Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Holubářské Brno 2000
Sdílet:

Holubářské Brno 2000

Po skupině racků následovala mnohem početnější část věnovaná strukturovým holubům, kterou posuzovali př. Babák a př. Ing. Kroft. 

Čínští holubi

Tuto zahajovali čínští holubi. Oproti minulé CV se kromě bílého rázu (8 ks od čtyř vystavovatelů prezentovali i „číňani“ modří (3 ks od dvou vyst.) a plavý hnědopruhý (1 ks). Z barevných byl nejkvalitnější modrý jedinec př. Láníka V., který získal 94 b. U bílých se tradičně prosadila kolekce př. Hadraby R. (3 ks - všichni po 94 b.) s nejlepším bílým holubem ve strukturových ozdobných v kleci č. 2476. U čínských holubů byly často k vidění nepravidelné pěšinky, kratší límce, deky a kalhotky, našim „číňanům“ by rozhodně prospěl dovoz kvalitních jedinců ze zahraničí. Staroholandský kapucín ve dvou rázech - černém (3 ks) a žlutém (7 ks) byl vystaven jen dvěma chovateli, i když se jedná o poměrně moderní, oblíbené plemeno. U černých (vyst. M. Zamykl - 1x 94 b.) zaujal nádherný barevný kontrast mezi bílým a černým opeřením prodloužené mniší kresby, u žlutých zaujala kvalita strukturové ozdoby - kapuce. Nejlepšího kapucína v tomto rázu, který obdržel i čestnou cenu předvedl př. Veselý A. (2x 94 b). U našich staroholandských kapucínů je v prvé řadě zapotřebí zesílit hrudní partii a zkrátit zadní část (ocas a letky).

Parukáři

15 vystavených parukářů od čtyř chovatelů prezentovalo i přes nevhodný, příliš časný termín výstavy majestátnou krásu tohoto ceněného plemene. Téměř u všech jedinců již byl znát zřetelný přechod k (pro nás novému) perspektivnímu typu holubů s mohutnou, širokou parukou, ve které je v oblasti hlavy v řetězu výseč umožňující holubu stálé vidění okolí a téměř kolmým držením těla s kratší zadní partií (ve Fauně jsme již o tomto typu informovali). Z barevných rázů byly zastoupeny tyto: modrý, černý, červený, červeně stříkaný, žlutý a žlutě plavý trikolor! (tento vzácný ráz charakteristický bíle prokvetlou parukou vystavil M. Javorek). Líbivého červeného parukáře, požadované krátké vysoké postavy, který obdržel 95 b. a čestnou cenu předvedl M. Mojžíšek - tento holub měl však mezeru v hřívě. Nejvíce uchvátili špičkoví žlutí vystavovatele M. Javorka. Oba jedinci získali 95 b., lepší z nich pak i pohár pro nejlepšího strukturového holuba věnovaný ÚOK chovatelů holubů. Tito jedinci měli ideálně utvářené, značně široké a velké paruky i vynikající postavy.

Kudrnáči

O stoupající oblibě kudrnáčů svědčí 39 předvedených jedinců ve své expozici a 3 jedinci vystavení u pávíků - dohromady tedy 42 holubů. I když kvalita tohoto plemene za poslední tři, čtyři roky značně stoupla, jen jediný zástupce plemene obdržel 95 bodů a čestnou cenu. Expozici začínalo osm černých jedinců od tří vystavovatelů (J. Kratochvíl, A. Veselý, J. Novotný), kteří potěšili sytě černým zbarvením opeření a širokou kudrnatostí. Na druhou stranu většině holubů úplně chyběla kudrnatost na spodní části křídelního štítu a v oblasti pruhů, rovněž se objevovaly i širší ocasy (v SRN je k širokým ocasům benevolentní přístup, ocas však nesmí být střechovitý). Mezi černými se mi jako nejkvalitnější po všech směrech jevil holub př. Kratochvíla v kleci č. 2510, který obdržel „jen“ 94 b. Osm modrých holubů - z toho 5 tmavých běloušů, 2 světlí bělouši a rarita - modrý pruhový (vyst. J. Spilka) předvedli 2 chovatelé. Nejkvalitnější byli tmaví bělouši (vyst. A. Veselý - 2x 94 b.), kteří vykazovali jednoznačně nejširší a většinou i dobře zatočené prstence křídelního štítu a zad a širokoprsé postavy, většína těchto holubů však měla nedostatek v příliš světle grošovaném spodku postavy. Poměrně slušní byli i dva modří štítníci (chocholatý a hladkohlavý vyst. J. Kratochvíla), kteří byli vzhledem k náročnosti tohoto rázu bodově podhodnoceni. Největší zastoupení měli červení bělouši (11 ks) od tří vystavovatelů (A. Veselý, J. Zadina, J. Zlámal). Mezi červenými bělouši dominovala kolekce př. Veselého A., kde byl i onen jediný kudrnáč oceněný 95 b. a čestnou cenou (i tento holub však mohl vykazovat lepší stočení kudrnatosti v oblasti druhého pruhu křídelního štítu a mírně kratší postavu). U tohoto rázu byli k vidění jedinci širokých postav a vynikající kudrnatosti, ale i holubi slabší, u kterých je právě toto nutno zlepšit. Žluté bělouše v počtu tří kusů předvedli J. Zlámal a A. Veselý, který vystavil nejlepšího zástupce tohoto rázu oc. 94 b. Bílí hladkohlaví (4 ks vyst. M. Hrbáče) příliš neoslnili, měli sice poměrně široké hrudě, ale bohužel i dlouhé postavy a příliš třepenitou, nevýraznou kudrnatost. Šest bílých chocholatých kudrnáčů vystavovali J. Kratochvíl a A. Veselý. Nejlepšího jedince, oceněného „pouze“ 94 b. předvedl př. Kratochvíl. U tohoto rázu zaujala u dvou jedinců vynikající chocholka a také slušné postavy, celkově však bílí chocholatí spíše stagnují - jak počtem, tak kvalitou.

Pávíci

Nejvíce zastoupeným strukturovým holubem v počtu 45 kusů byl tradičně (anglický) pávík. Při posuzování pávíků zvolil posuzovatel stejný „metr“ pro holuby starého i nového typu, ačkoliv podle původní dohody neměli nejlepší jedinci starého typu obdržet více jak 92 bodů. Pávíci byli v podstatě záležitostí O. Sedláčka, který jich vystavil 26, tedy více jak polovinu. Celkem bylo předvedeno 17 rázů pávíků: černý, modrý kapratý, modrý pruhový, červený štítník, červený, černý, modrý, červený a žlutý tygr, červený a žlutý běloštítný, žlutě plavý, almond, andalusian, bílý černoocasý, bílý žlutoocasý a bílý.

Expozici pávíků zahajovali černí, kde se mi jevil jako nejkvalitnější jedinec z celé expozice pávíků holub př. Sedláčka O. v kleci č. 2547 oceněný pouze 94 b. Tento holub prvotřídně figuroval, měl vynikající typ i vějíř... Dalším rázem pávíků byl modrý kapratý (jediný holub vyst. O. Sedláčka obdržel zaslouženě 95 b. a čestnou cenu. Jednalo se o holuba solidního v typu, ovšem s více konkávním vějířem). Modré pruhové v počtu 3 ks vystavil stejný chovatel. Modrý holub v kleci 2553 obdržel 95 b., jednalo se však o jedince, který měl mírně na stranu nesený vějíř, kvalitnější se jevili holubi v kleci 2552 a 2554, celkově však modří holubi měli mírně větší tělesný rámec. U červených byli dva vynikající výletci v novém typu (holub v č. 2557 vyst. A. Veselého oc. 94 b. a jedinec v č. 2559 vyst. O. Sedláčka oc. 92 body), kteří snesli přísné měřítko. Dalším jedincem, který mimořádně zaujal byl žlutěplavý v č. 2566 O. Sedláčka. Tento jedinec však doplatil na umístění ve spodní kleci (jen 93 b.). Z kreslených pávíků obdrželi 2 jedinci O. Sedláčka po 95 b., ačkoliv se jednalo výhradně o holuby ve starém typu. Jednalo se o kresebnou novinku - červeného tygra a o jedince žlutoocasého, kterému byl udělen pohár pro nejlepšího stukturového holuba, věnovaný Ing. Pavlem Kotaškou. Rovněž i další držitel čestné ceny v rázu almond vyst. O. Sedláčka oc. 95 patřil mezi netypické hrubé vysoké holuby. Obrovským překvapením byl černoocasý jedinec př. Chlebouna v č. 2577, který sice obdržel jen 94 b., ale byl to asi nejlepší pávík v novém typu (měl nedůležité nedostatky v kresbě), další jedinec v tomto rázu stejného chovatele byl sice horší v typu, ale slušný v kresbě a obdržel 95 b. Mezi další jedince, kteří zaujali kresbou (i kvalitou) patří žlutý a červený běloštítný vyst. M. Škudly - jedná se o jedince ve vzácném rázu, který se jinak vyskytuje jen v USA (u nás ho šlechtí O. Sedláček). Mezi bílými dominovali holubi př. Sedláčka, obzvláště jedinec oceněný 95 b. by si zasloužil čestnou cenu.

Zdařilou expozici strukturových holubů uzavírali hedvábní pávíci př. Veselého A. (4 ks, z toho 2x 94 b., kteří prezentovali slušný pokrok k novému typu. Mnohé návštěvníky zaujala barevná novinka - mléčný jedinec.

Pokračování příště.

Autor textu: Mgr. Bc. Alexandr Veselý
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru