V chytrých knížkách se píše že kuřata ve věku 4 týdny, mají spotřebovat denně 32-35g krmiva.
Jenže ti moji "vysavači", spořádají cca 3x tolik.
Dávám jim 500g K1 + 100g kukuř. šrotu + 100g pšenice - toto promíchané ráno a odpoledne a večer jim dám do kurníku ještě 500g K1. Toto množství zdlabe 15 kuřat, vždycky je to do půl hodiny pryč a stejně koukají jako že mají málo.
Tedy sežerou za 24 hodin průměrně 126g !?!
Je pravda že jsou pěkný, velký a čilí - ale nevím jestli jim to neškodí ?
Jsou to Plymutky bílé, mají menší výběh, ale ten už zdrancovali, tak jim ho vystýlám senem.
Dál mají samozřejmě vodu - cca 1,5l na den a v misce grit.
Mám jim nasadit dietu, nebo je mám nechat ať si dlabou ?
.petr.
napsal(a):
V chytrých knížkách se píše že kuřata ve věku 4 týdny, mají spotřebovat denně 32-35g krmiva.
Jenže ti moji "vysavači", spořádají cca 3x tolik.
Dávám jim 500g K1 + 100g kukuř. šrotu + 100g pšenice - toto promíchané ráno a odpoledne a večer jim dám do kurníku ještě 500g K1. Toto množství zdlabe 15 kuřat, vždycky je to do půl hodiny pryč a stejně koukají jako že mají málo.
Tedy sežerou za 24 hodin průměrně 126g !?!
Je pravda že jsou pěkný, velký a čilí - ale nevím jestli jim to neškodí ?
Jsou to Plymutky bílé, mají menší výběh, ale ten už zdrancovali, tak jim ho vystýlám senem.
Dál mají samozřejmě vodu - cca 1,5l na den a v misce grit.
Mám jim nasadit dietu, nebo je mám nechat ať si dlabou ?
Zdravím, že jim to jídlo vůbec važíte Jinak ty moje kuřata taky žerou jak strhané, ale jsem za to rád aspoň rychle porostou v neděli jim bude 6 týdnů. Prostě, když dožerou, tak jim nasypu nové, ale za chvili to je pryč
a když jim náhodou dosypu později, tak se nase*ou a z ohradky vyskočí všechny kuřata i kvočna, ale to bylo ještě dobré, protože chodili ve chlívě na spodku, ale dneska přijdu ven a všechny kuřata byly až venku na trávě, takže vyskočili z ohradky po žebřiku nahoru a pak po žebřiku dolů a už lítaly po venku ještě v takovém počasí
určitě jim nedávejte dietu ať baští aspoň já osobně bych jim jí nedával na co taky, že !!?
ahoj ja si tiež občas pripadám že chovám prasiatko ked idem ráno s 5l vedrom a to im ešte posúvam výbeh 3x3,5 m aby mali pastvu a všetko to zožerú za deň a večer idem zas. Mám 8 oraviek žltohnedých a 6 hybridov vyliahli sa 23.3 tohto roku a dúfam že sa im apetít zníži ked dospejú.
Inač som rada že im chutí
Vážil jsem to, protože jsem chtěl vědět jestli nemají málo. Když to tak rychle vymetou.
Ne že bych jim nechtěl dopřát - ale aby třeba neztučněly ... ?
Jinak já mám nad výběhem nataženou takovout tu protiptačí síť. Oplocení je jen metr, a myslím že už bych se kuřat nedopočítal, kdyby to tam nebylo. Akorát jednou se tam jedno zamotalo, ale naštěstí jsem byl poblíž, tak jsem ho hned vyndal.
Plymutky, a bílé zvlášť, žerou jak zjednané, mám je letos taky, tak to můžu potvrdit. Spíš si je pak rozdělte, kohouty zvlášť a ty krmte dál ad libitum, pokud s nima máte stejné úmysly jako já, tudíž hotel pekáč. Oni taky úměrně tomu rostou, takže pěkně a od loňska, kdy jsme měli žluté, vím, že maso je luxusní! Ty bílé rostou a opeřují ještě o něco rychleji než ty žluté, tak už se na ně těšíme. Slepičky oddělím a přestanu je tak cpát, spíš víc pohybu a pastva.
Petře, moudré knihy jsou svaté.
Ovšem inspirovat se doporučuji co do složení dávky.
Její množství je velmi individuální.
Pokud kuře bude vodit kvočna po zahradě plné nízké trávy, hmyzu a kamínků (gritu),
tak nikdy nesežerou tolik, co např. kuřátka v odchovně nebo v hale či chlívku.
Jednak proto, že na zahradě se napasou trávy, hmyzu i kamínků
a druhak proto, že na to žraní prostě nebudou mít tolik času - když musí neustále
následovat matku.
Já mám ty moje teď v té zimě (u nás přes den 7-8 stupňů) taky zavřené a sežerou
toho....
Strouhám jim najemno mrkev, po ní jsou úplně šílená, strouhám vajíčko, tvaroh
a vařený brambor a dávám K1 na noc a mám pocit, že za chvíli sežerou i mě.
Mám jich tedy 23 kousků a další budou teď o víkendu.
zuzu2011
napsal(a):
Plymutky, a bílé zvlášť, žerou jak zjednané, mám je letos taky, tak to můžu potvrdit. Spíš si je pak rozdělte, kohouty zvlášť a ty krmte dál ad libitum, pokud s nima máte stejné úmysly jako já, tudíž hotel pekáč. Oni taky úměrně tomu rostou, takže pěkně a od loňska, kdy jsme měli žluté, vím, že maso je luxusní! Ty bílé rostou a opeřují ještě o něco rychleji než ty žluté, tak už se na ně těšíme. Slepičky oddělím a přestanu je tak cpát, spíš víc pohybu a pastva.
souhlasím že to tak u bílích otesánků opravdu je.Loni jsme měli problém u pl.bílích dvou až tříměsíčních kuřat s úhynem(obalená játra tukem)Museli jsme v tomto věku ubrat hodnoty krmiva ale na objemu a minerálních látek a vitam. ne a bylo po problému.To znamená více strouhané řepy,více zeleného(od rot.sekačky), kukuřičný šrot nahradit z ječmene atd.Bylo to jen opravdu u bílích ostatní barvy a plemena jiných v hejnu v pohodě.Pocit plnosti čehokoli u nich je ok.
Udávaná denní gramáž na kuře u plymutek bílích určitě neplatí
Při větším výběhu v dospělosti o nich ale už nevíte a dávka krmení je min. aby nedošlo k přetučnění
" to DORM : ... Loni jsme měli problém u pl.bílích dvou až tříměsíčních kuřat s úhynem(obalená játra tukem) ... "
No právě něco takového jsem myslel. Abych jim ještě ze snahy jim dopřát, naopak neublížil.
Jak se totiž říká " Nejhorší je, když člověk dostane to co chce ", tak to platí asi i u kuřat. Jenom zobat, zobat a pak hyn a nožky na hoře.
Jinak jich mám celkem 34, ale s kvočnou už nejsou. Půlka byla s kvočnou do 3 týdnů, ale ona pak po nich šla, klovala je a odháněla od žrádla. Přitom do té doby se o ně pěkně starala, tak šla pryč. No a druhá půlka ani kvočnu neměla, protože je nepřijala.
Ty chladný dny co teď byly jsem jim zase "nastartoval" žárovky a výběhy překryl folií aby na ně nepršelo. V kurníku měli pod žárovkou kolem 20st i dnes v noci kdy venku bylo kolem 8st. Ale stejně "čučely" přes den venku. Tak jsem jim ještě zakryl boky výběhů, aby jim tam nefoukalo.
Jo a nevím jestli je to absencí kvočny, ale ta kuřata co byla s kvočnou nejsou takový poplaši. Když jim nesu krmení a shýbám se do ohrady tak přiběhnou a okukují co jim nesu. I chytit se nechají bez nějakého velkého plašení. Ale ti druzí jsou úplný opak, jak se k nim přiblížím, tak je to jak když střelí do vrabců.
No ale zpět k tomu krmení. Asi jim vysadím ten šrot, a přidám něco objemového krmiva - co by tak bylo nejvhodnější ? Dal bych řepu, ale nemám ...
dorm
napsal(a):
souhlasím že to tak u bílích otesánků opravdu je.Loni jsme měli problém u pl.bílích dvou až tříměsíčních kuřat s úhynem(obalená játra tukem)Museli jsme v tomto věku ubrat hodnoty krmiva ale na objemu a minerálních látek a vitam. ne a bylo po problému.To znamená více strouhané řepy,více zeleného(od rot.sekačky), kukuřičný šrot nahradit z ječmene atd.Bylo to jen opravdu u bílích ostatní barvy a plemena jiných v hejnu v pohodě.Pocit plnosti čehokoli u nich je ok.
Udávaná denní gramáž na kuře u plymutek bílích určitě neplatí
Při větším výběhu v dospělosti o nich ale už nevíte a dávka krmení je min. aby nedošlo k přetučnění
tak díky, dám pozor, aby se toho pekáče vůbec dožili! Dávám jim do směsi docela dost mrkve a mají zelené, ale toho šrotu sežerou taky hodně. Trochu to odlehčím. Ale hrajou to na nás pěkně, po pár minutách, co vyzobou mísu, se tváří, jako když týden nejedli
.petr.
napsal(a):
" to DORM : ... Loni jsme měli problém u pl.bílích dvou až tříměsíčních kuřat s úhynem(obalená játra tukem) ... "
No právě něco takového jsem myslel. Abych jim ještě ze snahy jim dopřát, naopak neublížil.
