Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zmínka o Makakovi rhesus
Sdílet:

Zmínka o Makakovi rhesus

Všeobecné

(Macaca mulatta) Z makaků je nejznámější snad právě Makak rhesus, který patří mezi úzkonosé opice, podle tvaru nosu, který se podobá tvaru lidskému...

(Macaca mulatta)

Z makaků je nejznámější snad právě Makak rhesus, který patří mezi úzkonosé opice, podle tvaru nosu, který se podobá tvaru lidskému. Kdysi hojný druh, který nechyběl v žádném cirkuse, zoo či zvěřinci. Svou úlohu sehrál také v medicíně. V této souvislosti připomeňme faktor Rh, který byl objeven právě u tohoto druhu, proto rhesus.

Co se týká výskytu, najdeme ho v Indii, Číně nebo Tchaj-wanu.

Naši makakové ve Stanici mladých turistů a přírodovědců v Opavě jsou ubytováni v ubikaci, skládající se z venkovní a vnitřní části. Co se týká rozměrů, nejsou příliš prostorné, ale i přesto se zde opičkám líbí a odchovávají mladé. Rozměry vnitřní části jsou: délka 3,5 m, šířka 2 m a výška 2,6 m. Venkovní výběh má rozměry: délka 2,5 m, šířka 2,6 m a výška 3,3 m. Chováme osmiletého samce a o něco mladší samici, oba jsou poměrně ochočení. Co se týká chovu, je lepší mít samic ve skupině více, neboť mají pak od samce více klidu a případná agrese se samozřejmě rozloží na více jedinců. Podle mého názoru jsou ideální 2–3 samice na jednoho samce. Musí tomu však pak odpovídat i velikost chovného zařízení, neboť jsou to zvířata zvídavá. Ráda lezou po větvích, občas slezou i na zem.

Náš pár je k sobě velice pozorný, samec si svou partnerku neustále bedlivě střeží. Samozřejmá je vzájemná péče mezi partnery. Opice krmíme rozmanitou stravou, například: pomeranče, banány, jablka, mrkev, piškoty, zelí, květák, vařenou rýži, těstoviny atd.

Délka březosti se u makaků uvádí asi 7 měsíců. Mládě se ihned po narození vyšplhá samici na hruď a pevně se drží, i když samice občas koná prudké skoky. Při narození mláděte je samozřejmá bedlivá kontrola stavu zvířat, neboť mohou nastat komplikace různého typu. Je třeba sledovat, zda má samice dostatek mléka nebo nevyvíjí-li se na mládě přílišná agresivita, která může končit smrtí mláděte.

Chov opic obecně v žádném případě nedoporučuji chovatelům – laikům a už vůbec ne rodičům, kteří chtějí udělat radost svým dětem, jak tomu v dnešní době bývá. Z hlediska chovu jsou to zvířata poměrně náročná, jak na prostor, potravu, hygienu či další aspekty.

Nesmíme zapomenout, že nevhodným přístupem se může z krásné malé opičky vyvinout agresivní nesnášenlivý jedinec, se kterým si pak nebudeme vědět rady.

Autor textu: Karel Gillar
Autor fotografií zdroj: Karel Gillar
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru