Kozoroh.sto

XXX.XXX.111.221
Ahoj, dnes jsem si do 40 litrového akvária pořídil 5 černých tester se 4 císařskýma. Černé tetry se stále navzajem okusují a jsou už celé potrhané. Jinde psali, že jsou to mírumílovné ryby. Jsem z toho nešťastný. Je to normální?
Kozoroh.sto

XXX.XXX.111.221
Teter* samozřejmě.
No, tak na začátek to akvárium by chtělo tak 2x velké. jelikož je to hejnová ryba,4 kousky se hejnem označovat nedá, ale vzhledem k velikosti nádrže tam cpát další taky není dobrý nápad.
asi byste si měl pořídit ryby, které jsou do 40 litrů vhodnější. i ty ryby holt štěstím nepřekypují
Samozřejmě že když si do nanoakvária pořídíte takovouhle tlačenici poměrně velkých a aktivních ryb, dá se stres a agresivita logicky očekávat. Vás kdyby nacpali do jedné malé místnosti s deseti dalšími cizími chlapy, taky byste asi začal něco okusovat. Tyhle ryby nemají v nanoakváriu co dělat!
Kozoroh.sto

XXX.XXX.111.221
Různě psali, že 1cm ryby=1 litr vody, což by plus minus sedělo. A taky jsem myslel, ze budou tvořit hejno oba druhy teter. No každopádně už jsem domluvený se známým a dávám je pryč. Co byste mi tedy do tak malého Akvaria poradili? Treba krom neonek a pavich oček?
Neonky určitě ne. jsou to plavci, potřebují místo. a tím jsme u problémů- 1cm dospělé ryby na litr je velmi velmi nedokonalé vodítko. to byste si tam mohl strčit 40cm kapra, což sám uznáte, že je naprostý nesmysl.
jde o to, aby nádrž byla dostatečně prostorná pro určitý druh ryby.
hlavně jak dlouho je ta nádrž založená? jaký máte filtr? kolik a jaké rostliny? jak často a jak plánujete provádět údržbu akva? i to jsou fakta pro výběr. fotka pomůže napoví...
nenechte si radit od prodavačů, oni musí prodávat a jsou schopní prodat i krokodýla do hrnečku na kafe.
Kozoroh.sto

XXX.XXX.111.221
Kozoroh.sto
napsal(a):
Různě psali, že 1cm ryby=1 litr vody, což by plus minus sedělo. A taky jsem myslel, ze budou tvořit hejno oba druhy teter. No každopádně už jsem domluvený se známým a dávám je pryč. Co byste mi tedy do tak malého Akvaria poradili? Treba krom neonek a pavich oček?
Pravidlo 1 cm ryby = 1 l vody platí jen pro malé rybky velikosti neonek. Jinak by vám vycházelo, že do 40l můžete s přehledem dát jednoho kapra, i když se tam ani neotočí. Čím větší ryba, tím víc litrů na cm své délky potřebuje. Navíc je potřeba brát v úvahu i nároky konkrétního druhu ryb - hejnové ryby potřebují být ve společnosti velkého počtu jedinců svého druhu, aktivní ryby potřebují prostor na plavání, teritoriální ryby potřebují dostatek úkrytů...
Neonky ne, na ty je to malé, jsou to aktivní plavci. Hodily by se nějaké mikrorazborky, např. http://rybicky.net/atlasryb/razbora_skvrnoocasa
Předpokládám samozřejmě, že je akvárium bohatě osázené rostlinami a aspoň tři týdny zaběhnuté.
Kozoroh.sto
napsal(a):
Necelý týden je založená a dnes ji obydlely tetry.
Týden je zoufale málo, v tom akváriu právě teď stoupá hladina amoniaku do jedovatých hodnot. Ryby dejte pryč co nejdřív, dokupte víc rostlin (mnohem víc!) a nechte akvárko aspoň ještě čtrnáct dní běžet.
http://rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou.
Tak ho něchte dohromady +- měsíc běžet jakoby tam ryby byly. ona totiž právě v téhle době probíhá nitrifikace a nádrž je jedovatá. ty tetry by beztak nejspíš uhynuly. během těch tří týdnů+ si můžete prohlédnout ryby, které by se vám líbily a najít si o nich info, nebo se přeptat na konkrétní druh.
jo a právě koukám, že ta čerpací hlava nemá žádný molitan neboli biovakcit! tohle jenom honí vodu dokolečka a neplní žádnou funkci filtrace (nitrifikační bakterie najděte si na googlu). takže až seženete molitan! počkejte s přidáním ryb ten měsíc!
jestli tam máte umělé rostliny, vyhodit a nahradit rychlerostoucím plevelem.
Kozoroh.sto

XXX.XXX.111.221
Dobře, už jsem je hodil do záchoda, pokadil a spláchl. Díky za rady, mějte se famfárově :).
No naštvat se klidně můžete, ale udělal jste chybu a rybky jsou živé, tak byste měl udělat něco pro to, aby na to nedoplatily. Pokud si je známý může vzít, tak je dát pryč co nejdřív a pokud ne, tak zprovoznit filtraci a měnit obden třetinu vody za odstátou než se akvárko zajede. Což je cca ten měsíc. Přidat rychlerostoucí kytky - klidně plovoučky - dočasně, krmit jen malinko.
Až bude akvárium zaběhlé tak se koukněte po menších razborkách, tetrách ohnivých, kardinálkách vietnamských a vybírejte z nich. Malých krásných rybek je spousta, není nutné do malého akvárka dávat nevhodné rybky.