahrievala,cez den si ich vodila po dvore.Ked isla zniest vajce ,11 kuriciek ju cakalo na okraji hniezda. smajlík :-)) Lukáš

15.2.2012 22:20
mesič

XXX.XXX.182.1

ildika napsal(a):
Myslím, že se na jaře roznese - nám také zatím loňské nesnášejí. Asi bych se bála dávat nekvokající slepici kuřata. Zkusit to můžete, ale z počátku raději jen po jednom a za dozoru.

Problém je, že není moc čase. Nazačátku dubna tu jsou kuřátka :-(

16.2.2012 15:55
astor

XXX.XXX.227.33

tak ja skúsim jednej čiernej hybridke na konci februára dávať kapustu, jačmeň a droždie a uvidíme :-)

18.2.2012 18:30
milošditrich

XXX.XXX.79.188

astor napsal(a):
mám hybridky, tie by sa nedali nejak ,,rozkvovať"?

ahoj ja bych doporučil liliputky ( ted se jim řika zakrsla) a sumatranky 9 až 15 vajec podle velikosti sedi vickrat do roka zakrsla rousná vyandotky velsumky nevim od nich jsem měl pouze kohoutky australky

18.2.2012 20:27
astor

XXX.XXX.227.41

keď sa mi podarí zohnať zdrobnelú wyandotku, skusim to s ňou a nebudem nič rozkvokovať. Koľko vajec sa cca zmestí pod zdrobnelú wyandotku, nevie niekto ?

18.2.2012 21:57
milošditrich

XXX.XXX.79.188

astor napsal(a):
keď sa mi podarí zohnať zdrobnelú wyandotku, skusim to s ňou a nebudem nič rozkvokovať. Koľko vajec sa cca zmestí pod zdrobnelú wyandotku, nevie niekto ?

pokud sama začne kvokat tak do 9 vajiček aspon co obsadila moje kvočna při 1 kvokani sem nasadil 4 vajička při 2 kvokani 6 vajiček a 3 kvokani 9 vajíček a 4 kvokani sem nestihl nasadit odnesla mi ji liška a pak jsem použil vesnickou směs a sumatrankohnědka pujčena od kamoše

19.2.2012 08:23
spev

XXX.XXX.45.190

astor napsal(a):

Já jsem měl loni pod zdrobnělou wyandotkou 13 vajec. Vylíhlo se 11 kuřat(jedno vejce bylo neoplozené a jedno se nevyklubalosmajlík).

19.2.2012 08:55
astor

XXX.XXX.227.35

Ale ak by som pod ňu chcel dať aj väčšie vajcia od iného druhu sliepok (wyandotky veľké alebo leghorny), koľko kusov tých vajec by sa pod ňu zmestilo? Dá sa to aj tak kombinovať?

19.2.2012 11:23
spev

XXX.XXX.45.190

Jestli máte vejce wyandotky (nebo jiné, podobně velikosti), tak si podle nich změřte jakou plochu zabere 13 vajec. Velikost vajec určitě kombinovat lze, asi by ale neměli být ty rozdíly příliš velké. Samozřejmě musí být stejná doba inkubace. Jinak se doporučuje lichý počet vajec. Kvočna si je pak pod sebe lépe srovná. Myslím že těch 13 vajec už bylo asi maximum.

19.2.2012 11:49
astor

XXX.XXX.227.51

čítal som niekde, že aj pod hybridku by sa nemalo dávať viac ako 13 vajec. keď zoženiem wyandotku, vyskúšam s 11 vajciami, a keď sa zmestia, dodám ešte 2

4.4.2014 19:34
jat32

XXX.XXX.37.147

To nieje pravda že hybridy nesedia :) sedia ja som mal predošlu jar 6 kvočiek a každá mala po 14-16 kuriatok :) .. A terás mi už jedna zase sedí.smajlík

4.4.2014 21:38
pajakrejcirikova

XXX.XXX.140.21

Moje první slepice byli Hybridky ,3 mi kvokali,všechny z vajec odešli,nedoseděli.Výsledek 0.Asi se stane,že někdy máte štěstí a zasedne.Pokud,ale násadová vajíčka kupujete,např já jsem si koupila Araukaní a nic.Takže jsem to pořešila líhní.Moje zkušenost.

7.4.2014 20:59
hanak01

XXX.XXX.145.250

Mam zdrobnele wyandotky a nasadil sem kvocnu a ma 13 vajec od zlutych kolumbijskych a bez problemu! smajlík

8.4.2014 14:59
pos.sona

XXX.XXX.82.122

Mam kvocnu brahmanku a je uzasna.... Mam pod ni 16vajec a stara se o ne uzasne. Sedi krasne,dokonce ji musim i chodit vyndavat z hnizda jinak by ani nesla se nazrat a napit..... A je to velmi starostliva matka

Přidejte reakci

Přidat smajlík