chcel by som vedieť, ako by som mal porobiť vlhkosť v liahni? špirálou v nádržke z vodou ale nwm s termostatom? až ano poradte mi prosím aká by mala byť teplota vody aby bola vlhkosť 50-60%? druhá vec, chcem dať teleso na strop liahne, a hned pod stropom vyrezem dierku na ventilator a bude tahať od telesa teplý vzduch a tlačiť ho na spodok liahne.. bude to dobre? budem vdačný za každú radu :)
Molnár, Rimavská Sobota, Slovensko.
Asi tu bude více názorů,ale podle mě to dobře není.
Lepší je mít topení dole ,protože podle fyzikálních zákonů je to tak správně aby teplo stoupalo nahoru.
Takto s tím budeš mít moc práce udržet teplotu v celé líhni stejnou a dole bude chladněji.
Ale záleží na velikosti a typu líhně ,jestli jedno patro nebo více.
No a vlhkost také děláš moc složitě ,stačí odpařovací tác ,kde platí že vlhkost záleží nejvíce na velikosti odpařovací plochy ,ne na výšce hladiny tedy vodního sloupce a teplotě vody,ta se zařeje na teplotu líhně sama .
Takže bych dal topení a tác nebo nádobku s vodou dolů ,na topný zdroj by foukal ventilátor a ke stropu ventilátor na rozhánění vzduchu asi 2 cm od stropu a foukal by směrem na strop a rozdmýchával vzduch .
Studený vzduch se ochladí spadne dolů ,kde ho nasaje ventilátor a foukne na zdroj tepla .
Já to takto mám a jsem velice spokojen.
razor
napsal(a):
chcel by som vedieť, ako by som mal porobiť vlhkosť v liahni? špirálou v nádržke z vodou ale nwm s termostatom? až ano poradte mi prosím aká by mala byť teplota vody aby bola vlhkosť 50-60%? druhá vec, chcem dať teleso na strop liahne, a hned pod stropom vyrezem dierku na ventilator a bude tahať od telesa teplý vzduch a tlačiť ho na spodok liahne.. bude to dobre? budem vdačný za každú radu :)
Podobný způsob jsem měl několik let. Líheń jsem měl z malého mrazáku (50 l). Fungovala, ale nic moc. Zkusil jsem přidat jedno patro s vajíčkama a byl to propadák. Letos jsem líheń předělal. Vzduch ženu ventilátorkem od stropu do štěrbiny s topením směrem dolů, kudy jde teplý vzduch pod vajíčka (nucený oběh). Zkouším líhnout křepelky ve dvou patrech a vypadá to zatím docela dobře. Vlhkost se dá regulovat velikostí (průměrem) použité misky. Používám misku pod květináč s průměrem asi 30 cm. Musí se vyzkoušet podle konkrétní líhně. Voda se odpařuje sama, v malé líhni není třeba vymýšlet nic složitého.Nezapomeńte na větrání.Chce to trochu trpělivosti a funguje to. Pokud má někdo užitečnou radu, rád ji přivítám, ale prosím rýpaly aby můj příspěvek ignorovaly. Děkuji. Přeji hodně trpělivosti a dobré výsledky. Milan
Většina výrobců má top tělesa nahoře(Heka,R-com atd.) a tlačí vzduch dolů ,je to nepřirozené,ale určitě opodstatněné?Jak z důvodů výměny vzduchu jednoduchým způsobem a jedním větracím otvorem se zbavit Co2.
Proč všechny líhně s přirozeným prouděním mají topení nahoře pod víkem nebo stropem a né u dna či podlahy (Bios,Petersime,doma dělané bedny se žárovkama)? ?
Co se týče vlhkosti dnes se dají koupit digitální hygrostaty,které řídí vlhkost v líhni na požadovanou hodnotu v určitém čase inkubace.Teplota a vody záleží na počtu vajec a velikosti líhně.Výkon topného tělesa neznám,ale já k ohřevu vody používám silikonový vyhř.kabel 75 w a vlhkost dosáhne třeba k 80%.
na obrázku je líheň HEKA
dorm
napsal(a):
Většina výrobců má top tělesa nahoře(Heka,R-com atd.) a tlačí vzduch dolů ,je to nepřirozené,ale určitě opodstatněné?Jak z důvodů výměny vzduchu jednoduchým způsobem a jedním větracím otvorem se zbavit Co2.
Proč všechny líhně s přirozeným prouděním mají topení nahoře pod víkem nebo stropem a né u dna či podlahy (Bios,Petersime,doma dělané bedny se žárovkama)? ?
