Miky0001
No jako každý začátečník co dělá chyby tak i já je mám nadělané kopanců dost a jak poznamenal pán jirkaz ( dobrá poznámka) tak i já je mám v Nano20L a ano krmím jen tak jednou týdně a to vždy když vím, že buď budu odkalovat příští den a nebo čistit akvárko.
Už dva dny zavádíme nove akvárko 112l tak pak budeme stěhovat. Tohle bylo jen zkušební co svedeme a co se naučíme.
Jinak krmení mi poradili v prodejně a věděli d čeho a pro koho to kupují.
Dája.
Zatím jsem nepotkal rybu, která by nebrala tetramin. Úplně obyčejné vločkové krmivo. Pro malé ryby rozemnout v prstech. Co se týká četnosti, je jak pro údržbu, tak pro zdraví ryb lepší krmit víckrát v menších dávkách. V menších akváriích krmím dvakrát denně, ve větších klidně pětkrát. Výměna vody je důležitá, ale návodů je asi milion. Někdo mění vodu jednou za týden, nekdo jednou za 14 dní. Já jsem si zvykl měnit menší množství, ale častěji. Takže třeba v akváriu 240 litrů měním každý třetí den 30 litrů. Je to jen o čase, který tomu můžete věnovat.
Tak já vodu měním pravidelně každý týden a to 5l pak přidám dobré baktérie a kapky na úpravu vody kohoutkové. Filtr jsem od ledna čistila zatím jednou, ale příští týden asi už se na něho kouknu jestli je třeba ho tak trochu vyčváchat v odebrané vodě. Odkalují tak jednou za 14dní. Krmím co dva dny a to vločkami které hodně rozmělním mezi prsty a opravdu trochu. Osazenstvo mého akvárka je tak jak u Vás Vietnamka, Rázborka, krevetka Japonika a dva druhy šneků jo a ještě Krunýřovec jednopruhý. Tak, že rybičky vločky a jednou týdně Dafnia trošku rozmražené a smíchané s vločkami ( tak mi to doporučily), ale opravdu stačí malé množství, krevetkám granule taky co druhý den a Krunýřovcům a šnekům tabletku a to podle toho jestli tu předešlou už nevidím.
No a abych nebyla za chytrou tak taky už jsme si prodělaly nemoc krupičku , ale nemusela být použita chemie stačila jen čistota a úhyn byl nepatrný.
Dája.
Kdysi v dávnověku jsme nemusely řešit c kapat do vody jen se nechala ustát a vlela j pravda, že už se vody upravují jinak než kdysi tak proto se asi kape. Dělám to i já i když nerada, nemám ráda chemii, ale jinak to nejde do Nano 20l po výměně 5l nakapu od DENNERLE kapky 2kapky na 1l vody a zatím super.
I já budu ráda za další postřeh co jiného a čím nahradit ty moje.
Dája.
Takhle, já dávám už léta rovnou z kohoutku. ono není kde skladovat třeba sto litrů
ale pro jistotu a pokud máš možnosti, nech si to pár hodin odstát.
ten kýbl není prolém.
nějaké bakterie jsou nesmysl tahající peníze z kapsy. ty nitrifikační bakterie totiž jsou aerobní (potřebují kyslík) nemůžou přežít v nějaké lahvičce, hynou už po krátké době.
a zázračné vodičky možná tak rozhodí hodnoty vody, což ryby nemají v lásce. zbytečnost