Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.3.2014 19:17
tom.50

XXX.XXX.117.5

Mám prosbu, poraďte prosím.

Chceme si koupit kachny na výkrm, raději asi čínky, ale ty nejspíš neseženeme a tak zamýšlíme vzít obyčejná káčata od Kavapo nebo jiné fabriky. Pamatuju si jako dítě, že tomu máma dělala vařená vajíčka + kopřivy (možná to byly husy). A tvrdilo se tenkrát, že to je celkem náročné to odpiplat. Ptám se, kam za těch více než 50 let postoupil svět?

Žerou kachny například máčený chleba? Brambory se šrotem jsou jasné, ale velmi pracné. Stačí jim obilí?

Taky mě děsí, mám zafixováno v paměti, že kachna potřebuje každé sousto zapít a pořád ničí krmení "čvachtáním" ve vodě. Je to tak?

Děkuju za odpovědi, případně díky za odkazy jak na to.

Tom.

9.3.2014 17:39
farmaklokoČÍ

XXX.XXX.51.86

Dobrý den.
Dovoluji si vám vložit pojednání o výkrmu hus. Výkrm kachen je podobný.
Nabízíme housata ve stáří 14 dnů. Je to mimo jiné i z důvodu aby byly k prodeji pouze zdravé a silné kusy.Housata nemocná slabá defektní apod s prodeje vyřazujeme a dokrmujeme sami.
Jak je třeba se připravit?
Housata která si zakoupíte od nás jsou tzv.s nejhoršího venku.Přesto důrazně nedoporučujeme tyto míchat s drůbeží s jiných chovů.Například koupíte si housata od nás přikoupíte třeba káčata někde s burzy nebo od jiného chovatele a ustájíte společně.Není to vhodné a může dojít k onemcnění a to i v případě že jsou oba druhy drůbeže zdravé,nebo alespon tak vypadají.V každém chovu je určitá rovnováha a drůbež si vytvoří imunitu vůči určitým druhům řekněme nemocí.Po převozu k vám si drůbež začíná tvořit imunitu novou ale pokud přidáme ještě drůbež od dalšího chovatele může dojít narušení celého systému a drůbež to prostě nezvládne a onemocní.Pokud si u nás zakoupíte například housata a káčata společně můžete tyto chovat od začátku spolu.Byla odchovaná ve stejném prostředí.V případě že chcete smíchat drůbež s ostatních chovů doporučujeme toto až po nějaké době.Čtrnáct dnů by mohlo stačit tři týdny lépe.
Pokud není výsloveně studené počasí není nutné takto staré drůbeží přitápět.Je však důležité zajistit drůbeži suchou podestýlku.Pokud je hezké počasí doporučuji drůbež co nejdříve pustit do venkovního výběhu/kde chodí slunce tam nechodí lékař/Samozřejmě přes noc drůbež zavíráme.Pokud jsou housata venku od rána do večera a tam jsou dosytosti nakrmena a napojena nedávám na noc vodu.Docházelo by ke zmáčení podestýlky i housat a může dojít umačkaní nebo prochladnutí zejména v případě kdy na noc nepřitápíme.Je důležité aby měla housata stále suchou podestýlku.Od šestého týdne už jsou housata poměrně odolná a můžeme je nechávat venku i přes noc.Pokud mají možnost se schovat při nepřiznivém počasí pod nějaký přístřešek je to lepší ale není to vysloveně nutností.
KRMENÍ
Pro krmení housat se vyrábějí krmiva tohoto označení VH1 krmí se do 4 týdne věku housat. VH2 od pátého do devátého týdne. Od devátého týdne můžeme použít VH2 s přídavkem obilí 14-21 dnů před porážkou krmíme opět VH2 Omezíme výběh ale nedoporučuji v této době husy dávat do jiného prostoru než kde jsou doposud zvyklá.Husy by přestaly žrát a mohlo by dojít i ubytku hmotnosti.Pokud mají husy možnost pastvy/lze nahradit i čerstvě nasečenou trávou/ dojde k výrazné úspoře krmiva.Husy také zužitkují všechno spadané ovoce.
PŘÍPRAVA VLASTNÍHO KRMIVA

VH1 dávka na 10kg ječmený šrot 2,7kg,pšeničný šrot 4kg,sojový extrahovaný šrot 3kg,olej 0,25litru. a nějaký vitamino mineralní doplněk /raboran nebo přípravek ibemin spolu s přípravkem ibevit dle návodu preventivního dávkování /Odkazy na obchody kde seženete mineralní a jiné doplnky najdete v sekci CHOV SLEPIC

