Tak to nevím to musí poradit někdo zkušenější u mě byla chyba u nezaběhlého filtru jinak nevím koukni sem http://www.tlamovci.cz/diskusni-forum-tema.php?cisloTema=42732 nebo zda ti neporadí tu http://rybicky.net/.
Podle mně je to řasa. Vyměňte polovinu vody, potom zhasněte a akvárium na pár dní nechte neosvětlené. Pokud je na místě, kde je hodně světla, klidně ho zakryjte papírem. Nechte to aspoň tři dny, potom znovu vyměňte polovinu vody.
Je mi jasné, rostliny s tlamovci nejdou moc dohromady, ale stejně bych to zkusil. Něco rychlerostoucího, klidně v květináči nebo v nějaké misce. Nebo aspoň plovoucí. Jinak je nebezpečí, že se to bude opakovat.
S.harm

XXX.XXX.60.140
Řešení:
Bohužel většina laiků v tomto případě dělá stejnou chybu: Neustále a opakovaně mění část vody v akváriu, což sice krátkodobě pomůže, ale jen zdánlivě! Zředěním se voda opticky i chemicky vyčistí, ale zároveň se zředí i množství bakterií. O to rychleji se voda opět zkazí a do dvou dnů je zákal ještě horší. A opět mění vodu, protože posledně to zabralo! A tak to jde pořád dokola, dokud se ryby neotráví!
Takže správně:
1) nevyměňovat vodu! - upravit sera Aquatanem, zvýšit vzduchování.
2) po dvou hodinách použít sera toxivec - odbourá dusík
3) Sera nitrivec - doplní bakterie do akvária i do filtru - dávku opakovat po dvou dnech.
4) vydržet, neměnit vodu, v případě potřeby použít opakovaně sera toxivec
do týdne bude po zákalu!
Při péči o akvárium, měnit přiměřené množství vody 20-30%, používat Aquatan, Nitrivec!
Ano, i tak to jde. Já ovšem dávám přednost starým, osvědčeným a pokud možno přirozeným metodám. To znamená vytvořit v akváriu takové podmínky, abych do něho nemusel cpát tunu chemie. Nechci mít totiž sera vodu a sera ryby. Akvária mám doma proto, abych se mohl pokochat pohledem na kus přírody.
A hurá do chemických flaštiček. většina zákalů je buď syndrom nového akvária a odezní to samo, nebo se tam něco stalo. podle mě ten filtr není dobře prát tak často. já do něj šahám, až když je průtok filtru snížený. a o hlavně projedu všechny ty zanesené trubičky, vrtulky, vývody. molitan promačkám z toho nejhoršího.
taky není dobrý odkalovat a vyprat filtr v jednu dobu. rozhází to rovnováhu v akva.
spíš bych měnila častěji část vody. jak často to děláte?
taky záleží na spoustě faktorech. jaký je filtr, jak velké akva, počty ryb, údržba, světlo atd atd...
třeba mě se dělá v jedné nádrži neustále slepá hladina. a pořád jsem nezjistila proč
chce to najít příčinu, ne tam nalít tři litry vodiček.
třeba nitrifikační bakterie jsou aerobní. potřebují kyslík, bez přísunu už po pár hodinách hynou. jak se asi udrží při životě ve flaštičce? ale když má někdo zbytečných pár stovek...
a za měsíc nanovo...
taky myslím, že jde o řasu. ubrat světlo, míň krmit atd...
S.harm

XXX.XXX.60.140
To vidím na fotkách, kocháte se pohledem na přírodu ale v husté mlze
S.harm
napsal(a):
To vidím na fotkách, kocháte se pohledem na přírodu ale v husté mlze
Já takovou zelenou vodu měla jedinkrát v nové nádrži. vyřešila jsem to za tři dny a bez jakékoliv chemie, až reklamově propagované.
jinak často jsou bílé zákaly, měla jsem 2x (opět nová nádrž). vyřešeno za pár dnů opět bez nakupování předražených lahviček. nejsou plně funkční, jsou zbytečně drahé a hlavně jsou zbytečné a často i škodlivé. nechtěla bych v tom plavat.
akvarista tohle ví
S.harm

XXX.XXX.60.140
Dobře nechám si tady od Vás poradit, to co jsem napsal mě poradil akvarista co dělá a staví akvária.