Zdravim, mam prosbu, zacala jsem svitit 12 hodin (casovac) a voda obsahuje jakoby pidicastecky, vypada to na rasy, navic mi zacala rust na kytkach i cerna rasa, predtim to nebylo-na jakou dobu mam snizit sviceni? Akvarko neni u okna, vodu menim 1/3 1x tydne, filtr peru ve vode z akvarka.Dekuji za namety.
Protože k fotosyntéze je potřeba delší doba,6 hodin je málo,12 moc.
tak 10 by mělo stačit. ale to nemění nic na tom, že černá řasa znamená většinou málo světla. na 50 litrů by pomohlo mít 20-25w. je to taková slabina setů, taky jsem na podobném začínala
a taky záleží přímo na zářivce. pokud je to nějaká akvarijní speciálka (glo, sun...) a je starší než půl roku, prakticky je na vyhození. na oko se to nepozná, pro rostliny je vysvícená.
lepší koupit obyč.třípásmovku. je o kus levnější, většinou se "vysvítí" až po dvou letech.
stáhni hodiny, zkus těch 9-10 zatím, nebo přes den na pár hodin zhasni. k tomu bych vyzkoušela měnit častěji vodu, je to vcelku zatížené akvárko (hodně výkalů-hodně živin-míň světla-rostliny nestíhají-řasa) a mrkla bych po vhodné zářivce v nějakém elektru.
mimochodem, ta parmička červenoploutvá tam zůstane?
linduš
napsal(a):
Protože k fotosyntéze je potřeba delší doba,6 hodin je málo,12 moc.
tak 10 by mělo stačit. ale to nemění nic na tom, že černá řasa znamená většinou málo světla. na 50 litrů by pomohlo mít 20-25w. je to taková slabina setů, taky jsem na podobném začínala
a taky záleží přímo na zářivce. pokud je to nějaká akvarijní speciálka (glo, sun...) a je starší než půl roku, prakticky je na vyhození. na oko se to nepozná, pro rostliny je vysvícená.
lepší koupit obyč.třípásmovku. je o kus levnější, většinou se "vysvítí" až po dvou letech.
stáhni hodiny, zkus těch 9-10 zatím, nebo přes den na pár hodin zhasni. k tomu bych vyzkoušela měnit častěji vodu, je to vcelku zatížené akvárko (hodně výkalů-hodně živin-míň světla-rostliny nestíhají-řasa) a mrkla bych po vhodné zářivce v nějakém elektru.
mimochodem, ta parmička červenoploutvá tam zůstane?
Dekuji No ta parmicka cervenoploutva se jako murena zabydlela v jeskyni a ryby necucha, jen obcas prozene nejakou, ktera si do te jeskyne zaplave, mela bych ji separovat uplne? Nastesti jsem koupila jen jednu, ve zverimexu mi o nich nic negativniho nerekli, doporucili mi ji, no a kdyz jsem pak doma cetla co je zac, musim priznat, ze jsem slapla vedle.
Lepší je si napsat, co mi líbilo a doma poštudovat, jestli by to bylo vhodné.
dodneška dělám, když nevím. prodavači se opravdu zlepšují, ale ne vždycky ví, nebo je to ani moc nezajímá. je to taky jenom práce, prodat se něco musí...
no nevím. chtělo by to podstatně větší nádrž. třeba někomu darovat? zatím jí hlídej
linduš
napsal(a):
Lepší je si napsat, co mi líbilo a doma poštudovat, jestli by to bylo vhodné.
dodneška dělám, když nevím. prodavači se opravdu zlepšují, ale ne vždycky ví, nebo je to ani moc nezajímá. je to taky jenom práce, prodat se něco musí...
no nevím. chtělo by to podstatně větší nádrž. třeba někomu darovat? zatím jí hlídej
No diky zarady, to vis zacatecnik
Dobrý den, problém s řasou jsem tu též nedávno řešil a snažím se s ní bojovat. Některé možné důvody růstu řasy máme podobné. Dost mi pomohla Linduš a především Honzapm. Najdete to na druhé straně diskuse Problem s rastlinami v akváriu. Poslední příspěvek 30.1. Honzapm. Určitě tam nějakou užitečnou radu najdete. Přeji Vám úspěšný boj a hodně radosti. S pozdravem Jirka.
jirka08
napsal(a):
Dobrý den, problém s řasou jsem tu též nedávno řešil a snažím se s ní bojovat. Některé možné důvody růstu řasy máme podobné. Dost mi pomohla Linduš a především Honzapm. Najdete to na druhé straně diskuse Problem s rastlinami v akváriu. Poslední příspěvek 30.1. Honzapm. Určitě tam nějakou užitečnou radu najdete. Přeji Vám úspěšný boj a hodně radosti. S pozdravem Jirka.
Dobry večer, tak jsem diskuzi precetla, diky za tip. .Zacnu tim osvetlenim, koupim lepsi zarivku a uvidime
Máte tam málo písku - velmi malá vrstva dna. Rostliny tam budou živořit, nitrifikační bakterie nebudou mít dostatečnou vrstvu-plochu k osídlení, akvárium bude doživotně problémové.
Velmi doporučuji tmavý štěrk/písek/dno. Barvy ryb mnohem lépe vyniknou, ryby se na tmavém podkladu cítí mnohem lépe a bezpečněji, z toho vyplyne jejich lepší zdravotní stav a barvy předvedou v plné kráse. Světlé dno je stresuje.
Úkryty - některých chovatelům se to líbí, mě vůbec - věc vkusu, ok.
Nicméně - pod těmi úkryty se vám hůře bude odkalovat dno, při manipulaci s nimi - nadzvedávání při odkalování - budete šíleně stresovat ryby, okrádáte se o "vodní plochu".
Už v tak malé nádrži rybám ubíráte životní prostor další přidanou hmotou.
Nyní ty "schovky" ryby možná využívají, ale kdybyste měla nádrž kvalitně založenou, dostatečně zarostlou a s tmavým dnem, tak by žádné umělé hrůzy vůbec nepotřebovaly.
To je jako kdyby jste měla deseti litrový kbelík, dala do něj obří kámen - už té vody v kyblíku
nebude deset litrů, ale méně - a v tom menším množství vody se hůře udržují všechny přirozené procesy, které "živá" a kvalitní akvarijní voda má mít.
Navíc rybky mohly plavat po celém "kbelíku", ale kvůli kamenu mají toho prostoru k životu mnohem méně. Tolik ke všem těm skálám, kamenům, kořenům atd.
Pokud byste "kameny/schovky" při odkalování dna nenadzvedávala, pak se vám ve dnu začnou tvořit hnilobné procesy, ty snadno poznáte tak, že ze dna samovolně unikají bublinky (dusíku), to značí staré, nefungují a špatné - mrtvolné (rozklad) dno. Ryby se mohou otrávit. Zejména ryby dna tím trpí. A pak samozřejmě také např. živorodky - mnohé z nich totiž v noci při spánku klesají ke dnu, odpočívají. Zatímco během dne mohou volit vrstvy nádrže s lepší kvalitou vody, v noci samovolně ve spánku klesnou a částečně se "otráví", má to pak vliv na nedobrou kvalitu živorodek obecně.
To bylo "pár" slov na začátek. On totiž "Problém řasa" absolutně není o tom, jestli svítíte hodin pět, šest, osm nebo dvanáct. To jen tak pro ujasnění.
Druhá záležitost - ve špatném dně máte špatné rostliny, to už vám napsal Jirka.
Hledím na váš jediný snímek, co jste přiložila, nevím, nepoznám - ta světlejší rostlina uprostřed je Echinodorus? Modlím se, aby to byla ona. Pokud to ale je Lopatkovec - Spatiphyllum, je to špatně. Ne, že by se v určitých podmínkách či po omezenou dobu nedal lopatkovec pěstovat submersně v nádrži, ale spolu s těmi kryptokorynami neumí "odčerpat" z nádrže dostatečné množství nežádoucích látek, a také neumí do nádrže "dodat" potřebné množství látek cílových/žádoucích. Prostě má pomalou fotosyntézu.
Tj. pro život řasy vznikají ideální podmínky.
Silný filtr v malé nádrži = hodně kyslíku (bují řasa).
Hodně kyslíku a málo rostlin s dostatečně rychlou fotosyntézou, které by ho v noci vyčerpaly = bují řasa.
Nedostatečně čištěná či čistitelná nádrž = bují řasa.
Nefunkční a příliš "tenké" dno = nefunkční bioprocesy v nádrži = bují řasa.
Je absolutně jedno, čím nyní svítíte - protože ty rostliny, co nyní máte, ani nemohou na osvětlení, jeho kvalitu a délku reagovat tím, že z vody budou látky (živiny pro řasu) odbourávat.
Řešení - mám řasu = začnu svítit méně vs. nemám řasu = začnu svítit déle
je nedobré. Není trvalé.
Napíšu vám proč, ale už to z textu asi vyplynulo - silné a zdravé rostliny, dobré dno,
odstraněné zbytečné předměty (kořeny, kameny, plasty) dokáží samy dost dobře proti řase bojovat. Jenže (a vo tom to je...) - pokud začnete svítit méně nebo kratší dobu - koho tím (spolu s řasou) také oslabíte? No jasně - TY ROSTLINY, které udržují správnou funkci akvária.
Dočasně se tak řasa omezit dá, kryptokoryna také tu menší intenzitu světla (i trvaleji) zvládne,
jenže vy byste potřebovala přejít na zcela jiné rostliny, rychle rostoucí - světle svěže zelené.
