Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Velcí voláči v roce jedna
Sdílet:

Velcí voláči v roce jedna

Ve dnech 10. a 11. listopadu uspořádal Klub chovatelů hanáckých, anglických, pomořanských a českých sedlatých rousných voláčů svoji tradiční speciál...

Ve dnech 10. a 11. listopadu uspořádal Klub chovatelů hanáckých, anglických, pomořanských a českých sedlatých rousných voláčů svoji tradiční speciální výstavu jako vždy v Litovli. Bylo vystaveno 198 velkých voláčů (vč. 2 kusů anglických voláčů zakrslých), od 22 vystavovatelů. Posuzovali J. Holáň, J. Svozil, M. Žáček a ing. T. Sousedík.

Nejvíce bylo hanáckých voláčů (HV) - 111 kusů v 11 párech. Memoriál H. Slámy na kolekci 3 kusů získal V. Tichý na hanácké voláče modré kapraté. Šampiony získali J. Cink na HV černého šupkatého a F. Dorazil na HV červeného. Cenu za nejlepšího výletka HV získal D. Labuda na černého šupkatého. Čestné ceny na HV získali na modré bezpruhé V. Tichý, na modré černopruhé P. Lexmaul, na modré kapraté V. Tichý, na stříbřité bělopruhé D. Labuda, na modře plavé E. Labuda, na černé M. Pospíšil, na černé šupkaté D. Labuda a M. Pospíšil, na žluté J. Kuttich a na žlutěplavé E. Labuda. Není jistě náhodou, že nejlepší holubicí i holubem byli vyhlášeni rovněž HV -- žlutá holubice J. Kutticha a černý holub M. Pospíšila.


• 0.1 pomořanský vol. modrý kapratý
• chov: Richard Obrusník 95 bodů

Co do počtu druhá byla kolekce českých voláčů sedlatých rousných, kterých bylo 59 kusů ve všech 4 rázech. Memoriál B. Švába za kolekci 3 kusů získal J. Svozil na žluté. Šampioni byli uděleni na černé V. Hromčíkovi a na červené ing. J. Hánovi. Cenu nejlepšího výletka získal rovněž ing. J. Hán, a to na červeného. Čestné ceny na ČVSR získali V. Hromčík na modré, F. Sýkora na černé, E. Labuda na červené a J. Dudáš na žluté.

Pomořanských voláčů (PV) bylo 21 v pěti rázech. Titul šampion získal R. Obrusník na modrého kapratého a čestnou cenu M. Javorek na bílého.


• 1,0 Hanácký vol. modrý šupkatý
• chov: Dušan Labuda

Slabě zastoupeni byli angličtí voláči, pouze 7 kusů, z toho 2 zakrslí. Titul šampion získal J. Brachtl na AV červeného (velkého).

Speciálka včetně burzy byla velmi dobře zorganizována a navštívili ji i chovatelé ze Slovenska. Vcelku dobře výstava dokumentovala stav šlechtění opomíjených velkých voláčů v ČR.

Autor textu: Ing. Tomáš Sousedík
Autor fotografií zdroj: Ing. Tomáš Sousedík
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru