Hezký den, vím že je to tady pořád dokola, ale vesměs nenajdu přesně to co hledám. Minulý týden mi u pana Pavlici začala výroba akvária na míru, bude mít 200 litrů, ryby se mi líbí akary, nebo kančíci, uvidím co mě zaujme, chystám se 28.2 potom na aquateru do Olomouce s tím že se mi tam podaří koupit nějaký ty rybky, bude to má první burza tak ani nevím jestli tam rybky koupím a když ne tak se tam všichni rádi pojedeme podívat na jiná zvířata. Ale s čím marně od dětství v akváriu bojuju je řasa, zelená řasa na skle a černé olemování listů rostlin a tečky na nich několikrát jsem bývalé akva (80 l) zkoušela komplet udělat znovu, ryby jsem dala jinam, vše jsem vyházela, kameny vyvařila, rostlinky vyhodila, koupila nové, filtr taky vyčistila, koupila nové molitany, nechala akva znovu zajet, dokonce jsem jednu dobu lila do akvária i nějakou prý spešl vodičku proti řase a nic prostě furt tam ta mrcha je, rostlinek mám plné akvárko, mám tam tři ancáky a čtyři kančíky, nic víc, přerybněné si myslím že moc nemám. A proto prosím poraďte co mám udělat, abych po zřízení nového akva neměla za 14 dní tu svini zase po celém akva. Jinak umístění nádrže bude v rohu místnosti, slunce do akva nebude svítit. Jo a do toho 80 l akva svítím tak cca 8-10 hodin denně. Díky za rady, jak to mám podchytit hned od začátku. Do nového se chystáme doprostřed dělat vysokou a štíhlou skálu ze studniční pěny a osázet opět pár rostlinkami, nejspíš anubiasy.
Jediná spolehlivá rada proti řasám je spousta, spousta, spousta zdravých a prosperujících(!) rostlin. Tedy ne pár anubiasů, ale hustá zelená džungle. Rostliny jednak ubírají řasám potřebné živiny, ale hlavně vylučují látky, které řasy přímo ničí - odborně se tomu říká alelopatie. K tomu živočichové, kteří se řasami živí - šnečci, krevetky, ryby (např. Otocinclus)...
Pokud je vaše stávající akvárium hodně zarostlé a přesto se v něm daří řasám, je to jasná známka toho, že rostlinám něco chybí. Může to být světlo (8 hodin svitu je málo, spousta rostlin vnímá takhle krátký den jako signál k zimnímu útlumu růstu, navíc nepíšete, čím svítíte, tedy světlo může být navíc ještě i slabé), může to být nedostatek některých živin, nevyhovující pH nebo tvrdost vody pro daný druh rostlin, nevyhovující substrát...
Podloží mám písek a něm štěrk, anubiasy co tam mám jsou přichyceny k velkým křemenáčům, nejsou v zemi...a pár plovoucích takových těch ( přesliček ) bohužel si názvy nepamatuji, ale vesměs jsou to rostliny nenáročné, jedna je rozrostlá už do půlky akvária a ze spodní strany má listy do červena a ze stonku vypouší dolů kořeny. Zářivku mám Osram 15 W, topení mám nastavené na 24/26 stupňů. Jinak vidím že se vyznáte, mohla bych ještě se zeptat které druhy kančíků, případně akar bych mohla namíchat do té 200 litrové nádrže? líbí se mi Kančík : zelenooký, příčnopruhý, hrbohlavý. A potom akara : pruhovaná, diadémová, hnědá, modrá, tečkovaná, zlatá. Třeba kančíka příčnopruhého vidím v každé akvaristice, ale ostatní moc vidět není, chtěla bych i poradit jak můžu některé tyto druhy dát dohromady a kolik počtů jich může být? díky, nechci někde udělat chybu a chov živorodek mě přešel už na ZŠ teď už jsem stará baba, co si chce udělat hezký koutek divočiny v obýváku a potřebuje poradit aby ta divočina fungovala
15W na 80l je rozhodně málo, zvlášť jestli je zářivka starší než půl roku - s věkem výkon zářivky klesá. Jak silné osvětlení potřebujete, to se nedá paušálně říct - záleží to na typu zářivky, na tom, jestli má reflektor (a jak kvalitní), jaké rozměry má nádrž (vyšší úzká nádrž potřebuje při stejné litráži silnější osvětlení, než nádrž nízká a široká), na tom, co máte přesně za rostliny, kolik je v nádrži živin...
Pěkný článek na toto téma je třeba tady:
http://www.horacovoakvarium.cz/clanek_rasy_svetlo_a_ziviny.htm
Co se týče druhů ryb, já jsem osobně docela odpůrce namíchané "rybí polívky", dávám přednost větším skupinám jednoho druhu - vypadá to přirozeněji. Ale to je na vkusu každého.
Jak píše papuchalk...
živiny z akvárka vám vysávají rychlerostoucí plevele, což anubias rozhodně není, těch plevelů potřebujete právě o dost víc. Tím a nedostatečným světlem bují právě řasy. Hlavně černá štětičková. Zelené na skle se daří nejlíp zase pod přímým denním světlem.
orientačně se uvádí pro nenáročné rostliny 0, 5W na litr, což by na 200 litrů bylo 100W, ale zase jak píše kolega, je to velmi, velmi orientační. Hloubka se prosvěcuje špatně.
ono třeba s kančíkem příčnopruhým vám žádná kytka dlouho nepřežije, ani ryby se jim v jejich teritoriu vůbec nelíbí. Akara zelená byla o fous ohleduplnější. Já bych taky do míchanic nešla.