Vliv věku partnerů na pohlaví mláďat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.3.2013 09:50
lupus4

XXX.XXX.252.137

Zdravím všechny pečlivé holubáře. Na exotech se začíná vést diskuze o tomto fenoménu.
Prosím tímto chovatele, kteří si vedou několikaleté záznami o chovu, zda by sem nebo na můj
mail mohli poslat jakýsi "vícuc". Představoval bych si to asi takto:
tabulka - rok
stáří H/He odchov - pořadové číslo hnízdění/ pohlaví holoubat (1,1 bo 2,0 bo 0,2)
např, 1/ 0,2 .....3/ K,K atd atd.

Tajně si myslím na Kouťáka, Jardu Pokorného, Martina N , Cajska atd....
Tam předpokládám dlouhodobé záznamy. Pokud by holoubátka skončili v kuchyni dříve než bylo
"známo" pohlaví, pak bych psal např K,K.

Pokud by jste na to měli chuť a čas a získali jsme dostatečně velký soubor dat, aby se z toho dal udělat relevantní zavěr budu jen rád.Že pohlaví ovlivňuje samice, je jasné. Jestli i její stáří - toho bychom se mohli dopátrat.
mail mám v profilu smajlík

2.3.2013 14:40
kouták

XXX.XXX.40.110

Lupusi teď je doba na stříhání stromů a jiné jarní práce a ne se hrabat v evidenci.Slibuji ale,že až mě zažene počasí tak něco stvořím.O tom,že pohlaví holoubat dělá samice vím a vliv stáří holubic na pohlaví také znám.Jenže těch vlivů je více a nevím,zda nějaká evidence tomu pomůže.V krátkosti,než to dám do tabulky:Mladá holubice v kondici dává v prvopočátku samce a když se dostanou do normálu,tak pohlaví je několik roků 1/1.Stará holubice,dá se říci na konci sil začne dávat pouze holubice a to je známka,že jí je třeba vyměnit,protože následující rok je to opravdu s odchovem mizerné.Rovněž tak,když je nějak nemocná,tak dává samé holubice a i to je předzvěst toho,že něco není v pořádku.Je zajímavé,pokud se uzdraví,tak první odchov jsou samci a pokračuje dále1/1.Určitě by bylo dobré toto dát do tabulky a zjistit jak to opravdu je,ale jak jsem již napsal a uvedl těch vlivů je více a pokud si někdo vede evidenci se vším,tak by to bylo zapotřebí tam i uvést.Mám evidenci od roku 1981 a poslední roky si tam píši od listopadu do konce března i počasí.Rovněž zaznamenávám u holubic,zda jsou samčího,nebo samičího vzhledu.To má také vliv na odchov a pohlaví.Jsem rád,že někdo taky tak blbne jako Já.Přeji Ti ať se daří nejen v holubech.Zdraví Kouťák

2.3.2013 16:22
lupus4

XXX.XXX.252.137

Děkuju moc za odpověď. Já to nemyslel, aby jste to zpracovávali sami. Stačí když tak do mailu naskenovat a já se s tím po večerech snad nějak smysluplně poperu (lepší než čučet v tv na nějakou hámotinu smajlík) Kouťáku stačí posledních 10 - 15 let (ze 40 by mě asi šlehlo )
Jedna věc je, myslet si, že to tak je. Druhá - mít to podloženo čísli z průkazného vzorku.
Ještě jednou díky a taky vše NEJsmajlík
lupus

2.3.2013 20:50
pedrosanchez

XXX.XXX.1.3

lupus4 napsal(a):
Děkuju moc za odpověď. Já to nemyslel, aby jste to zpracovávali sami. Stačí když tak do mailu naskenovat a já se s tím po večerech snad nějak smysluplně poperu (lepší než čučet v tv na nějakou hámotinu smajlík) Kouťáku stačí posledních 10 - 15 let (ze 40 by mě asi šlehlo )
Jedna věc je, myslet si, že to tak je. Druhá - mít to podloženo čísli z průkazného vzorku.
Ještě jednou díky a taky vše NEJsmajlík
lupus

Těbůh Lupusi, já jen (samozřejmě to možná víš), živý organismus vyšších živočichů funguje tak, že pokud je populace pod nějakým tlakem či dlouhodobým stresem, vždy se rodí větší počet samičích jedinců. Ve válkách se rodí víc holčiček, pokud populace nějakého druhu zvěře(dokázáno u nás na jelení zvěři, v Rusku na losech) je pod tlakem vyšších odstřelů z důvodu vysokých škod na lesních porostech, tak to funguje taky tak. To jen že to není tak jednoduché, chichi.
Pedro
P.S. Potřebuju psí spřežení na odvoz nevěsty příští zimu, kamarád se chce ženit originálně. Nevíš o někom v Jeseníkách

2.3.2013 21:03
lupus4

XXX.XXX.252.137

Ahoj, ale to víš, že znám. Pokud ti stačí mladá holka , toho času pobytem Lázně Lipová,
tak ti posílám jejího maila. Je mlaďounká, ale už něco má přece jen odjeto.
PS. Nepředpokládám, že voliéroví "mutanti" jsou pod extra predačním tlakem (mimo sekeromycinu smajlík) Takže tím by to nemuselo bejt zkreslený.
huesky večersmajlík

3.3.2013 21:55
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.230.156

Zajímavé téma. Určitě mě bude zajímat výsledek. Přispěji svou troškou do statistiky (jen co bude chvilka času), nicméně nebude to reprezentativní vzorek. Poslední roky mám průměr 1 výletek na pár. Před 20ti lety to byli 4 výletci. Jarda Pokorný

3.3.2013 23:48
lupus4

XXX.XXX.252.137

jaroslav69pokorny napsal(a):
Zajímavé téma. Určitě mě bude zajímat výsledek. Přispěji svou troškou do statistiky (jen co bude chvilka času), nicméně nebude to reprezentativní vzorek. Poslední roky mám průměr 1 výletek na pár. Před 20ti lety to byli 4 výletci. Jarda Pokorný

Ahoj, obávám se, že 1 potomek od páru za rok nedude "mít statistickou vypovídající hodnotu".
Já myslel, že chováš pod poštou a že je toho víc smajlík.Statisticky významné bych viděl
např. toto : (kopíruju z exotů)

Chovám přes 40 let harcké kanáry (občas i některé další ptačí druhy), většinu let hekuji s několika desítkami, spíše stovkami samic. Od začátku mám pečlivě vedené záznamy o každém sneseném vajíčku, samozřejmě stáří rodičovského páru atd. No a protože jde v této odbornosti o zpěv, nikdy jsem nedal z domu odchov, u kterého jsem si nebyl jistý pohlavím.
Po zběžném studiu těchto svých záznamů si troufám tvrdit, že z nich nelze žádný vliv věku rodičů na pohlaví mladých vysledovat, je to naprostá pitomost. Jedině snad potvrdím platnost zákona schválnosti, kdy v hnízdě, na kterém mi nejvíc záleží, je samečků vždy nejméně smajlík.
Informace o vlivu event. strádání podat nemohu, vždy jsem se snažil svým svěřencům jen "podstrojovat".

Mirek

jinak ale jestli můžeš nafotit či naskenovat záznamy, rád se pokusím z toho něco udělat.Můj mail máš.hueskou noc i den VN smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.3.2013 10:34

lupus4 napsal(a):
Ahoj, obávám se, že 1 potomek od páru za rok nedude "mít statistickou vypovídající hodnotu".
Já myslel, že chováš pod poštou a že je toho víc smajlík.Statisticky významné bych viděl
např. toto : (kopíruju z exotů)

Chovám přes 40 let harcké kanáry (občas i některé další ptačí druhy), většinu let hekuji s několika desítkami, spíše stovkami samic. Od začátku mám pečlivě vedené záznamy o každém sneseném vajíčku, samozřejmě stáří rodičovského páru atd. No a protože jde v této odbornosti o zpěv, nikdy jsem nedal z domu odchov, u kterého jsem si nebyl jistý pohlavím.
Po zběžném studiu těchto svých záznamů si troufám tvrdit, že z nich nelze žádný vliv věku rodičů na pohlaví mladých vysledovat, je to naprostá pitomost. Jedině snad potvrdím platnost zákona schválnosti, kdy v hnízdě, na kterém mi nejvíc záleží, je samečků vždy nejméně smajlík.
Informace o vlivu event. strádání podat nemohu, vždy jsem se snažil svým svěřencům jen "podstrojovat".

Mirek

jinak ale jestli můžeš nafotit či naskenovat záznamy, rád se pokusím z toho něco udělat.Můj mail máš.hueskou noc i den VN smajlík

Ahoj Vendo,

moje záznamy z chovu PH šly s nejpočetnější částí chovu pryč, od taváků jsem toho moc nenašel, asi jsem to zlikvidoval. NVH mám krátce a vyšel jsem z mladých výletků ročníku 2011, takže v tomto případě nepomohu.

Z praxe mohu potvrdit pouze tolik, že pokud jsem potřeboval od nejlepších párů kluky na létání, tak mě z toho padaly holky a bylo jedno, jestli jsem holubovi dal starší, nebo mladší holubici, prostě jsem z toho měl to, co jsem nepotřeboval.

U mě je ještě další nevýhoda v tom, že záznamy sice vedu, ale bohužel-bohudík v liniovém chovu si pamatuji 5 generací nazpět a záznamy pro sebe tvořím mnohdy zpětně. je to i tím, že držím v uvozovkách jenom to, o co jsem schopen se postarat a tak pamatovat si to, co doma mám je velmi prosté.

Mějte všichni krásný slunečný den.

M.

5.3.2013 17:43
lupus4

XXX.XXX.252.137

Ahoj, hm, to je škoda, Cajzek se neozývá, tak to asi zbude na Kouťáka...smajlík
Na exotech celé téma zazdili blábolící mimoni...
lupus
PS. A co třeba tipplerkáři ? M. Tlučhoř - nezbylo něco po stavácích ?
Nemusíte nikdo nic sestavovat, stačí ofotit nebo naskenovat záznamy a poslat na můj mail.

5.3.2013 23:18
cajzek

XXX.XXX.168.8

lupus4 napsal(a):
Ahoj, hm, to je škoda, Cajzek se neozývá, tak to asi zbude na Kouťáka...smajlík
Na exotech celé téma zazdili blábolící mimoni...
lupus
PS. A co třeba tipplerkáři ? M. Tlučhoř - nezbylo něco po stavácích ?
Nemusíte nikdo nic sestavovat, stačí ofotit nebo naskenovat záznamy a poslat na můj mail.

Omlouvám se,ale nemám už na to čas,těť už kroužkuji.Já nechával do chovu tak 6 holubů za rok.Sice dávám pryč jenom dospělí holuby ale nepíšu si pohlaví.Letmo jsem se koukal od 97 a tam mám víc samců od starších holubic.Naskenovat to nemohu,některé poznámky z mladých let jsou dost humorný. Ty jsi inženýr a já bych musel opravovat pravopisné chyby,tak ať se ti daří a nech to na zimní období,to je na to čas...cajzek

6.3.2013 01:04
lupus4

XXX.XXX.252.137

Sakra to je téma smajlík Jeden má málo holoubat, druhej si všechno jen pamatuje, třetí si nepíše pohlaví, já se z toho asi zvencnu.smajlík
díky všem za odpovědi smajlík

6.3.2013 03:06
arleta

XXX.XXX.236.103

Ahoj Lupusi.
Za téměř třicet let chovu staváků kdy jsem vedl přesnou evidenci by se dalo vyhledat velice mnoho zajímavých věcí, ne však to, co potřebuješ. Všechna holoubata, která nesplňovala již na hnízdě kresebné či jiné parametry byla po dokrmení z dalšího chovu vyřazena, tudíž jejich pohlaví nemohlo být určeno a ani zapsáno. Z toho co se nechalo přepeřit a to hlavně u černých bělopruhých bylo vždy velice mnoho samců, o kvalitní holubice byla vždy nouze. To však nemělo nic společného se stářím chovných holubic či párů. No a u tipplerů zapisuji pohlaví pak jen u těch, kteří odlétají mnoho tréninků a soutěžních letů a v budoucnu, kdy již nezávodí jsou potencionální posilou dalšího chovu. Takže bohužel.
Míla Tlučhoř.

6.3.2013 10:44
lupus4

XXX.XXX.252.137

Díky za odpověď.Dneska jsem mluvil s Kouťákem, tak snad něco dáme dohromady.
huesky den VN

6.3.2013 13:52

arleta napsal(a):
Ahoj Lupusi.
Za téměř třicet let chovu staváků kdy jsem vedl přesnou evidenci by se dalo vyhledat velice mnoho zajímavých věcí, ne však to, co potřebuješ. Všechna holoubata, která nesplňovala již na hnízdě kresebné či jiné parametry byla po dokrmení z dalšího chovu vyřazena, tudíž jejich pohlaví nemohlo být určeno a ani zapsáno. Z toho co se nechalo přepeřit a to hlavně u černých bělopruhých bylo vždy velice mnoho samců, o kvalitní holubice byla vždy nouze. To však nemělo nic společného se stářím chovných holubic či párů. No a u tipplerů zapisuji pohlaví pak jen u těch, kteří odlétají mnoho tréninků a soutěžních letů a v budoucnu, kdy již nezávodí jsou potencionální posilou dalšího chovu. Takže bohužel.
Míla Tlučhoř.

Pravda , pravda, toho odpadu u všeho je tolik, že toho o čem stojí za to mluvit je za rok tak 10% a to platí pro všechny holuby, které jsem kdy choval! U mně také hodně mláďat letí dlouhým obloukem do křovin již pár dní po vylétnutí, nebo jako vyvinuté je upotřebím v kuchyni. Co vyřadím po naočkování pharmavacem daruji, nebo pálím. bohužel je to tak.

M.

Přidejte reakci

Přidat smajlík