Dobrý deň potrebujem poradiť ohladom toho že sliepky odzobavajú lesklé perie kohútom ako je perie na krku a chrbáte . prečo to robia dá sa tomu neako predísť? bol by som vdačný za neaké dobré rady :) Vopred dakujem :)
Ide o klasicky kanibalizmus, ozobávajú nielen krčný ale i chvostový záves. Môže isť o viacero príčin- nevyrovnaná krmná dávka, nedostatok bielkovín, nedostatok zeleného krmenia, nuda, prípadne defekt u jedincov z farmového chovu. Môže to byť však i práca len jedneho jedinca z krdla, ktorý to však naučí aj ostatných. Niekedy pomáha skrátenie hornej časti zobáka, zvýšenie možností na hrabanie, zavesenie oblúbeného krmiva do výšky očí nosníc- krmná repa, drôtený kôš s nasekannou travou z kosačky, zvezok žihlavy, drtené kosti či varené odpadové meso a vnútornosti. V krajnom prípade bude treba vymeniť kohúta za agilnejšieho, dominantnejšieho. Ale najskôr by som skúsil vytypovať páchatela.
Myslím že to už teras robia obe sliepočky, a aj dalšie v druhej voliere ktore sa nikdy nestretly ako tieto dve z jednej a tie druhe z druhej voliery neboli nikdy spolu. krmiva majú dosť vždy ked večer zatváram tak im tam ešte ostáva kukurica aj žito aj na dalšie ráno a ráno znovu sypem :) vo voliere bývajú zatvorené ale púšťam ich aj na dvor kde sa pasú a odzobávajú ocinovy hrozno :D a kohút no neviem bol dosť dominantný napr ak preletel velký kohút na dvor tak už aj bola bytka ... dávam im aj podrvené skrupiny s vajec ... neviem prečo to robia a čo by pomohlo tomu aby to nerobily . Dakujem za odpoved a privítal by som aj nejakú radu ako stým skoncovať :)