mysak
napsal(a):
kdepak The End to je teprve začátek!
Foto z burzy v Monor, Madarsko. Vyobrazeny jedinec celkom v pravo je to este normal ? Bradavica sa natrasala ako mekky nador!
rastislavmpavelka
napsal(a):
Foto z burzy v Monor, Madarsko. Vyobrazeny jedinec celkom v pravo je to este normal ? Bradavica sa natrasala ako mekky nador!
Dobrý den !! Jsem obrovský fanda do bradavičnatých plemen. V Přerově, když procházím kolem bradavičnatých plemen, tak jen lehce špíznu a pryč, abych zase něco nekoupil a měl pak problém. Zde jsem tak náhodou zabrouzdal a mám z toho infarkt. Tak tohle mi pánové nedělejte. Jinak Vám přeji hodně úspěchu v chovu.
Neregistrovaný uživatel

rastislavmpavelka
napsal(a):
Foto z burzy v Monor, Madarsko. Vyobrazeny jedinec celkom v pravo je to este normal ? Bradavica sa natrasala ako mekky nador!
Zdravím. K Vašemu příspěvku z Monoru. Já bych to viděl trošku jinak. Ozobí u tohoto kariera, to je prostě nádhera! O takový tvar a jemnou strukturu vlnkování ozobí se při šlechtění pokoušíme.
Odhadoval bych stáří tohoto holuba na 5-6 let. Vývoj ozobí je u těchto holubů dokončen až 4 rokem, tak bývají staří šampioni ocenění na výstavách. Potom už platí v podstatě rovnice, čím větší ozobí - tím rychlejší konec. Ozobí je celé prokrvené, je to velká hmotnost, holubi často mají problém s udržením rovnováhy při chůzi, nevidí před sebe, natož na to co zobou, musí se jim upravit rozměrově krmítka, aby se do nich vešli a na nějaké krmení holoubat, či stavbu hnízda už nemá holub při takovéto okrase mnoho chuti. Proto bývají šampioni většinou prodejní, úspěšnost spárování a odchovu u nich je tak 10%. A to se ještě dávají holoubata pod chůvky. A ani nezmiňuji nutnost pravidelného čištění, což také není záležitost pro fajnovky a nemožnost dovření zobáku, protože ozobí prostě proroste i přes zobák.Je to dost negativ, ale patří to k tomu.
Na druhou stranu se zkouší nové postupy, jak ozobí vytvarovat . Přečnívající vlnky se odřezávají, kvůli ideálnímu tvaru. Je u toho něco krve, ale rána se zacelí a do 2 měsíců není po zákroku ani památky, stejně se upravuje dragounům spodní ozobí. Čím je holub prošlechtěnější, jsou vyšší nároky na dokonalost.
Ještě k velikosti ozobí. V Německu je trend ozobí spíše zmenšovat, svůj vliv na tom mají ochranáři. Takže vidíme holuby naceněné 97 body, kteří mají horní ozobí malé, spodní skoro vůbec, holubi s velkým ozobím, bývají bodově trestáni. Svůj podíl na tom má i neustálé natahování zvířat do výšky, vysocí holubi již nemají v podstatě možnost na tak dlouhém a úzkém krku ozobí mít narostlé.
A ještě bonusovka nakonec. Slovenská legenda Hrobár. Když mu připluli lodí z Ameriky karieři, byli to mladí holubi, ale za ten měsíc na moři jim narostlo extrémně veliké ozobí. Prý má na jeho růst blahodárný vliv slaný vlhký mořský vzduch. To samé se tvrdí o holubech v Anglii, nebo severním Polsku. Takže pokud Váš známý omotal volieru s kariery folií a chodí tam rozprašovat slanou vodu, není to blázen, jen zkouší progresivní postupy.
Paťas.
Přidávám ještě pár fotek ozobí.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím. K Vašemu příspěvku z Monoru. Já bych to viděl trošku jinak. Ozobí u tohoto kariera, to je prostě nádhera! O takový tvar a jemnou strukturu vlnkování ozobí se při šlechtění pokoušíme.
Odhadoval bych stáří tohoto holuba na 5-6 let. Vývoj ozobí je u těchto holubů dokončen až 4 rokem, tak bývají staří šampioni ocenění na výstavách. Potom už platí v podstatě rovnice, čím větší ozobí - tím rychlejší konec. Ozobí je celé prokrvené, je to velká hmotnost, holubi často mají problém s udržením rovnováhy při chůzi, nevidí před sebe, natož na to co zobou, musí se jim upravit rozměrově krmítka, aby se do nich vešli a na nějaké krmení holoubat, či stavbu hnízda už nemá holub při takovéto okrase mnoho chuti. Proto bývají šampioni většinou prodejní, úspěšnost spárování a odchovu u nich je tak 10%. A to se ještě dávají holoubata pod chůvky. A ani nezmiňuji nutnost pravidelného čištění, což také není záležitost pro fajnovky a nemožnost dovření zobáku, protože ozobí prostě proroste i přes zobák.Je to dost negativ, ale patří to k tomu.
Na druhou stranu se zkouší nové postupy, jak ozobí vytvarovat . Přečnívající vlnky se odřezávají, kvůli ideálnímu tvaru. Je u toho něco krve, ale rána se zacelí a do 2 měsíců není po zákroku ani památky, stejně se upravuje dragounům spodní ozobí. Čím je holub prošlechtěnější, jsou vyšší nároky na dokonalost.
Ještě k velikosti ozobí. V Německu je trend ozobí spíše zmenšovat, svůj vliv na tom mají ochranáři. Takže vidíme holuby naceněné 97 body, kteří mají horní ozobí malé, spodní skoro vůbec, holubi s velkým ozobím, bývají bodově trestáni. Svůj podíl na tom má i neustálé natahování zvířat do výšky, vysocí holubi již nemají v podstatě možnost na tak dlouhém a úzkém krku ozobí mít narostlé.
A ještě bonusovka nakonec. Slovenská legenda Hrobár. Když mu připluli lodí z Ameriky karieři, byli to mladí holubi, ale za ten měsíc na moři jim narostlo extrémně veliké ozobí. Prý má na jeho růst blahodárný vliv slaný vlhký mořský vzduch. To samé se tvrdí o holubech v Anglii, nebo severním Polsku. Takže pokud Váš známý omotal volieru s kariery folií a chodí tam rozprašovat slanou vodu, není to blázen, jen zkouší progresivní postupy.
Paťas.
Přidávám ještě pár fotek ozobí.
Karier 2007