Nečetl jsem zadání celé, ale jednoduché důvody, proč řasa dříve nebujela, nyní ano:
- prodlužuje se den - to samozřejmě má vliv na nádrž jako takovou
(pokud někdo svítí celý rok zcela stejně, logicky v létě (dlouhý den) bude mít nádrž na řasu náchylnější, neplatí to ale vždy - v létě jsou rostliny v lepší kondici, tudíž i více schopné řasu zvládnout - nelze na to napsat jednoduchý recept, co bude vždy, všude platit pro všechny)
- i řasa potřebuje překlenout své vývojové stádium
- nová nádrž, čisté dno, čistý filtr - nulové podmínky pro bujení řas
(po "zajetí" - ovšem nesprávném - viz. výše (dno, odkalování, filtr, rostliny, mnoho ryb, velké ryby v malé nádrži, živorodky v biologicky nefunkční nádrži) se samozřejmě začíná řasám dařit - řasa se neobjeví ze dne na den, potřebuje několik týdnů/měsíců inkubaci)
Píšu všeobecné rady nejen pro zadavatelku, protože si to přečtou desítky dalších lidí, dnes, zítra, za rok, za deset let. I když iFauna stále ještě není s Googlem až tak dobře provázána.
Jen dodám, že já svítím 14 hodin (Sun a Flora Glo) - tj. tak, jak je to v Amazonii běžné.
Řasy nemám, živorodky a přerybněnou nádrž ano.
Začínal jsem v pěti letech, to mi táta donesl DVOUlitrovou elementku se třemi "endlerkami",
bez světla, bez filtru, bez vzduchování, s hrdlem o průměru 2 ! cm.
Zajímalo by mne, kdo tam ty kryptokoryny sázel - muselo se to dělat špejlí nebo lékařskou pinzetou.
No, každý jsme nějak začínal, že.
Moje přerybněná (ale funkční) nádrž. Prosím nenásledovat tento příklad.
https://www.youtube.com/watch?v=adltTjh9AvI
.
honzapm
napsal(a):
Máte tam málo písku - velmi malá vrstva dna. Rostliny tam budou živořit, nitrifikační bakterie nebudou mít dostatečnou vrstvu-plochu k osídlení, akvárium bude doživotně problémové.
Velmi doporučuji tmavý štěrk/písek/dno. Barvy ryb mnohem lépe vyniknou, ryby se na tmavém podkladu cítí mnohem lépe a bezpečněji, z toho vyplyne jejich lepší zdravotní stav a barvy předvedou v plné kráse. Světlé dno je stresuje.
Úkryty - některých chovatelům se to líbí, mě vůbec - věc vkusu, ok.
Nicméně - pod těmi úkryty se vám hůře bude odkalovat dno, při manipulaci s nimi - nadzvedávání při odkalování - budete šíleně stresovat ryby, okrádáte se o "vodní plochu".
Už v tak malé nádrži rybám ubíráte životní prostor další přidanou hmotou.
Nyní ty "schovky" ryby možná využívají, ale kdybyste měla nádrž kvalitně založenou, dostatečně zarostlou a s tmavým dnem, tak by žádné umělé hrůzy vůbec nepotřebovaly.
To je jako kdyby jste měla deseti litrový kbelík, dala do něj obří kámen - už té vody v kyblíku
nebude deset litrů, ale méně - a v tom menším množství vody se hůře udržují všechny přirozené procesy, které "živá" a kvalitní akvarijní voda má mít.
Navíc rybky mohly plavat po celém "kbelíku", ale kvůli kamenu mají toho prostoru k životu mnohem méně. Tolik ke všem těm skálám, kamenům, kořenům atd.
Pokud byste "kameny/schovky" při odkalování dna nenadzvedávala, pak se vám ve dnu začnou tvořit hnilobné procesy, ty snadno poznáte tak, že ze dna samovolně unikají bublinky (dusíku), to značí staré, nefungují a špatné - mrtvolné (rozklad) dno. Ryby se mohou otrávit. Zejména ryby dna tím trpí. A pak samozřejmě také např. živorodky - mnohé z nich totiž v noci při spánku klesají ke dnu, odpočívají. Zatímco během dne mohou volit vrstvy nádrže s lepší kvalitou vody, v noci samovolně ve spánku klesnou a částečně se "otráví", má to pak vliv na nedobrou kvalitu živorodek obecně.
To bylo "pár" slov na začátek. On totiž "Problém řasa" absolutně není o tom, jestli svítíte hodin pět, šest, osm nebo dvanáct. To jen tak pro ujasnění.
Druhá záležitost - ve špatném dně máte špatné rostliny, to už vám napsal Jirka.
Hledím na váš jediný snímek, co jste přiložila, nevím, nepoznám - ta světlejší rostlina uprostřed je Echinodorus? Modlím se, aby to byla ona. Pokud to ale je Lopatkovec - Spatiphyllum, je to špatně. Ne, že by se v určitých podmínkách či po omezenou dobu nedal lopatkovec pěstovat submersně v nádrži, ale spolu s těmi kryptokorynami neumí "odčerpat" z nádrže dostatečné množství nežádoucích látek, a také neumí do nádrže "dodat" potřebné množství látek cílových/žádoucích. Prostě má pomalou fotosyntézu.
Tj. pro život řasy vznikají ideální podmínky.
Silný filtr v malé nádrži = hodně kyslíku (bují řasa).
Hodně kyslíku a málo rostlin s dostatečně rychlou fotosyntézou, které by ho v noci vyčerpaly = bují řasa.
Nedostatečně čištěná či čistitelná nádrž = bují řasa.
Nefunkční a příliš "tenké" dno = nefunkční bioprocesy v nádrži = bují řasa.
Je absolutně jedno, čím nyní svítíte - protože ty rostliny, co nyní máte, ani nemohou na osvětlení, jeho kvalitu a délku reagovat tím, že z vody budou látky (živiny pro řasu) odbourávat.
Řešení - mám řasu = začnu svítit méně vs. nemám řasu = začnu svítit déle
je nedobré. Není trvalé.
Napíšu vám proč, ale už to z textu asi vyplynulo - silné a zdravé rostliny, dobré dno,
odstraněné zbytečné předměty (kořeny, kameny, plasty) dokáží samy dost dobře proti řase bojovat. Jenže (a vo tom to je...) - pokud začnete svítit méně nebo kratší dobu - koho tím (spolu s řasou) také oslabíte? No jasně - TY ROSTLINY, které udržují správnou funkci akvária.
Dočasně se tak řasa omezit dá, kryptokoryna také tu menší intenzitu světla (i trvaleji) zvládne,
jenže vy byste potřebovala přejít na zcela jiné rostliny, rychle rostoucí - světle svěže zelené.
Nečetl jsem zadání celé, ale jednoduché důvody, proč řasa dříve nebujela, nyní ano:
- prodlužuje se den - to samozřejmě má vliv na nádrž jako takovou
(pokud někdo svítí celý rok zcela stejně, logicky v létě (dlouhý den) bude mít nádrž na řasu náchylnější, neplatí to ale vždy - v létě jsou rostliny v lepší kondici, tudíž i více schopné řasu zvládnout - nelze na to napsat jednoduchý recept, co bude vždy, všude platit pro všechny)
- i řasa potřebuje překlenout své vývojové stádium
- nová nádrž, čisté dno, čistý filtr - nulové podmínky pro bujení řas
(po "zajetí" - ovšem nesprávném - viz. výše (dno, odkalování, filtr, rostliny, mnoho ryb, velké ryby v malé nádrži, živorodky v biologicky nefunkční nádrži) se samozřejmě začíná řasám dařit - řasa se neobjeví ze dne na den, potřebuje několik týdnů/měsíců inkubaci)
Píšu všeobecné rady nejen pro zadavatelku, protože si to přečtou desítky dalších lidí, dnes, zítra, za rok, za deset let. I když iFauna stále ještě není s Googlem až tak dobře provázána.
Jen dodám, že já svítím 14 hodin (Sun a Flora Glo) - tj. tak, jak je to v Amazonii běžné.
Řasy nemám, živorodky a přerybněnou nádrž ano.
Začínal jsem v pěti letech, to mi táta donesl DVOUlitrovou elementku se třemi "endlerkami",
bez světla, bez filtru, bez vzduchování, s hrdlem o průměru 2 ! cm.
Zajímalo by mne, kdo tam ty kryptokoryny sázel - muselo se to dělat špejlí nebo lékařskou pinzetou.
No, každý jsme nějak začínal, že.
Moje přerybněná (ale funkční) nádrž. Prosím nenásledovat tento příklad.
https://www.youtube.com/watch?v=adltTjh9AvI
.
Moc dekuji za vycerpavajici odpoved a hezky odkaz, No nahlodal jste me, vrhnu se do uprav, Kytka ve stredu Lopatkovec neni, ale stejne se mi tam nelibi.U nas nemaji moc velky vyber rostlin, daji se sehnat po netu?
Uf, to jste mě překvapila, že jste to vůbec přečetla.
No, já když usednu a začnu psát... Vidíte sama...
Rostliny teda vyhazuju po pytlech - nebo rozdávám po velkých pytlech na odpadky,
případně rovnou po celých kýblech.
Ale když si chci koupit něco nového, tak jedině u Karla Rataje.
http://www.rataj-spk.cz/
Mám od Karla Rataje staršího jeho velkou knihu o akvarijních rostlinách,
krom jejich popisu v ní je i vyprávění a fotografie z jeho cest po tropických oblastech,
jak v bažinách Amazonie nacházel dosud nepopsané a pro vědu neznámé druhy atd.
No skvělá knížka.
Tropické rostliny, zabalené v mikrosáčcích a uložené v polystyrenové krabici,
se mohou přepravovat i při teplotách POD bodem mrazu.
Tudíž - pokud se vám u něj nějaké rostliny zalíbí (nabídka je proměnlivá - ne vždy má všechno), tak neváhejte a klidně si objednejte i v zimě.
Neváhejte tam zavolat nebo napsat, požádat o radu. Objednejte si knihu...
Na internetu bych já osobně - kdybych začínal - rady nevyhledával.
Kniha je základ. Samozřejmě - česká kniha, od odborného autora.
Ne překládané nesmysly, které neprošly korekcí, spáchaly se chyby při překladu
nebo informace nemusí být v našich podmínkách proveditelné/odpovídající.
Netvrdím, že je to špičková nádrž, ani si s ní nijak nehraju - hlavně likviduju přebujelé rostliny a občas vyměním vodu - teď je docela kalná - občas jsem např.3-4 měsíce mimo domov, a i přesto to, myslím, vypadá celkem k světu. Má asi 130 litrů, nejsem schopen si to zapamatovat, ale mám i 72 litrové nádrže (dvě-tři) i 54 litrů. O litrech to - když se to umí - není. Ale těch 70-80 litrů je, myslím, základ a takový ideál - jak pro chovatele pro podívanou, tak pro ryby a rostliny pro život. Mám ji v podkroví, kde teče jenom studená voda, buďto vyměňuji vody méně - pak dva kýble studené vody neudělají problém, nebo při větší výměně musím teplou vodu nosit nahoru v kyblíku po dřevěném točitém schodišti (blbé, vždy nabryndám). Taky by šlo vzít vroucí vodu s rychlovarnou konvicí a v kyblíku si to naředit na ideální teplotu, ale na to jsem línej :). Rozhodně nejsem otrokem té nádrže - v zimě je času více, v létě méně nebo vůbec. A paradoxně v létě je voda nejlepší, ryby nejčilejší. Méně (péče) je více. A to platí bezezbytku. Jen to chce správně začít.
https://www.youtube.com/watch?v=Hnbxp9I8EM8
.
Jirko08 - víte, co je zajímavé? Mě ta Egeria densa (všude označovaná jako plevel) nikdy v nádržích nešla. Ani ve starém bytě (jiný vodní zdroj - jiná přehrada), ani v novém domě (jiná přehrada). Vždycky se mi ty starší části rostliny "rozpadávaly".
Jinak všechny ostatní kytky rostly vždy dobře, občas problémy se Sagitariemi
a ještě Lilaeopsis - také žádný zázračný růst.
To jste mě překvapil. Mě z těch asi deseti druhů rostlin co jsem koupil roste jednoznačně nejlíp a nejrychleji. Při sázení neměla ani 15 cm, teď je asi 5 cm položený na hladině (vodní sloupec 38cm) a o víkendu budu, bohužel zatím tu jedinou upravovat. Hygrophila polysperma taky celkem prosperuje, ale Egeria jednoznačně vede.
Takový prales jako máte v nádrži Vy, to se jen tak nevidí-nádhera. To vás nějaká Egeria mrzet nemusí.
No, k vápenatého vodě mám daleko: GH 5-6, KH 2, PH 6,5-7. Přidávám trochu jedlé sody abych KH dostal na čtyřku. Tím trochu pohnu i s ph, ale myslím si že teď mám stabilnější vodu s lepší pufrací.
Během dubna bych chtěl založit další akvárium, potřebuju odebrat mladé Ancistruse a zkusil bych nějaké terty prohnat výtěrkou, tak kdyby se náhodou něco povedlo, aby to mělo kde plavat. Tak mám prosbičku, když by jste měl v plánu protrhávat a vyhazovat rostliny, budu moc rád kdyby jste mi nějaké nechal. Mě se tak rychle nerozjedou, abych je mohl odebírat. Egeria a Hygrophila budou asi jediné.
honzapm
napsal(a):
Rostliny teda vyhazuju po pytlech - nebo rozdávám po velkých pytlech na odpadky,
krom jejich popisu v ní je i vyprávění a fotografie z jeho cest po tropických oblastech,
No skvělá knížka.
Tudíž - pokud se vám u něj nějaké rostliny zalíbí (nabídka je proměnlivá - ne vždy má všechno), tak neváhejte a klidně si objednejte i v zimě.
Diky za odkaz, urcite kvetenu poridim, jen maly dotazek, v takto zarostlem a zarybnenem akvarku se neodkaluje?
Na odkalování používám tenhle Sera odkalovací válec.
Je nejlepší - krásně tam vidíte, co jste nasáli, takže pokud jede malá rybička nebo šnek,
tak máte dost času reagovat, ucpat výpusť a rybku pustit ze zvonu/válce zpět do nádrže.
Dobře se drží a je to prostě fajn. Ale je to tak na ty 80L nádrže a více.
Protože má i docela silný proud vody, tak ty menší nádrže docela rychle "vycucne",
ale třeba by se s tím někdo naučil pracovat tak akorát.
Na menší nádrže jsou spíš lepší takové ty malé zvony, no name, co mají v obchodech.
http://sera.cz/akvaristika/3682-sera-odkalovac-valec-4001942085601
.
honzapm
napsal(a):
Na odkalování používám tenhle Sera odkalovací válec.
Je nejlepší - krásně tam vidíte, co jste nasáli, takže pokud jede malá rybička nebo šnek,
tak máte dost času reagovat, ucpat výpusť a rybku pustit ze zvonu/válce zpět do nádrže.
Dobře se drží a je to prostě fajn. Ale je to tak na ty 80L nádrže a více.
Protože má i docela silný proud vody, tak ty menší nádrže docela rychle "vycucne",
ale třeba by se s tím někdo naučil pracovat tak akorát.
Na menší nádrže jsou spíš lepší takové ty malé zvony, no name, co mají v obchodech.
http://sera.cz/akvaristika/3682-sera-odkalovac-valec-4001942085601
.
Mam neco podobneho, jen jsem si rikala, jak se ten odkalovac dostane mezi ty kytky
honzapm
napsal(a):
No skvělá knížka.
Nevim, cim to je, ale nejde mi od Rataje objednat- zbozi napisu, ale nezobrazi se mi kosik, abych mohla pokracovat
Na stránkách Rataje kliknout v nabídkovém panelu nahoře na Eshop,
takže budete tady:
http://shop.rataj-spk.cz/
V levé liště sjedete dolů na Rostliny a kliknete např. na Nenáročné,
takže budete tady:
http://shop.rataj-spk.cz/?menuid=567&openmenuid=0,567,0&page=zbozi
U každé objednatelné rostliny máte cca uprostřed monitoru počet ks ( 1 )
a znaménko Plus +,
takže na to kliknete, a tím si daný počet dáte do košíku.
Zcela nahoře (malinká písmenka, z mobilu asi hrozné?) se vám košík sčítá,
ale nedostanete se tudy do něj. Je to vpravo, o trochu níže.
Pod třemi vlajkami (česká, polská, slovenská) je text Nákupní košík.
Tam klikněte a můžete Objednat.
Hodně zdaru.
(zvon na porost normálně opatrně namáčknu, funguje to,
vysávám ovšem rostlinný porost - až k písku se nedostanu
- to dno je ale OK, je tak prorostlé systémem kořenů, které "papají"
ten rozložený trus, že funguje bez problému, třeba deset let jen měním vodu,
dna si vůbec nevšímám - nerozebírám nádrž, neproplachují písek atd.).
honzapm
napsal(a):
Netvrdím, že je to špičková nádrž, ani si s ní nijak nehraju - hlavně likviduju přebujelé rostliny a občas vyměním vodu - teď je docela kalná - občas jsem např.3-4 měsíce mimo domov, a i přesto to, myslím, vypadá celkem k světu. Má asi 130 litrů, nejsem schopen si to zapamatovat, ale mám i 72 litrové nádrže (dvě-tři) i 54 litrů. O litrech to - když se to umí - není. Ale těch 70-80 litrů je, myslím, základ a takový ideál - jak pro chovatele pro podívanou, tak pro ryby a rostliny pro život. Mám ji v podkroví, kde teče jenom studená voda, buďto vyměňuji vody méně - pak dva kýble studené vody neudělají problém, nebo při větší výměně musím teplou vodu nosit nahoru v kyblíku po dřevěném točitém schodišti (blbé, vždy nabryndám). Taky by šlo vzít vroucí vodu s rychlovarnou konvicí a v kyblíku si to naředit na ideální teplotu, ale na to jsem línej :). Rozhodně nejsem otrokem té nádrže - v zimě je času více, v létě méně nebo vůbec. A paradoxně v létě je voda nejlepší, ryby nejčilejší. Méně (péče) je více. A to platí bezezbytku. Jen to chce správně začít.
https://www.youtube.com/watch?v=Hnbxp9I8EM8
.
Sympatické akvárko!
Http://shop.rataj-spk.cz/?menuid=652&openmenuid=0,596,0&page=zbozi
honzapm
jirka08
linduš
Dobrý den,
jsem úplný začátečník u akvárek. Pořídily jsme si do začátku 20l Nano a koukáme kde jsme udělali chyby vymřely nám Krevetky Rilly. V akvárku máme 6rostlin,3 mechy,2kameny na schovávání Krevet,10 rybiček Vietnamek,6 Rázborek Galaxii,2 Krunýřovce jednopruhé,2 Krevetky Rilly,3 Krevetky Japoniky.
Tak to jen úvod a teď k tomu co mě čeká. Tady po vašich radách paní jsem si otevřela odkaz na pána a s manželem nás zaujalo u něho větší akvárko a už ho máme objednané to za 10 449kč. Ještě ho nemáme, ale už potřebují poradit a to ohledně rostlin kolik bych jich na to množství měla nakoupit. Spíš něco na rychlejší růst, ale ne aby tam bylo až moc džungle a potom kolik rybiček a prosím potřebovala bych kliďase a aby nebyly moc čuňata, spíš hejno klidně i 30ks, pak nějaké klidné třeba 2rybky větší, k tomu Krunýřovce a nebo Pancéřníka a hlavně kolik.
Děkuji za všechny rady Dája.
Dobrý večer, to nano akva jste měli řádně napráskaný. Ptáte se na rostliny a nechcete džungli, ale to je to co na začátku potřebujete. A určitě je hezčí koukat na džungli než na pustinu. Koukněte na e-schop pěstíren rostlin a zavolejte tam. Určitě Vám rádi nabídnou vhodnou skladbu a množství rostlin. Třeba se všechny nechytnou a pak budete ráda, že jich máte víc. Bude lepší vybírat z těch, co se rozrůstají ze stonků do šířky než ty co vytahují šlahoun nahoru. Oberete je nůžkami a nemusíte nic přesazovat.
S rybami moc nepospíchejte, na dně já osobně mám Ancistruse -5 kusů bude bohatě stačit. Myslím si, že jsou odolnější než pancéřníčci. Jinak na začátek asi Neony,15 kusy. Počkáte 2-3 týdny a přikoupíte třeba dalších 10. Doporučuji od stejného zdroje, snížíte riziko zavlečení nějaké nemoci. Jestli počítáte s krevetami, nekupujte terty krvavý, to jsou svině, nedají jim pokoj- vlastní zkušenost. To třeba tetry černý, nebo císařský se jich, alespoň u mě nevšímaly.
honzapm
napsal(a):
Pokud si nejste jistá - zavolejte Ratajovi, ať vám sestaví rychlerostoucí mix nenáročných rostlin, vhodných do takové a takové nádrže, pro živorodky atd.
Nabídku vám možná pošle např. na mail anebo možná pošle rostliny rovnou...
Je na vás, jak si to tam domluvíte.
Diky moc za obsahlou odpoved, ja myslim, ze problem byl, ze jsem to chtela objednat z tabletu-nakupni kosik mi totiz zakryva 1 ta vlajka, tak se na nej neda kliknout, zkusim to z PC nebo tedy primo napsat
jirka08
Dobrý den,
moc děkují za Vaši radu a pomoc.
Vím, že do Nano jsme to teda fakt natěsnaly, ale zatím se drží a pak je ještě uspořádám. S tím pralesem jsem to nemyslela až tak doslovně, máte pravdu, že chci aby to tam žilo a je velice krásny pohled na zarostnuté akvárko a ano potřebuji něco takového aby se zarost spodek. Včera mluvil manžel s pánem Ratajem a bylo nám slíbeno, že nám sestaví výběr rostlinek. Pán je velice ochotny a opravdu pomůže.
Děkuji i za radu ohledně rybek, zapisuji, určitě chci hejno a asi opravdu to bude s Tetry a Neonky se mi opravdu líbí jen jsem myslela, že bych si udělala hejno aspoň s 30ks., ale vy píšete jen 15ks. Pak na spodek teda nedám Panceřnička, ale doporučujete Ancitruse. Mohl by být místo nich Krunýřovec? A prosím kolik jich mám nasadit ať to zase nenasmolím. Krevetky tak ty se mi osvědčily Japoniky a opravdu jsou to čističky, dno mají vyglancované na 100%. Měla jsem tam předtím Krevetky Rilli červené i černé 12ks a ano zůstalo mi na živu jen 2ks.
Tak, že od p. Rataje bereme set akvárka i se stolkem, jeho jíl, kytičky a na ryby se ještě dohodneme.
Jo a prosím Vás k těm Tetrám není nějaká mírumilovná větší rybička? Nasadila bych aspoň 2ks.
Dája.
Já Vám nepsal že těch neonek nemůže být třeba 30 kusů, chtěl jsem jenom doporučit, aby jste s tím zarybňováním moc nepospíchala. Myslel jsem to tak, že hejno budete postupně doplňovat, ne přikupovat jiný druh.
S jílem v akvárku nemám žádnou zkušenost, musíte ho překrýt silnou vrstvou písku(štěrku), opatrně odkalovat dno a vyvarovat se ryb, které by v něm hrabaly.
Krunýřovců je hromada druhů, Ancistrus mezi ně taky patří. To raději koukejte na netu s popisem velikosti, nároků na prostředí (proud vody, atd) a ceny. Jsou označování jako "L" a číslo. Je jich "hafo".
Ke krevetkám nekupujte Skaláry, ty je asi posbírají. Co Čichavci? Perleťáci jsou klidný ryby. Zase bude lepší, když budete koukat co by se Vám líbilo a co to potřebuje.
jirka08
napsal(a):
Ty Perleťáci jsou Čichavci.
Děkuji za další rady a já si opsala tyhle dvě rybky a dokonce jsem je našla v atlasu a zdálo se mi, že jsou si podobní
Ano dobrá rada ohledně Nano, ale asi zůstane na Krevetky je to moje srdeční záležitost a dokonce si ho chci přemístit do ložnice.
Děkuji za poznámku ohledně Krunýřovce, nasadím teda hned radši Šneky tohle doporučuje p. Rataj co jsme u něho četly.
Dája.
balaja12

XXX.XXX.189.240
Většina si bude myslet že jsem marný, ale Já svítím normální. Led koupit do bytu 4 waty a vše jede a co to tam máš za ryby ?
Dobrý den,
znovu se na Vás obracím s prosbou a to budeme mít příští týden nové akvárko 200l, od úterka zakládáme, směs rostlinek nám p. Rataj sestaví tak, že tam to bude v pohodě, ale už koukám co do akvárka ano je mi jasné, že ne hned ze začátku, chvilku ho necháme zavést jen tam nasadím šneky Zebrovité, pak za týden přidám Krunýřovce no a pak za čas bych chtěla hejno už mi pán jirka08 poradil ať hledám v Tetrách což se dá vybrat. No a teď ještě jsem chtěla k hejnu tak dvě větší rybky a dost prokoukávám po Terčovcích jen všude píšou, že chov náročný a já nevím v čem a co bych mohla udělat abychom Terčovce zvládly.
Prosím a můžete mi napsat kolik si můžu dovolit do 200l akvárka nasadit Krunýřovce, Šneky?
Děkuji Dája.
honzapm
napsal(a):
Pokud si nejste jistá - zavolejte Ratajovi, ať vám sestaví rychlerostoucí mix nenáročných rostlin, vhodných do takové a takové nádrže, pro živorodky atd.
Nabídku vám možná pošle např. na mail anebo možná pošle rostliny rovnou...
Je na vás, jak si to tam domluvíte.
Dobry vecer, vse mam nachystano na kompletni prestavbu akvarka, kytky, dno...Jen jsem se chtela zeptat ohledne Ancistruse- ja uz si vzpomnela , proc jsem tam nedavala vic kytek a proc jsem vybirala ty "tvrdsi" .Kvuli ancistrusovi, aby mi je nesezral. Nesezere mi ty nove krehci? Krmim ho krmivem pro Anciky a na rech puvodnich kytkach se nepase. Diky za trpelivost
Mě se nikdy nestalo, že by mi ancistrus ožíral rostliny. Mám rybičky 30 let, za tu dobu jsem pěstoval nesčetně druhů rostlin, i ty nejjemnější chřadnoucí citlivky, nikdy nic.
Krmím z 99% vločková krmiva (pouze Sera), jakmile spadnou na zem, ancistrus se na to vrhne, asi mu toto špičkové krmivo stačí.
Míval jsem např. i šest ancistrusů v pouze 72 litrové nádrži - a absolutně žádné okousané rostliny i při takového koncentraci těchto ryb v malé nádrži.
Na druhou stranu - než aby vám jediná ryba zničila celou tu "přestavbu" a jistě nákladné investice, tak nemá smysl toho ancistrusa mít.
Buďto ho nabídněte ve zverimexu nebo ho pořešte jinak.
Do zcela nové nádrže bych ho nedával. Může vyvrtávat rostliny, které ještě nejsou uchycené, zakořeněné, záleží na mnoha okolnostech - velikost ancistruse, druhy - kořeny - přišlých rostlin, hrubost substrátu - jemný písek on hravě přebuduje k obrazu svému...
Ancistrus je součástí mnoha nádrží, ale mě osobně se proti řasám neosvědčil.
Určitě neplatí to zažité - on "bojuje" proti řasám. To určitě ne. Ani Otocinclus affinis.
Nejlepší na řasu je, jak jsem již někde uvedl, Parmička černopruhá.
honzapm
napsal(a):
Mě se nikdy nestalo, že by mi ancistrus ožíral rostliny. Mám rybičky 30 let, za tu dobu jsem pěstoval nesčetně druhů rostlin, i ty nejjemnější chřadnoucí citlivky, nikdy nic.
Krmím z 99% vločková krmiva (pouze Sera), jakmile spadnou na zem, ancistrus se na to vrhne, asi mu toto špičkové krmivo stačí.
Míval jsem např. i šest ancistrusů v pouze 72 litrové nádrži - a absolutně žádné okousané rostliny i při takového koncentraci těchto ryb v malé nádrži.
Na druhou stranu - než aby vám jediná ryba zničila celou tu "přestavbu" a jistě nákladné investice, tak nemá smysl toho ancistrusa mít.
Buďto ho nabídněte ve zverimexu nebo ho pořešte jinak.
Do zcela nové nádrže bych ho nedával. Může vyvrtávat rostliny, které ještě nejsou uchycené, zakořeněné, záleží na mnoha okolnostech - velikost ancistruse, druhy - kořeny - přišlých rostlin, hrubost substrátu - jemný písek on hravě přebuduje k obrazu svému...
Ancistrus je součástí mnoha nádrží, ale mě osobně se proti řasám neosvědčil.
Určitě neplatí to zažité - on "bojuje" proti řasám. To určitě ne. Ani Otocinclus affinis.
Nejlepší na řasu je, jak jsem již někde uvedl, Parmička černopruhá.
Tak jste me s tim Ancistrusem nahlodal .Je pravda, ze me napadlo i to vyvrtavani novych rostlin, no mam jeste jedno akvarko, asi ho premistimJinak vcera jsem komplet predelala akvarko, pridam fotku. Tu schovavacku tam necham, je to teritorium te parmicky cervenoploutve, zabydlela se tam, tak ji ho nebudu brat, aby nebyla bezdomovec a neutocila na ryby. Rada bych slysela nazor, jestli ted uz je to lepsi .Dno mam lavove.
honzapm
napsal(a):
Jirko08 - víte, co je zajímavé? Mě ta Egeria densa (všude označovaná jako plevel) nikdy v nádržích nešla. Ani ve starém bytě (jiný vodní zdroj - jiná přehrada), ani v novém domě (jiná přehrada). Vždycky se mi ty starší části rostliny "rozpadávaly".
Jinak všechny ostatní kytky rostly vždy dobře, občas problémy se Sagitariemi
a ještě Lilaeopsis - také žádný zázračný růst.
Egeria densa nemá ráda modré spektrum, kterého má flora glo až moc.Taky jsem se nechal nachytat v akvaristice.Rostliny živoří.Dva dny už svitim jen ledkou 36w a zrovna na té egerii je to krasně vidět, jak to pomáhá.Ješte musim vyměnit to dno.Moc jste mi pomohl.Zbavil jsem se ruduchy a černé štětky, al zase se objevila zelená vlasová...