Dobrý den. Potřebuji radu...donedávna jsem měl menší akvárium jen s krevetkami a hejnem pěti rasborek. No jelikož jsem si nedávno akvárium pořádně zvelebil, pořídil jsem si do něj včera sedm neonek obecných a čtyři neonky černé. Dnes ráno koukám a šest ktevetek bylo mrtvých...teď jsem koukal a krevetek je už deset. Čím to může být? Nevím či jsem si tam něco s rybami zanesl nebo jestli ryby mohou nějak napadat krevetky, ale co jsem se ptal i na burze chovatelů krevetek i ve zverimexu mi potvrdili, že neonky jsou neškodné a s krevetkami mohou bez obav být. Navíc mám několik krevetek plných vajíček tak bych velice nerad kdyby mi to všechno pochcípalo. Pomozte mi prosím a předem díky za rady!
Neonky do "menšího" akvária nepatří. jaké krevetky?
každá ryba ráda posvačí krevetku, která se jí vejde do tlamky. čerbé neonky jsou trochu bestie, obecné jsou klidnější ryby. mohly je umořit, nechybí jim třeba nožky?
to by souhlasilo s včerejším přidáním ryb.
zkontrolujte, jestli tam někde nemáte měď. třeba jste přidal něco do vody...?
a nebo to může být ploštěnka.
či nevhodné podmínky jako takové aneb "něco je tam špatně".
Akvárium má 60l to jim myslím stačí...pro mě je menší jelikož jsem měl dříve 150ti litrové takže to k akváriu. Ploštěnky by to být neměly. Prohlížel jsem akvárium a nikde nic a navíc si myslím, že ploštěnky by krevetky tak rychle nehubily. Jinak do vody jsem nic nepřidával krom rybek s jejich vodou. Krevetky mám klasické červené a zelené (Neocaridina davidi a babaulti). No mrtvé krevetky jsou celé, nic jim nechybí, vážně nevím...
Koukněte ještě v noci s baterkou, jestli tam opravdu neslídí ploštěnky. možná se to nezdá, ale zvládnou vyhubit celý chov. vím o čem píšu, bohužel. divný je úhyn 6 krevet za noc. kdyby jedna-dvě, stane se. svlečky určitě poznáte, to problém nebude.
co tělíčka (vnitřek) těch živých krevetek, jsou čisté? nemají náznak mléčnosti?
nebo krunýř, není na zádech naprasklý? občas se nemůžou svléknout a zahynou při tom.
jinak nedávám přinesenou vodu. ryby "scedím" do síťky. sníží se trochu rizika chorob atd...
možná jde jen o stres z nových, dotěrnějších ryb.
vodu jste měnil kdy? filtr pral?
Dobrý večer...omlouvám se za pozdní odpověď. Tak kámen úrazu je jasný už.S novými rybami jsem si zatáhl do akvária plíseň. Koupil jsem si na to nějaké kapky tak snad to zabere. Nebo máte někdo nějaké rady? Akvárium je komplet vyčištěné už a písek včetně kamenů atd jsou prolity horkou vodou stačí to?
Ty krevetky mají plíseň na sobě? nemáte fotku?
většina léků na plíseň může krevetkám uškodit. co jsem zjistila, tak bezpečná je esha-2000 (tuším na ty plísně) a esha-exit (na krupičku, ale radši si to dohledejte).
pokud jste opravdu důkladně vyčistil akva, je to špatný. teď se musí znovu zaběhnout, bude trvat, než se namnožá nitrifikační bakterie a akvárko bude doslova jedovaté.
pokud to umožňuje návod na léčivu, tak měňte co nejčastěji část vody, filtr nečištěte!
je to opravdu plíseň jako plíseň, tak se nádrž musí léčit, ale ne sterilizovat
zkuste něco nafotit.
Bohužel fotku nemám...a jak jsem akvárium vyčistil, tak mrtvé krevetky hned oddělávám aby nic nepřenášely. Koupil jsem si kapky Sera mycopur to je všeobecně na plísně a infekce, tak jsem zvědav. Ony totiž nejevily žádné známky plísní, ale když jsem pak našel pár mrtvých krevetek v kytkách které tam byly už delší dobu tak byly jakoby obaleny v takovém bílém slizu či co to bylo. Asi si za to můžu sám, jelikož jak jsem čistil akvárium všiml jsem si plesnivých zbytků jídla což jak jsem se dočetl bývá kámen úrazu. No teď jsem po třech dnech dojel domů a našel jsem "jen" tři mrtvé krevetky a zbytek vypadá dobře, ale nechci to zakřiknout. Mám dávat ty kapky nebo mám počkat zda se to ustálilo?
Didakt
napsal(a):
Bohužel fotku nemám...a jak jsem akvárium vyčistil, tak mrtvé krevetky hned oddělávám aby nic nepřenášely. Koupil jsem si kapky Sera mycopur to je všeobecně na plísně a infekce, tak jsem zvědav. Ony totiž nejevily žádné známky plísní, ale když jsem pak našel pár mrtvých krevetek v kytkách které tam byly už delší dobu tak byly jakoby obaleny v takovém bílém slizu či co to bylo. Asi si za to můžu sám, jelikož jak jsem čistil akvárium všiml jsem si plesnivých zbytků jídla což jak jsem se dočetl bývá kámen úrazu. No teď jsem po třech dnech dojel domů a našel jsem "jen" tři mrtvé krevetky a zbytek vypadá dobře, ale nechci to zakřiknout. Mám dávat ty kapky nebo mám počkat zda se to ustálilo?
Počkala bych. mrtvá těla pokrývá po nějaké době plíseň zcela přirozeně, jde o rozklad. to vůbec nemusí být příčina úmrtí
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!