VH2 ječmený šrot 2,5kg,pšeničný šrot 5kg,sojový šrot 2,5kg ,olej0,2litru.K obojím přidám raboran nebo jiný vitamino-minerální doplněk. /raboran nebo přípravek ibemin spolu s přípravkem ibevit dle návodu preventivního dávkování / Dle dávkovaní pro uvedený druh drůbeže.Někdy se stává že je chovatelům prodána směs pro kachny s ujištěním že krmivo je vhodné i pro housata.Pokud se opravdu jedná o tzv VKCH1 pak tato není pro housata vhodná.Je příliš ostrá pro housata a může způsobit to že nám housata zůstanou sedět.Že nebudou moct na nohy.Je to tím že směs obsahuje s obilí pouze pšenici.Směs pro housata obsahuje pšenici i ječmen.Pokud neseženeme VH1 a nechce se nám míchat doma směs.Doporučuji přidat ke směsi 25 procent ječmeného šrotu.Směs je sice pak slapší housata nám rostou pomaleji ale napáchá se méně škody než použitím krmné směsi VKC1.
Porážka.
Husy je možno porážet v 9,12,22 týdnech případně později. V této době mají zralé peří a jdou snadno oškubat.Pokud peří nepotřebujete je možno husy opařit.Jdou lépe škubat.Po spaření a oškubaní je možno dočištovat parafínem.Husy se namočí do rozehřátého parafínu namáčím několikrát aby se vytvořila dostatečná vrstva. Parafín se pak sloupne i se zbylým chmýřím a chloupky.Až teprve potom kucháme.Pokud si chceme peří ponechat.Můžeme použít starou žehličku kterou nahřejeme a přiložíme přes mokrou utěrku na husu.Peřím projde pára a jde lépe škubat.Peří se tímto způsobem neznehodnotí.

www.farmaklokoci.cz

14.3.2014 19:10
tom.50

XXX.XXX.117.5

farmaklokoČÍ napsal(a):
Dobrý den.
Dovoluji si vám vložit pojednání o výkrmu hus. Výkrm kachen je podobný.
Nabízíme housata ve stáří 14 dnů. Je to mimo jiné i z důvodu aby byly k prodeji pouze zdravé a silné kusy.Housata nemocná slabá defektní apod s prodeje vyřazujeme a dokrmujeme sami.
Jak je třeba se připravit?
Housata která si zakoupíte od nás jsou tzv.s nejhoršího venku.Přesto důrazně nedoporučujeme tyto míchat s drůbeží s jiných chovů.Například koupíte si housata od nás přikoupíte třeba káčata někde s burzy nebo od jiného chovatele a ustájíte společně.Není to vhodné a může dojít k onemcnění a to i v případě že jsou oba druhy drůbeže zdravé,nebo alespon tak vypadají.V každém chovu je určitá rovnováha a drůbež si vytvoří imunitu vůči určitým druhům řekněme nemocí.Po převozu k vám si drůbež začíná tvořit imunitu novou ale pokud přidáme ještě drůbež od dalšího chovatele může dojít narušení celého systému a drůbež to prostě nezvládne a onemocní.Pokud si u nás zakoupíte například housata a káčata společně můžete tyto chovat od začátku spolu.Byla odchovaná ve stejném prostředí.V případě že chcete smíchat drůbež s ostatních chovů doporučujeme toto až po nějaké době.Čtrnáct dnů by mohlo stačit tři týdny lépe.
Pokud není výsloveně studené počasí není nutné takto staré drůbeží přitápět.Je však důležité zajistit drůbeži suchou podestýlku.Pokud je hezké počasí doporučuji drůbež co nejdříve pustit do venkovního výběhu/kde chodí slunce tam nechodí lékař/Samozřejmě přes noc drůbež zavíráme.Pokud jsou housata venku od rána do večera a tam jsou dosytosti nakrmena a napojena nedávám na noc vodu.Docházelo by ke zmáčení podestýlky i housat a může dojít umačkaní nebo prochladnutí zejména v případě kdy na noc nepřitápíme.Je důležité aby měla housata stále suchou podestýlku.Od šestého týdne už jsou housata poměrně odolná a můžeme je nechávat venku i přes noc.Pokud mají možnost se schovat při nepřiznivém počasí pod nějaký přístřešek je to lepší ale není to vysloveně nutností.
KRMENÍ
Pro krmení housat se vyrábějí krmiva tohoto označení VH1 krmí se do 4 týdne věku housat. VH2 od pátého do devátého týdne. Od devátého týdne můžeme použít VH2 s přídavkem obilí 14-21 dnů před porážkou krmíme opět VH2 Omezíme výběh ale nedoporučuji v této době husy dávat do jiného prostoru než kde jsou doposud zvyklá.Husy by přestaly žrát a mohlo by dojít i ubytku hmotnosti.Pokud mají husy možnost pastvy/lze nahradit i čerstvě nasečenou trávou/ dojde k výrazné úspoře krmiva.Husy také zužitkují všechno spadané ovoce.
PŘÍPRAVA VLASTNÍHO KRMIVA

