Hodně záleží jak je to akvárium zařízené. Mladí ancistrusi mají šanci přežít jenom v nějakém silně zarostlém akváriu rostlinami, což předpokládám v akváriu s tlamovci nehrozí, nebo v akváriu, kde by byla například hromada břidlice naskládané tak, že mezi deskami byla mezera třeba 5 mm, aby tam by se větší ryba nedostala.
Já takové úkryty dělám i pro tlamovce, pokud se chci pokusit o přirozený odchov.
Zároveň mám ale zkušenost že mi malé ancistrusy (ve velikosti kolem 2 cm) zlikvidovali i maličcí tlamovci (1,5 cm) během jednoho dne.
Takže pokud chcete mladé odchovat, tak zkusit přemístit před rozplaváním i se samcem a kokosem do jiné nádrže se stejnou vodou, dát tam taky filtr nebo alespoň silné vzduchování.
Nejsem žádný odborník na ancistrusy, ale mám zkušenost, že nejlíp se odchovávají v nějaké nádrži vyčleněné pro ancistrusy, případně s malýma neagrasivníma rybkama, kde je dost rostlin, kamenů, kořenů apod. také nějaký detrit a porost řas. Maličtí ancistrusi se nažerou a vždy něco přežije, Dá se říct, že v takovém i menším fungujícím akváriu s nějakým vhodným kořenem, dobrou filtrací a klidem se pak množí v pohodě.
Když dáte maličké do čisté nádrže, tak jim budete muset hlídat čistotu vody, na kterou jsou hodně nároční. Nesmíte je překrmit atd.
Zdravím,
Odpověď p.Tomáše Vojkůvky je zcela vyčerpávající a plně s ním souhlasím.Jenom jestli můžu z vlastních zkušeností podotknout.Tak mladé ryby rodu Ancistrus je vhodné v mládi krmit převážne rostlinnou složkou a až tak od velikosti cca 3 cm přidávat složku živočišnou.
Neberte mojí odpověď jako dogma, ale vycházím ze zkušeností svých i úspěšných chovatelů L-sumců.
S pozdravem Kuba.
MončaP

XXX.XXX.209.73
Dobrý den, chystám se dokoupit do páru dalšího ancitruse a potřebuji se ujistit, že toho, co mám je sameček :) Mám pravdu?
MončaP

XXX.XXX.209.73
Díky, tak mu jednu slečnu pořídím :).
Luksa

XXX.XXX.149.79
Sameckovi porid vice samicek ne jen jednu nemusi se mu zalibit.
Luksa

XXX.XXX.149.79
Sameckovi porid vice samicek ne jen jednu nemusi se mu zalibit.
Dobrý den, také mám dotaz ke stejnému tématu. Máme doma akvárium s rybičkami a v něm i dva ancistrusi (samce a samičku). V akváriu jsou rostliny a kamínky. Nedávno jsme si při čištění všimli,ze pod jedním z kamenů je sameček s mladými. Už pomalu začínají vylézat (mají 1 až 2 cm), a tam bych se chtěla zeptat, jestli je ostatní ryby nesežerou? A jelikož s chovem nemáme zkušenosti, jak je máme krmit? Dospělé jsme doteď krmili speciálními granulkami... Děkuji
Honza1991
napsal(a):
Hodně záleží co tam máte za další ryby. Mě vždycky nějací ancistrusivé přežili i u relativně velkých ryb bez jakéhokoliv mého přičinění. Ono nemá cenu zachraňovat všechno. Co pak s tím. :-)
Máme neonky no a právě i dva skaláry, ale zatím bych nespozorovala, že by po nich nějak šli. A můžu se zeptat, čím krmite?
Dospělé krmím špenátem a mořskou rybou. Rozmixované a zamražené v poměru zhruba 1:1. A tabletkami pro ryby dna se spitulinou + všechno co upadne dalším rybám na dno. Chybou je dělat z těchto ryb vegetariány, když to jsou všežravci a mrchožrouti.
Malé ryby si vždycky něco najdou, ty nijak zvlášť neprijrmuju.
Honza1991
napsal(a):
Dospělé krmím špenátem a mořskou rybou. Rozmixované a zamražené v poměru zhruba 1:1. A tabletkami pro ryby dna se spitulinou + všechno co upadne dalším rybám na dno. Chybou je dělat z těchto ryb vegetariány, když to jsou všežravci a mrchožrouti.
Malé ryby si vždycky něco najdou, ty nijak zvlášť neprijrmuju.
Děkuji Vám za odpověď. Tak uvidím, jak to dopadne.