Řepka olejka - přikrmování

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

11.5.2013 08:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.1

Mohou slepice semena řepky olejky? U nás prodávají lámanou kukuřici a ta obsahuje cca 1/3 řepky. Zdá se mi to poměrně levné (400,- za q ???) ve srovnání s cenou pšenice (740,-/q). Krmím pšenicí, pečivem,...... a slepice mají celodenní pohyb po velikém pozemku (zahrada, pole). Chtěla bych jim tím zpestřit jídelníček, ale nevím co s tou řepkou, jestli jim v něčem nevadí. Některé ji sezobou, jiné (např. hedvábničky) nechají. Mohla by to 2 a půl měsíce stará kuřata?

1.2.2018 18:40
šikule

XXX.XXX.37.164

"Řepkové semeno obsahuje 35-40 % tuku, také obsah dusíkatých látek je poměrně vysoký (asi 20 %). Biologická hodnota bílkovin je poměrně dobrá. Obsah BNLV je nízký (jen asi 5 %), obsah hrubé vlákniny je 7-12 % a minerálních látek 2-3 %. Semeno řepky obsahuje také značné množství antinutričních látek. Nejvýznamnější jsou glukosinoláty, sinapiny, kyselina eruková, ale patří k nim také například antinutriční polysacharidy.

glukosinoláty jsou glykosidy a ve své molekule obsahují síru. V semeni řepky se jich vyskytuje asi 10 druhů, většinu tvoří glukonapin a progoitrin. Glukosinoláty samy nejsou toxické, ale jejich hydrolýzou vznikají toxické štěpné produkty. Hlavními štěpnými produkty jsou thiokyanáty, isothiokyanáty a goitrin Některé štěpné produkty vyvolávají vjemy palčivosti, štiplavosti nebo hořkosti a zhoršují chutnost krmiva. Mohou přecházet také do živočišných produktů a ovlivnit tak chuť mléka a vajec, ovlivnění chuti masa není významné. Mohou mít strumigenní účinky pro ptáky i savce. Při zvýšeném příjmu glukosinolátů klesá podíl jódu zachyceného štítnou žlázou. Klesne hladina hormonů trijódtyroninu a tyroxinu, což vede ke zvýšené stimulaci štítné žlázy, a to k její hypertrofii. Přídavek jódu do krmiva tyto účinky nezmírní. Další závažný účinek je poškození jater, které se projevuje jejich krvácivostí. Ohrožená je hlavně drůbež, u které může dojít až k úhynu.
...

Pro snížení obsahu antinutričních látek se ukázalo jako vhodná metoda šlechtění. Nejdříve se začaly pěstovat odrůdy se sníženým obsahem kyseliny erukové (0), později i glukosinolátů (00), které dnes převažují."

https://cit.vfu.cz/vegetabilie/plodiny/czech/repka.htm.

Přidejte reakci

Přidat smajlík