Co se týče vlhkosti dnes se dají koupit digitální hygrostaty,které řídí vlhkost v líhni na požadovanou hodnotu v určitém čase inkubace.Teplota a vody záleží na počtu vajec a velikosti líhně.Výkon topného tělesa neznám,ale já k ohřevu vody používám silikonový vyhř.kabel 75 w a vlhkost dosáhne třeba k 80%.
na obrázku je líheň HEKA
Ďakujem :) ale ten obrázok je dno liahne však?
dorm
napsal(a):
na obrázku je líheň HEKA
ešte ten vetrací otvor na CO2? počul som že prvý týždeň má byt zatvorený, druhý týžden pootvoreny , a tretí týžden zase o niečo pootvorený.. je to pravda že sa to postupne ma viac vetrať? a staci jeden otvor? nepotrebujem 2 otvory proti sebe aby bol prievan??? za reakciu dakujem :)
razor
napsal(a):
Ďakujem :) ale ten obrázok je dno liahne však?
nene,to je samostatná komora nad vejci,vlastně mezistrop kde je veškerá elektronika i s větráním,topením a vlhčením.Přisávání vzduchu musí být vždy před topným tělesem,aby se vzduch ohřál než bude proudit k vejcím.(foto)
cituji výměnu vzduchu v líhni:
Při stanovení výměny vzduchu v líhni přihlížíme ke koncentraci kysličníku uhličitého,která by v líhni neměla překročit koncentraci 0,4% . Výrobci velkokapacitních líhní tento ukazatel nepodceňují a sledují velmi pečlivě i v praxi.Pro vaši představu jedno slepičí vejce vyloučí ve stáří 10.dnů asi 0,2l Co2.Ve 14 dnech je to už 0,3l a v 18 dnech je to téměř půl litru kysličníku uhličitého za 24 hod.Pak je už snadné spočítat kolikrát musíme vyměnit vzduchu v líhni při dáném množství vajec. Do sedmého dne není třeba tento problém řešit. Vylučování Co2 se děje přes alantoidní krevní oběh a ten začá přjímat kyslík a vypouštět Co2 až okolo sedmého dne
razor
napsal(a):
Tady se opravdu ke správnému systému nedostanete,každý bude tvrdit své.Jen si všimněte ,že líhně co mají ohřev a vše nahoře jsou velice složité.S vyhříváním dle o odvodem plynů nahoře jednoduché. Názor si musíte udělat sám do čeho se chcete pustit a co vám vyhovuje. Jestli stavět složitý temelín nebo jednoduchou líheň .Obojí je funkční pokud se dodrží určité zásady.
Přeji mnoho zdaru,jen se nenechte odradit a nekupujte předražené plechovky nebo kaslíky z umělé hmoty s větrákem.
Nějak jsem mimo mísu,jaký článek?
Bioska určitě nestačí do 300 kusů.Nehledě na to,že třeba bude líhnout zvířata s dospělostí 8-9 měsíců a chtěl by od října vystavovat a to by bylo natřikrát v té největší 09 ?
No a také jestli nějakou Biosku sežene před sezonou a kolik to bude finančně zatížené.
.Myslím,že se razor ptal jak zařídit vlhkost a větrání v líhni kterou staví,né jakou si má postavit líheň a v čem líhnout.
kamilek
napsal(a):
Tady se opravdu ke správnému systému nedostanete,každý bude tvrdit své.Jen si všimněte ,že líhně co mají ohřev a vše nahoře jsou velice složité.S vyhříváním dle o odvodem plynů nahoře jednoduché. Názor si musíte udělat sám do čeho se chcete pustit a co vám vyhovuje. Jestli stavět složitý temelín nebo jednoduchou líheň .Obojí je funkční pokud se dodrží určité zásady.
Přeji mnoho zdaru,jen se nenechte odradit a nekupujte předražené plechovky nebo kaslíky z umělé hmoty s větrákem.
díky, nie nie to sa nestane aj keď maju lakavu cenu ale mne sa nepáčia...račej urob si sám :)
dorm
napsal(a):
Nějak jsem mimo mísu,jaký článek?
Bioska určitě nestačí do 300 kusů.Nehledě na to,že třeba bude líhnout zvířata s dospělostí 8-9 měsíců a chtěl by od října vystavovat a to by bylo natřikrát v té největší 09 ?
No a také jestli nějakou Biosku sežene před sezonou a kolik to bude finančně zatížené.
.Myslím,že se razor ptal jak zařídit vlhkost a větrání v líhni kterou staví,né jakou si má postavit líheň a v čem líhnout.
Ďakujem, no je to tak kaby si chcem kupit liahen tak kupim ale chcem skusit spraviť... aa len kludne ludia vsetky nazory si cenim... :)
Zdravím já mám taky postavenou líheň ale o topení zespod jsem neuvažoval.Slepice taky nasedá shora na vejce.mám malý ventilátor z pc na 12v který vzduch honí po líhni a všude je stejná teplota.Topnou desku mám na stropě.A co 45 min automatické větraní.Je to dělané z 50 litr mrazáku a funguje to.Odchovnu taktéž z 5O mrazáku a taky to funguje a výrobní cena do 1OOO kč
dělal jsem si líhen se dvěma patry na naklápění táhlem za nimi je hl. plech s mezerou nahoře i dole zezadu na plechu je přišroubované topné těleso v rohu dolní mezery jsem umístil ventilátor co se používá do trubek a ve zbytku mezery mám košík z bodovaného pletiva na dolíhnutí kuřat který leží na tácu s vodou z které je vyvedena hadička až skrz strop kudy vodu dolévám líhen jako takovou jsem nařezal sešrouboval z lakovaných desek ze skříní ze staré ložnice ve stropě jsem vyřízl obdélníkový otvor tam je umístěn termostat zezadu je vyveden přívodní kabel na boční stěně u ventilátoru je svorkovnice kde je zapojen termostat objímka na osvětlení na stropě v rohu je umístěn rgulační šíbr adole ve dně jsou dva duté nýty díra 8 m.m přikládám obrázek pro lepší představu momentálně jsou v košíku dvě kuřata