Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

KamiP

16.4.2016 20:26
KamiP

XXX.XXX.245.180

V akváriu mi již po 3 vymřely všechny ryby a nevím proč. Co tedy s akváriem ted ? Vylít horkou vodou nebo ho přeléčit i s vodou v něm? Chtěla bych totiž nějaké dekorace z něj použít do nového akvária.. Co s kytkami? Díky za odpověd.

16.4.2016 21:47
linduš

XXX.XXX.79.4

No, záleží na tom, proč to pochcípalo.
mohlo jít o nemoc a tím pádem vše desinfikovat. což ale 3x se mi nezdá.
nebo o chybu v údržbě a tam se dá předpokládat, že se to prostě bude opakovat v jakémkoliv jiném akváriu.
jak vypadaly ty ryby před úhynem? nějaké zvláštnosti?
jak je velké akvárko, jaký filtr (běží nonstop?) jak jsi akvárko čistila, jak často?
kolik a jaké ryby tam byly?

KamiP

16.4.2016 22:09
KamiP

XXX.XXX.245.180

Mám akvárko 30l a měla jsem v něm betty, kdyz jsem rybičky koupila tam jsem se k akváriu chovala jako ke karanténě - dávala jsem do nej Preventin. Asi po 4 dnech se i přes to se na rybách začaly objevovat bílé tečky, s doměním že je to Krupička jsem šla do akvaristiky a paní vše popsala. Paní mi dala Costapur od sery a tak jsem léčila( zvýšila teplotu, přestala svítit a vzduchovala). I přes to se to strašně zhoršilo a ryby měli více teček, na telě měl samec betty větší bílé flíčky a rozpadaly se mu ploutve. Šla jsem tedy znovu do akvaristiky pro radu a tam mi pán řekl že je to nějaká jiná nemoc, která jenom jako Krupička vypadá ( kdyby jste byl někdo tak hodný a napsal mi její jméno tak bych byla vděčná ) a doporučil mi na to Esha exit a Esha 2000. Bohužel i přes toto léčení jsem za dva dny našla rybičky na dně nafouknuté a kdyz jsem je brala do sítka tak z nich odpadával takový bily šlem.
Mám na něj filtr od Aquaelu fan ( který je na těch 30l). Rybičkám jsem jednou za 2-3 týdny vyměnila vodu a odkalila akva.
Fotky jsou z doby před léčením Eshou.

16.4.2016 22:39
KiraDingova

XXX.XXX.75.25

Ty nové jste dávala do vody po těch prvních s krupicí nebo jinou nemocí? Tak malé akva bych vyčistila a začala znovu.

17.4.2016 07:01
linduš

XXX.XXX.79.4

Než něco napíšu, ještě se chci zeptat. ten preventin jsi kapala každý den? kolik?
jak dlouho to akvárko jelo, než tam přišly ryby?

KamiP

17.4.2016 11:56
KamiP

XXX.XXX.245.180

Ne akva jsem vymyla horkou vodou, jelo asi týden. Preventin jsem dávala asi 15 kapek ( 1 kapka na 2 litry vody) a ano zezačátku každý den..

17.4.2016 13:14
linduš

XXX.XXX.79.4

Tak a máme to
takže akvárko je potřeba zajet +- měsíc. jakoby tam ryby byly, ale bez nich. v té době probíhá nitrifikační proces, kdy se množí nitrifikační bakterie (hodné bakterie), hlavně ve filtru (ten tvůj má strašně maličkou houbičku, tudíž malou plochu na osídlení, popřemýšlej o jiném s větším houbičkou), něco ve dnu a ve vodě. hlavně ale ve filtru.
tyhle hodné bakterie mění jedovaté NO2 na méně nebezpečné NO3, které zas spotřebovávají rostliny. proto je dobré mít i hodně rychlerostoucích "plevelů".
při zabíhání (ten +-měsíc) lítá hodnota NO2 jak zběsilá, akvárko je jedovaté, ryby hynou.
k tomu se koupou v desinfekci, obsahující methylenovou modř, to nemusí snášet dobře. pak costapur...no prostě se dorazily. doporučuju nepoužívat žádné chemie a léčiva, dokud k tomu opravdu není důvod. opravdu zbytečné ryby preventivně prolévat desinfekcí, nebo dělat jim lázně z antibiotik atd...
nehledě na to, že léčiva můžou pozabíjet ty dobré bakterie a akvárko je na začátku, tudíž opět jedovaté.
teď už máš pro případ krupičky a plísně eshu exit a eshu 2000, což hodnotím jako nejlepší a zároveň nejšetrnější léčivo na trhu, pokud k něčemu dojde.

takže teď klidně vyměň všechnu vodu, vyper filtr, napusť akvárko. filtruj, sviť. za měsíc vyměň část vody, přines ryby.
a sleduj. v případě problémů se radši poptej akvaristů, prodavače z toho radši vynech.
jo a pozor, betty není dobrý chovat v páru. sameček může samičku lehce uhonit a samička může samečka zabít. lepší je mít 2-3 samičky. ale ani to nezaručí, že se v menším akváriu navzájem nepozabíjí
držím palce.

KamiP

17.4.2016 14:55
KamiP

XXX.XXX.245.180

Strašně moc dekuju ! Vše udělám, jeste mam jen pár otázek: kdyz bych toto akva chtěla používat jako karanténu tak taky měsíc zaběhnout? Kdy můžu dát kytičky ? :).

17.4.2016 17:18
linduš

XXX.XXX.79.4

Kytky hned, ať zakoření a pomáhají udržovat rovnováhu. ony se taky protřídí, které se bude dařit a které se tam líbit nebude. opravdu koukej nejdřív po těch plevelech, vyplatí se do začátku.
radši zajet a nechat běžet, mezi rybama nevypínat, zase bys zajížděla.
jde to i bez (když se třeba obden mění půlka vody, ale je tam zas riziko té otravy.
lepší je stabilní nádrž

KamiP

17.4.2016 18:28
KamiP

XXX.XXX.245.180

Dekuju moc, jsi moc hodná:) jaké testy bych v akvariu měla pravidelně dělat?:) mám rohový filtr, myslis by se dal nějak příchytit na 3D pozadí ?:).

17.4.2016 18:43
linduš

XXX.XXX.79.4

Nemusíš dělat žádné, když to dobře zajedeš, nepřerybníš, nepřekrmíš a budeš pravidelně měnit část vody a odkalovat
pokud chceš, tak určitě na NO2.
to pozadí máš i na bočních stěnách?

KamiP

17.4.2016 20:47
KamiP

XXX.XXX.245.180

Dobře, dekuju moc :) nemam ho na bočních stěnách, ale filtr má přícucky na dvou stěnách..:).

17.4.2016 20:51
linduš

XXX.XXX.79.4

Tak to neporadím.
a nemáš vůbec zač

Kamila.p

17.4.2016 21:33
Kamila.p

XXX.XXX.245.180

Můžu se ješte zeptat, jestli si do akva můžu ze začátku dát ancistruse ? kolik jich do 65L ? :).

18.4.2016 13:06
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Já osobně bych se ohlédl po jiných rybičkách na dno. Sám už delší dobu uvažuju nad tím, že ancistrusy úplně zruším. Hrozně se mi množí.

18.4.2016 16:38
linduš

XXX.XXX.79.4

Ze začátku určitě ne, až po zajetí
ne, taky si myslím to co jirkaz. není to úplně nejvhodnější ryba. hodně kadí, může sežrat rostliny...
lepší jsou pancéřníčci, hejno tak 6 kousků aspoň. udělají víc parády a jsou mírumilovní.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.4.2016 22:31
Uživatel s deaktivovaným účtem

linduš napsal(a):
Ze začátku určitě ne, až po zajetí
ne, taky si myslím to co jirkaz. není to úplně nejvhodnější ryba. hodně kadí, může sežrat rostliny...
lepší jsou pancéřníčci, hejno tak 6 kousků aspoň. udělají víc parády a jsou mírumilovní.

Do 30.litrového akvária už asi těžko přidá ancistruse nebo 6 pancéřníčků Každopádně při nákupu je třeba dát pozor alespoň ten vizuální by měl být maximální, jenže skrytou nemoc si prakticky může přinést odkudkoliv.Ještě jsem totiž nepoznala nikoho, kdo by měl všechny chovy ryb pokaždé 100% ok. to ani totiž nelze.Jinak nemyslím, že pro pár bojovnic vzhledem k jejich potřebám je třeba nechávat zaběhnout akvárium tak dlouho,14 dní je dostačující.Divím se ale že Esha nezabrala pak se o krupičku skutečně nejednalo, mohlo taky jít už i o jinak oslabené ryby.Jen doufám že nedošlo k míchání různých léčiv, což podle popisu nečtu že bys měnila po prvním léčivu vodu.

29.4.2016 08:21
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Podle tázajícího se jedná o akvárium 65 litrů, ale to je jedno. Jde mi spíš o těch vašich 14 dnů. Vždycky jsem se učil, že právě 14 dnů je ta úplně nejhorší doba, kdy v nově založeném akváriu kulminují dusitany. Až po těch dvou týdnech začínají pomalu mizet a na únosou mez se dostávají až koncem třetího týdne.

30.4.2016 07:58
balisek

XXX.XXX.131.211

Ancíka bych do 65 litrů nedávala, pokud není v okolí někdo s větším akvárkem, kam se může potažmo časem přestěhovat. Měla jsem ho ve stejné litráži něco přes rok. Ze začátku dobrý, ale postupně dorostl na nějakých 10 cm, nádrž mu byla příliš malá a akvárku zas neprospívala ta kupa výkalů, co produkoval. Dneska bydlí u kamarádky ve čtyřstovce a všichni jsou spokojenísmajlík.

Taky se přimlouvám spíše za pandy či jiné pancéřničky. Jsou to milé, čilé rybičky, na které se hezky kouká a spolehlivě vám "vyluxují" dno akvária od zbytků krmiva.

30.4.2016 08:01
linduš

XXX.XXX.79.4

jirkaz napsal(a):
Podle tázajícího se jedná o akvárium 65 litrů, ale to je jedno. Jde mi spíš o těch vašich 14 dnů. Vždycky jsem se učil, že právě 14 dnů je ta úplně nejhorší doba, kdy v nově založeném akváriu kulminují dusitany. Až po těch dvou týdnech začínají pomalu mizet a na únosou mez se dostávají až koncem třetího týdne.

A máš opět pravdu. na dvou týdnech jsou hodnoty NO2 zpravidla nejvyšší.
i když jsou jisté cesty, které začátečníkům rozhodně nebudu doporučovat, akvaristika je hodně o trpělivosti

Přidejte reakci

Přidat smajlík