Dobrý den, rád bych poprosil o radu. Jsem úplný začátečník v chovu drůbeže a rád bych s tím začal. Jak mám postupovat v případě, že bych se chtěl věnovat chovu více druhů, popř. kmenů. To je musím mít natrvalo oddělené ve výbězích popř. ve voliérách? A jak by měly průměrně být velké ty výběhy, resp. voliéry pro jednotlivé skupiny, pokud je to tedy nutné? Díky moc všem za radu. Hlavně by mě tedy zajímaly zdrobnělá plemena. Díky moc předem. Honza
Co si takhle zajít do knihovny a půjčit si příslušnou literaturu a až po jejím prostudování se ptát na konkrétní "špíčky"...
Takhle Váš dotaz bez upřesnění CO vlastně chcete chovat je tak široký a obecný, že by se sem odpověď asi vůbec nevešla
Jinak kmeny můžete chovat klidně pohromadě a oddělit je pouze cca 2 - 3 týdny před a po dobu co budete nasazovat vejce k líhnutí - což napoví i obyčejný selský rozum, že ?
Místo a vše ostatní se odvíjí od chovaných plemen atd. atd...
http://slepice.info/chov-slepic/literatura-o-chovu-slepic
Děkuji za malou, ale přesto radu :-).....myslel jsem, že právě proto jsou internetové diskuze aby se na nich i případní začátečníci jako já dozvěděli nějaké rady od zkušených chovatelů, když chtějí začít s něčím pro ně novým. Protože nemám z drůbeží opravdu žádnou zkušenost, tak je pro mě i dopředu těžké říct, co a jak bych chtěl chovat a na co se mám tedy dopředu ptát, ptal jsem se zatím jen na to, co mě napadlo. Vím jen, že bych chtěl asi více druhů nebo forem a zajímalo mne jak docílit zachování čistoty chovu. Chápu, že chovatelé, kteří získávali své zkušenosti těžce dlouholetou praxí se nechtějí jen tak o své zkušenosti dělit a hned tak různé "špíčky" sdělovat na počkání, ale to jsem ani nechtěl. A to že mě něco nenapadlo selským rozumem, je asi i z toho důvodu, že jsem zatím tak daleko jako je rozmnožování - kromě tedy té čistoty chovu :-) - nepřemýšlel, zatím se snažím vymyslet a založit chov a pak přijdou asi i další otázky, tedy pokud se najde někdo, kdo mi na ně bude ochoten odpovědět...... Honza
Dobrý den,
je skvělé, že při bude další chovatel čistokrevné drůbeže!
Ale je pravda, že velikost výběhu, případně voliéry, závisí do značné míry na zvoleném plemeni. Doporučuji Vám taky začít alespoň jednou knihou s plemeny slepic. Na trhu jich je bohužel poskrovnu, navíc se jedná hlavně o překlady z němčiny, takže tam nejsou naše plemena. U každého plemene můžete najít nejen stavbu těla, váhu,historii,zemi původu, ale i povahové rysy, barevné rázy, kvokavost, množství, barvu a velikost vajec...
Záleží na Vás, co si pod chovem slepic představujete. Také si zkuste zjistit, jak je vámi vybrané plemeno časté, ať pak nemusíte pro kohoutka přes půl Evropy. Myslím, že až se začtete, nebudete vědět, které plemeno pořídit dřív..
.
Tak šťastnou ruku při výběru a hodně radosti s Vašimi opeřenými favoritkami..
Ps.: A dejte vědět, co jste vybral.
jankorinek69
napsal(a):
Děkuji za malou, ale přesto radu :-).....myslel jsem, že právě proto jsou internetové diskuze aby se na nich i případní začátečníci jako já dozvěděli nějaké rady od zkušených chovatelů, když chtějí začít s něčím pro ně novým. Protože nemám z drůbeží opravdu žádnou zkušenost, tak je pro mě i dopředu těžké říct, co a jak bych chtěl chovat a na co se mám tedy dopředu ptát, ptal jsem se zatím jen na to, co mě napadlo. Vím jen, že bych chtěl asi více druhů nebo forem a zajímalo mne jak docílit zachování čistoty chovu. Chápu, že chovatelé, kteří získávali své zkušenosti těžce dlouholetou praxí se nechtějí jen tak o své zkušenosti dělit a hned tak různé "špíčky" sdělovat na počkání, ale to jsem ani nechtěl. A to že mě něco nenapadlo selským rozumem, je asi i z toho důvodu, že jsem zatím tak daleko jako je rozmnožování - kromě tedy té čistoty chovu :-) - nepřemýšlel, zatím se snažím vymyslet a založit chov a pak přijdou asi i další otázky, tedy pokud se najde někdo, kdo mi na ně bude ochoten odpovědět...... Honza
to je furt dokola
Podle toho kolik máte na to místa, času, peněz...(kurníky, odchovny, ploty taky něco stojí )
si vyberete skupinu plemen, kterým vaše podmínky budou vyhovovat a z těch ta , která se vám líbí...
Tuto zprvu povšechnou znalost zíkáte z literatury, či netu
Co Vám tu máme radit, když z toho NIC nevíme ?
Nevíme , zda budete mít pro ně 10 ha, nebo plácek 2 x 3 m . Věšteckou kouli tu asi nikdo nemá.
Až si vyberete plemeno/a pak vám tady jejich chovatelé jistě rádi poradí.
Tak se nerozčilujte a studujte.
jankorinek69
napsal(a):
Dobrý den, rád bych poprosil o radu. Jsem úplný začátečník v chovu drůbeže a rád bych s tím začal. Jak mám postupovat v případě, že bych se chtěl věnovat chovu více druhů, popř. kmenů. To je musím mít natrvalo oddělené ve výbězích popř. ve voliérách? A jak by měly průměrně být velké ty výběhy, resp. voliéry pro jednotlivé skupiny, pokud je to tedy nutné? Díky moc všem za radu. Hlavně by mě tedy zajímaly zdrobnělá plemena. Díky moc předem. Honza
Dobrý den,opravdu nejdříve zhodnoťte vaše možnosti a pak vybírejte drůbež. Vše pečlivě nastudujte, naplánujte a než drůbež pořídíte, mějte vše postaveno a připraveno. A počítejte s tím, že čím vzácnější plemeno, tím hůř se vám bude schánět, nebo nemusíte sehnat vůbec, tak mějte v záloze další plemeno. Jsem taky začátečník, teprve letos jsem drůbež pořídila, ale než jsem se do toho pustila, tak jsem 3/4 roku studovala co a jak. A vaše dotazy jsou opravdu na věšteckou kouli. A nemyslete si, i mě tu spousta lidí poslala kamsi, ale taky je tu spousta lidí co poradí. Ale aspoň s něčím poradím. Nemusíte mít jednotlivá plemena odělená trvale. Stačí, aby byla oddělena jen nějakou dobu před sběrem násadových vajec. Až jich budete mít dost, můžete je mít zase dohromady. Něco jiného je asi pokud máte více kmenů jednoho plemene, ale to zatím řešit nemusíte, protože ještě zřejmě nemáte ani kurník. Tak hodně zdaru