Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Parazité holubů - kokcidióza
Sdílet:

Parazité holubů - kokcidióza

Okrasné ptactvo
Nemoci

Miniseriál o parazitech napadajících chovy okrasných holubů zahajuje pojednání o nejrozšířenějším a nejznámějším z nich - kokcidii. Původcem tohoto onemocnění není bakterie, jak je často tvrzeno laiky, ale jednobuněčný prvok z čeledi Eimeriidae, jejíž zástupci napadají trávící trakt nejen u holubů, ale u většiny zvířat. Největší škody má na svědomí toto onemocnění v chovech drůbeže a králíků. Charakteristickou vlastností jednotlivých druhů kokcidií je vyhraněná hostitelská a věková specifikace, což v praxi znamená, že jednotlivé druhy zvířat napadají specifické druhy kokcidií, nemůže tedy dojít k přenosu onemocnění mezi králíkem a holubem, holubem a drůbeží apod.

Dva druhy kokcidií

Holubi jsou hostiteli dvou druhů kokcidií - Eimerie columbarum a E. labbeana. EIMERII Columbarum popsal Nieschulz v roce 1935 - tento druh je nepatogenní, laicky řečeno neškodný, zatímco EIMERIA LABBEANA, kterou popsal Pinto v roce 1928 může být silně patogenní. Tento prvok je kosmopolitně/celosvětově/ rozšířený, napadá epitelové buňky celého tenkého střeva. Má mimořádnou schopnost vytvářet oocysty, někdy nesprávně označované jako vajíčka, které se objevují v trusu již 9-15 hodin po nakažení holuba. Oocysty jsou chráněny obalem, který odolá i běžně používaným desinfekčním prostředkům, je však citlivý na vyšší teploty. Při teplotě O-38 st. celsia přežívají oocysty několik měsíců až rok, při teplotě 45 stupňů hynou během 24 hodin, mezi 51 - 53 stupni za 10 minut, avšak při 80 stupních již za pět sekund. Vyloučené oocysty prodělají ve vhodném prostředí, kterým je teplo, vlhko a dostatek kyslíku proměnu - vznikají v nich tzv. sporozoity. Tento přerod trvá 4 - 14 dní a teprve sporozoidní oocysta je schopná infekce. Jestliže holub takovouto oocystu při krmení spolkne, dojde ve střevě k rozpuštění jejího ochranného obalu a sporozoity počnou aktivně napadat střevní buňky. V buňkách, kde se usídlí, dojde k jejich pomnožení, čímž buňku zničí. Vývoj ve střevě končí vznikem nové oocysty, která odchází spolu s trusem z trávícího traktu a cyklus se znovu opakuje.

Onemocnění kokcidiózou

Onemocnění kokcidiózou má vedle obecných příznaků jakými jsou skleslost, načechrané peří, průjem a vyhubnutí i příznaky specifické. Těmi jsou dehydratace, v počátku onemocnění zvýšený zájem o potravu, řídký trus zelené barvy, okolí kloaky ušpiněné (nažloutlé až nazelenalé), v pokročilém průběhu onemocnění trus obsahuje stopy krve, u holuba dochází ke ztrátě zájmu o tekutiny a potravu a k poruchám metabolismu, které vedou až k úhynu. Onemocnění, rozšířenější u voliérově chovaných holubů, postihuje mladé holuby od stáří 2 týdnů, nejčastěji však až výletky ve stáří mezi 4. týdnem až 4. měsícem. U starších holubů a chovných jedinců k úhynům většinou nedochází, tito holubi napadení kokcidiemi jsou skrytými přenašeči - tzv. kokcidonosiči, bez jakýchkoliv příznaků onemocnění. I u nich se však nemoc může plně projevit při oslabení organismu některým přidruženým onemocněním.

Koprologické vyšetření na parazity

Definitivní jistotu rozsahu kokcidiové infekce na holubníku získáme pouze prostřednictvím odborného parazitologického vyšetření čerstvého trusu (koprologické vyš. na parazity), které je schopna zajistit každá veterinární ordinace v ceně 30 - 60 Kč. Rozsah invaze kokcidií je měřen na tří křížkové stupnici. Při jednom křížku není třeba zahajovat léčbu, holub si stačí při tomto počtu kokcidií vytvářet dostatečné množství obranných látek, aby si s nemocí poradil. Léčba bývá aktuální až od druhého křížku, bezpodmínečně nutná je při třetím křížku.

Obavy z nemoci

Obavy z nemoci dlouhá léta decimující chovy králíků a drůbeže vedou i holubáře k nežádoucímu preventivnímu podávání léčiv proti kokcidióze. Je nutné si však uvědomit, že neuvážené a časté podávání těchto přípravků, které mají mnoho společného s antibiotiky, vede ke zvýšené odolnosti kmenů kokcidií a oslabení imunitního systému holubů, zhoršení funkce ledvin atd. Proti kokcidióze existuje značné množství léků, patří sem i 2 celosvětově nejvíce prodávaná veterinární farmaka. Většina z těchto medikamentů je určena pro velkochovy, pro potřeby okrasného holubářství jsou určena antikokcidika převážně na bázi sulfonamidů. Mezi preparáty prodávané ve formě prášku, určené k podávání ve vodě v koncentraci 2 g/litr řadíme : SULFADIMIDIN, ESB 3 a KLOZANIT. Zvýšeným účinkem se vyznačují potencované preparáty v tekuté formě SULFAKOMBIN a SULFAKOX podávané v koncentraci 5 ml/litr. Odlišným mechanismem účinku na kokcidie je charakteristický BAYCOX, určený pro léčbu v dávce 1 ml/litr. Všechny tyto přípravky jsou určeny k podávání do pitné vody po dobu 3 dnů, dvoudennní pauzou a opět po dobu tří dnů(vzhledem k vývojovému cyklu parazita). Každý den musí být připraven nový nápoj. Vybraný lék je nutno po určité době vystřídat s léčivem pracujícím na jiném mechanizmu - např. Sulfakombin za Baycox, aby nedocházelo k odolnosti parazita vůči preparátu. K výměně léčiva by však nemělo docházet v kratším intervalu než 6 měsíců. Při léčbě nepodáváme holubům vitamín C, slabým jedincům, kteří nedostatečně přijímají potravu stříkáme léčebný roztok přímo do volete. Střevní mikrofloru po prodělané léčbě “nastartujeme” probiotickými přípravky - např. Lactiferm či Avibion. Je vhodné podat i některý vitamínový preparát.

Preventivní opatření

Do preventivních opatření zařadíme namísto léčby zvýšenou péči o hygienu na holubníku, zajistíme, aby byl světlý a suchý. Velmi lze doporučit roštové podlahy, zabráníme rovněž znečištění krmiva a vody trusem. U nově nakoupených jedinců provedeme během karantény parazitologické vyšetření a dle potřeby je přeléčíme. Mladé holuby chováme v odděleních pro výletky a pokud možno je nedáváme příliš brzy na výstavy. S dobrými výsledky v prevenci onemocnění se setkávají i preparáty okyselující pitnou vodu a následně obsah střev holuba, čímž je vytvářeno nepříznivé prostředí pro kokcidie. Vedle klasického octu jsou na dnešním trhu specifické přípravky např. ACIDOMID, ACIDOKAR (výrobce Aspro Hustopeče, Jiráskova 5). Hlavní ochranné opatření však spočívá v častém čištění holubníku - nejméně každých 4 - 7 dní, při používání velmi teplých, až horkých desinfekčních přípravků blížících se horní hranici doporučené koncetrace. Z těchto prostředků využíváme louh sodný, chloramin, Virkon - S, chlorové vápno, kovové předměty se dezinfikují letovací lampou apod.

Snáze prokazatelná a dobře léčitelná

Oproti většině holubích onemocnění je kokcidióza snáze prokazatelná a je rovněž velmi dobře léčitelná. Právě nyní, v době, kdy je holubník plný výletků náchylných k tomuto onemocnění, bychom měli navštívit svého veterinárního lékaře a ujistit se provedením parazitologického vyšetření jak si naši holubi s parazitem napadajícím většinu z nich poradili.

Autor textu: Mgr. Bc. Alexandr Veselý
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru