Stavba zatepleného kurníku krok za krokem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.12.2012 13:05
heavygunner

XXX.XXX.138.155

Rozhodl jsem se, že postavím kurník o rozměrech 3 x 1,5 x 2m. Desek mám spoustu, mám i dřevotřísku, takže ihned po svátcích se do toho pouštím. Posílám předběžný plánek, jak by to mělo vypadat. Kurník bude postaven u stěny domu.

25.12.2012 13:28
dorm

XXX.XXX.64.242

Chválímsmajlík
Hlavně myslet na takovou výšku a velikost na kolik má být určen nosnic a aby se nechalo do zařízení vlézt a čistit.
Dále na kterou stranu bude směrován a podle toho zabudovat okna,výlet a obslužní vchod
Také by se nemělo zapomenout na snášková hnízda,aby se nekřížila cesta k nim pod hřady a byla umístěna v nejtmavším místě kurníku..Dobré nápady kurníku jsou umístěny na webovkách www.chozadru.wbs.cz
Držím palce a vkládejte foto postupných prací

25.12.2012 13:39
heavygunner

XXX.XXX.138.155

vidíte na okna jsem nemyslel, děkuju že jste mi napsal. Myslíte, že jsou okna důležité?

25.12.2012 14:21
dorm

XXX.XXX.64.242

heavygunner napsal(a):
vidíte na okna jsem nemyslel, děkuju že jste mi napsal. Myslíte, že jsou okna důležité?

jeje slepice není kočka nebo sova a větrání je také důležité
Okna mají mít velikost 1/4 plochy podlahy a být umístěna co nejníže cca 40cm nad polahou
.To za mrazu když jsou zavřené,aby bylo vidět na hrabaniště na podlaze
Raději vše řádně nastudujtesmajlík

25.12.2012 14:23
jara.k

XXX.XXX.143.48

Okno musí být kvůli světlu uvnitř.Tak jak je to nakresleno bude muset být zateplená i podlaha,jinak nemá smysl stavět zateplený kurník.Bude postaven u jedné stěny domu?Také jsem stavěl z OSB desek zateplený kurník.Využil jsem dvou stěn a nepoužitých základů.Mohu nafotit,jestli máš zájem pro inspiraci.

25.12.2012 15:53
orlas

XXX.XXX.42.178

heavygunner napsal(a):

Zdravím,podobnou velikost kurníku jsem dělal v létě.Pokud chceš,koukni na pár fotek,třeba něco okoukneš.
http://vv2.rajce.idnes.cz/Kurnik/

25.12.2012 16:02
heavygunner

XXX.XXX.138.155

orlas napsal(a):
Zdravím,podobnou velikost kurníku jsem dělal v létě.Pokud chceš,koukni na pár fotek,třeba něco okoukneš.
http://vv2.rajce.idnes.cz/Kurnik/

kurník je moc hezký, budu dělat něco podobného, škoda, že to nemáte focené,jak jste to stavěl...

25.12.2012 16:31
orlas

XXX.XXX.42.178

heavygunner napsal(a):
kurník je moc hezký, budu dělat něco podobného, škoda, že to nemáte focené,jak jste to stavěl...

To máte pravdu,měl jsem udělat i pár fotek při stavění.Z fotek se dá vyčíst i tak hodně.Zateplený je ze všech stran,i zadní čás a podlaha.Když bylo před pár dny -10,tak uvnitř teplo,v žádném případě nehrozilo zamrznutí vody.Mám 20 slepic a denně cca 14 vajíček,ještě se roznesou lakenfeldky,ta nese zatím jen jedna.
Až budete stavět kurník,dejte sem vždy pár fotek z průběžné realizace,jistě to dosti lidem pomůže.Ať se daří.smajlík

25.12.2012 17:20
honzapm

XXX.XXX.29.18

Zvažte, jak bude okolí kurníku (a vaše boty) vypadat po silnějším dešti.
Střecha zamýšleného kurníku má sklon právě k obslužnému místu (vchod, vlez).
Pokud v okolí bude např. zámková dlažba, pak na mou připomínku z praxe zapomeňte.

Kurník "na kuřích nožkách" doporučuji zateplit i (hlavně) zespoda, jak již bylo uvedeno.
Ideálně ten prostor pod kurníkem taky zakrýt (prkny, deskami).
Zabrání promrzání podlahy zespoda, v zimě tam mohou mít slepice útočiště,
pokud bude všude po okolí metr sněhu, v létě se tam mohou popelit.
To vše za předpokladu, že jednu stranu necháte odjímatelnou.
Pokud ji uděláte fixní (třeba jen s dvířky) můžete prostor pod kurníkem využít
jako alternativní skladiště (nářádí, krmítek, krmiva - chránit před hlodavci, popř. steliva).

Okno je vhodné, ale myslete opět na únik tepla.
Možná by stačilo vynechat jedno prkno po obvodu a místo něj použít makrolon,
popř. udělat makrolonová dvířka ap. Tím odpadá "výroba" okna.

25.12.2012 17:27
heavygunner

XXX.XXX.138.155

honzapm napsal(a):
Zvažte, jak bude okolí kurníku (a vaše boty) vypadat po silnějším dešti.
Střecha zamýšleného kurníku má sklon právě k obslužnému místu (vchod, vlez).
Pokud v okolí bude např. zámková dlažba, pak na mou připomínku z praxe zapomeňte.

Kurník "na kuřích nožkách" doporučuji zateplit i (hlavně) zespoda, jak již bylo uvedeno.
Ideálně ten prostor pod kurníkem taky zakrýt (prkny, deskami).
Zabrání promrzání podlahy zespoda, v zimě tam mohou mít slepice útočiště,
pokud bude všude po okolí metr sněhu, v létě se tam mohou popelit.
To vše za předpokladu, že jednu stranu necháte odjímatelnou.
Pokud ji uděláte fixní (třeba jen s dvířky) můžete prostor pod kurníkem využít
jako alternativní skladiště (nářádí, krmítek, krmiva - chránit před hlodavci, popř. steliva).

Okno je vhodné, ale myslete opět na únik tepla.
Možná by stačilo vynechat jedno prkno po obvodu a místo něj použít makrolon,
popř. udělat makrolonová dvířka ap. Tím odpadá "výroba" okna.

znovu děkuji moc za rady a připomínky, v mnohém jste mi hodně pomohl :) je to částečně pod střechou a udělám tam pak malinký okap

26.12.2012 21:08
marvon

XXX.XXX.98.137

mam stejne malej a jako nejvychytanejsi me prijde pristup k hnizdum z venku, pod hradama trusnej stul vytahuju taky z venku na vycisteni, proste co jde obsloužit z venku řešit takhle.
jeste vstupni otvor nad urovni vnitrni podlahy, kdyz jim na podlahu na zimu nastelete slamu nebudou ju tahat ven

27.12.2012 00:48
honzapm

XXX.XXX.29.18

Nemáte zač.

Ten vstup nad úrovní podlahy - prima nápad.
Ale já bych jej udělal odnímatelný.

A výšku kurníku bych zvolil tak, abych pod něj mohl "zaparkovat" standardní kolečko
a trus a slámu atd. shrabat-vykydat rovnou do toho kolečka a nic nepadalo kolem.
Prostě zajet kolečkem částečně pod kurník a hráběma, lopatou nebo škrabkou
to pěkně přihrnout do kolečka. Proto odjímatelný okraj-vstup nad úrovní podlahy.
Po vyčištění se přepážka-prkénko vrátí a nastele se nová vrstva slámy.
To prkénko bych volil 15 a více cm, protože slepice, když se rozjede, tak to lítá na všechny strany. smajlík

Hnízda a vše bych volil v oblužné výšce dle sebe.
Aby se člověk nemusel hrbit, ohybat apod.
Já obecně patřím k těm lidem, kteří velmi rádi využívají třetí, často opomíjený, rozměr - výšku.

Jinak nožky kurníku bych nedělal dřevěné - po letech venku vezmou za své,
ale kovové, popř. je alespoň poplechovat.

Možná se vám hodí, abyste tam měl elektřinu - v zimě posvítíte, přitopíte, rozehřejete vodu...

A ještě k tomu větrání - myslete na letní parna a přehřívání.
Píšete, že kurník bude u stěny domu. Zvažte, aby to nebyla stěna jižní. Zvažte barvu nátěru.
Po zbytek roku to bude spíše klad (jižní expozice), ale v těch letních horůčavách vám slepice
budou zvýšeně kvokat z horka a obecně málo ponesou.
Takže myslete na možnost účinného větrání (ne průvan), dávejte chladnější vodu k pití
a ideálně vysaďte nějaký strom či keř, který v létě poskytne blahodárný stín a v zimě,
po opadu listí, nebude bránit světlu a hřejivým paprskům...

S výběrem zeleně případně rád pomohu.

27.12.2012 08:33
honzapm

XXX.XXX.29.18

Snášková hnízda konstruujte tak, aby je bylo možné uzavírat (např. na noc).
Oceníte to zejména v zimě, kdy slepice tráví v kurníku více času.
Některé dokonce začnou z nedostatku jiné příležitosti ve hnízdech hrabat
a uplatňovat tak svůj vrozený reflex.
V zimě také slepice přepeřují a přepeřující kusy často preferují úkryt na hnízdě
před hřadováním s ostatními.

Bohužel, slepice nocující ve hnízdě, do něj kálí.

Už tu padlo, že mají být snášková hnízda do nejdál od slepičího vchodu do kurníku.
Nejen proto, že takové místo je často nejklidnější, nejtemnější, ale taky proto,
že slepice, má-li zablácené či jinak špinavé nohy (zejména v zimě), si dlouhou cestou
od vchodu na hnízdo nohy poměrně dobře očistí. Tu cestu je vhodné vystlat slámou,
senem, pískem či jinou podestýlkou.

Vysypání pískem či dlažba platí i pro bezprostřední okolí kurníku.
Jednak je pak snazší úklid, druhak nehrozí rozbahnění okolí, které kurům nevyhovuje.

keltlv

28.12.2012 00:04
keltlv

XXX.XXX.190.140

Sme zacinajuci chovatelia, my sme si postavili takyto kurin. Ma elektricke otvaranie a zatvaranie dvierok.Svetlo sa automaticky zapina, aby bol predlzeny den, pouzity je ledkovy halogen spotreba 2 W.Kurin je postaveny na betonovej platni z 10 cm yporiek. Pre vajicka netreba chodit dnu, ale sa vyberaju z boku kurina. Chceli by sme chovat v tomto kurine len Araucany. Prava strana kurina nazyvana ,,garaz" je len servisna chodbicka (0,8 x1,5), ked sa cisti kurin tam vojde furik (kolecko).Vnutorny rozmer, kde su sliepocky je 2,7 m x 1,5 m. Priestor nad znaskovymi hniezdami je oddeleny a sluzi na uskladnenie mensich zasob obilia, vitaminov atd.Ku kurniku bude dorobena este mensia prestresena voliera cca 2 x 2 m.V kurine su uz dorobene trusne stoly a bidla. Pri vonkajsej teplote -5 C vnutorna teplota v kurine 7,5 C sliepocky stale nesu vajicka.

28.12.2012 11:47
honzapm

XXX.XXX.29.18

keltlv napsal(a):
Sme zacinajuci chovatelia, my sme si postavili takyto kurin. Ma elektricke otvaranie a zatvaranie dvierok.Svetlo sa automaticky zapina, aby bol predlzeny den, pouzity je ledkovy halogen spotreba 2 W.Kurin je postaveny na betonovej platni z 10 cm yporiek. Pre vajicka netreba chodit dnu, ale sa vyberaju z boku kurina. Chceli by sme chovat v tomto kurine len Araucany. Prava strana kurina nazyvana ,,garaz" je len servisna chodbicka (0,8 x1,5), ked sa cisti kurin tam vojde furik (kolecko).Vnutorny rozmer, kde su sliepocky je 2,7 m x 1,5 m. Priestor nad znaskovymi hniezdami je oddeleny a sluzi na uskladnenie mensich zasob obilia, vitaminov atd.Ku kurniku bude dorobena este mensia prestresena voliera cca 2 x 2 m.V kurine su uz dorobene trusne stoly a bidla. Pri vonkajsej teplote -5 C vnutorna teplota v kurine 7,5 C sliepocky stale nesu vajicka.

Super. smajlík

28.12.2012 15:04
mamkamaria

XXX.XXX.55.1

Máte to krásne, klobúk dole, vidno, že vám na tom záleží a čo-to ste si naštudovali, kým ste začalismajlík

28.12.2012 21:58
ruzicka

XXX.XXX.205.254

Chtěla bych být u vás slepicí.smajlík

29.12.2012 19:27
otec_vojtika

XXX.XXX.201.254

Nejsem odborník ale to se mi jeví jako 100 % práce.smajlík

30.12.2012 10:26
heavygunner

XXX.XXX.138.155

Kurník je hotov! Dělal jsem ho tři dny od 9 rána do 10 do večera bez přestávky. Fotky a popisky přidám. Bohužel úplně všechny kroky stavby nebudou, protože jsem u sebe někdy neměl foťák. Nikdo by mi nevěřil, jak takový kurník dá zabrat.

30.12.2012 20:16
heavygunner

XXX.XXX.138.155

Začal jsem rozměřením podlahy, konstrukcí a dřevotřískou po zadní straně kurníku, na střeše a pak na spodní části podlahy...

30.12.2012 20:18
heavygunner

XXX.XXX.138.155

Potom jsem dal na spodní část podlahy parozábranu asi 3 vrstvy minerální vaty a druhou parozábranu

30.12.2012 20:20
heavygunner

XXX.XXX.138.155

Přikryl jsem celé dvěmi ping-pongovými stoly...myslím si, že mají vhodný povrch pro jednoduché odstraňování hnoje

30.12.2012 20:21
heavygunner

XXX.XXX.138.155

Dále jsem pokračoval zateplením zadní strany kurníku...znovu hodně vrstev minerální vaty a parozábrana

30.12.2012 20:22
heavygunner

XXX.XXX.138.155

Celou zadní stranu jsem zakryl deskama...

30.12.2012 20:24
heavygunner

XXX.XXX.138.155

Celý kurník jsem obil deskama, bohužel tyto fotky nemám.... obil jsem vnitřní strany pak dal vatu...udělal okno z dvou skel...a obil vnějšími deskami

30.12.2012 20:45
heavygunner

XXX.XXX.193.79

Poté jsem nahoru na střechu z dřevotřísky našrouboval na konstrukci dvě kulatiny, které mi vytvořily prostor pro minerální vatu...

30.12.2012 20:46
heavygunner

XXX.XXX.193.79

Znova minerální vata s parozábranou

30.12.2012 20:47
heavygunner

XXX.XXX.193.79

Nabil jsem desky na střechu a zarovnal motorovkou

30.12.2012 20:48
heavygunner

XXX.XXX.193.79

obrousil, udělal dveře a vchod pro slepičky smajlík

30.12.2012 22:58
honzapm

XXX.XXX.29.18

Fíha, to byl fofr. smajlík
Ten pozemek ve svahu vám tedy nezávidím.
Nějaká povrchová úprava bude?

Ještěže to počasí je teď takové fajne, že.
Na venkovní práce jako dělané a většinou má člověk i volno.

31.12.2012 17:28
heavygunner

XXX.XXX.193.79

Je pravda, že se pracovalo dobře, ale podruhé bych už kurník nestavěl :)) bylo to dost práce. Jinak takový svah tam nemáme. Vypadá to jen tak na fotce. Všechno nejlepší v roce 2013. Posílám ještě fotku se střechou a po prvním nátěru. Jinak jako krytinu jsem koupil vlnovitou lepenku za cca 120Kč jeden kus - potřeboval jsem 4. Když započítám barvu, tak jsem do toho dal 1 000Kč :)

keltlv

1.1.2013 16:56
keltlv

XXX.XXX.190.140

Gratulujem kurnik bol postaveny v rekordnom case. Mozno vas tlacil cas ja osobne by som to bol robil dlhsie radsej by som bol nasiel stolara, ktory by mi ohobloval dosky a trochu by som sa s tym pohral. Neviem kolko tam budete mat sliepciek, ale osobne si myslim ze musite tam dorobit vetranie. Osobne by som pravu stranu kurina urobil na dvoj kridlove dvere, kvoli lahsiemu cisteniu a zaroven by tam v dvierkach boli zasietovane okienka permanentne otvorene. Samozrejme to je len moj nazor. Prajem Vam a vsetkym chovatelom do Noveho roku vela chovatelskych uspechov. Prikladam ilustracne foto .

22.3.2017 10:34
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Zdravím všechny chovatele slepiček a obracím se na Vás s několika dotazy.
Chystám se postavit kurník a potřebovala bych doladit nějaké detaily, jelikož v chovu slepic jsem začátečník (pamatuju si je z doby dětství u babičky, takže v podstatě jen vím, jak vypadají, co žerou a že snáší vajíčka
Ráda bych se hned ze začátku vyvarovala chyb, přeci jen, nebude to stavba na rok. Doufám, že když jsem zvládla postavit králíkárnu, zvládnu i kurník - ikdyž předpokládám, že to bude obtížnější.

Takže: Mám tu nevýhodu, že zvířata, která chovám, se mi musí hlavně líbit Užitek je samozřejmě také fajn, ale pokud se mi to zvíře prostě nelíbí, nemůžu ho mít doma. Z tohoto důvodu nechci hybridy. Další věc je, že kvůli poněkud omezenému prostoru jsem se rozhodla pro slepičky zdrobnělé. Je mi jasné, že sehnat je nebude nic jednoduchého, ale to teď není podstatné (zatím mám v užším výběru zdr.vyandotky, velsumky, barneveldky nebo plymutky). Jaký zvolit rozměr kurníku? V tomto mám celkem neomezené možnosti, ale pochopitelně uvítám vaše rady, aby to nebylo zbytečně moc nebo zase málo. Moje představa je cca 6-8 slípek, kohouta neplánuji (alespoň ne zatím). Bude stačit rozměr půdorysu 120x180 cm? Konstrukci mám tak nějak naplánovanou "na nožkách" - jak zde bylo psáno, aby se dalo zajet s kolečkem ke dvířkům pro lepší čistění a také aby měli slípky pod kurníkem další "obytný" prostor. Takže výška nože bude uzpůsobena tomuto a výška samotného kurníku - bude stačit 120cm? (celková výška od země by pak vycházela na +- 180 cm.

