Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kingové
Sdílet:

Kingové

Americký king ve střední Evropě zažívá své nejúspěšnější období. Kvalita chovů v Maďarsku, Slovensku a okolních zemích se významně přibližuje situaci ve Spojených státech amerických. Tomuto žádoucímu trendu napomáhají pravidelné dovozy, velké množství zdejších chovatelů, menší vzdálenosti a aktivní spolupráce na poli evropské kingařské diplomacie.

Do bohatého spektra významnějších evropských výstav kingů dnes patří mezinárodní speciální výstava King klubu ČR, která se letos uskutečnila ve výstavní hale ve Velkých Pavlovicích ve dnech 6. a 7. února, za účasti předních chovatelů z Maďarska, Slovenska a pořádající České republiky. Hala praskala ve švech, protože pojmout rekordních 420 holubů nebylo vůbec jednoduché.

Speciální výstava King klubu ČR

Po třech letech se k hlavní roli posuzovatele navrátil nejvýznamnější chovatel kingů v Evropě, Gabriel Skoromaslej ze Slovenska, který má takové renomé, že posuzuje i výstavy v USA. O kvalitě holubů v Pavlovicích se vyjadřoval velmi pozitivně, je vidět, že současné chovy kingů se velmi vyrovnávají a většina z chovatelů je schopna předvést několik opravdu špičkových jedinců. Kingové soutěžili celkem v 51 soutěžních kategoriích, které určilo zbarvení, věk a pohlaví jednotlivých holubů. Nejvíce zastoupeni byli v tradičním bílém rázu, poté jako červení dominanti, grizzly, černí a modří pruhoví. Faktor dilute se u kingů kromě recesivně žlutých vyskytuje velmi málo, proto mne potěšilo, že se na výstavě objevil i žlutě kapratý king. Obvyklé barevné rozhraní černé a červené základní barvy rozjasnilo několik hnědě plavých kingů. Z dalších barevných zvláštností osvěžili tuto výstavu dominantní opálové, umístění mezi AOC i recesivní opálové v samostatné skupině, dále atraktivní redukovaný, grizzlyové i strakové v několika zbarveních. Holubi popelavě plnobarevní, tzv. stříbrní, byli nesprávně označeni jako stříbřití. Bohužel i jejich zbarvení vykazovalo náznaky pruhů a barevné krky, což lze určitě chovatelskou péčí odstranit.

Parametry úspěchu

Nejlepší jedinci vykazovali správnou kolébku, dobře složený úzký ocas, utažené opeření, dobře vyplněnou dolní hruď, náležitou osvalenost, mohutné krky a hlavu, hrdý postoj a silné nohy. Pozornost je třeba věnovat otlakům, osové souměrnosti holubů a zejména jejich nohou, které u pár jinak výborných jedinců vybočovaly k jedné straně. Zvláštní téma zasluhuje vyváženost postoje a držení těla, které nezřídka jakoby přepadávalo dopředu.

Oslavy padesátého výročí Klubu

Jak dopadla výstava v řeči soutěžní úspěšnosti? Do nejlepší pětice se dostali dva Maďaři, dva Češi a jeden Slovák. Grand Šampiónkou se stala tmavá holubice z kategorie AOC Maďara Ference, za nejlepší protějšek a Grand Šampióna vybral Gabo Skoromaslej výtečného červeného straka z tuzemského chovu od chovatele Slámy. Třetí v pořadí se umístil Slovák Farkaš s kvalitní bílou starší holubicí. Čtvrtý Maďar Kovács potvrdil své chovatelské kvality s mladou holubicí červeného dominanta a pátým místem byl poctěn starý červený dominant Zdeňka Pavézky. Nejvíce kategorií, a to celkem osm, vyhrál Maďar Ferenc, který tak nejúspěšněji zaplnil prázdné místo, které chybělo po holubech posuzovatele Gabriela Skoromasleje, který do Pavlovic pravidelně dovážel kolem čtyřiceti výstavních kingů.
Dá se říci, že oslavy padesátého výročí Klubu chovatelů kingů v České republice (1960–2010) proběhly důstojně. Do klubu vstoupili další tři chovatelé z Maďarska, naši členové se aktivně účastní výstav v Maďarsku a na Slovensku a tato spolupráce funguje i recipročně. Do další padesátky přeji klubu hodně elánu a stálou pohodu. S činností klubu se můžete blíže seznámit na www.kingklub.cz.

Autor textu: Mgr. Bc. Alexandr Veselý
Autor fotografií zdroj: Mgr. Bc. Alexandr Veselý
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru