Staviam liahen, niekolko informácii..

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.2.2014 23:11
razor

XXX.XXX.100.90

chcel by som vedieť, ako by som mal porobiť vlhkosť v liahni? špirálou v nádržke z vodou ale nwm s termostatom? až ano poradte mi prosím aká by mala byť teplota vody aby bola vlhkosť 50-60%? druhá vec, chcem dať teleso na strop liahne, a hned pod stropom vyrezem dierku na ventilator a bude tahať od telesa teplý vzduch a tlačiť ho na spodok liahne.. bude to dobre? budem vdačný za každú radu :)

Molnár, Rimavská Sobota, Slovensko. smajlík

1.3.2014 00:20
asitakhle

XXX.XXX.18.191

Asi tu bude více názorů,ale podle mě to dobře není.
Lepší je mít topení dole ,protože podle fyzikálních zákonů je to tak správně aby teplo stoupalo nahoru.
Takto s tím budeš mít moc práce udržet teplotu v celé líhni stejnou a dole bude chladněji.
Ale záleží na velikosti a typu líhně ,jestli jedno patro nebo více.
No a vlhkost také děláš moc složitě ,stačí odpařovací tác ,kde platí že vlhkost záleží nejvíce na velikosti odpařovací plochy ,ne na výšce hladiny tedy vodního sloupce a teplotě vody,ta se zařeje na teplotu líhně sama .
Takže bych dal topení a tác nebo nádobku s vodou dolů ,na topný zdroj by foukal ventilátor a ke stropu ventilátor na rozhánění vzduchu asi 2 cm od stropu a foukal by směrem na strop a rozdmýchával vzduch .
Studený vzduch se ochladí spadne dolů ,kde ho nasaje ventilátor a foukne na zdroj tepla .
Já to takto mám a jsem velice spokojen.smajlík

1.3.2014 10:15
milan140

XXX.XXX.199.84

razor napsal(a):
chcel by som vedieť, ako by som mal porobiť vlhkosť v liahni? špirálou v nádržke z vodou ale nwm s termostatom? až ano poradte mi prosím aká by mala byť teplota vody aby bola vlhkosť 50-60%? druhá vec, chcem dať teleso na strop liahne, a hned pod stropom vyrezem dierku na ventilator a bude tahať od telesa teplý vzduch a tlačiť ho na spodok liahne.. bude to dobre? budem vdačný za každú radu :)

Podobný způsob jsem měl několik let. Líheń jsem měl z malého mrazáku (50 l). Fungovala, ale nic moc. Zkusil jsem přidat jedno patro s vajíčkama a byl to propadák. Letos jsem líheń předělal. Vzduch ženu ventilátorkem od stropu do štěrbiny s topením směrem dolů, kudy jde teplý vzduch pod vajíčka (nucený oběh). Zkouším líhnout křepelky ve dvou patrech a vypadá to zatím docela dobře. Vlhkost se dá regulovat velikostí (průměrem) použité misky. Používám misku pod květináč s průměrem asi 30 cm. Musí se vyzkoušet podle konkrétní líhně. Voda se odpařuje sama, v malé líhni není třeba vymýšlet nic složitého.Nezapomeńte na větrání.Chce to trochu trpělivosti a funguje to. Pokud má někdo užitečnou radu, rád ji přivítám, ale prosím rýpaly aby můj příspěvek ignorovaly. Děkuji. Přeji hodně trpělivosti a dobré výsledky. Milan

1.3.2014 11:29
dorm

XXX.XXX.202.18

Většina výrobců má top tělesa nahoře(Heka,R-com atd.) a tlačí vzduch dolů ,je to nepřirozené,ale určitě opodstatněné?Jak z důvodů výměny vzduchu jednoduchým způsobem a jedním větracím otvorem se zbavit Co2.
Proč všechny líhně s přirozeným prouděním mají topení nahoře pod víkem nebo stropem a né u dna či podlahy (Bios,Petersime,doma dělané bedny se žárovkama)? ?smajlík
Co se týče vlhkosti dnes se dají koupit digitální hygrostaty,které řídí vlhkost v líhni na požadovanou hodnotu v určitém čase inkubace.Teplota a vody záleží na počtu vajec a velikosti líhně.Výkon topného tělesa neznám,ale já k ohřevu vody používám silikonový vyhř.kabel 75 w a vlhkost dosáhne třeba k 80%.
na obrázku je líheň HEKA