VH1 dávka na 10kg ječmený šrot 2,7kg,pšeničný šrot 4kg,sojový extrahovaný šrot 3kg,olej 0,25litru. a nějaký vitamino mineralní doplněk /raboran nebo přípravek ibemin spolu s přípravkem ibevit dle návodu preventivního dávkování /Odkazy na obchody kde seženete mineralní a jiné doplnky najdete v sekci CHOV SLEPIC

VH2 ječmený šrot 2,5kg,pšeničný šrot 5kg,sojový šrot 2,5kg ,olej0,2litru.K obojím přidám raboran nebo jiný vitamino-minerální doplněk. /raboran nebo přípravek ibemin spolu s přípravkem ibevit dle návodu preventivního dávkování / Dle dávkovaní pro uvedený druh drůbeže.Někdy se stává že je chovatelům prodána směs pro kachny s ujištěním že krmivo je vhodné i pro housata.Pokud se opravdu jedná o tzv VKCH1 pak tato není pro housata vhodná.Je příliš ostrá pro housata a může způsobit to že nám housata zůstanou sedět.Že nebudou moct na nohy.Je to tím že směs obsahuje s obilí pouze pšenici.Směs pro housata obsahuje pšenici i ječmen.Pokud neseženeme VH1 a nechce se nám míchat doma směs.Doporučuji přidat ke směsi 25 procent ječmeného šrotu.Směs je sice pak slapší housata nám rostou pomaleji ale napáchá se méně škody než použitím krmné směsi VKC1.
Porážka.
Husy je možno porážet v 9,12,22 týdnech případně později. V této době mají zralé peří a jdou snadno oškubat.Pokud peří nepotřebujete je možno husy opařit.Jdou lépe škubat.Po spaření a oškubaní je možno dočištovat parafínem.Husy se namočí do rozehřátého parafínu namáčím několikrát aby se vytvořila dostatečná vrstva. Parafín se pak sloupne i se zbylým chmýřím a chloupky.Až teprve potom kucháme.Pokud si chceme peří ponechat.Můžeme použít starou žehličku kterou nahřejeme a přiložíme přes mokrou utěrku na husu.Peřím projde pára a jde lépe škubat.Peří se tímto způsobem neznehodnotí.

www.farmaklokoci.cz

Děkuju za vyčerpávající vysvětlení.

Jenže. Jmenujete směsi a pak píšete o dělaných směsích, rozumím tomu správně, že to jsou ty samé směsi?

Já jsem měl na mysli přece jenom něco jinačího. Nyní se už nedá vypěstovat kachna či husa z toho, co dům dá? Děsí mě, že když je jednoho šrotu víc než jiného, že kachny (či housata) nemůžou na nohy. To je to nyní tak přešlechtěné? Jako kuřecí brojleři, že se jen prý plazí a nemůžou chodit tím, jak se jim nesmyslně vyvíjí prsní část a ta zvířata jakoby přepadávají dopředu a tak se jen plazí. Popravdě, jen proto jsem si nekoupil brojlery, že jsem se toto dočetl. Navíc mám, asi hloupou představu, že drůběž vyhnanou směsemi si můžu bez práce koupit a ne se s tím crcat v amatérských podmínkách a v malém, tedy neuvěřitelně neefektivně.

Děkuju Tom.

14.3.2014 21:13
brondous

XXX.XXX.213.98

tom.50 napsal(a):
Děkuju za vyčerpávající vysvětlení.

Jenže. Jmenujete směsi a pak píšete o dělaných směsích, rozumím tomu správně, že to jsou ty samé směsi?

Já jsem měl na mysli přece jenom něco jinačího. Nyní se už nedá vypěstovat kachna či husa z toho, co dům dá? Děsí mě, že když je jednoho šrotu víc než jiného, že kachny (či housata) nemůžou na nohy. To je to nyní tak přešlechtěné? Jako kuřecí brojleři, že se jen prý plazí a nemůžou chodit tím, jak se jim nesmyslně vyvíjí prsní část a ta zvířata jakoby přepadávají dopředu a tak se jen plazí. Popravdě, jen proto jsem si nekoupil brojlery, že jsem se toto dočetl. Navíc mám, asi hloupou představu, že drůběž vyhnanou směsemi si můžu bez práce koupit a ne se s tím crcat v amatérských podmínkách a v malém, tedy neuvěřitelně neefektivně.

Děkuju Tom.

Dobrý den,
jestli si trochu neprotiřečíte.V prvním příspěvku píšete o tom že brambory a šrot jsou pracné a zároveň píšete o kopřivách a vajíčkách?
Co se týče množství šrotu předpokládám že to bylo myšleno tak že husí rychle nabírají a čistě pšeniční šrot je na ně silný,moc by rostly a posléze padly.
U kachen je samozřejmě pšeničný šrot lepší než ječný.Nikdo nezná vaše možnosti pastvy a ani prostor.
Já osobně pokud odchovávám líheň tak dva týdny držím v odchovně,první tři dny vajíčka s krupkami ,kopřivy a pšeničný šrot.Po třech dnech směs pro kachny (pro husy s přídavkem ječného šrotu.V dvou týdnech při pěkném počasí již na celý den vynáším na zahradu vsadím do rybníka,mám tam napuštěnou jen malou kaluž.Od tří neděl krmím pouze šroty a následně jádrem.Kachny snesou každý zbytek z kuchyně.Vloni jsem ty pozdnější odchoval jen na vařených jablkách,hruškách s přídavkem pšeničného šrotu.Mezi třetím a čtvrtým týdnem mi sami chodí do chléva a po pastvě.
Pokud mám přirozený odchov tak krmím střídměji.Pouze večer přikrmuji,když jsou malé ,tak dávám 2x denně. Husy se napasou hodně samy,pižmovky méně a klasické kachny toho sežerou více,ale zase rychleji vyrostou.husy které krmím opravdu málo zabijím na 10ti a 15ti týdnech cca 6,5kg.
Kachny cca na osmi a pižmovky téměř na 20ti.

14.3.2014 21:47
danis

XXX.XXX.188.108

tom.50 napsal(a):
Mám prosbu, poraďte prosím.

Chceme si koupit kachny na výkrm, raději asi čínky, ale ty nejspíš neseženeme a tak zamýšlíme vzít obyčejná káčata od Kavapo nebo jiné fabriky. Pamatuju si jako dítě, že tomu máma dělala vařená vajíčka + kopřivy (možná to byly husy). A tvrdilo se tenkrát, že to je celkem náročné to odpiplat. Ptám se, kam za těch více než 50 let postoupil svět?

Žerou kachny například máčený chleba? Brambory se šrotem jsou jasné, ale velmi pracné. Stačí jim obilí?

Taky mě děsí, mám zafixováno v paměti, že kachna potřebuje každé sousto zapít a pořád ničí krmení "čvachtáním" ve vodě. Je to tak?

Děkuju za odpovědi, případně díky za odkazy jak na to.

Tom.

Kachny žerou téměř vše.
Prvních 14 dní neexperimujte a dejte jim hotovou směs pro výkrm malých káčat.
Od dvou týdnů postupně dávejte rozmočený chleba, různé šroty, obilí, řezané kopřivy, trávu, zeleninu, brambory atd.
Nerozumím poznámce, že krmení bramborami je velmi pracné? Hodit do hrnce pár brambor, uvařit je, potom je rozmačkat šťouchadlem na brambory a smíchat se šrotem a trochou vitamínů, to Vám zabere tak 5 minut času. Nic pracného.
Šrot jim nedávejte suchý, ale smíchejte s trochou vody, mléka, kefíru.... a vytvořte tak hustou kaši. Nebo jim jej smíchejte s brambory, řezanými kopřivami, trochou trávy ze sekačky, zeleninou... ale vždy navlhčete.
Že kachny potřebují hodně pít a krmení zapíjet je pravda, ale zase... proč by tím krmení ničily? Maximálně trochu znečistí vodu zbytky, co jim odpadnou ze zobáku, ale tu vodu přece vypijí.
Kachny velice rády hledají potravu ve vodě, takže když jim pro zpestření dáte do pekáčku zrní a zalijete je vodou, aby bylo ponořeno, budou kachny nadšeně čvachtat a "lovit" si potravu z vody.
Není to žádná věda.

