Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Norin

28.4.2016 17:25
Norin

XXX.XXX.168.114

Zdravím všechny akvaristy!
Před dvěma týdny jsem si založil své skromné akvárium. Ze začátku jsem koupil mecovky a pancéřníčka a po nějaké době jsem dokoupil i bojovnici pestrou neboli Bettu. V obchodě jsem pečlivě vybíral, aby neměla rozpadlé ploutve atd. Po nějaké době, kdy jsem ji vložil do akvária, měla ploutve naprosto svislé a svesene dolů. Na koncích se začali i trhat. Prosím poraďte. Je nemocná? Co s tím? Je ještě naděje?

Moc děkuji.

Koukněte na fotky.

28.4.2016 19:12
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Když pominu to, že v akváriu je podle fotek špatně snad úplně všechno, je hlavní důvod špatného stavu rybek to, že dva týdny po založení nemají v akváriu ryby co dělat.

Norin

28.4.2016 19:28
Norin

XXX.XXX.168.114

Aha, no já jsem začátečník v pravém slova smyslu..
Co všechno je v akváriu špatně? Co je třeba změnit?

28.4.2016 19:43
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Nebudu vám psát, co máte dělat, napíšu vám, co bych udělal já.
1. Vyměnil bych dno. To, co tam máte je hrozně hrubé. Nebude se v něm dařit rostlinám a nejde to udržovat v čistotě Taky mi to připadá jako mramorová drť. Kápněte na to ocet, jestli to nešumí.
2. Vyhodil bych všechny ty dekorační příšernosti. Akvárium chápu jako kousek přírody, který mohu mít doma. Rybky se budou cítit lépe v přírodě než v cirkuse.
3. Aspoň na zadní stěnu bych dal nějaké pozadí. Nejlépe jednobarevné, černé nebo tmavě modré. Snesl bych i tapetu s výjevem z akvárka, i to je lepší než nic.
4. Dal bych tam podstatně víc živých rostlin. Rostliny jsou to, co vám v akváriu vytváří prostředí pro život rybek.
5. Nevím, jak velké je akvárium, ale vypadá malé, pozor na přerybnění. Mečovky potřebují dost prostoru a jsou to živorodky, tedy čuňata.
6. Rybky bych do akvária vpustil nejdřív po měsíci od založení.
7. Pročetl bych si, když ne literaturu, tak aspoň internetové diskuze, jako je tato. Je tam spousta užitečných informací. Běžte nazpátek téma po tématu. Je to zajímavé čtení.

Norin

28.4.2016 19:53
Norin

XXX.XXX.168.114

Děkuji za rady. Jenom s tím dnem, není vápenate, to už jsem zkoušel. Tapetu mám v plánu dokoupit a rostliny také, postupně ho "zdokonaluji". Vím, že jsem udělal obrovskou chybu s předčasným vypuštěním ryb do akvária. Bohužel jsem to zjistil až posléze.

30.4.2016 08:11
linduš

XXX.XXX.79.4

Taky si dovolím...
to dno určitě pryč. je moc hrubé, kytky v tom špatně porostou, bílá je příšerná a za pár měsíců bude ještě příšernější. úplně tahá za oči a co chudinky ryby?
neostré, tmavší, jemnější frakce (pozor, zas ne úplně jemňounký písek), nejlépe nestrakaté.
filtr je na prd (dobře ho znám). tam je taková pidihoubička, že o nějaké biologické filtraci nemůže být řeč. chce to větší houbu. až seženeš lepší filtr, bylo by dobrý nechat běžet oba aspoň 2 týdny, aby se nový filtr trošku zajel. pomůže i vymačkat bordýlek ze starého filtru do nového.
jak je to akvárko velké?
teď měň aspoň obden část vody za čerstvou (stejné teploty), možná ryby přežijou.

Norin

30.4.2016 16:54
Norin

XXX.XXX.168.11

Akvarko je na 30l vody, ale prakticky je tam 25 litrů. Ryby už tam mam víc jak měsíc a mecovkam i pancernickovi se daří skvěle, i když jsem je tam dal brzy. Nevím, jestli si filtr nepletete s jiným modelem, protože v tomhle není houbička malá. A rostliny tam mam od začátku a nevypadají, že by s nimi bylo něco špatně.

Norin

30.4.2016 17:28
Norin

XXX.XXX.168.11

Pardon, nemam ho víc jak měsíc, to bych si protirecil. Mam ho skoro měsíc.

1.5.2016 10:07
balisek

XXX.XXX.131.211

Tak co vlastně chcete slyšet? Volba ryb je bezchybná a daří se jim skvěle, dno je výborné, rostlinám se daří... Rady jste dostal, ale slyšet je nechcete. Pro mečovky byste potřeboval minimálně 2x větší akvárium. Pro pancéřníčka je to taky malé a navíc vyžaduje jemné dno, na hrubé drti si odře tlamičku a fousky. Navíc jako hejnová ryba by měl být chován alespoň v 5-6 kusech. A některé rostliny vypadají jako umělé - nebo se mýlím?

Zkrátka v akváriu s 25 litry vody a touto osádkou bude obrovský problém udržet biologickou rovnováhu. Nemluvě o tom, že vyjma bety se žádná z Vašich ryb nikdy nebude v nádrži cítit dobře.

Darujte mečovky i pancíka a ponechte si jen betu, v krajním případě k ní pořiďte nějaké pidiryby nebo krevetky. Vyměňte dno a přidejte kytky. I z malé nádrži se dá vytvořit krásný kousek, aniž byste přitom trápil ryby. Inspiraci najdete např. zde: https://rybicky.net/nadrze/?kategorie=1&typ=0.

Norin

1.5.2016 10:32
Norin

XXX.XXX.168.114

Nechtěl jsem, aby to vyznělo, že nestojím o rady. Naopak, děkuji. Ale když jsem poprvé zavítal do akvaristiky, řekl jaké mám akvarko, a že chci nějaké nenáročné ryby. Paní mi podstrcila mečovky a pancéřníčka. Rostliny jsou živé, až na pár umělých kousků, které jsou na dekoraci. A s bettou je konec. Nevím, jestli byla už špatná, když jsem ji přinesl, ale momentálně už tu není...

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.5.2016 10:53

Norin napsal(a):
Nechtěl jsem, aby to vyznělo, že nestojím o rady. Naopak, děkuji. Ale když jsem poprvé zavítal do akvaristiky, řekl jaké mám akvarko, a že chci nějaké nenáročné ryby. Paní mi podstrcila mečovky a pancéřníčka. Rostliny jsou živé, až na pár umělých kousků, které jsou na dekoraci. A s bettou je konec. Nevím, jestli byla už špatná, když jsem ji přinesl, ale momentálně už tu není...

Víte, je častým omylem začátečníků. že si říkají "jsem začátečník, tak si pořídím malé akvárko". tohle je strašná chyba. Malé akvárko je totiž mnohem, mnohem těžší na údržbu než akvárko větší, a neodpouští žádné chyby. Být vámi, tak prostě rybky co máte někomu daruju, tohle akvárko vyhodím nebo do něj dám orchidej nebo tak, a po pečlivém přečtení nějaké akvaristické literatury si pořídím akvárko aspoň 60 l. Uvidíte, že to bude úplně o něčem jiném.

Jinak betta pravděpodobně nebyla špatná, ale holt jste se přiřadil k té spoustě lidí, co bez znalostí věci utrápili doma nakoupené ryby.

Norin

1.5.2016 10:58
Norin

XXX.XXX.168.114

Rád bych si pořídil větší akvarko. A samozřejmě jsem dopředu věděl, ze čím menší akvarko, tím větší problémy. Ale nemam na to doma prostor.

1.5.2016 11:05

Norin napsal(a):
Rád bych si pořídil větší akvarko. A samozřejmě jsem dopředu věděl, ze čím menší akvarko, tím větší problémy. Ale nemam na to doma prostor.

No tak v tom případě ale vyvstává otázka, jestli má cenu nějaké akvárko mít. pokud přece nejsi schopný zajistit rybám určité podmínky, tak to není o tom "zkusím je narvat do malého" ale o tom, že si člověk řekne, to tak nic. Hele já bych taky chtěla kozu, třeba. A místo toho, abych se jí pokoušela narvat do malého chlívku a pást jí na běžné zahradě prostě kozu nemám. Chápeme?

Norin

1.5.2016 11:08
Norin

XXX.XXX.168.114

Když se ale taková malá akvária prodávají. Musejí existovat ryby, které se v nich budou cítit dobře. Znáte takové?

1.5.2016 11:11

Norin napsal(a):
Když se ale taková malá akvária prodávají. Musejí existovat ryby, které se v nich budou cítit dobře. Znáte takové?

Malé krevetky. možná.

jinak že se něco prodává fakt neznamená, že to bude fungovat. ono pro zverimex je možná výhodnější, když si u něj někdo bude každý týden kupovat nové rybky, než kdyby mu to fungovalo a rybky mu necípaly.

stejně tak se dá koupit třeba krmení pro činčily s obrázkem činčily na obalu, které má ale složení pro činčilu naprosto nevhodné, nebo dobroty pro morčata s medem a jogurtem (morče je přísný býložravec, řekněme vegan) a tak. Prostě že se prodávají malá akvária (nebo cokoliv jiného) opravdu nemá nic společného s vhodností toho předmětu k chovu jakéhokoliv zvířete.

Norin

1.5.2016 11:30
Norin

XXX.XXX.168.114

Ještě se zeptám. Až budu měnit dno. Jak na to? Budu muset vylít celou vodu, čímž ale zničim veškerou mikroflóru. Ryby tam tedy asi nesmím dat. Takže mám vyměnit dno a jet nanovo od začátku? Nechat zajet filtr, koupit nové ryby atd?

1.5.2016 13:14
linduš

XXX.XXX.79.4

Ne, vodu si schovej do kyblíku, v něm nech běžet i filtr (aby nezahynuly nitrifikační bakterie) a v klídku dno vyměň.
25 litrů opravdu není moc vhodné na ryby. super pro jednoho beťtáka, ale horko těžko se hledají ryby, kterým taková litráž stačí.
prodejci ve zverimexech převážně prodávají, že nevěř jim, informace si vždy ověř. kolikrát prostě ani nevědí. a v první řadě, musí prodat...

Norin

1.5.2016 13:16
Norin

XXX.XXX.168.114

Diky moc :-D.

1.5.2016 14:50
balisek

XXX.XXX.131.211

Stávající ryby darujte a akvárium založte znova. Vzhledem k úhynu betty a stavu nádrže voda stejně za nic nestojí. Po cca měsíci do něj můžete vpustit živou osádku. Při dobré péči lze něco chovat i v malé nádrži. Do Vašeho akvária se hodí např. betta (1 ks) nebo několik miniaturních razborek, endlerek či krevetek.

1.5.2016 21:35
krasny

XXX.XXX.240.135

STOP PODVODNÍKUM!
Dobrý den, Jsem soukromý věřitel, ve spolupráci s několika bankami všechny druhy úvěrů a bezpečně zaručit. S více než 6 let zážitek bez poruchy. Mým zhlavním cílem při všem lidem, kteří potřebují pomoci mu e pomoct. V současné době existuje mnoho podvodů a více lidí se obětí Každý den po celém světě. Vyhněte se zabývá konkrétně Afriky (Nigérie, Benin) Pro všechny žádosti o úvěr, moje úroková sazba je 2%. Máte-li zájem, neváhejte a kontaktujte mě e-mailem: krasnylubomir.eu@email.cz.

Norin

1.5.2016 21:55
Norin

XXX.XXX.168.114

Really? Btw, excellent Czech language.

Přidejte reakci

Přidat smajlík