Jak vrátit kvočnu do hejna.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.1.2014 17:08
burýšci

XXX.XXX.235.193

Dobrý den, jsem zde úplný nováček a budu potřebovat poradit. Začnu trochu zeširoka. Asi před třemi lety jsme si koupili dům a s ním i slepice (podotýkám, že jsme oba z velkoměsta). Ty už jsme vyměnily za nové. Jedna nám začala k našemu údivu kvokat( jsou to ISA Brown )a tak jsme si řekli, že zkusíme kuřátka i když už bylo poměrně pozdě. Od souseda jsme dostali vajíčka a koncem září se vyklubaly kuřátka. Musím říct, že jen 3 z 6 vajec, ale pro nás velký úspěch. Kvočna byla s nimi v kurníku s ostatními slepicemi, jen oddělená zídkou a pletivem (kurník máme v zděném stavení- bývalé chlívky), pouštěla jsem je střídavě se slepicemi do výběhu. Krásně je odchovala,byla s nimi asi 3 měsíce. Ale když s nedopatřením stalo, že se dostaly obě skupiny k sobě, slepice klovali jak kvočnu tak trošku i kuřata. Teď bych potřebovala kvočnu vrátit do hejna, zatím asi bez kuřat. Zatím, když jsem to zkoušela, tak po ní celkem dost šly, i když měly prostoru dost - pustila jsem je na zahradě.Jednou ji i prošíply hřebínek. Takže jak na to, aby jsme to zvládly (já i slepičky smajlík )? Pak mě asi čeká druhé kolo s kuřaty - je tady i kohoutek, kterého bych si chtěla nechat, pokud ovšem ty naše divošky zvládne...smajlík.

Děkuji

6.1.2014 17:24
dupacka

XXX.XXX.0.73

Dobrý den,

za sebe musím říct, že ze čtyř líhnutí minulý rok se mi nestalo že by kvočna byla od druhých slepic nějak napadána, spíš naopak ona je agresívní vůči ostatním, ty byly vždy jen zvědavé ale okamžitě po jejím ataku braly zpátečku.
Jiná věc je když se mi potkaly dvě kvočny to bylo horší pokud jedna neustoupila, stalo se mi že kvočna málem zabila třítýdenní kuře druhé kvočny.
Pak jen stačilo oddělit ji od kuřat a zařadila se do hejna, některá okamžitě, jiné to trvalo týden dva - držela se zpátky, při krmení ji třeba odháněly, ale během několika dní se to spravilo.
Jakmile se od kuřat odpoutala pustila jsem i kuřata a nikdo jim neubližoval. Krom toho že je odháněly od krmení a chodili jim na to jejich.
V hejnu ti mladší zezačátku jsou chudáčci, musí si prostě nějak poradit. Dřív nebo později si svoje místo v hejnu najdou.
Pokud by se v hejnu vyskytoval nějaký agresívní jedinec, tak prostě pryč s ním to se asi nedá nic dělat. P.

6.1.2014 18:31
burýšci

XXX.XXX.235.193

Dobrý den,
děkuji za reakci. Takže myslíte, dát slepici k ostatním a ať se porovnají? A kdy je to nejlepší - myslím ráno nebo až třeba večer přímo do kurníku? A nebudou ji ráno klovat než je pustím? Taky jsem slyšela, že je dobré všechny něčím postříkat ( např ředěným octem nebo naopak něčím voňavějším), aby měly stejný pach. A co kuřata, ta asi až později,ne?
Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.1.2014 18:53
Uživatel s deaktivovaným účtem

burýšci napsal(a):
Dobrý den,
děkuji za reakci. Takže myslíte, dát slepici k ostatním a ať se porovnají? A kdy je to nejlepší - myslím ráno nebo až třeba večer přímo do kurníku? A nebudou ji ráno klovat než je pustím? Taky jsem slyšela, že je dobré všechny něčím postříkat ( např ředěným octem nebo naopak něčím voňavějším), aby měly stejný pach. A co kuřata, ta asi až později,ne?
Děkuji

Slepice nemaji vyviinuty cich, takze zadne babske rady s vonavkou apod. jsou k nicemu. Kvocnu vratit nejlepy tehdy, kdyz uz sama kurata opusti. Nejlepe vratit k veceru (nebo pokud maji moznost byt ve velkem vybehu nebo zahrade, jak pisete, tak pripojit pres den) cely problem spociva v tom, ze po docasnem oddeleni kvocny s kuraty je kvocna po navratu do hejna na nejnizsim stupni hierarchie, bez ohledu na to, jake postaveni zaujimala pred sezenim. Bude to chvilku trvat, nez se zase vsechny mezi sebou porovnaji a vytvori si novou hierarchii. Je to bezne.

6.1.2014 19:04
lydie

XXX.XXX.70.117

Pokud je to možné přidejte ji k nim večer, aby se s nimi vzbudila. Po přidání přes den bývají některé slepice k nově příchozím agresivní.
To samé s kuřicemi, ale ty většinou starší drůbež nějaký čas dusí.
My to řešíme tak, že mládež je do určitého věku oddělena průhledným plotem od dospělých, takže na sebe vidí celý den. Po vypuštění kuřic potom nebývá moc problémů se zařazením do hejna. Ale je fakt, že máme velký pozemek a drůbež se má kdykoli kde zašít.

6.1.2014 19:08
burýšci

XXX.XXX.235.193

Děkuji za radu. Je tedy pravda, že už jsem kvočnu se slepicemi na zahradu pouštěla, ale poklovaly ji i tak. Schovala se před nimi pod smrčky, co máme u plotu a tam si ji, potvory jedny, našly. Ale asi si to holky budou muset mezi sebou vyřídit samy. Jen bych nerada, aby ji něco udělaly. Jako jedinná nám už dva roky po sobě kvoká. Ale kuřata asi mám nechat ještě zesílit, ne?Hlavně toho kohoutka, ať má lepší šance je zvládnout a nemusí na pekáč..smajlík Jsou jim 3 měsíce.

6.1.2014 19:21
littlemix

XXX.XXX.40.160

pre zadavateľku:
Pokiaľ kvoka mládaťa neodstavila, tak to neriešte a dávajte ju vždy bokom, niekde do ohrádky a podobne. Až keď sa od mládať oddelí, zistíte to tak, že ich bude klovat, kuričky necháte samé stále zvlásť a kvoku dajte večer so malej ohrady s ostatnými tak, aby nemali veľa miesta. Tým pádom si na seba veľmi rýchlo zvyknú a bytky ich baviť nebudú, pretože sliepky majú radi ak jedna zaútočí a tá druhá ujde, vtedy je útočiaca spokojná. Ak sa nebudú mať kde pohnúť, útočiť ju nenapadne, možno sa budú trochu hašteriť, ale nič to nebude v porovnaní s tým, keby ste ju dali len tak do hejna vonku, nedali by jej pokoj a kvočna by bola v strese. nehovoriac ak ju tam dávate s kuriatkami.
A ak ju odpojíte od kuriatok skôr, bude ju byť aj kohút, pretože ten o kvočny nejaví záujem a vyčleňuje ich z hejna ;) ( vlastná skúsenosť)

6.1.2014 19:25
littlemix

XXX.XXX.40.160

Výminkou by bolo ak by ste kvočnu mali s kuriatkami od začiatku s hejnom, dá si kamarátky rýchlo zrovná a zahná aj kohúta, tým pádom jej agresivita bude pôsobiť aby sa báli a oni jej aj drobcom dajú pokoj, čo ale nehrozí ak sa neliahli kuriatka a neboli od začiatku s nimi, hádam ste ma pochopil smajlík

6.1.2014 19:33
burýšci

XXX.XXX.235.193

Děkuji moc všem za rady. Asi to tedy udělám tak, že jeden večer dám kvočnu ke slepicím do kurníku a budu doufat, že ji tam nepřizabijísmajlík...Kuřata už ,,odstavila,, a uštědřuje jim výchovné ťafky..Tak ať se snaží už sama...

Přeji všem hezký den

Přidejte reakci

Přidat smajlík