Dobrý den, mě husa landenská vysedělala housata, ale ta husa je vylíhlá pod husou není z líhně tak možná na tom něco bude...ale jelikož jsem s tím nepočítal, že by sedla tak mi zbyla jen 3 vejce a z nich se vylíhla 2 housata, nicméně jsem zkusil experiment a zajel jsem si pro 10 brojlerových housat a husa se jich krásně ujmula a všechny bezchybně odchovala , ale asi záleží na konkrétním jedinci, protože spoustě lidí husa nesedla...
Mně na jaře seděly obě husy landéské. Bohužel jedné se z vajec ozývaly housátka o něco dříve a druhá husa ze svého hnízda slezla a snažila se pípající vejce přivlastnit a tak jsem pro jistotu odebrala vejce z obou hnízd a dala dolíhnout do líhně. Jedno housátko bylo již rozšlapané. Věřím, že kdyby seděly od sebe a navzájem se neslyšely, určitě by housátka vyseděly až do konce.
Nezoufejte, vše se může změnit. Já nalíhla první vejce v líhni, protože všude psali, že landénky nesedí a jakmile se vynesly, zasedly postupně obě a jelikož jsem vejce nabízela na líhnutí, zůstalo mi v tu dobu jen pár vajec tak jsem jim je rozdělila a seděly opravdu poctivě prvních pár dní a potom se chodily denně protáhnout, smočit a vyprázdnit, ale asi to tak mělo být, protože vše probíhalo tak jak mělo až do konce.
Počítejte s tím, že landénka nanese + - 50 vajec. Pokud se bude chystat sednout, poznáte to podle toho, že se v hnízdě začne objevovat vyškubané prachové peří.
Jak vám ponesou, průběžně vložte do hnízda tak do pěti podkladků ať jí nerozhodí to, že jí vejce mizí a stále tam nic nemá.
Přeji ať se daří a husky vám sednou
Moc děkuji za povzbuzeni ani nevite jakou jste mi udělala radost aspon naděje. Ty vaše husičky byly z lihně nebo již vyseděne maminkou. Ja mam z lihně ale oni mi v drubežarně tvrdili že je můžumit na chov ale o uměle lihni nic neřikali. Kdyby se něco povedlo dam vědět. Ted budu čekat na prvni vajička od kačenek. Jsem strašně nadšena když se něco maleho vylihne nebo narodi . Ještě jednou děkuji
Mám čtyři husy. Dvě z předloňského roku, ty seděly na jaře obě a jsou líhnuté a voděné husou. Dvě mám z lońského roku, obě jsou líhnuté v líhni a jedna seděla teď přes ty velké mrazy. Bohužel i když měla vejce pěkně v prachovém peří a venku necárala, přesto vejce zastydla i když už v nich byla housátka. Největší mrazy jsme měli, když bylo týden před líhnutím, to měli vechlívku jak v ledové jeskyni. Nevydržela jsem to a vejce jí čtyři dny před líhnutím vzala a vložila do líhně. Nic se však nevylíhlo
Druhá mladá husa ještě snáší tak uvidíme zda zasedne i ona. Věřím, že pokud husám vytvoříte přijatelné podmínky a budou mít na sezení klid, tak zasednou i vám
Jinak já už mám letos nalíhnuto 17 housátek
Dobrý den, máme doma 3 husy + jeden houser. Z prvních asi 30-ti vajíček se nám nevylíhlo v podstatě nic. Jakmile husy začaly snášet, za každé vajíčko jsme jim přistrčili podkladek. A snesená vejce dala do líhně. Jakmile husa zasedla, tak jsme pod ní nestrkali co jsme mohli. Včera se nám líhla. Máme jich 9. Není pravda, že nesedí. Po té první se druhá opičila a zasedla také. A třetí by sedla také, ale už nemá na čem, tak jsme pod jí podstrčili podkladky a čekáme na objednaná vejce. takže jak vidno, jde to :D A co mě u nich opravdu zarazilo bylo, že (pro každou husu máme jeden budník) ale ony se sesedly vedle sebe a koukají na sebe. Komické :D Nevzdávejte se naděje. Ono se to povede, jen zkuste ty podkladky. (já si vyráběla vlaství z keramiky,pak jsem je nechala jen vyschnout a husa rozdíl nepoznala)
Vím, že se to asi dělat nemá, každopádně my líhnem jak kuřata tak husy dohromady. Nastavím tam přesnou teplotu a vlhkost a ještě vejce během inkubace ostřikuji vodou. Protože při líhnutí se nám stalo, že housata ve skořápce doslova zatvrdla. Ale jakmile jsme je začali stříkat, tak vše v pořádku. A kuřatům to vůbec nevadí, dokonce bych řekla, že jim to i vyhovuje, protože se z vajíčka lépe dostanou.
Já mám kmen loňských landesek 1+2. Jedna mi sedla na hnízdo, ale po pěti dnech slezla a vyprdla se na to, takže v létě skončí na pekáči. Vejce skončila v líhni a housátka se úspěšně vylíhla. Druhá husa má pod sebou 15 vajec a sedí jako přibitá už 3 týdny, takže to vypadá, že z toho něco bude. Ta líheň je ale opravdu nutnost, protože těch vajec je opravdu pak škoda!
svacistepanka
napsal(a):
Vím, že se to asi dělat nemá, každopádně my líhnem jak kuřata tak husy dohromady. Nastavím tam přesnou teplotu a vlhkost a ještě vejce během inkubace ostřikuji vodou. Protože při líhnutí se nám stalo, že housata ve skořápce doslova zatvrdla. Ale jakmile jsme je začali stříkat, tak vše v pořádku. A kuřatům to vůbec nevadí, dokonce bych řekla, že jim to i vyhovuje, protože se z vajíčka lépe dostanou.
Dobry den kolikrát deně ty vajíčka ostřikujete protože jak píšete měl jsem ten samí problém stím zatvrdnutím.