Zateplení. Přečetla jsem vše možné a nemožné a stále nevím, co je tedy nejvhodnější. Zateplit nebo ne? Kurník bude ze smrkových hoblovaných prken, tloušťka cca 23-24mm. Nebývají u nás žádné kruté zimy (ta poslední, kdy bylo i -20 je hodně velká výjimka, takovou zimu pamatuju poprvé po xx letech), tak nevím, jestli zateplovat nebo ne. Pokud ano, co je lepší? Minerální vata? Polystyren? Jak silný? Nebo něco jiného?

Výběh. Bohužel nemám možnost mít slepičky celodenně puštěné - jednak bych těžko vysvětlovala kocourovi, že jsem je nepořídila jemu pro zábavu a lov a druhak máme dva lovecké psy a to by asi měli slípky velice krátký život. Mám samozřejmě v plánu je "pod dozorem" pouštět na zahradu, ale jinak bude u kurníku výběh, velikost cca 2-3x10 metrů. Bude to zdrobnělkám stačit? Nebo je to pro těch 6-8 málo?

To je asi zatím vše, moc děkuji za vaše postřehy a případnou radu. Přikládám obrázek z netu, jak asi nějak si to představuji - s tím rozdílem, že vedle dvířek z kurníku bude okno a snášková hnízda budou na opačné stěně, ale asi ne "venku", ale uvnitř.

23.3.2017 11:12
ladd

XXX.XXX.34.50

Http://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/7983/problemy-v-chovu-drubeze-3-chovatelske-zazizeni/

Podlahová plocha je ok, počet slepic je dokonce poddimenzovaný, což je dobře. Spíš posuďte, aby nebyl kurník moc hluboký, aby jste všude dosáhla při čištění. Spíš bych nezateploval. Jen co bych udělal, tak izolaci střechy, aby se v létě moc nepřehřívala a nebylo jim na hřadech moc teplo (ve štítu pod střechou otevíratelný větrací otvor, aby teplý vzduch mohl ven), v zimě naopak, aby se teplo nahoře udrželo (to by chtělo větrací škvírku i jinde než nahoře, - je tu na to několik témat). Hřad také naddimenzujte, aby ne něm nebyly namačkané jak sardinky. Pod hřady dejte určitě trusný stůl.
Výška 120 cm nad zemí je ok, zase hlavně vzhledem k čištění, aby jste pohodlně dosáhla do všech koutů a nemusel u toho lézt po kolenou, -rozhodněte výšku nožek i podle své výšky. Prostor pod kurníkem bych ze dvou nebo ze tří stran ohradil. Ve vzniklém závětří může být podáváno krmení a může tam být popeliště a hlavně prostor pro pobyt venku za nepohody a vysokého sněhu.
Velikost výběhu je ok, zvláště, když je budete i pouštět mimo. Na část plochy dejte na zem rám s pletivem, jím bude prorůstat tráva, kterou budou moci zobat, ale nedostanou se ke kořínkům, takže ji nezničí. Zasaďte jim tam bezinku a a rybíz -zobnou si plodů, schovají se do stínu, několik trsů křenu, ten nezničí (položte na zem tři cihly, do vzniklého trojúhelníkového prostoru jej zasadíte, ochrání ho to, než se zakoření do hloubky). Ideální, když ve výběhu zřídíte kompost, krom toho, že si užijou hrabání vám jej krásně prokypří. Lepší umísťovat, sázet do středu výběhu než do rohu, výběh je tak rozčleněn, což je ideální pokud dojde k rozbrojům v hejnu neusnadní to případné přelétávání. Nezapomeňte na venkovní hřad. Chovu zdar.

23.3.2017 11:26
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Moc děkuji za cenné rady! Větrání jsem počítala tak, jak píšete, něco na způsob větrací mřížky nahoře a druhou někde na opačné stranně a níž.
Hřady ještě definitivně vymyšlené nemám, původně jsem plánovala kaskádovitě dva nebo tři, ale bylo mi řečeno, že všechny slepice budou mít snahu být co nejvýš, takže je asi udělám v jedné výšce. Trusný stůl určitě bude. Stejně tak "závětří" pod kurníkem, minimálně dvě stěny, aby vznikl "zavřený roh".
Výběh mám v plánu z pletiva s menšími oky (cca 2-3x2-3cm) s tím, že jedna boční dlouhá stěna bude asi dřevěná, aby na ně "nefučelo z polí" Ideálně plánuji výběh zastřešit - jednak aby se tam nedostala "škodná" (což je v mém případě nejen náš kocour, ale také u nás na půdě bydlí kuna a také aby když bude několik dní pršet, neťápaly v blátě. Akorát to musím ještě domyslet do detailů, protože uprostřed budoucího výběhu je vzrostlá hrušeň a ta má spodní větve níž jsem plánovala střechu výběhu...

