Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Oblíbené modifikace zbarvení holubů v ČR – dominantní opál
Sdílet:

Oblíbené modifikace zbarvení holubů v ČR – dominantní opál

Lidé se někdy o zbarvení holubů vyjadřují s určitým despektem, a je to nejen tím, že se až příliš často setkávají s nevýrazně zbarvenými městskými holuby, ale někdy to může být i preferencemi samotných holubářů, kteří sami upřednostňují tvrdší odstíny barev. Dominantní opál (mezinárodní symbol Od) je unikátní modifikátor zbarvení, díky němuž získáme u holubů čistou, světlou, blankytně modrou barvu připomínající prosluněnou oblohu. Ve spojení s účinkem recesivně červené/žluté spoluvytváří úžasné isabelové zbarvení a v neposlední řadě je jeho obdivuhodnou schopností „opalizace“ neustálených i ustálených okrsků projevující se v bílých, růžových nebo bronzových efektech na křídlech a částečně v ocase, jichž lze díky dominantnímu založení genu Od, jenž není pohlavně vázán, bohatě a nesmírně efektivně využít.  

Výrazným úspěchem působení opalizace je  příklad plemene lahore, u kterého nalezl tento modifikátor zbarvení snad veškeré možnosti svého širokého uplatnění. Plemeni, jež bylo předurčeno starším, trpělivým chovatelům, s ohledem na náročnost kresby, najednou přibyla nesmírně početná obliba mladých holubářů v Orientu, kterým  holubi v opálovém zbarvení křídelních štítů, a často též i s chocholkou, učarovali.

Dominantní opál je tradičně přítomen i v českém holubářství, ale dnes se uplatňuje jen v omezeném spektru svého účinku, zpravidla u holubů modrých bělopruhých. Naši chovatelé raději pracují s náročnějším genovým komplexem toy stencil, který nemá vliv na zbarvení a vzorky zbarvuje efektivněji, bohužel je daleko, daleko šlechtitelsky náročnější. Kvalitu barvy opálových jedinců jsme u nás dotáhli do absolutní dokonalosti, kdy převážila snaha projev dominantního opálu přiblížit projevu komplexu toy stencil, ale možností opalizace využíváme odhadem asi ze dvaceti procent. Zbylé účinky tak známe z plemen mezinárodně rozšířených, kde je k neobvyklým zbarvením, bronzu (phaeomelanin), pastelovým tónům barev a k podobným jevům zcela jiný přístup projevující se vstřícností nejen při holubářských setkáních, ale co je nesmírně důležité, také během posuzování.  

Kam dominantní opál začlenit?

Dominantní opál  patří dle současné terminologie do orientálních barevných řad, kdy neustálené a částečně ustálené barevné okrsky, kam řadíme zejména vzorky křídelních štítů a konce letek, oblast rýdováků včetně ocasní pruhu, mají původní plnobarevnou barvu potlačenou (ocas, hl. pruh) nebo až vybělenou, narůžovělou či bronzovou, často na barevném rozhraní (kromě červené a žluté) lemovanou úzkým proužkem původní barvy příslušné barevné řady, nezřídka s nádechem bronzu.

Další schopností dominantního opálu je zesvětlení celkové barvy opeření. Modrá se mění na světle modrou, stříbřitá na světle stříbřitou, černá působí našedlým dojmem a zůstává na lemech per, přičemž opalizují střední části per, které zpravidla probělují, ale mohou být i narůžovělé či bronzové v různých odstínech, červená a žlutá jsou pastelově světlé, „růžové“ až „oranžové“, bez výrazného lesku – a tak bychom mohli pokračovat. Dokonalý efekt opálu je možný tam, kde schopnost opalizace je kontrastní, a to je možné jen u modré/černé barevné řady. U jiných barev se sice může objevit, popisovány jsou zejména „růžové“ efekty u dominantně červené/žluté řady, ale ty nejsou zdaleka tak zřetelné. 

Čím vyšší je vzorek holuba, tím výraznější „plátno“ pro opalizaci má chovatel k dispozici. Holubi mají vzorek bezpruhý, pruhový, kapratý a tmavý. Bezpruzí opálové jsou zajímaví tím, že jejich barva působí jednolitě a velmi čistě, ale dochází u nich převážně jen k zesvětlení zbarvení. U pruhových nacházíme zálibu ve vybělení pruhů, konců letek a ocasního pruhu. Zejména modrá barva zde může dosáhnout čistého, blankytně modrého efektu. U vzorků kapratého a tmavého se dostáváme ještě dále, kdy vybělují či se zbarvují do růžova až bronzova všechny části v původní plné barvě, tedy vzorky křídelních štítů, letky, části rýdováků, ocasní pruh a někdy i jiné části holuba. V některých případech i samotná základní barva holuba může být atraktivně velmi zesvětlená. Dominantní opál díky své neúplně dominantní epistázi nepřekrývá plně a jednotně u všech plemen účinky dalších epistaticky níže stojících genů a jejich alel a tím vytváří dojem různorodého účinku. U odchovu tedy nevíme přesně, jak bude vypadat, což vnáší do našeho koníčka i prvek napětí. 

Kde se u nás nejčastěji Od projevuje?

Opalizující alely genu Od nalézáme na plemenech, jako jsou český stavák, kde se uplatňují u vzácných modrých bělopruhých (několik chovů různě po ČR) a černých opálů (chovatelské veřejnosti představeni před léty na výstavišti v Letňanech), též u některých dalších barev, často v kombinaci s toy stencil (známý byl obrovský chov zesnulého chovatele Petrovického). Dále u moravských pštrosů modrých bělopruhých, prácheňských káníků světle modrých a stříbřitých bělopruhých a šupkatých, též u brněnských voláčů, kde je využíváme k vylepšování isabel. Čisté linie modrých bělopruhých opálů u tohoto plemene vymizely, nahradili je bělopruzí na bází komplexu toy stencil v běžné holubí modři. Opálové se vyskytují u slezských voláčů strak, kde byli oficiálně uznáni nedávno v černém zbarvení díky nadšení chovatele Pavla Wiedera, známe je u moravských bělohlávků modrých bělopruhých, u hanáckých voláčů modrých bělopruhých a šupkatých a vzácně i stříbřitých bělopruhých, přičemž bronzoví opáli a černí opáli již z chovů hanáckých voláčů asi vymizeli. Lze je velmi snadno zregenerovat přes bělopruhé Od, které křížíme s černými či modrými kapratými. 

Z plemen zahraničního původu se docela často s opály setkáváme u holubů dovážených z Ameriky, kam patří kingové, giganti, američtí výstavní, ale také třeba pávíci, kde se v rámci evropských akcí objevuji jak modří, tak černí a další zbarvení s opálovým základem. K vidění jsou i u nás ve velmi dobré kvalitě. U plemen typu se opalizace využívá nejen k zatraktivnění kabátu holuba – tedy jeho zbarvení, ale také k získání utaženosti opeření, které je jedním z hlavních znaků při posuzování a „dominantní opál“ opeření utáhne, jako by bylo z kamene. Šlechtění dominantních opálů se věnuji krátkou dobu u plemene hanácký voláč, a především u pomořanských voláčů, kde se dostavily již určité pozitivní výsledky. 

Kdy byl popsán a jak funguje dominantní opál?

Tento modifikátor byl popsán v roce 1938 předním americkým genetikem W. F. Hollanderem. Může být občas zaměňován s účinkem recesivního opálu nebo faktoru redukovaný. 
Oba opálové jsou nepohlavně vázané faktory, zatímco redukovaný se nachází na pohlavním chromozomu Z. Dominantní opál může být přítomen na každé barevné řadě i dalších modifikacích, třeba indigo. U opálů se velmi často dostavuje tzv. metalický efekt vyvolávající lesklé opeření, nejvíce v oblasti krku a volete. V homozygotním založení je letální, kdy zárodek odumírá zpravidla již ve vejci, takže pokud chovatel o této skutečnosti neví, ani si toho nevšimne. Dominantní opál se proto v praxi uplatňuje jen v heterozygotním založení, a páříme-li opála na partnera v jiném zbarvení, nikdy se letální vlohy nemohou projevit.

Stabilita mutace a vyrovnanost efektu účinku vlohy Od je o poznání menší než u toy stencil a často se fenotypově liší projevy mezi plemeny. Nejstabilnější a nejdokonalejší projev opalizace nacházíme u moravského pštrosa modrého bělopruhého. Tam chovatelský klub před asi deseti lety stanovil, že povoluje jen takové opály v modrém zbarvení a pruhovém vzorku, u nichž jsou pruhy vyběleny, lem na konci pruhů je ideálně černý, bez bronzového nádechu, základní barva je co nejtmavší, tak aby byl vidět typický efekt tmavé modré (faktor dirty), bílé je vyústění konců ručních letek s tmavým lemem, vybělující tendence na rýdovácích potlačena. Na základě žádosti klubu pak posuzovatelé během krátké doby vyselektovali ty světle modré bělopruhé opály, jejichž barva připomínala blankytnou modř, a moravskému pštrosu zůstala u všech rázů jen těžká modrá barva. 

Chovatelé dominantních opálů následně vybírali do chovu tak tmavé holuby, že zmizelo i dříve typické probělení koncových partií letek a ocasu. Následně vyšlechtil RNDr. Milan Tyller modré bělopruhé na bázi toy stencil, a když je postavíme vedle dominantních opálů, vypadají skoro stejně. A to je obrovská škoda plynoucí z nepochopení funkce a možností modifikátoru dominantní opál, přestože je v českém holubářství přítomen stovky let. Vliv dominantního opálu je v populaci moravského pštrosa znát též u některých chovů šupinatých, kde jsou používáni do šlechtění žlutí a červení bělopruzí opáli nebo modří bělopruzí opáli.
Ve zmíněných liniích dochází k nežádoucímu efektu na zbarvení šupinatého odchovu, které v oblasti ručních letek a ocasu postrádá charakteristické pepření, ale koncové partie jsou opálové (probělené s příslušným barevným lemem). 

Jaké jsou dědičné schopnosti Od?

Jednoduché příklady párování jsou následující: opál s jedincem v jiném zbarvení dají 50 procent odchovu, který je dominantní opál. Opál s opálem vyprodukují 25 procent letálního odchovu, 50 procent opálu a 25 procent odchovu, který není opálový. Odchov bez faktoru opál se dá s výbornými vyhlídkami využít do chovu opálů. Dominantní opál je nástrojem k vyšlechtění mnohých zajímavých zbarvení, snadno se přenáší na jiné barvy, či dokonce na jiná plemena, kdy efektu dosahujeme nesmírně lehce a do dalšího chovu nám postačuje relativně malé množství chovných kusů. Pokud ale nedojde k progresivnímu přijetí opálových holubů u našich posuzovatelů, nedocílíme žádaného efektu. Chovatel musí sám vědět, čeho chce docílit, a své záměry by si měl umět před posuzovateli obhájit a v ideálním případě získat i sympatizanty. Jen tak může dojít k širšímu konsenzu, který je pro milovníky šlechtění nezbytným předpokladem úspěchu.

Autor textu: Mgr. Bc. Alexandr Veselý
Autor fotografií zdroj: Mgr. Bc. Alexandr Veselý
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru