Začátečník1

XXX.XXX.107.127
Potřebuji radu jaké rybky do akvária kde mám Čichavce zakrslý jeden pár, čtyři krát Tetra černá a dva Pancéřníci panda. Jde o 60l akvárko s filtrací a vzduchováním mám představu například Black Molly, Plata skvrnitá nebo Tetra měděná ale rád si nechám poradit.
60 litrů není mnoho. Osobně už bych moc nepřidával. Živorodky bych vynechal.
Tetrovité chovám ve větších hejnech tak, jak je pro tyto ryby přirozené.
Takže bych to vyřešil tím, že bych tetru černou měl alespoň ve 20 kusech.
Pokud přece jen chcete ryby přidal i druhově, tak ta tetra měděná je super volba,
případně tetra křivopruhá, tzv. hokejka.
Opravdu u tetrovitých netroškařete - čtyři rybky hejno, ani odpovídající parádu neudělají.
V hejnu jsou tyto ryby nejen krásnější, ale i klidnější, spokojenější, zdravější - v "bezpečí".
Nie všetky tetry sú automaticky húfové ryby:
Kedysi som choval tetry čierne... v mladosti sa držali v húfe, ale keď dospeli (1 samec a 4 samice), stali sa samotári, držali si vzájomný odstup a v prípade priblíženia si imponovali napnutými plutvami a zvádzali niekedy rituálne neškodné súboje.
Mimochodom 20 tetier čiernych je pre 60 l akvárium priveľa. Oni sú pomerne robustné, moje samice dosiahli cca 6 cm. To akvárium má určite výrazne menej než 60 l vody, odhadujem že medzi 40-50. Na každú z tých rýb, čo tam už sú, by som rátal asi 4 litre, t.j. ostáva "voľných" asi 8-18 litrov, čiže len 2-4 ryby podobných parametrov. Ja osobne by som dokúpil pancierníčky.
Kdysi no ano.
tetra černá je hejnová ryba,5 kousků u nich hejno nedělá.
je to ryba vhodná do větších nádrží,80 litrů +, v menších nemají prostor na hejnové chování, naopak jsou stresované a tudíž mohou projevit i agresivitu
tady bych doplnila pancéřníčky do hejna aspoň 6-ti jedinců, na černé tetry to opravdu není moc velké, spíš by se hodily nějaké razbory tak 12-14 kousků jako klínoskvrnné, hengeli, espei...drží pěkně hejno, velikost akvária by měla stačit (pokud nebudou mít čichavci příliš velké nároky na teritorium) a nejsou problémové vůči jiným rybám.
Ja si skôr myslím, že u niektorých tetier je, aspoň v dospelosti húfové (hejnové) správanie reakciou na určitý pocit ohrozenia. Preto myslím, že moje čierne tetry v počte 5 kusov sa v mladosti držali v húfe, ale neskôr keď zistili, že sú pánmi akvária, od tohto správania upustili. Napr. u druhov s pohlavným dimorfizmom (ani nie tak u t. čiernych, ale napr. tzv. "fantómov") je v dospelosti prirodzené (v prostredí bez pocitu ohrozenia) tiež teritoriálne správanie, minimálne u samcov. Niečo podobné som pozoroval viac krát napr. u mreniek (parmičiek) s pohlavným dimorfizmom - Puntius nigrofasciatus (p. purpurová).
A fantóm snáď nie je tetra ?
tetry aj parmičky sú tradične považované za húfové ryby, chcel som z vlastnej skúsenosti uviesť, že také správanie sa nemusí vyskytovať vždy. Napr. pri pocite bezpečia sa aj u niektorých "húfových" druhov môžu prejaviť skôr prvky reprodukčného správania, a to v prípade niektorých tetier aj parmičiek znamená rozpad húfu a obhajobu "mikroteritórií", prevažne u samcov.
linduš
napsal(a):
Kdysi no ano.
tetra černá je hejnová ryba,5 kousků u nich hejno nedělá.
je to ryba vhodná do větších nádrží,80 litrů +, v menších nemají prostor na hejnové chování, naopak jsou stresované a tudíž mohou projevit i agresivitu
tady bych doplnila pancéřníčky do hejna aspoň 6-ti jedinců, na černé tetry to opravdu není moc velké, spíš by se hodily nějaké razbory tak 12-14 kousků jako klínoskvrnné, hengeli, espei...drží pěkně hejno, velikost akvária by měla stačit (pokud nebudou mít čichavci příliš velké nároky na teritorium) a nejsou problémové vůči jiným rybám.
Ty Pancéřníčky panda minimálně 8 ks. I těch šest je na ně málo.
Do takhle malého akvária bych už k Čichavcům nic nepřidávala. Buď ty Razborky, které se mi zdají být dobrou volbou, nebo samotní Čichavci.
Pancéřníček panda je v dospělosti ryba párová.
Nesmyslné rady typu "šest je málo, raději osm" se na pravdě nezakládají.
Dobře fungují i dva samečkové a jedna samička.
Nádrž nechť je dostatečně zarostlá a možná se dočkáte i nějakého potomstva,
jako já opakovaně. Je to poměrně dlouhověká ryba a ke svým mláďatům má
velmi silný vztah. Na ryby je to pouto opravdu neobvyklé.
Tak pokud se na tetrách nemůžete shodnout, tak doporučte tazateli
razboru klínoskvrnnou a je to. S těmi čichavci ona bude ladit i zoogeograficky.
Nesmyslné rady?
Tyto Pancéřníčky chovám už léta a v době kdy jsem jich měla pouhých šest se chovaly zcela jinak než když jsem později dokoupila do většího hejna. Okamžitě jsem odchovala spoustu malých, a podotýkám ve společenské nádrži i s ostatními druhy ryb. Píšu z vlastních zkušeností, neinterpretuji tu informace z knížek.
Oba máme své zkušenosti s těmito rybami. Dobře, že jsme se tu o ně podělili. ;).
vilo
napsal(a):
A fantóm snáď nie je tetra ?
tetry aj parmičky sú tradične považované za húfové ryby, chcel som z vlastnej skúsenosti uviesť, že také správanie sa nemusí vyskytovať vždy. Napr. pri pocite bezpečia sa aj u niektorých "húfových" druhov môžu prejaviť skôr prvky reprodukčného správania, a to v prípade niektorých tetier aj parmičiek znamená rozpad húfu a obhajobu "mikroteritórií", prevažne u samcov.
Tak tetru černou s fantomem
chování mají rozdílné. ale co už, tohle bys prostě musel sám zažít. měla jsem dost možností odzkoušet chování různých ryb v různých podmínkách, mám co srovnávat.
asi takhle: ty si svoji ložnici taky budeš hájit před jiným chlapem. a obešel by ses bez nich úplně?
matek

XXX.XXX.125.122
Muzou zit v jednom akvarium čichavec a pavi oko.