1.3.2014 12:07
razor

XXX.XXX.100.90

ako aj suhlasim ale vykurovacie teliesko pod tackou s vodou? bude to dobre?smajlík

1.3.2014 12:11
razor

XXX.XXX.100.90

dorm napsal(a):
Většina výrobců má top tělesa nahoře(Heka,R-com atd.) a tlačí vzduch dolů ,je to nepřirozené,ale určitě opodstatněné?Jak z důvodů výměny vzduchu jednoduchým způsobem a jedním větracím otvorem se zbavit Co2.
Proč všechny líhně s přirozeným prouděním mají topení nahoře pod víkem nebo stropem a né u dna či podlahy (Bios,Petersime,doma dělané bedny se žárovkama)? ?smajlík
Co se týče vlhkosti dnes se dají koupit digitální hygrostaty,které řídí vlhkost v líhni na požadovanou hodnotu v určitém čase inkubace.Teplota a vody záleží na počtu vajec a velikosti líhně.Výkon topného tělesa neznám,ale já k ohřevu vody používám silikonový vyhř.kabel 75 w a vlhkost dosáhne třeba k 80%.
na obrázku je líheň HEKA

Ďakujem :) ale ten obrázok je dno liahne však?

1.3.2014 12:16
razor

XXX.XXX.100.90

dorm napsal(a):
na obrázku je líheň HEKA

ešte ten vetrací otvor na CO2? počul som že prvý týždeň má byt zatvorený, druhý týžden pootvoreny , a tretí týžden zase o niečo pootvorený.. je to pravda že sa to postupne ma viac vetrať? a staci jeden otvor? nepotrebujem 2 otvory proti sebe aby bol prievan??? za reakciu dakujem :)

1.3.2014 13:03
dorm

XXX.XXX.202.18

razor napsal(a):
Ďakujem :) ale ten obrázok je dno liahne však?

nene,to je samostatná komora nad vejci,vlastně mezistrop kde je veškerá elektronika i s větráním,topením a vlhčením.Přisávání vzduchu musí být vždy před topným tělesem,aby se vzduch ohřál než bude proudit k vejcím.(foto)
cituji výměnu vzduchu v líhni:
Při stanovení výměny vzduchu v líhni přihlížíme ke koncentraci kysličníku uhličitého,která by v líhni neměla překročit koncentraci 0,4% . Výrobci velkokapacitních líhní tento ukazatel nepodceňují a sledují velmi pečlivě i v praxi.Pro vaši představu jedno slepičí vejce vyloučí ve stáří 10.dnů asi 0,2l Co2.Ve 14 dnech je to už 0,3l a v 18 dnech je to téměř půl litru kysličníku uhličitého za 24 hod.Pak je už snadné spočítat kolikrát musíme vyměnit vzduchu v líhni při dáném množství vajec. Do sedmého dne není třeba tento problém řešit. Vylučování Co2 se děje přes alantoidní krevní oběh a ten začá přjímat kyslík a vypouštět Co2 až okolo sedmého dne

1.3.2014 22:37
kamilek

XXX.XXX.255.6

razor napsal(a):

Tady se opravdu ke správnému systému nedostanete,každý bude tvrdit své.Jen si všimněte ,že líhně co mají ohřev a vše nahoře jsou velice složité.S vyhříváním dle o odvodem plynů nahoře jednoduché. Názor si musíte udělat sám do čeho se chcete pustit a co vám vyhovuje. Jestli stavět složitý temelín nebo jednoduchou líheň .Obojí je funkční pokud se dodrží určité zásady.
Přeji mnoho zdaru,jen se nenechte odradit a nekupujte předražené plechovky nebo kaslíky z umělé hmoty s větrákem.smajlík

2.3.2014 10:54
začátek

XXX.XXX.3.94

Mrkněte tady na tento článeksmajlíkUmelé - liahnesmajlík a pamatujte čim složitější,tim větší šance na ňákou závadu.Nevim kolik toho chcete za sezonu líhnout a za sebe říkám,že do 300ks Vám stačí něco jako bioska.

2.3.2014 14:58
dorm

XXX.XXX.202.18

Nějak jsem mimo mísu,jaký článek?smajlík
Bioska určitě nestačí do 300 kusů.Nehledě na to,že třeba bude líhnout zvířata s dospělostí 8-9 měsíců a chtěl by od října vystavovat a to by bylo natřikrát v té největší 09 ?
No a také jestli nějakou Biosku sežene před sezonou a kolik to bude finančně zatížené.
.Myslím,že se razor ptal jak zařídit vlhkost a větrání v líhni kterou staví,né jakou si má postavit líheň a v čem líhnout.

4.3.2014 21:03
razor

XXX.XXX.100.90

kamilek napsal(a):
Tady se opravdu ke správnému systému nedostanete,každý bude tvrdit své.Jen si všimněte ,že líhně co mají ohřev a vše nahoře jsou velice složité.S vyhříváním dle o odvodem plynů nahoře jednoduché. Názor si musíte udělat sám do čeho se chcete pustit a co vám vyhovuje. Jestli stavět složitý temelín nebo jednoduchou líheň .Obojí je funkční pokud se dodrží určité zásady.
Přeji mnoho zdaru,jen se nenechte odradit a nekupujte předražené plechovky nebo kaslíky z umělé hmoty s větrákem.smajlík

díky, nie nie to sa nestane aj keď maju lakavu cenu ale mne sa nepáčia...račej urob si sám :) smajlík

4.3.2014 21:06
razor

XXX.XXX.100.90

dorm napsal(a):
Nějak jsem mimo mísu,jaký článek?smajlík
Bioska určitě nestačí do 300 kusů.Nehledě na to,že třeba bude líhnout zvířata s dospělostí 8-9 měsíců a chtěl by od října vystavovat a to by bylo natřikrát v té největší 09 ?
No a také jestli nějakou Biosku sežene před sezonou a kolik to bude finančně zatížené.
.Myslím,že se razor ptal jak zařídit vlhkost a větrání v líhni kterou staví,né jakou si má postavit líheň a v čem líhnout.

Ďakujem, no je to tak kaby si chcem kupit liahen tak kupim ale chcem skusit spraviť... aa len kludne ludia vsetky nazory si cenim... :)smajlík

5.4.2014 21:15
halfiss

XXX.XXX.39.207

Zdravím já mám taky postavenou líheň ale o topení zespod jsem neuvažoval.Slepice taky nasedá shora na vejce.mám malý ventilátor z pc na 12v který vzduch honí po líhni a všude je stejná teplota.Topnou desku mám na stropě.A co 45 min automatické větraní.Je to dělané z 50 litr mrazáku a funguje to.Odchovnu taktéž z 5O mrazáku a taky to funguje a výrobní cena do 1OOO kč
smajlík

6.4.2014 08:44
2mazutak

XXX.XXX.90.1

dělal jsem si líhen se dvěma patry na naklápění táhlem za nimi je hl. plech s mezerou nahoře i dole zezadu na plechu je přišroubované topné těleso v rohu dolní mezery jsem umístil ventilátor co se používá do trubek a ve zbytku mezery mám košík z bodovaného pletiva na dolíhnutí kuřat který leží na tácu s vodou z které je vyvedena hadička až skrz strop kudy vodu dolévám líhen jako takovou jsem nařezal sešrouboval z lakovaných desek ze skříní ze staré ložnice ve stropě jsem vyřízl obdélníkový otvor tam je umístěn termostat zezadu je vyveden přívodní kabel na boční stěně u ventilátoru je svorkovnice kde je zapojen termostat objímka na osvětlení na stropě v rohu je umístěn rgulační šíbr adole ve dně jsou dva duté nýty díra 8 m.m přikládám obrázek pro lepší představu momentálně jsou v košíku dvě kuřata

Přidejte reakci

Přidat smajlík