Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

slepicak

17.11.2013 16:22
slepicak

XXX.XXX.18.93

Dobrý den mám kmen sebritek ale nechtějí mi zalézat do kurníku ani když prší. Kurník mají 150š, 120 vížka, 110 hloubka. Nevíte čim by to mohlo být děkuji.

17.11.2013 17:00
ondře.j.

XXX.XXX.78.37

slepicak napsal(a):
Dobrý den mám kmen sebritek ale nechtějí mi zalézat do kurníku ani když prší. Kurník mají 150š, 120 vížka, 110 hloubka. Nevíte čim by to mohlo být děkuji.

Zdravím, jen když prší ? Nebo tam nechodí ani spát ?

slepicak

17.11.2013 17:08
slepicak

XXX.XXX.18.93

Ani spát .

17.11.2013 17:30
ondře.j.

XXX.XXX.78.37

A nejsou náhodou nové ? Zkuste je dávat 2-3 dny až do kurníku a zavřit pak by měly chodit samy. A jestli nové nejsou a spali tam normálně, tak se mohly něčeho zleknout a proto tam nechodí spát jednomu chlápkovi slepice spaly na stromě, protože jim tam řádila kuna v kurníku.

17.11.2013 21:09
dorm

XXX.XXX.202.18

čmelíci je celý problémsmajlík

18.11.2013 11:31
martinez

XXX.XXX.249.1

majú tam bidlo ? ak nje tak asi sa im na zemi nechce spať , skúste ich tam zatvárať asi tak týždeň a ony si tam určite zvyknú chodiť :)

18.11.2013 13:17
lydie

XXX.XXX.70.117

slepicak napsal(a):

Zkuste ráno přejet dlaní spodek hřadů, jestli na nich nejsou čmelíci.

Web chovatelů Plymutek -

NA ČMELÍKY POZOR!
Právě v tomto čase hrozí napadení chovu čmelíky nejvíce, neboť tomuto roztoči vyhovuje
vlhko v kombinaci s teplem. Zapařené peří drůbeže je pro něj úplně nejlákavější.
Zpravidla jde o čmelíka kuřího (Dermanyssus gallinae), což je malý roztoč (do 0,5 mm, po
nasátí dvojnásobek), kterého nám do kurníku většinou zavlečou divocí ptáci, zejména vrabci a
holubi. Ve dne jsou čmelíci zalezlí ve škvírách a skulinách, v noci lezou na slepice a sají jim
krev. Jejich nebezpečnost spočívá hlavně v přenosu některých chorob, například salmonelózy,
ale i samotné vysávání krve vede k hubnutí drůbeže, ke snížení produkce vajec a často
dochází i k úhynům. Nepatrný cizopasník totiž spořádá opravdu hodně krve (poznáte to při
větším zamoření i podle bledých hřebenů slepic) - ostatně - zkuste někdy čmelíky na nějaké
plošce rozetřít a budete překvapeni, jak se ty světlé potvůrky rázem promění v sytě rudé
čárky...
Likvidace čmelíků není složitá - mně se osvědčuje už řadu let běžný Biolit na lezoucí nebo
létající hmyz, který se prodává v každé drogerii. Tím je třeba důkladně vystříkat celý kurník,
včetně skulin a spár, a večer je nutno postříkat i samotnou drůběž (prostředek jí při takové
jednorázové akci neublíží). Protože i po zákroku zůstanou v kurníku přinejmenším nějaké
larvy čmelíků, doporučuji celý postup zhruba po týdnu až čtrnácti dnech zopakovat.
Jako prevence je nezbytné udržovat kurník v čistotě a snažit se co nejvíce omezit přístup
divokých ptáků jak do kurníku, tak například ke krmítkům. Naši předkové s úspěchem
využívali i přírodních prostředků, jež čmelíka odpuzují, a tak do kurníků dávali třeba listy
ořechu, kapradí nebo tabáku a zabíraly i další aromatické rostlinky, jako je fenykl, kmín,
mateřídouška, anýz, tymián či máta peprná.
Někdy si i zkušenější chovatelé pletou čmelíka s blechou slepičí (Ceratophyllus gallinae) -
mnozí se dokonce domnívají, že jde jen o různé názvy pro stejného parazita. Ale není tomu
tak - zatímco čmelík má světle šedou nebo hnědou a po nasátí narudlou barvu, blecha je
výrazně tmavší - rezatá až černá - a na rozdíl od čmelíka skáče (až 30 cm skoky!).
Nepříjemnosti s ní spojené jsou však obdobné, ale výše popsaná opatření zasáhnou i ji.
Oba parazité přecházejí i na člověka (proto se Fišerovi v Rumburku tak škrábou), a přesto,
že se na nás na trvalo neudrží, je jejich kousání nepříjemné i nebezpečné jak přenosem
chorob, tak možností zanesení infekce do rozškrábaných míst na kůži.
Zdravý chov bez čmelíků, blech a dalších cizopasníků přeje
Miroslav Pour, Skřivany

Přidejte reakci

Přidat smajlík