dobrý deň,
som začínajúci chovateľ a na jar by som chcel, aby mi kvočka vysedela kurčata. Niekde som čítal, že sliepka sa dá ,,rozkvokať". Aby sa rozkvokala, vraj jej treba dávať kvasenú kapustu, droždie, jačmeň alebo naklíčený ovos. ˇVraj ju treba dať preč od ostatných sliepok do tmavšieho priestoru, a do 10 dní vraj začne kvokať. Nemá niekto nejaké skúsenosti s tým ,,rozkvokovaním", či je to vôbec možné, alebo to sú iba výmysly? Ďakujem za každú radu
Musíte mít ještě vhodné, kvokavé plemeno - např. hedvábničku nebo jiná plemena, která nejsou primárně určena pro vysokou snůšku (okrasná, masná, bojová). Např leghornky nekvokají prakticky vůbec, vlašky zřídka (jak která).
Slepice, která má kvokat, by neměla dostávat směs pro nosnice - potlačuje kvokavost.
podskocova

XXX.XXX.55.105
Bohužel ne hybridi jsou šlechtěné na snášku,proto je kvokavost nežádoucí.A když přece jenom začnou tak nesednou,nebo z toho předčasně slezou.
podskocova
napsal(a):
Bohužel ne hybridi jsou šlechtěné na snášku,proto je kvokavost nežádoucí.A když přece jenom začnou tak nesednou,nebo z toho předčasně slezou.
Z tymto vobec nemozem suhlasit,moje hybridky su skvele kvocky ...su vetsie takze vyjde pod ne 11-15 vajec,a velmi dobre sedia aj o svoje kuriatka sa krasne staraju.A este sa chcem opytat skutocne zmes pre nosnice znizuje kvokavost? Lukáš
Nechci zakládat nové téma... máme loňskou hedvábničku, zatím nesnáší. Na začátku dubna chceme pořídit 20 třídenních kuřátek plymutek. Idea je taková, že se jich ujme. Je na to šance, i když zatím nezačla snášet, tedy ani nezasedne? Někde jsem četla, že kuřátek se ujme i tak, ale mám z toho strach. Díky
mesič
napsal(a):
Nechci zakládat nové téma... máme loňskou hedvábničku, zatím nesnáší. Na začátku dubna chceme pořídit 20 třídenních kuřátek plymutek. Idea je taková, že se jich ujme. Je na to šance, i když zatím nezačla snášet, tedy ani nezasedne? Někde jsem četla, že kuřátek se ujme i tak, ale mám z toho strach. Díky
Rad by som sa podelil z jednou mojou prihodou...asi pred 8 rokmi na jar sme kupili 11 mladych hybridiek vo veku 3-4 tyzdne,kedze boli dost male tak sme sa bali ze sa na neohradenom pozemku stratia, a tak sme zobrali jednu kuru (tu ktora kazde leto kvokala)zavreli sme ju do kralikarne a dali ku nej tychto 11 mladych...nedobala ich boli spolu zatvorene dva dni v kuse,mali tam zrno,vodu ..a cuduj sa svete po dvoch dnoch ked sme otvorili kralikaren vyskocila stara kura a mlade kuricky za nou,.Stara kvokat nezacala ale tieto kuricky vodila ako svoje, na noc ich zahrievala,cez den si ich vodila po dvore.Ked isla zniest vajce ,11 kuriciek ju cakalo na okraji hniezda.
Lukáš
astor
napsal(a):
keď sa mi podarí zohnať zdrobnelú wyandotku, skusim to s ňou a nebudem nič rozkvokovať. Koľko vajec sa cca zmestí pod zdrobnelú wyandotku, nevie niekto ?
pokud sama začne kvokat tak do 9 vajiček aspon co obsadila moje kvočna při 1 kvokani sem nasadil 4 vajička při 2 kvokani 6 vajiček a 3 kvokani 9 vajíček a 4 kvokani sem nestihl nasadit odnesla mi ji liška a pak jsem použil vesnickou směs a sumatrankohnědka pujčena od kamoše
astor
napsal(a):
keď sa mi podarí zohnať zdrobnelú wyandotku, skusim to s ňou a nebudem nič rozkvokovať. Koľko vajec sa cca zmestí pod zdrobnelú wyandotku, nevie niekto ?
Já jsem měl loni pod zdrobnělou wyandotkou 13 vajec. Vylíhlo se 11 kuřat(jedno vejce bylo neoplozené a jedno se nevyklubalo).
Jestli máte vejce wyandotky (nebo jiné, podobně velikosti), tak si podle nich změřte jakou plochu zabere 13 vajec. Velikost vajec určitě kombinovat lze, asi by ale neměli být ty rozdíly příliš velké. Samozřejmě musí být stejná doba inkubace. Jinak se doporučuje lichý počet vajec. Kvočna si je pak pod sebe lépe srovná. Myslím že těch 13 vajec už bylo asi maximum.