Jak se totiž říká " Nejhorší je, když člověk dostane to co chce ", tak to platí asi i u kuřat. Jenom zobat, zobat a pak hyn a nožky na hoře.
Jinak jich mám celkem 34, ale s kvočnou už nejsou. Půlka byla s kvočnou do 3 týdnů, ale ona pak po nich šla, klovala je a odháněla od žrádla. Přitom do té doby se o ně pěkně starala, tak šla pryč. No a druhá půlka ani kvočnu neměla, protože je nepřijala.
Ty chladný dny co teď byly jsem jim zase "nastartoval" žárovky a výběhy překryl folií aby na ně nepršelo. V kurníku měli pod žárovkou kolem 20st i dnes v noci kdy venku bylo kolem 8st. Ale stejně "čučely" přes den venku. Tak jsem jim ještě zakryl boky výběhů, aby jim tam nefoukalo.
Jo a nevím jestli je to absencí kvočny, ale ta kuřata co byla s kvočnou nejsou takový poplaši. Když jim nesu krmení a shýbám se do ohrady tak přiběhnou a okukují co jim nesu. I chytit se nechají bez nějakého velkého plašení. Ale ti druzí jsou úplný opak, jak se k nim přiblížím, tak je to jak když střelí do vrabců.
No ale zpět k tomu krmení. Asi jim vysadím ten šrot, a přidám něco objemového krmiva - co by tak bylo nejvhodnější ? Dal bych řepu, ale nemám ...
Když to tak čtu-já mám 11 týdenní kuřata,ale že bych přemýšlela nad tím,co vše sežerou,to mě nikdy nenapadlo.Fakt je,že už 3 týdny běhají mezi velkými slepicemi,bez problémů.Myslím,že vše je také dané výběhem a pastvou.Když Vám všem napíšu,co sežerou-denně 10litrovou mísu namočeného pečiva s kyselým mlékem-to je snídaně,zákusek v podobě směsi šrotů -ječný-kukuřičný-pšeničný-ovesný plus směs ,pochopitelně hrabačka,tráva a večeře nějaké to krmné masíčko,někdy syrové,někdy ovařené.Je jich celkem 32.Naopak jsem ráda,že v tomto mizerném počasí jsou žravé,alespoň mají dostatek energie pro pohyb i zahřátí.V deštích měly puštěnou infra,protože se pravidelně chodily "osprchovat" a zase osušit.Pravda je,že vše mladé potřebuje dostatek krmení a o nějakém zatučnění-no když nemají pohyb a pastvu,tak asi ano a to seno jim určitě nestačí.Přidejte krmné maso-živočišnou bílkovinu.Jinak přidávejte do krmiva 1 lžíci přípravek Carbofito-výborné pro dobré trávení.Je to vlastně živoč.uhlí s dubovou kůrou.
Letošní rok je značně zátěžový pro zvířata .Tak jim dopřejte,nevíme jaký bude konec léta,podzim a zima.Navíc je také málo sluníčka a to je pro zvířata velice důležité,protože pro ně je to energie,tak ji dohání přísunem krmiva-zcela normální přírodní jev,jak si zvířata pomáhají.
.petr.
napsal(a):
Ještě dodatek k tomu krmení a úvahám o ztučnění jater u kuřat.Vyhledejte si na netu LECITIN - Wikipedie a budete mít jasno,co způsobuje ztučnění.
Krmim brojlery kopřivami a namočeným chlebem a BR1 udělám jim míchanici.Každý den zkrmím 10 ti litrový kýbl této směsi a k tomu jim přidávám deně plevele ze zahrádky a trávu ze sekačky mám jich 15kousků..Po zeleném krmení jsou jako divý a až po té žerou chléb a BR1.Po dvouch měsících již porážím dvoukylové kohouty.Slépky jsou menší atak ta budou později.
.petr.
napsal(a):
" to VENCA21 : ... Krmim brojlery kopřivami a namočeným chlebem a BR1...
Napište prosím, v jakém poměru mícháte chleba/kopřivy/BR1 ? A kde jste pořídil kuřátka brojlerů ?
Beru v místní pekárně staré pečivo za 6kč za kg a beru vždy dva pytle týdně.Chleba dávám kuřatům a rohlíky a vše ostatní kačenám.Jeden kýbl kopřiv mi stačí na 2 kýble směsi.Takže půl kýble kopřiv,jeden celí bochník chleba a hořčicový kyblík směsi.Takže jim to valím po kýblech
Kuřata mám z Litomyšle od soukromé osoby malé farmářky ale to jsou poslední kupované protože si je budu líhnout sám.Sorry jméno jsem zapoměl ať jak
tak si nespomenu.
a ještě z kohoutem s kterým je budu křížit pro vlastní spotřebu a když se osvědčí tato varianta tak i prodávat.