Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.11.2016 16:50
Papoušek555

XXX.XXX.195.202

Co mám udělat abych měl mladé mečovky?

30.11.2016 20:31
honzapm

XXX.XXX.182.25

Počkat na Linduš, ona vám něco poradí, až přijde mezi nás :).

Mezitím si čekání můžete zkrátit tímto vkusným videem.

https://www.youtube.com/watch?v=k1Lk04xYA94

PS: na začátku samičku nadhání mohutnější sameček,
také je tam postřehnutelný druhý sameček - méně mohutný a s delším
mečíkem, ten silnější je samice, která se v samce přeměnila, což není
u mečovek vzácné, tito samci bývají však méně plodní či neplodní,
takže do chovu vybírat samečky útlé, až sportovní, menší, štíhlé,
s co nejdelším tím, ehm, mečíkem
PS2: samička dost mláďátek spápla, je vhodné při asistovaném porodu
nádrž zatemnit, aby na mladé neviděla, a také přidat více rostlin či úkrytu
pro malé rybičky (více této Egerie či jiné rostliny, jávský mech, kořeny, kameny...).

8.12.2016 05:44
PetaaS

XXX.XXX.22.20

Zvyšte teplotu vody tím rybky obecně stimulujete ke tření...

19.12.2017 15:50
zelenafarma

XXX.XXX.161.55

Mám dotaz jestli se dají rozmnožit mečovky lyrovitá forma? Mám ve 200l 10ks, ale ani po půl roce žádné mladé.

19.12.2017 16:10
linduš

XXX.XXX.79.14

Podle dostupných informací spíš ne. složitě nebo náhodou.
pokud chcete od lyrovitých samic potomky, dejte jim krátkoploutvého samce.
otázka je taky, jestli prcci ve vaší nádrži přežijí

19.12.2017 16:36
zelenafarma

XXX.XXX.161.55

No já jsem předpokládala, že asi bude zakopaný pes v tom dlouhém gonopodiu. A co se týká potomstva, tak to bych musela ohlídat a odlovit. Akvárium mám hlavně kvůli L-sumečkům, takže aby bylo na co se dívat, tak tam mám jednu 10-letou skaláru a těch 10 mečovek. Kdyby jich tam bylo pěkné velké hejno, tak bych se nezlobila.

19.12.2017 16:49
linduš

XXX.XXX.79.14

No, tak zrovna k držkolezům bych si živorodky odpustila. obojí jsou dost čuňata a pod živorodkama bývají častější problémy co se týče střevních parazitů u krunýřovců.
pokud by mi šlo prvotně o sumce, volila bych hejno (klidně hodně početné) třeba razbor, neonek nebo tak něco. je na co koukat, odpadu mnohem míň, menší riziko...
k tomu třeba 3-5 pěkně rostlých parmiček nádherných pro oživení.
jen můj názor na věc

19.12.2017 16:57
zelenafarma

XXX.XXX.161.55

Děkuji za super tip, nikdy jsem to nějak moc neřešila. V celém akvárku jsem měla jen páru skalár. Loni mi uhynula samice, tak zůstal samec. No a co s jednou rybou v akvárku. Tak jsem koupila těch 10 mečovek. Jsou červené a díky té lyře i efektní. Věřím, že máte pravdu s těmí živorodkami, ale co teď s nima? A ta skalára? Tu mám 10 let, je obrovská a myslím, že v akvaristice by ji ani nechtěli

19.12.2017 17:37
linduš

XXX.XXX.79.14

Skaláru nechat dožít, má super věk, asi dobrá péče.
mečovky zkusit udat? nebo taky nechat, to je na vás. vám se musí akva líbit, podmínky mají pravděpodobně dobré
mimochodem, pěkný koník, něco mi připomíná

19.12.2017 18:02
zelenafarma

XXX.XXX.161.55

Akvárko je skoro bezúdržbové.Hodně úkrytů a rostlin. Musím zaklepat, že téměř bez problémů. Mám nějaké L-importy z Brazílie už moc roků(nepodařilo se rozmnožit) a kvantum ancistrusů(různých barev a variet) ti se třou o sto šest. Přežije ale jen málo co-skalářa se činí Škoda, že jsem to tady neprobrala dřív, ty neonky by se mi tam určitě líbily víc. Neva, každopádně skalára u nás dožije a pak se uvidí. A co ten koník? Zdá se povědomý?

19.12.2017 18:51
linduš

XXX.XXX.79.14

To je škoda, ale třeba by šlo vypomoct nějakým úkrytem (nízký "stoleček" z břidlice), nebo by pomohla síťová porodnička v akvárku, dát jikry do ní a odchovat tam?
připomíná mi jednoho zrzka s louplou zádí odjinud. třeba jenom shoda okolností, ale fakt pěknej

19.12.2017 20:13
zelenafarma

XXX.XXX.161.55

Jejda mám tam tolik úkrytů, že mi manžel vyčítá, že máme ryby které nikdy nikdo neviděl ale mladé, které samec až do posledka hlídá a opečovává, začnou vylézat z úkrytů jsou bohužel velice rychlá oběť Jinak ten valášek je Alex a je mojí kamarádky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík