Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.1.2014 18:16

Dobrý den. Na jaro plánuji rekonstrukci výběhů pro drůbež. Součást toho by měla být drenáž blízkého okolí kurníku, kde se neustále drží bahno. Mohl by mi někdo poradit, co je tuto drenáž nejlepší? Popřípadě nějaké rady + tipy + zkušenosti smajlík

11.1.2014 19:03
denisshurky

XXX.XXX.42.161

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den. Na jaro plánuji rekonstrukci výběhů pro drůbež. Součást toho by měla být drenáž blízkého okolí kurníku, kde se neustále drží bahno. Mohl by mi někdo poradit, co je tuto drenáž nejlepší? Popřípadě nějaké rady + tipy + zkušenosti smajlík

Čau/Dobrý den
a co třeba kdybys okolí kurníku obsypal třeba kačírkem nebo jemným štěrkem

11.1.2014 20:02

denisshurky napsal(a):
Čau/Dobrý den
a co třeba kdybys okolí kurníku obsypal třeba kačírkem nebo jemným štěrkem

Hodlám část zeminy odebrat, dát jako podklad písek a na to tu samotnou drenáž.. napadl mě makadam.. ale nevím jestli je vhodný, nebo jestli není něco vhodnějšího :) Nemám s tím zatím zkušenosti

11.1.2014 20:21
vosajda

XXX.XXX.99.112

My jsme kdysi dali štěrk, ale stejně se zanesl blátem a není vidět.

11.1.2014 20:36

Já to budu pravidelně stříkat hadicí, teda, pokud to bude mít nějaký účinek. Je to hlavně okolo kurníku a krmítek, páč tam furt šmajdají ;)

12.1.2014 13:12
projectzajicek

XXX.XXX.43.210

Odvodnění dle našich předků- hlavní trať roubeným klúsem (vyskládané štípané žulové kameny). Boční větve provedené kopanou drážkou š.30cm, makadam fr.40-63mm v.150mm, zasypaný štěrkem fr.15-20mm a zeminou.
Dnešní možnosti-Pokud je pozemek svažitý použít meliorační vrapovanou trubku min.d.50mm, lépe 75-100mm. Aby se nazanášela obalím ji ve šroubovici řidší netkanou geotextilií, při větší délce ji omotám provázkem, vyrovnám ve výkopu, boky fixuji a dbám při zásypu abych ji neprovalil. Hlavní trať svedu mimo výběh jako trativod. Oba konce opatřete pletivem jako zátku proti vpochodování hryzců, myší a jiných průzkumníků, Vpusť u kurníku lze vyvést šachticí na nivelitu terénu s klasickým katrem.
Já hlavní trať svedl k plotu -mám jej z bedňáků 200*500mm- už to je trativod. K hlavní trati přivedu šikmé přítoky (do "Y"), stačí výkop š.20cm na úzkou lopatu, dole zásyp štět z kamene fr.40-63mm, pak vrstva fr.15-20cm. Opět to překrýt řídkou geotextilií a zeminou, upěchovat . Větve i hlavní trať musí být vysvahované mimo výběh.
Pokud jde o zcela rovný pozemek vyberte místo ve výběhu patrně v rohu, kde uděláte kavernu (jímku) alespoň 0,7m3. Zakopejte např položenou skruž studniční d.120cm/50-70cm výšky , nebo beton do bednění-bez dna, ponechte hrdla pro přítoky. Pochopitelně dobré víko proti propadu, nepoužívejte dřevěné=snije a pak hrozí propad. Hloubka jímky nejlépe 1m. Do ní čerpadlo co nejmenší s plovákovým vypinačem, Hadicí pak odčerpávejte mimo (vsak do přilehlé zahrady a pod).
Příklad :Mám voliéru 120m2. Při bouřce např.20mm/1 hod. srážek, je příval celkem 2400 L. Jímka stačí 1m3.

12.1.2014 13:17

Děkuji za odpověď :) moc jste mi pomohl, určitě z toho něco použiji, musím to ale upravit na podmínky mého výběhu :)

12.1.2014 14:52
dorm

XXX.XXX.202.18

jen bych doplnil,že se už tyto frakce nedělají,jen 32-63 a 18-22,ale to je vedlejší.
Já odvodníl okolí zařízení a kus pozemku rukávem geotextilie a uvnitř místo 32-63(vždy lepří větší frakce) u nás dostupný kačírek(kameny s prosátého písku)
Sakovákem jem vykopal rýhu a nastříhal jsem geotextilii ,dno +2x stěna + něco na obostraný záklop.Konec výkopu u mě vyšel do příkopu vedle cesty u pozemku
Do půlky se to zasype kamenem a zavře se záklop z geošky,zemina se vrátí z5,nebo se nahradí pískem nebo prosývkou z lomu
Do takového rukávu mám i svody z okapu..první dešť jsem si myslel,že jsem to dělal na nic,ale do čtrnácti dnů se vše vysušilo voda není blbá tak si cestu našla a teď to funfuje bezvadně.Je také možné místo geošky použít netkanou .. a teď pozor na obr. pro představu jak to asi vypadá jsem se vyřádil jak Picasosmajlíksmajlík

12.1.2014 14:54
dorm

XXX.XXX.202.18

jé kde je obrázeksmajlík nejde kurňa vložitsmajlík

12.1.2014 14:56

dorm napsal(a):
jen bych doplnil,že se už tyto frakce nedělají,jen 32-63 a 18-22,ale to je vedlejší.
Já odvodníl okolí zařízení a kus pozemku rukávem geotextilie a uvnitř místo 32-63(vždy lepří větší frakce) u nás dostupný kačírek(kameny s prosátého písku)
Sakovákem jem vykopal rýhu a nastříhal jsem geotextilii ,dno +2x stěna + něco na obostraný záklop.Konec výkopu u mě vyšel do příkopu vedle cesty u pozemku
Do půlky se to zasype kamenem a zavře se záklop z geošky,zemina se vrátí z5,nebo se nahradí pískem nebo prosývkou z lomu
Do takového rukávu mám i svody z okapu..první dešť jsem si myslel,že jsem to dělal na nic,ale do čtrnácti dnů se vše vysušilo voda není blbá tak si cestu našla a teď to funfuje bezvadně.Je také možné místo geošky použít netkanou .. a teď pozor na obr. pro představu jak to asi vypadá jsem se vyřádil jak Picasosmajlíksmajlík

smajlíksmajlík Koukám že mě čeká pěknej kousek práce :D

12.1.2014 14:56

dorm napsal(a):
jé kde je obrázeksmajlík nejde kurňa vložitsmajlík

šak neboj, ono se to povede :D

Přidejte reakci

Přidat smajlík