Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.9.2013 22:43
prokopova

XXX.XXX.174.242

Mám čtyři slepičky /kuřice/ už dva měsíce, a i když jsem si myslela, že to s pomocí knih a internetu zvládnu, tak zatím ne.
MOC PROSÍM zkušené chovatele o pár rad:
1. Jaké má být popeliště - v létě to chápu tak, že mají někde v klidu pod keři písek s hlínou. To jsem udělala, ale nepopelí se tam. A co v zimě, to snad ani není technicky možné?
2. Přístřešek na zimu - musejí něco takového mít, když bude pršet a sněžit? Aspoň by se tam dávalo krmení aby nenamoklo, nebo do něj nenasněžilo, ne?
3. Nemám jim udělat někde v zahradě hřad na odpočinek a když ano, v jaké výšce a na jakém místě by to bylo nejlepší? Zatím odpočívají v leže pod keři.
P.S. To jsem si opravdu nepředstavovala, že budu celé léto přemýšlet o tom, jestli mají slepičky všechno, jak mají mít, a teď, co v zimě? Bereme je jak našho psa a kocoura, chodí za námi jak pejsci, když přijedeme z práce, tak se na nás slétnou a nemíní jít do té veliké zahrady, kterou mají k dispozici. I když jim dám rychle odpolední žrádlo, tak jsou za čtvrt hodiny u nás a otravují.
Děkuji dopředu všem, kteří mi poradí aspon v něčem.

25.9.2013 17:10
mamkamaria

XXX.XXX.55.1

Na popolisko som si urobila takú bedničku 1,5x1, tam som dala piesok a drevený popol. To im dávam na zimu do kurína, ale veľmi to nepoužívajú. Aj v zime si nájdu nejaké suché miesto na záhrade a tam sa popolia.

30.9.2013 22:16
kirinka7

XXX.XXX.37.80

Popeliste mam taky 1,5 na 1m. oprela jsem dve 2m dlouhe vlnovky o zed (1metr a vic od zdi) takze tam neprsi a v lete je tam stin. Popelit se zacnou kolem 5 mesice. Jinak mam na zahrade diry cca 30cm hluboke kde se popeli. Dobrej je take ten pisek co zisrane na louce po zaplavach.

1.10.2013 12:13
majenko3

XXX.XXX.13.5

Neviem, či som správne pochopil, ale nikde som nenašiel nič o kuríne, že by ste písali. Ak nebudú mať v zime poriadny kurín, tak im veľkú šancu na prežitie nedávam.

15.10.2013 22:20
prokopova

XXX.XXX.174.242

Jestli tím kurínem myslíte po česku kurník, tak ten máme malý, dřevěný, zateplený jen zespodu, ale v závětří, kde moc nefouká. Samozřejmě jsem z té zimy trochu nervózní, jak to budou pipinky snášet, ale lidi říkají, že jsou to ptáci a zimu snesou. To popeliště se vyřešilo samo. Tam, kde jsem už zryla záhony, nebo pod keři, se popelí jak bláznivé. A vůbec, ony jak byly z toho velkochovu, tak zprvu nic neuměly, ale postupně na to všechno přicházejí. Prosím, kdybyste měl ještě nějakou radu pro začínají chovatelku, napište. Koupila jsem si knihu o chovu slepic, ale je tam jen plno fotek a všeobecné informace.

15.10.2013 22:38
etua

XXX.XXX.191.213

prokopova napsal(a):
Jestli tím kurínem myslíte po česku kurník, tak ten máme malý, dřevěný, zateplený jen zespodu, ale v závětří, kde moc nefouká. Samozřejmě jsem z té zimy trochu nervózní, jak to budou pipinky snášet, ale lidi říkají, že jsou to ptáci a zimu snesou. To popeliště se vyřešilo samo. Tam, kde jsem už zryla záhony, nebo pod keři, se popelí jak bláznivé. A vůbec, ony jak byly z toho velkochovu, tak zprvu nic neuměly, ale postupně na to všechno přicházejí. Prosím, kdybyste měl ještě nějakou radu pro začínají chovatelku, napište. Koupila jsem si knihu o chovu slepic, ale je tam jen plno fotek a všeobecné informace.

U kurníku by měly mít slepice zastřešenou část výběhu-navazující na kurník stačí cca 2m x 3m a hlavně tak rpovedené,aby nebyl průvan a cca ze dvou stran zabezpečený nějakými deskami.Co se týká popeliště-tak jak píšete,těžko budou v zimě a ve sněhu pod keři toto využívat,opět to chce nějaký nižší přístřeší ,zase zabezpečené proti průvanu aby zůstalo i v zimě bez sněhu a zamokření a hlavně přístupné.

16.10.2013 09:21
petr.misak

XXX.XXX.158.18

zdravím, jsem zatím jen začátečník teoretik, ale jinak literaturu mi doporučovali spíše nějakou starší nebo něco od českých autorů. Napíšu sem nějaký co mi bylo doporučeno.

- Malík, Vladimír a kol. 1000 rad drobnochovatelům
- Prombergerová Iveta: Drůbež na vašem dvoře
- Jiří Havlín a kol. Domácí chov zvířat
- Terlanday L - Vyrábíme chovatelská zařízení

kdyby se vám to nedařilo najít, docela dobrá stránka je http://muj-antikvariat.cz/ nebo http://aukro.cz/

Petr M.

16.10.2013 20:17
dorm

XXX.XXX.202.18

petr.misak napsal(a):
zdravím, jsem zatím jen začátečník teoretik, ale jinak literaturu mi doporučovali spíše nějakou starší nebo něco od českých autorů. Napíšu sem nějaký co mi bylo doporučeno.

- Malík, Vladimír a kol. 1000 rad drobnochovatelům
- Prombergerová Iveta: Drůbež na vašem dvoře
- Jiří Havlín a kol. Domácí chov zvířat
- Terlanday L - Vyrábíme chovatelská zařízení

kdyby se vám to nedařilo najít, docela dobrá stránka je http://muj-antikvariat.cz/ nebo http://aukro.cz/

Petr M.

trochu drahá ale je tam vše anatomie,líhnutí,nemoci,výkrm,složení krmiv,ustájení až po zpracování peří je to o veškeré drůbeži vodní,hrabavé
http://antikvariatpodebrady.cz/kniha/podhradsky-jan-specialni-zootechnika-1960

17.10.2013 17:33
prokopova

XXX.XXX.174.242

Děkuji všem za rady, ty antikvariáty určitě zkusím. Jinak, podle toho, že slepičky nesou skoro každý den (čtyři slepice - tři vajíčka denně v průměru), si myslím, že se o ně staráme dobře. Jen ta zima, té se bojím. Když bude moc mrznout, tak co s vodou na pití? To jim asi budu muset dvakrát denně dávat teplou, že?

Přidejte reakci

Přidat smajlík