Dobry den,
pred dvema dny se u mych holubu objevila s nejvetsi pravdepodobnosti adenoviroza. Priznaky: zeleny mazlavy (vodnaty) trus, zvraceni, postizeni holuby jsou nacepireni a neaktivni. Siri se to dosti rychle. Ve starsi diskuzi jsem se docetl ze na to zabira koloidni stribro. Podarilo se mi sehnat v lekarne (viz. obrazek), ale je tam uvedene ze je to pouze pro vnejsi uziti. Proto bych se chtel zeptat, zdali je toto mozno pouzit a v jakem davkovani? Prip. muzeli nekdo zkuseny poradit jak toto onemocneni eliminovat (pokud mozno bez pouziti antibiotik).
Holubniky momentalne cistim kazdy den, podavam vodu s bilym jogurtem. Dekuji M.Pokorny
Pokud jde o zdravotní potíže okrasných holubů, kteří nepřicházejí do styku s jinými holuby, pak se je třeba nejdříve zamyslet nad imunitou a zdravotním stavem celého chovu. Tkzv. adenovirus, je ve své podstatě oslabená přírodní imunita jedince(ů). A léčení "naslepo" do budoucna pravděpodobně sníží imunitu i dalším generacím. Příkladem jsou PH, kde se vyvýjí stále silnější léky tak, aby se dalo s holoubaty vůbec v roce narození závodit. Je na každém chovateli, jakou cestou se vydá. Je možné využívat nejmodernějších výrobků farmaceutických firem (v tomto případě 4 in1) a stále sledovat novinky a nebo se dát cestou selekce a vyřazování slabších jedinců a léčiva používat jen velmi omezeně a to na tlumení trichomoniády a kokcidií. Beran J.
Mam cinske holuby ve volierovem chovu (osobne bych chtel mit holuby na volno, vsak okolni podminky mi to nedovoluji), cca 2x tydne poustim na prolet. Mam velky zajem na tom, aby se holubum darilo. Nejsem zastancem chemie (vyjma ockovani na paramyx apod.), naopak...snazim se udrzet vitalitu chovu pokud mozno prirodnimy prostredky. Holubniky cistim jednou tydne, desinfikuji (nobactelem) a pouzivam podlahovou posypku.
Pricinu atkualniho stavu vidim v dovezenych holubech z madarska a rumunska. Oddeleni karanteny primo sousedi s volierou pro vyletky a ty poustim spolecne s holuby z materskeho holubniku na prolet .) Pouze u dovezenych se priznaky (adeno) zatim neprojevili.