Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

12345zbbg

28.7.2010 08:09
12345zbbg

XXX.XXX.46.172

Zdravím vespolek, prosím o komentáře k hlavám tipplerů - nepovažoval by je posuzovatel za úplně jiná plemena? Předem díky. Frank

12345zbbg

28.7.2010 08:20
12345zbbg

XXX.XXX.46.172

18 - mě jako absolutnímu posuzovatelskému laikovi se zdají trochu jiné :-)

29.7.2010 06:55
kupe

XXX.XXX.90.102

Srdečne Vás zdravím Franku,
prosím vás, nedávajte príležitosť rôznym "špekulantom", ktorí sa budú zaoberať teraz tvarom hlavy tipplera!!!Je to holub výkonu, ktorý má lietať a dobre lietať... Keď začnete špekulovať o štandarde, zameriate sa na exteriér, tak vám "UJDE" let, budete mať pekné holuby, ktoré však nebudú lietať!!!Verte mi, viem o čom hovorím! Takto zle už dopadlo veľa plemien letúnov...Kto chce mať štandard u tipplera, nech chová výstavné tipplery, ale letové nechajte lietať, nešpekulujte o hlave, nebodaj farbe, postoji, oku a podobne!!! Tippler je letún a tým má aj zostať, nepatrí do výstavnej klietky! Letu zdar! Peter Kubík :-)

29.7.2010 09:43
hrabal1

XXX.XXX.248.80

Dobrý den. Myslím, že záměr Franka byl jiný, ukázet plejádu hlav a přesto vše výkonné. Ne, aby je někdo posuzoval. Naopak, tato ukázka dáva možnosti chovatelům mnohých plemen, vybrat si resp. najít typ hlavy/holuba/ podobný doma chovanému plemenu a zlepšit letové vlastnosti. Ostatně, to se děje v chovech např.budapeštských vysokoletců.Ovšem, tiplermakač změní v F1 i styl letu, což je nežádoucí a proto se tato F1 generace má vrátit na původní plemeno/třeba i českých rejdičů/.
Řada plemen a je zajímavé, že těch nejvýkonejších, se šířila bez striktních standardů/birmingham, tipler, dunek/ a rozpoznávacím znakem byl nějaký detail. POtom se začalo hovořit i líniích ,podle toho, který znak chovatel upevňoval. Mnohdy i nevědomky např. skvrnu při oku, malou velikost a jiné,oblou hlavu,protože právě tyto jedinci mu nejlépe létali. A tak vznikali slávne línie.Dnes už je v nich namícháno všelico, ale stále se o nich hovoří, pokud se jen náznakem podobají.Však nám to Frank vše naservíruje v českom CHovateli-jak slibuje. Josef Hrabal.

12345zbbg

30.7.2010 22:07
12345zbbg

XXX.XXX.46.172

Zdravím Peter a Josefe a díky za Vaše komentáře. Určitě jsem nechtěl fotkami hlav tipplerů otevřít Pandořinu skříňku. Můj příspěvek obrázků měl v prvé řadě poukázat na ten fakt, že tippler (také nazývaný Angl. tippler) je holub, který nemá, bohudík, žádný výstavní standard. Hodnotí se podle délky letu. V Srbsku například je tippler (resp. jeho vysoko létající linie) používán k prodloužení letů Srbských vysokoletců. Na druhé straně pan Mahutian (Holandsko) použil k zlepšení výkonu svého tipplera perské výkonnostní letce (jeho světový rekord nebyl uznán), ale jeho linie létá v DFU u dvou členů 20+. Nicméně v Kanadě je skupinka 3 lidí ve vedení CNTU, která letos diskvalifikovala nový kanadský rekord mladých jen proto, že byl zaletěn údajně s "kříženci". Ti samí lidé prohlásili o Mahutianově linii, že to jsou "podvraťáci" (u psů), resp. v holubářském žargonu "kurťáci". Minulý týden Sekretář CNTU dokonce veřejně prohlásil, že je mu úplně jedno, jestli bude v CNTU 90 nebo 20 členů, hlavně když budou létat pouze s Angl. tipplery (doposud jsem od nich nedostal odpověď na můj dotaz, zdali by nemohli dodat metodu, jak určit Angl. tipplera). Jinými slovy, od našich odborných posuzovatelů bych uvítal jejich názor. Víte, v Kanadě si myslí, že my tady v bývalé východní Evropě dosud "lezeme po stromech" :-) Můj názor je ten, že vnější znaky tipplera tipplera jako takového neidentifikují. Jeho výkon (dle pravidel NTU), jeho vůle létat, poslušnost, vitalita a schopnost odchovávat (reprodukovat se) ano. ---- O postřehu Jožky jsem ani nepomyslel. Ano, myslím, že tipplerské linie jsou univerzální výkonnostní rejdiči, kteří se mohou v rukou zkušeného chovatele (já to nejsem) zlepšit výkon jiných létavých plemen od kterých se očekává, že budou létat dlouho a vysoko. ---- Dost hodně mě mrzí názor dnešního vedení CNTU. Jedni z prvních tipplerů dovezených z Kanady byli tippleři pana Hunta, o kterých pamětník pan Jóža ví, že u nás dokázali zaletět 17+ . Pan Hunt dnes již není a vedení CNTU se dědilo. Jak někdo naloží s dědictvím všichni asi víme... Mimochodem, zvukový záznam vzpomínek na tiplerké počátky u nás (tehdy ještě ČSSR) je k dispozici na stránkách KCHT v položce "napsali o tipplerech". Jožko, do Chovatele se pokusím napsat o tipplerech a dění ve světě něco smysluplného. Mějte se vespolek hezky. Frank

30.7.2010 22:43
hrabal1

XXX.XXX.225.216

Dobrý večer. Díky Frank, pochopili sme se přesně. Třeba o srbských vysokoletcích se u nás říká, že je to chocholatá forma tiplera. Proto mají letové pravidla jiné, jako další státy pro vysokoletce.Na mezinárodním letu je úžasná i další myšlenka-že nejde o diskvalifikaci pokud jsou tipleři z hejna uloveni dravcem. Je to progresivní myšlenka akceptující dnešní stav pernatých predátorů.Fandím i ochranářům, ale takovým, kteří si dokážou spočítat kolik km2potřebuje 1 pár dravců, aby se uživil-a nejen dravců, ale třeba i medvědů atd. Je pochopitelné, že dominantní páry vyhánějí ostatní -a kde jinde, na okraj-teda k lidským obydlím. No a tam jsou slepice, holubi a jiné nejdostupnější, pro medvěda potom ty kontajnery. V televizi je s toho senzace, že medvěd chodí po dědině. Pernaté predátory nestačí natočit!! Ať Vám to všem létá beze strát.Já sice tiplery nechovám, ale i toto hejnko/II.hnízdo/ dělá radost ve vzduchu. J.Hrabal.

31.7.2010 14:21
1372006

XXX.XXX.227.10

Anglicky tippler je holub výkonu a je úplne jedno aký má tvar hlavy. To sa ale úplne vymyká so zaužívaných praktík stredoeurópskeho poňatia rozdelenia a popisu výškových plemien holubov. Nakoľko každé s týchto plemien má presný popis. Pri tippleroch sa zaužívala iná klasifikácia, ktorá je vyjadrená medzi výstavným a letovým štandardom tipplera. Prvý s tým začali nemeckí chovatelia, ktorí v každom plemene chcú mať presný popis. Preto ak niekto chce chovať tieto holuby len na výstavné účely, nech sa zoznámi s týmito štandardami. Pritom letový typ nemá žiadne špecifické vyjadrenia. Preto aj zobrazené hlavy sú každé iného typu. Komu však na tom záleží, keď na prvé miesto sa dáva výkon a v súčasnosti nikto nechová v čistokrvnej plemenitbe také vzácne línie ako mecsfieldske, menschesterské, birminghamské, , lincoldske alebo schieffeldske tipplery.
Nie všetci vedia, že dakedy sa rozlišovali a chovali aj výškové tipplery. Mali menšiu postavu ako súčasne holuby, ale 6 – 12 hodinové lety v obrovských výškach boli samozrejmosťou. Najznámejšie boli prvé dve. Dnes by ste ich márne na starom kontinente hľadali. Úplne sa vytratili z myslenia chovateľov.
Veľa plemien, ktoré sa zaraďujú medzi anglické pochádzajú z Orientu. Tippler má tiež pôvod v moslimských krajinách. Konkrétne sa hovorí o Libanone. Tam aj dnes chovajú tzv. libanonske vyskoletúny, náramne sa podobajúce na anglické tipplery. Pritom si zachovali výškové vlastnosti a lietajú až v nedohľadne. Osmanskej ríši bolo tiež niekoľko podobných plemien. Najviac z tohto dedičstva prebrali balkánské štáty a preto aj dnes možno získať odtiaľ vynikajúce kmene aj výškových tipplerov.
Vo svete však všetci poznajú len jedno plemeno, pod touto značkou a to sú anglické tipplery. Nie je preto jednoduché hlavne chovateľom zo západnej pologuli sveta tieto skutočnosti vysvetliť, kde je pôvod týchto holubov a odkiaľ pochádzajú. Možné je tieto línie vzájomne krížiť v snahe zdokonaliť letové výkony. A nikto to nemôže ani v CNTU zmeniť. Je to vec každého chovateľa.

31.7.2010 14:31
1372006

XXX.XXX.227.10

Anglické tipllery - výškový typ

31.7.2010 14:33
1372006

XXX.XXX.227.10

31.7.2010 14:35
1372006

XXX.XXX.227.10

12345zbbg

8.8.2010 04:53
12345zbbg

XXX.XXX.46.172

Zdravím pánové a děkuji za vaše příspěvky i fotografie. Já věci vidím podobně - tipplera nelze "zaškatulkovat" co se týče jeho vzhledu. K mému překvapení, ani Němci, kteří ve všem mají rádi pořádek a kteří s tipplery létají (pozor, nevystavují), v tipplerovi nehledají žádný vzhledový standard. Záleží jim v první řadě na výkonu a proto někteří z nich létají s tzv. Mahutianovou linii a létají s ní dobře (20+). Myslím, že v Evropě s tímto typem křížení příbuzných sportovních plemen problémy nemáme. Dnes jsem se tichou poštou dozvěděl, že osmdesátiletý německý chovatel poštovních holubů, pan Horst Herbold, v prvním letošním závodu mladých použil křížence pošťáka s tipplerem a vyslal je spolu s "čistými" pošťáky (celkem hejno o 38 hlavách) na 150 km a umístil se první. Jeho včerejší výsledek ze 7.8. není zatím oficiálně znám, ale 18 jeho holubů konstatoval během jedné minuty... To jen tak pro zajímavost... Může někdo tuto informaci potvrdit? Mě se zdá neuvěřitelná i když dnes se už používá elektronický konstatovací systém.
Zpět však k tipplerům a vašim příspěvkům. Ano, tippler byl vyšlechtěn z dovozů z Orientu a ze Subkontinentu (Indie, Pákistán...). Angličané si prostě dovezli několik plemen, které létaly nad jejich očekávání a které byly za účelem letu šlechtěny celé generace, trochu je prokřížili a vznikl holub, kterého pojmenovali tippler. Původní chovatelé ještě dnes mají celou škálu plemen hodně se tipplerovi podobajících - bohužel jsem neměl příležitost je vidět létat - a nazývají je doma různými místními názvy. Poslední dobou přijali pro jejich jejich létavá plemena za účelem komunikace v angl. jazyce společný název "tippler". To se pochopitelně nelíbilo, světe div se, hrstce Kanaďanů (většině Angličanů je to šuma fuk :-). No a tihle Kanaďani "vymysleli" pro tipplera termín "Anglický Tippler". My tento termín používáme také, možná z důvodu prvních importů od pana Hunta z Kanady, nevím. Prostě v tom trochu tápu a proto jsem otevřel tuto diskuzi.
U pošťáků mám o trochu víc jasno díky Jednomu kamarádu, bývalému pošťákáři. Onehdá jsem se ho zeptal , co je to vlastně pošťák a jeho odpověď zněla něco v tomto smyslu: "Pošťák je holub, kterého nasadím na závody a vrátí se - a to v první polovině soutěžících holubů. Jinak je to hnojivo na zahrádku..." U tipplerů to bude asi něco podobného v bledě modrém. "Tippler je holub, kterého hodím ráno za svítání do vzduchu, a který přistane nejdřív za soumraku, jinak je to hnojivo na zahrádku" Letos bude moje zahrada hodně pohnojená, na počasí se vymlouvají akorát zemědělci :-)
Nyní k výšce letu tipplera. Ano, je velice krásné, když tippler létá hodně vysoko. Mě osobně se to líbí. Rozhodčímu se to ale bude líbit méně. A kdy se to přestane líbit i mě? Za soumraku. Až nastane tma, chci vidět své tipplery na max. 30ti metrech kroužit v menších kruzích kolem holubníku. Důvod? Chci, aby mé hejno letělo podle pravidel, tj. aby bylo vidět.
A nakonec ke křížení za účelem zdokonalení výkonu. Ti chovatelé, kteří toto umí, před těmi jde můj klobouk dolů a chtěl bych, aby byli členy KCHT. V Kanadě je to naopak. Tam takové lidi s ostudou z klubu vyhazují... Letos předsednictvo jejich klubu neuznalo nový kanadský rekord v letu mladých jen proto, že nebyl zaletěn "čistým plemenem" - tahle situace mi tak trochu připomíná Norimberské zákony ve kterých i blbec Hiler dokázal "popsat čistou rasu", což ti chytráci z CNTU u anglického tipplera zjevně a po několikeré výzvě, aby mi dali nějakou metodu jak na to, nedokáží :-)
Bylo mi potěšením slyšet pro změnu od rozumných lidí. Jak Jožka naznačil, i mezi ochranáři se najdou nějací rozumní a já věřím, že tomu tak bude i u chovatelů :-)
Radost z letu i chovu přeje,
Frank
PS: Je k dispozici nějakí fotka Libanonského vysokoletce?

14.8.2010 13:31
1372006

XXX.XXX.229.154

Perzia je krajina s bohatou históriou. V súčasnosti je to Iránska republika. Má mimoriadne dejiny. V dobe vládnutia perszkého kráľa Dáriusa to bola najrozvinutejšia krajina Orientu. Siahala od Indie až po Helvétiu. Až Alexander Veľký si ju v neúprosných vojnách podrobil. Málo sa však píše, že z tohto kultúrneho svetového dedičstva, z históriu vyznačujúcej sa krajiny má pôvod veľa plemien holubov.
Perszký vysokoletún pochádza z tejto bývalej svetovej ríše. Má mimoriadne letové schopnosti. Okrem toho, že vydrží vo vzduchu od rána do večera, rád sa predvádza aj vo veľkých výškach, kde v bodovej alebo neviditeľnej výške zotrváva niekoľko hodín. Kto neverí, nech si pozrie iránske holubárske stránky a porovná toto plemeno so súčasnými tipplermi. Takmer na nerozoznanie sú si podobné. Skutočne sa telesnými tvarmi nedajú odlíšiť. To potvrdzuje históriu, že kde je pôvod vytrvalostných letúnov. V krajinách Orientu.

14.8.2010 14:24
1372006

XXX.XXX.229.154

Pre upresnenie, z technických príčin sa mi ceľkom nepodarilo v správnom poradí zostaviť obrázky plemien letúnov. Správne poradie je: sýrsky, turecký, perzský vysokoletún.

12345zbbg

17.8.2010 10:47
12345zbbg

XXX.XXX.46.172

1372006 napsal(a):
Pre upresnenie, z technických príčin sa mi ceľkom nepodarilo v správnom poradí zostaviť obrázky plemien letúnov. Správne poradie je: sýrsky, turecký, perzský vysokoletún.

No vidíte, já bych řekl, že na vaší poslední fotce (ten pár na slámě) jsou tutově tippleři - a oni to jsou Perští vysokoletci. Kde jste k těmto holubům, popřípadě fotkám, přišel? Ta poslední fotka mi tak trochu potvrzuje mou teorii, že než mohu říci, že je to tippler, potřebuji toho holuba vidět létat (a vzít v potaz i letová pravidla pro tipplery, protože když ten holub je přes 60 minut v nedohledné výšce, není to dobrý tippler (dikvalifikoval by mě), ale spíš bych ho zařadil mezi vysokoletce).
Každopádně jsou to krásní holubi (na všech fotkách).
Ať se daří,
Frank

17.8.2010 15:45
1372006

XXX.XXX.153.13

Keby som si mal vybrať medzi perzským vysokoletúnom alebo anglickým tipplerom tak určite sa rozhodnem pre toho prvého. Nakoľko lietanie vo veľkým výškach to je " korením a solou " športových plemien letúnov. Pretože ale každé z týchto dvoch plemien je zamerané na iné hodnoty aj smernice pretekov sú rozdielne. Nemožno preto anglické smernice nadraďovať nad tie ostatné. V tom je aj zásadný rozdieľ pohľadu na obe plemená. V krajinách Orientu majú svoje letové smernice, ktoré sú u nás takmer neznáme. Predsa však tam poriadajú svoje súťaže a sú s nimi nadmieru spokojný. A vôbec ich nezaujimajú tie ktoré sú na starom kontinente. Pre lepšie poznanie týchto súvislostí, prípadne fotografie holubov si treba vo vyhladávači dať iránske alebo turecké stránky holubov.

18.8.2010 22:04
tafi

XXX.XXX.173.69

Zdravim ve spolek.
Me se osobne libeji pakistanski tiplery(vysokoletce)jsou dost podobny ang.tiplerum jak telesne tak i barevne,což se o iranskich visokoletcu neda rici,ti maji docela vyrazny dlouhy zobak a jsou větcinou strakatě barevny,malo kdy s vidi jedno barevny pokud vubec!Dost casto navstevuji stranky tech to krasavcu a pro vetsinou nas tiplerkaru jsou to neuveritelne hezky plemena!
tady je jeden link na pakistance http://www.youtube.com/watch?v=4O-m7rQ7oec
a tady je na iranske http://www.youtube.com/watch?v=Eph_bxdry8E

preji peknu podivanu!
S pozdravem tafi

6.4.2015 13:32
1372006

XXX.XXX.136.90

12345zbbg napsal(a):
No vidíte, já bych řekl, že na vaší poslední fotce (ten pár na slámě) jsou tutově tippleři - a oni to jsou Perští vysokoletci. Kde jste k těmto holubům, popřípadě fotkám, přišel? Ta poslední fotka mi tak trochu potvrzuje mou teorii, že než mohu říci, že je to tippler, potřebuji toho holuba vidět létat (a vzít v potaz i letová pravidla pro tipplery, protože když ten holub je přes 60 minut v nedohledné výšce, není to dobrý tippler (dikvalifikoval by mě), ale spíš bych ho zařadil mezi vysokoletce).
Každopádně jsou to krásní holubi (na všech fotkách).
Ať se daří,
Frank

Veľkonočné sviatky nám pripomínajú, že začína veľká paráda a na celom kontinente sa chovatelia intenzívne pripravujú a nastavujú formu svojich tiplerov, na ukážkové letové výkony. Všetkým to musíme pripomenúť, že začínajú skutočné špičkové preteky. Pretože ten marcový je len nabudiaci..
K meritu veci, ako sú nastavené smernice / NTU /: tiplery môžu lietať aj do nedohľadna, ale každých 60 minút musia sa zviditeľniť počas pretekov. To aby tam čo najmenej lietali, pre upresnenie, úplne prispôsobené tamojším podmienkam vo veľkej Británii.
Anglicko je známe tým, že takmer 300 dní v roku tam vládne silné veterné prúdenie vzduchu, rôznej intenzity, ktoré má poväčšine takú intenzitu, že znemožňuje pretekárom dosiahnuť mizivú výšku. V dávnejších dobách napríklad mecsfildske alebo menscherdské tiplery tam vystúpili, ale hodne s problémami a tak sa postupne ich chovy eliminovali. Presadili sa len maratónske schefeldské tiplery a tak to platí aj dodnes. Takéto smernice boli prijaté v celej Európe...
Predkovia tiplerov ale ďalej lietajú do nedohľadna a vo východných štátoch Ázie to nikomu nevadí, našťastie.

6.4.2015 14:28
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Nazdar fando, jak lítají kříženci poštáka a tiplera ses mně mohl zeptat.jště když táta lítal s poštákama, tak jsem mu na zkoušku dvě holoubata nakřížil.byly první doma.použil jsem tiplerku na poštáka, potomci jsou menšího rámce, lítají rychle a vysoko.můžeme vyzkoušet, několik poštáků tu mám.jinak do teček mi chodí liemani po jožovi.čau, míla.

Přidejte reakci

Přidat smajlík