23.3.2017 14:54
ladd

XXX.XXX.34.50

Hřady určitě lepší v jedné výšce, na počet slepiček budou stačit určitě jen bidla dvě (pokud budou v délce od stěny ke stěně). S tím zastřešením to ještě zvažte. Je to docela velký prostor, nějaká zeleň by tam vydržet mohla, škoda z něj udělat “mrtvý” prostor. Spíš bych jen zasíťoval, dodatečně zastřešit můžete vždycky. Ale kuny bych se nebál, ta loví (většinou) v noci. Co máte za kocoura? Fakt si myslíte, že z něj bude vrah dospělých slepic? O kuřata i odrostlá, bych se ale asi taky bál, dnes už ne všechny kočky vědí, že drůbež se neloví. Ale to se dá vypozorovat.
K fučení z polí. Netuším, na jakou stranu je to orientované. Na straně do polí bych udělal zábranu jen při zemi, tak do metru výšky, aby nevznikl tmavý kout nebo zase naopak místo, kde je v létě příliš velký úpal (i když, ta hrušeň to zastíní). Ale jak píšu, udělejte toho spíše míň, dovylepšit to můžete dle potřeby vždy. Spíš bych udělal nějakou přípravu, aby se z toho dala přechodně udělat uzavřená voliéra v případě ptačí chřipky.

23.3.2017 15:27
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Myslíte, že když by tam bylo to zastřešení, že by tam nic nerostlo? Tak to mě nenapadlo. Mě šlo hlavně o to, aby tam nebylo bahno, přeci jen když týden v kuse leje, tak to nebude dobré Možná tedy zastřeším jen polovinu a druhou nějakou tu síť.
Jinak ta prkna jsem tak nějak původně myslela že bych dala jen tak do metru výšky a nad to pak zase plot, aby tam nebyla "tma".
Kocoura máme obyčejného, porodila nám ho na půdě se dvěma sourozenci toulavá divoká kočka a už u nás tak nějak zůstal. Loví všechno, myši, ptáky... Že by slepicím vyloženě ublížil, to asi ne, ale určitě by to zkoušel a asi by pro ně nebylo dobré být takhle ve stresu. Kuřata mít nebudu, alespoň ne zatím, netroufám si na to, budu se snažit sehnat kuřice nebo alespoň "větší kuřata". Ale nevím, jak to dopadne, z těch "mých" plemen jsem zatím nic moc v inzerátech neviděla tak možná nakonec budu "muset" vzít kuřátka (ale ta by pochopitelně nebyla hned venku
V podstatě bych si to představovala tak, že bude výběh hned "napojený" na kurník s tím, že se bude výběh dát otevřít a slepice pustit do zahrady. Možná ho udělám i delší než původně psaných cca 10m, nebo dva za sebou a slepičky "střídat", aby v jednom vždy stíhala tráva dorůst.
No to je zatím "daleko", teď se musím pustit do toho kurníčku smajlík

23.3.2017 16:49
ladd

XXX.XXX.34.50

Určitě tam nic neporoste, bude tam sucho, leda něco hluboce kořenícího a i to bude živořit. Pokud může být výběh větší, tak kurník umístěte na prostředek a pouštějte na střídačku a když uvidíte, že to neničí, tak klidně nechat v celém. Dobrý je ale ten rám s pletivem na ochranu trávníku. Jestli bude výběh na délku jen 10 m, tak bych zastřešil méně než půlku, stále si myslím, že by se tam dala nějaká ta zeleń udržet. V případě, že bude prostor větší, možná bude náročné – i finančně, to zasíťovat. Jestli je kocour už starší, tak si myslím, že slepice okoukne a nechá je být. A teď trocha fantazie: co pořídit kohoutka nějaké zdrobnělé bojovničky, jestli by případně proti kocourovi slepičky nebránil.
Na podzim je šance, že seženete nějaký přebytek odchovů, teď jedině malá kuřátka.

23.3.2017 17:36
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Musím to změřit a hlavně dostat souhlas doma ale jinak myslím, že by to mohlo být větší a ještě by jako bonus dostaly slípky do výběhu krom hrušky taky jabloň
Dobrá tedy, zastřeším jen část, snad budou pipky rozumné a v lijáku v částech bez střechy pobíhat nebudou a snad ani ne moc v bahně - jinak by to všechno nanosily do kurníku Finance moc neřeším, samozřejmě nechci dát za střechu slepičího výběhu dvacet tisíc ale zase nějakou korunu člověk musí do toho chovu dát, nejsem z těch, co by zvířata strčili do čehokoli jakž takž provozu schopného. Když jsem si vyhrála s králíkárnou, dám stejnou péči i slepičkám
Kocour starší je, myslím si, že by se dal i "vychovat" - ze začátku měl tendenci zkoušet lovit i králíky ve spodním patře a dnes už ví, že nesmí, tak snad by to podobně pochopil i se slepičkami. Víc se bojím té kuny, sice se říká, že doma neloví (což je pravda, nikdy tady nic nezkoušela, ale ani moc nemohla, králíci jsou hned vedle psů a ti by hned spustili rambajs) ale jelikož kurník s výběhem bude až za stodolou-dílnou, tedy ne přímo u domu, nevím nevím, jestli by to nezkusila
Mít kohoutka mě taky napadlo, ale nemám s ním dobré zkušenosti - pamatuju si ho ještě od babičky a to byl haj*l zákeřnej a zlej Ikdyž, jestli to nebylo tím, že jsme ho jako děcka dráždily přes plot koštětem... Malí parchanti no
Možná bych zkusila i ta kuřata, ale moc se mi do toho nechce, to bych brala jako krajní možnost, přeci jen, ta péče už je náročnější a nerada bych, aby mi pak kvůli nějaké neznalosti pošla

23.3.2017 22:36
ladd

XXX.XXX.96.21

Jestli ještě můžu. Oploťte slepicím prostor za stodolou, ke kurníku uděljte menší volieru, aby bylo je možno přechodně zavřít, když by bylo potřeba a kunu neřešte, loví v noci. Kohouta berte, ne každej je zlej pacholek. Malá kuřátka si nechte vysedět na přes rok, jestli bude kvočna.
Koukal jsem na fotky na profilu, smekákm. Bedřich je pěknej.

24.3.2017 08:17
xchipsy

XXX.XXX.142.1

To bohužel nepůjde Za stodolou je taková velká, z jedné strany otevřená kolna (slouží jak sklad dřeva) a hned příjezdová a "manipulační" cesta. Kurník musím postavit až k plotu se sousedy (snad jim slepičky nebudou vadit...), jakoby na hranu té kolny a výběh bude podél plotu - proto ta udávaná šíře cca 2-3 metry - musí se to vejít mezi plot a tu cestu. (pro lepší představu viz obrázek - nejsem žádná velká malířka, kór na počítači, tak snad je to srozumitelné Pouštět je budu na zahradu, ale pod dozorem, jelikož jsou tam psi a kdyby slípka strčila hlavu skrz plot, byla by to záležitost tak půl vteřiny...
Je pravda, že kohout by se mi i líbil, přeci jen je to větší hezoun než slepička, ale zas nevím, jestli by pro něj těch 6-8 nebylo málo - aby od něj nebyly moc oškubané. A taky nevím, jak by se tvářili sousedi na kokrhání

24.3.2017 08:17
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Neregistrovaný uživatel

24.3.2017 08:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Nechci být skeptik, ale počkejte až se vám v té vatičce a jiném zateplení usadí čmelíci a jiní záškodníci... taky mám kurník z OSB desek, ale nezateplený...tento rok budu stavět klasický zděný s omítkou a zděným výběhem (proskleným) aby to v zimě měli jako pidi skleník...

24.3.2017 09:05
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nechci být skeptik, ale počkejte až se vám v té vatičce a jiném zateplení usadí čmelíci a jiní záškodníci... taky mám kurník z OSB desek, ale nezateplený...tento rok budu stavět klasický zděný s omítkou a zděným výběhem (proskleným) aby to v zimě měli jako pidi skleník...

Nevím, zda je to reakce na mě (protože předchozí příspěvky se zatepleným kurníkem jsou z roku 2012...), ale já se právě na zateplit - nezateplit ptala a moc se mi do toho nechce právě z důvodu rizika nějakých berberek - rvát pak vnitřní stěnu a zateplení ven by asi nebylo nic moc
Z OSB desek ho stavět nemám v plánu (z tohoto materiálu mám pouze boudy pro psy), bude z hoblovaných smrkových prken, tl.23-24 mm. Zděný by se mi sice líbil, ale jelikož předpokládám, že tam, kam ho postavím, nebude na věky, chci mít možnost přesunu a to jde nejlépe se stavbou dřevěnou

24.3.2017 11:17
ladd

XXX.XXX.34.50

Mám to tak nějak postavené, že bych všechno choval co nejvíce na volno. Udělal bych tedy pro slepice částečně zastřešený výběh (ze začátku tak 2 m metry délky výběhu a vidělo by se) tak jak je označen červeně, případně celou délku podle plotu s tím, že by byl výběh rozdělený a kurník by byl umístěn až za jabloní. Výběhy by se střídaly. Výběh těsně za zastřešenou částí by se mohl namulčovat, tím by se dalo zabránit rozblácení ve frekventované části. Jestli máte ovocné stromy tak po ostříhání větví si vypůjčíte drtičku a mulč si vyrobíte svůj. Starý mulč i se slepičinci každý rok shrábnete a dáte k rostlinám a nastelete nový.
Pokud je zahrada oplocená, udělal bych ještě branku mezi dílnou a zahradou. Slepice by mohly být většinu času vypuštěné. Když by se vozilo dřevo do kůlny, zavřely by se buď slepice nebo psi. Nebo naproti kůlně je vjezd na pozemek?
Slepice když bude pes poblíž, hlavu skrz plot určitě strkat nebudou.6- 8 slepic není na kohouta zas tak málo, aby byly všechny odrané. Jedině to kokrhání. Sousedé mají dům hned za plotem výběhu? Myslel jsem, že tam je pole, -zmiňovala jste stavbu plného plotu kvůli větru.

Neregistrovaný uživatel

24.3.2017 11:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

xchipsy napsal(a):
Nevím, zda je to reakce na mě (protože předchozí příspěvky se zatepleným kurníkem jsou z roku 2012...), ale já se právě na zateplit - nezateplit ptala a moc se mi do toho nechce právě z důvodu rizika nějakých berberek - rvát pak vnitřní stěnu a zateplení ven by asi nebylo nic moc
Z OSB desek ho stavět nemám v plánu (z tohoto materiálu mám pouze boudy pro psy), bude z hoblovaných smrkových prken, tl.23-24 mm. Zděný by se mi sice líbil, ale jelikož předpokládám, že tam, kam ho postavím, nebude na věky, chci mít možnost přesunu a to jde nejlépe se stavbou dřevěnou

Bylo to všeobecně na zateplované kurníky, ne jmenovitě tak já mám taky dilema, protože vím, že tam kde ho budu stavět tento rok, bude plácnu cca 10 a více let a pak budu mít možnost větší zahrady a tudíš by se kurník pak hodil dál od domu, ale co bude je ve hvězdách, takže budu stavět tam kde mám te´d v plánu a co bude je ve hvězdách, jinak mám kurník teď taky na kuřích nohách a na zimu jsme ho s manželem přenášeli do stodoly, kde byli pipky celou zimu bez výběhu ven, což ale taky bylo na prd, protože kolikrát se udělalo fakt hezky a pipky mohly být venku, ale nešlo to...takže proto te´d ten zděný kurník s okny a zaskleným výběhem...když bude hnusně tak tam budou mít dost světla a když se udělá hezky, třeba jen na hodinu přes den, tak je vyženu do venkovního výběhu a pak je jednoduše zaženu a je to

Neregistrovaný uživatel

24.3.2017 11:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Jo a ještě výběh mám oplocený klasickým plotem, ale budu jej potahovat králíčím pletivem a pletivo bude i z vrchu, čmelíky a jiné mrchy totiž na sobě nosí volně žijící ptáci co to zanesou na slipky tím že jim chodí na zrní, vodu atd... takže budou slipky mít oplocený výběh tak, aby tam nemohly ptáci a popřípadě i kuny..

24.3.2017 12:36
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Ladd: Psi jsou ve výběhu, ale ten má oka 5x20 cm. Nevím, jestli by byly tak chytré, aby se tam nezkoušely natáhnout A tam už to nemám jak zavřít, jedině bych ten jejich plot musela "obalit" nějakých dalším s menšími oky... Navíc se mi moc nechce nechávat je volně neustále, protože by jednak bylo za chvíli po trávníku a druhak jsou tam další rostliny (vinná réva, jahody atd.), které bych měla obavy, že mi zničí. Není problém je pustit "pod dozorem" (dám si kafe, nakrmím králíky, prasata atd... smajlík to pohlídám slepice i feny
Sousedi mají dům kousek za tou kolnou (na obrázku směrem doprava), za naším plotem mají "otevřenou" zahradu a pak už jsou pole.
Výběh můžu udělat max po tu jabloň, pak už prostor potřebuju zase na tvrdé dřevo na zimu. Vjezd je "proti" kolně, na obrázku ten levý horní roh, branka + velká vrata. Pak je tam ještě druhá velká kolna (tam je traktor, další mašiny atd.), "podél" ní vlečka, pak zeď s révou... Prostě jiný prostor, než jsem namalovala, nemám, to je jediná možnost, kam ty pipky dát.

24.3.2017 12:42
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Bylo to všeobecně na zateplované kurníky, ne jmenovitě tak já mám taky dilema, protože vím, že tam kde ho budu stavět tento rok, bude plácnu cca 10 a více let a pak budu mít možnost větší zahrady a tudíš by se kurník pak hodil dál od domu, ale co bude je ve hvězdách, takže budu stavět tam kde mám te´d v plánu a co bude je ve hvězdách, jinak mám kurník teď taky na kuřích nohách a na zimu jsme ho s manželem přenášeli do stodoly, kde byli pipky celou zimu bez výběhu ven, což ale taky bylo na prd, protože kolikrát se udělalo fakt hezky a pipky mohly být venku, ale nešlo to...takže proto te´d ten zděný kurník s okny a zaskleným výběhem...když bude hnusně tak tam budou mít dost světla a když se udělá hezky, třeba jen na hodinu přes den, tak je vyženu do venkovního výběhu a pak je jednoduše zaženu a je to

Tak já doufám, že to přestavím dřív jak za deset let Tak kolna je dost velká, na polovině je dřevo a na druhé všelijaký "bordel" a moje představa je všechno to vyklidit, přistavit hrazení, vrata a dát tam dobytek, pro začátek třeba "jen" dvě kravky nebo čtyři bejky Ale to musí všechno ještě projít schvalovacím řízením, zatím jsem si "vyřvala" jen prasata, teď slepice no a snad to bude zdárně pokračovat. Pak bych pochopitelně kurník "strčila" až dozadu do rohu kolny, tím by se jim zase zvětšil - prodloužil výběh a navíc by byly pěkně v závětří a bezpečí Jo, kdyby měl den aspoň čtyřicet hodin a bylo víc místa, to by se to hospodařilo...
S tím plotem jsem to taky plánovala právě tak, aby se nic nedostalo ven, ale ani dovnitř. Takže "klasické" plotové, ale s menšími oky, tak 3cm max. Myš se tím sice protáhne, ale vrabci a podobní letci už (snad) ne. Potkany naštěstí nemáme a myši udržuje v trvalém strachu a napětí kocour, tak doufám, že v tom bude pokračovat

24.3.2017 13:42
ladd

XXX.XXX.34.50

Slepice určitě ke psům strkat hlavu nebudou, tak hloupé nejsou. Pokud by na ně pes nereagoval, tak časem by se určitě odvážily se případně pro něco dobrého skrz pletivo natáhnout. Nereagování ze strany Vašich psů zřejmě nehrozí a i kdyby se tam nějaká pro něco natáhla, když uvidí přibíhajícího psa, určitě čekat nebude, ale od plotu uteče. Udělejte tedy pipkám výběh až za jabloň, zazeleňte jej a občas je vypusťte na zahradu, budou spokojené.

24.3.2017 14:06
xchipsy

XXX.XXX.142.1

ladd napsal(a):
Slepice určitě ke psům strkat hlavu nebudou, tak hloupé nejsou. Pokud by na ně pes nereagoval, tak časem by se určitě odvážily se případně pro něco dobrého skrz pletivo natáhnout. Nereagování ze strany Vašich psů zřejmě nehrozí a i kdyby se tam nějaká pro něco natáhla, když uvidí přibíhajícího psa, určitě čekat nebude, ale od plotu uteče. Udělejte tedy pipkám výběh až za jabloň, zazeleňte jej a občas je vypusťte na zahradu, budou spokojené.

No, já razím heslo "nikdy neříkej nikdy" Ony jsou to feny mazané, tváří se, jakoby nic a pak najednou chramst a kous! Ale zase, když přežil kocour (samozřejmě spolu nepřijdou do přímého kontaktu, to by se jeho přežití velice rychle skončilo...), mohly by přežít i slípky.
Jsem ráda, že ty rozměry budou (snad) dostatečné, při pročítání diskuzí jsem měla obavy, protože hodně lidí psalo, jak moc místa slepice potřebují... Ale to byly asi myšleny "klasické velké" a ty já nechci, zdrobnělkám to snad tedy stačit bude. Teď jsem to změřila a ten výběh bych mohla udělat 2x15 metrů (možná ještě o fous delší). Tak snad to bude dobré.
Děkuji moc za váš čas a za rady

16.7.2017 23:29
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Dobrý den, mám prosbu na všechny chovatele ohledně stavby nového kurníku.Hledam, koukám, zjišťuju...a stejně mi to nedá se nezeptat.
Mám momentálně dva menší zděné kurníkya k tomu jednu zděnou odchovnu a jeden dřevěnej chlívek jako další odchovnu, pak kachník...celkem na 14ks kachen, něco přez 30 dospělých kusů slepic a pár kohoutů a pak mladé kuřata do 40kusů...ale chci zvětšit chov a byla bych ráda za jednu velkou stavbu-doufám, že bych se vešla do ohlášky, popřípadě to nějak vychytat-jestli to lze.
K té jedné velké stavbě by se mohlo připojit i další menší právě pro kachny a husy, nebo krůty, které mám v plánu do budoucna.Lehká plemena líhnu, ale koukala jsem na systém více plemen pohromadě, kdy se cíleně oddělují v době před sběrem na líhnutí-součástí by musela být i voliéra sloužící k tomu to účelu.U těžkých plemen, které chci pořídit-můžu počítat, že sedí sami.Ale v praxi?
Jak docílit čistokrevných ?
Bude to stavba dřevěná, jako izolaci si nechávám vlnu z našich ovcí.Má někdo zkušenost?
Děkuji za rady a nápady

17.7.2017 11:50
ladd

XXX.XXX.34.52

Čistokrevnost docílíte jedině oddělováním, slepice rasistickými předsudky netrpí.
Nebo zvolit kombinaci takových plemen, kde páření mezi plemeny není fyzicky možné z důvodu velikostních rozdílů.
Spousta chovatelů zateplení nedoporučuje z důvodu parazitů, kteří tam naleznou úkryt. Důležité je, aby v kurníku nebyl průvan a vlhko.

17.7.2017 13:21
Jamarov

XXX.XXX.88.248

ladd napsal(a):
Čistokrevnost docílíte jedině oddělováním, slepice rasistickými předsudky netrpí.
Nebo zvolit kombinaci takových plemen, kde páření mezi plemeny není fyzicky možné z důvodu velikostních rozdílů.
Spousta chovatelů zateplení nedoporučuje z důvodu parazitů, kteří tam naleznou úkryt. Důležité je, aby v kurníku nebyl průvan a vlhko.

To oddělování mi je jasné-lehká plemena chci asi jen 2, mám vlašky a líbí se mi kropenky, proto by mělo být součástí kurníku i jeden výběh právě k tomu oddělení v době před líhnutím, ale neumím si to technicky vymyslet...abych nakreslila plánek
Takže i když by byl dřevěný tak by nemusela být izolace?Jsme ve vyšším pásmu...tak mám strach kvůli omrzání hřebenů...
Děkuji

17.7.2017 13:49
ladd

XXX.XXX.34.52

Část kurníku pro dospělé slepice uvnitř rozdělíte. Bude stačit třeba jen pletivo a může to být vymyšleno tak, aby to bylo pro drůbež průchozí a kompletně by se to rozdělilo jen v době separace. Pro drůbež z každé části výlez ven. Jeden z výlezů do výběhu, druhý do voliéry. A nebo, pokud to půjde výlezy pro drůbež čtyři, vždy dva a dva na protilehlé stěně (v každé rozdělené části jsou dva výlezy naproti sobě). Na jedné stěně ústí do výběhu, na druhé do voliéry. Hejna se mohou ob den střídat ve výběhu a ve voliéře. Rozdělení „pouze“ pletivem je vhodné i z důvodu, že kohouti neztratí kontakt a po sloučení se tolik nepoperou.
Namrznutí hřebene hrozí hlavně, když je v kurníku vlhko, ale je to na Vás.

17.7.2017 14:43
Jamarov

XXX.XXX.88.248

ladd napsal(a):
Část kurníku pro dospělé slepice uvnitř rozdělíte. Bude stačit třeba jen pletivo a může to být vymyšleno tak, aby to bylo pro drůbež průchozí a kompletně by se to rozdělilo jen v době separace. Pro drůbež z každé části výlez ven. Jeden z výlezů do výběhu, druhý do voliéry. A nebo, pokud to půjde výlezy pro drůbež čtyři, vždy dva a dva na protilehlé stěně (v každé rozdělené části jsou dva výlezy naproti sobě). Na jedné stěně ústí do výběhu, na druhé do voliéry. Hejna se mohou ob den střídat ve výběhu a ve voliéře. Rozdělení „pouze“ pletivem je vhodné i z důvodu, že kohouti neztratí kontakt a po sloučení se tolik nepoperou.
Namrznutí hřebene hrozí hlavně, když je v kurníku vlhko, ale je to na Vás.

Děkuju to by mohlo určitě jít.A i technicky to navrhnout
Předpokládám, že kachny, popřípadě husy by měli menší stavby napojené vedle kurníku.
A jak velká stavba by to měla být?Jisté je, že na výšku tam budu vcházet -kvůli pohodlnému čistění.bylo by to asi k padesáti kusům dospělé drůbeže, a líbilo by se mi, kdyby do toho šla zakomponovat aspoň jedna odchovna pro odrostlejší kuřata-tam počítám s tím oddělením pletivem.
Jinak platí, že od padesáti kusů dospělé drůbeže se musíte registrovat?

17.7.2017 16:07
ladd

XXX.XXX.34.52

Najděte si zde na fauně podlahová plocha na jednu slepici a délka hřadu na jednu slepici + lepší je to naddimenzovat, a´t se slepice v zimě netísní. Hřady určitě naddimenzujte také, a´t na nich nejsou namačkané jako sardinky, zvláště v létě, když je teplo, mají slepice rády při nocování rozestupy.
Prostor na zimu získáte, pokud pletivo voliéry pokryjete nějakými průsvitnými deskami. Další prostor získáte, když pod hřady umístíte trusný stůl. Výšku kurníku chválím, kvůli úklidu i kvůli dostatku vzduchu v zimě, když je ventilace omezená. Okna jen na jedné z delších stran, velké, klidně dvě třetiny plochy zdi. Sklo lepší jen průsvitné, ne čiré, ať je z venku nic neplaší. Hřady na stěně protější. Snášková hnízda na stěně vedle dveří, ať nemusíte chodit přes celý kurník. Krmení od jara do podzimu venku, ať se tam nedrží myši (v zimě, pokud se nastěhují, tam občas na noc zavřete kočku).
Když chcete zabudovat i odchovnu pro kuřata, rozdělíte kurník na třetiny. V zimě tam pak slepicím umožníte přístup a získáte tím další plochu (na jaře pak před příchodem kuřat vydezinfikovat). Tento předěl bych udělal aspoň do výšky 1,5 metru kvůli průvanu z prken a ne jen pletivo.

17.7.2017 19:03
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Děkuji naprosto vyčerpávají(pro vás )
Tak mám co kreslit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík