Počkat na Linduš, ona vám něco poradí, až přijde mezi nás :).
Mezitím si čekání můžete zkrátit tímto vkusným videem.
https://www.youtube.com/watch?v=k1Lk04xYA94
PS: na začátku samičku nadhání mohutnější sameček,
také je tam postřehnutelný druhý sameček - méně mohutný a s delším
mečíkem, ten silnější je samice, která se v samce přeměnila, což není
u mečovek vzácné, tito samci bývají však méně plodní či neplodní,
takže do chovu vybírat samečky útlé, až sportovní, menší, štíhlé,
s co nejdelším tím, ehm, mečíkem
PS2: samička dost mláďátek spápla, je vhodné při asistovaném porodu
nádrž zatemnit, aby na mladé neviděla, a také přidat více rostlin či úkrytu
pro malé rybičky (více této Egerie či jiné rostliny, jávský mech, kořeny, kameny...).
No já jsem předpokládala, že asi bude zakopaný pes v tom dlouhém gonopodiu. A co se týká potomstva, tak to bych musela ohlídat a odlovit. Akvárium mám hlavně kvůli L-sumečkům, takže aby bylo na co se dívat, tak tam mám jednu 10-letou skaláru a těch 10 mečovek. Kdyby jich tam bylo pěkné velké hejno, tak bych se nezlobila.
No, tak zrovna k držkolezům bych si živorodky odpustila. obojí jsou dost čuňata a pod živorodkama bývají častější problémy co se týče střevních parazitů u krunýřovců.
pokud by mi šlo prvotně o sumce, volila bych hejno (klidně hodně početné) třeba razbor, neonek nebo tak něco. je na co koukat, odpadu mnohem míň, menší riziko...
k tomu třeba 3-5 pěkně rostlých parmiček nádherných pro oživení.
jen můj názor na věc
Děkuji za super tip, nikdy jsem to nějak moc neřešila. V celém akvárku jsem měla jen páru skalár. Loni mi uhynula samice, tak zůstal samec. No a co s jednou rybou v akvárku. Tak jsem koupila těch 10 mečovek. Jsou červené a díky té lyře i efektní. Věřím, že máte pravdu s těmí živorodkami, ale co teď s nima? A ta skalára? Tu mám 10 let, je obrovská a myslím, že v akvaristice by ji ani nechtěli
Akvárko je skoro bezúdržbové.Hodně úkrytů a rostlin. Musím zaklepat, že téměř bez problémů. Mám nějaké L-importy z Brazílie už moc roků(nepodařilo se rozmnožit) a kvantum ancistrusů(různých barev a variet) ti se třou o sto šest. Přežije ale jen málo co-skalářa se činí Škoda, že jsem to tady neprobrala dřív, ty neonky by se mi tam určitě líbily víc. Neva, každopádně skalára u nás dožije a pak se uvidí. A co ten koník? Zdá se povědomý?