14.3.2014 22:22
venkovanka

XXX.XXX.233.51

Dobrý den,
já chovám pižmovky už 5 let, ale žádná věda, ale pouze v případě, že máte kačenky vylíhnuté pod kačkou, je blbost kupovat kačenky od prodejců, ty mají vysokou úmrtnost, kača se o ně postará, jen první dva dny dávám vajíčka vařená, rozmačkaná, pak šrot, ale od prvních dnů zobou rozmáčené obilí, žádná práce s tím není ideál je mít kačat vylíhlá pod kačenou...., ta je zahřeje, ohlídá, dohlédne na nakrmení....

16.3.2014 12:53
tom.50

XXX.XXX.117.5

Děkuju všem za vysvětlení. A uklidnění, že výkrm kachen není zase až taková věda a že se nemusejí "hnát" jen směsmi. Když jsem byl dítě, tak 8-13 let mívala máma husy a jednou i kachny, bohužel si to už moc nepamatuju.
Ještě jednou díky. Tom

16.3.2014 19:23
karji

XXX.XXX.31.31

Dobrý večer

ty krupky vařené?

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.3.2015 08:48

Ano vařené a zase namočené ve vodě, Míra.

14.3.2015 08:04
kuri

XXX.XXX.249.30

Takto pred rokom sa tu v jednej diskusii dost odporucalo krmit prvy tyzden kukuricnym srotom a na pitie cierny caj. Mne sa pacia aj napajacky https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/894048/niplova-napajecka-pro-kuratka#a894556 a vodu na kupanie niekam bokom.

pižma

14.3.2015 14:38
pižma

XXX.XXX.52.231

venkovanka napsal(a):
Dobrý den,
já chovám pižmovky už 5 let, ale žádná věda, ale pouze v případě, že máte kačenky vylíhnuté pod kačkou, je blbost kupovat kačenky od prodejců, ty mají vysokou úmrtnost, kača se o ně postará, jen první dva dny dávám vajíčka vařená, rozmačkaná, pak šrot, ale od prvních dnů zobou rozmáčené obilí, žádná práce s tím není ideál je mít kačat vylíhlá pod kačenou...., ta je zahřeje, ohlídá, dohlédne na nakrmení....

Dávám za pravdu!
Nejdříve jsme kačenky kupovali od prodejců, byla zde veliká úmrtnost, ikyž jsme se o ně starali jako kdyby jsme byli mámy.Nemohli na nohy, jak bylo mokro, nebo trochu zima, bylo po nich.Pak jsme si koupili dvě čínky a kačera.Třikrát do roka mladé, tak kolem 20 od jedné.Nestalo seže nějaké umřelo.14 denní kačenky jsme dokonce prodávali a žádná nepošla.Holt domácí odchov je domácí odchov.Takže když tak od domácích prodejců.

xox

30.8.2022 12:43
xox

XXX.XXX.97.231

Zdravím jen k tomu že kačeny nemůžou na nohy. Mě se to taky stalo. Mám je zakoupené odedne vylíhnutí a vychovávala jsem si je pod žárovkou sama. Měly jen zdroj žrádla a vody koupání probíhalo ve vaničce jen pod mým dohledem. Jakmile šly ven dostaly nádrž s vodou ale do 14ti dnů mi začaly všechny kulhat a za další týden se už na nohy nepostavily. Řešila jsem to na veterinární klinice v Brně pro drůbež a byly mi předány antibiotika s tím že si prý tím jak kálí do vody a tu pijí zavedly bakterie do střev a ty toto vše způsobily. Podávala jsem jim je jednou denně po dobu 14 ti dní a už po 4 dni byl vidět úspěch. Kačky jsou od teď na to zaléčený a problém už takový nenastal

30.8.2022 13:23
irokez

XXX.XXX.175.199

Tome, máte na výběr. Pižmovka - čínka, má své klady a zápory, stejně tak jak kachna - nejčastěji brojler na bázi pekingské kachny nebo můžete koupit mularda. Na prvních 14 - 30 dní vám doporučuji některou ze směsí KCH 1, může být i BR 1, potom můžete přejít na statková krmiva.

30.8.2022 13:30

irokezi, Tom už od roku 2014 určitě pár generací kachen úspěšně sežral, tak snad už zvážil přínosy obou plemen :-)

30.8.2022 14:38
irokez

XXX.XXX.198.24

Je to starý známý, tak jsem mu chtěl poradit. On je také tak hodný, že jako včelař dokáže poradit jiným včelařům i když už včelaří třeba 10 - 15 let.

Přidejte reakci

Přidat smajlík