Rybí guláš ve 300 l akváriu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

21.3.2017 06:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Zdravím,
mám 300 l akvárium a v něm rybičky některé déle jak 5 let, mám tam takový rybí guláš, jsou tam neonky, gavůnci, parmičky všechny možné, tetry...pomalu ale jistě rybičky začínají padat za vlast, doufám že je to stářím, protože k žádným změnám v akváriu nedošlo, starám se o něj myslím dobře. No prostě první rybička umřela před rokem, pak byl rok klid a teď mi od Vánoc umřeli asi tři...
Jelikož mám v akváriu guláš, chtěla bych pak až dojdou ostatní rozjet akvárium znova, chtěla bych jej pořádně vyčistit, dát nový štěrk, nechat jej zajet, takové znovu založení, ale už nechci rybí guláš, mám ráda mírumilovné rybičky, ale z takových těch mečovek, čichavců atd jsem už taková otrávená, mám je v akváriu celý svůj život a chtěla bych změnu...Poradíte mi nějaké rybičky co se hodí do 300 l jsou mírumilovné a ne moc známé?
Děkuji.

21.3.2017 21:04
Pupča

XXX.XXX.54.33

Zdravím, já jsem ze stejného důvodu dala do akvária vrčivku trpasličí. Je to nádherná mírumilovná ryba, která je i velmi zajímavá. Doplnila jsem to daniem perlovým. Obě ryby jsou z východu, tak se myslím i k sobě hodí. Ryby do akva jsem vybírala hodně dlouho, hlavně i podle podobných životních nároků. Dopoučuji web rybicky.net Přeji dobrou ruku při výběru :).

Neregistrovaný uživatel

22.3.2017 06:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Děkuji, mrknu na ně

Neregistrovaný uživatel

22.3.2017 06:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Vrčivky jsou moc pěkné, i ta pruhovaná...

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.3.2017 19:02

Co třeba kančík eliotův, zelenooký či ramirézy?Nejsou nějak agresivní a 300 litrů by jim stačilo.Jinak vrčivky jsou pěkné, bohužel se v akvaristice s nimi téměř nesetkávám ani nevím kdy jsem je viděla naposled, takže člověk někdy může chtít ale s koupí už je větší problém.

24.3.2017 19:59
Pupča

XXX.XXX.54.33

Myslím, že se dá sehnat, ale je potřeba trochu hledat...Vrčivky (2páry) jsem koupila u uživatele ifauny "fishtown" nechala jsem si je poslat balíkem...musím říct, že super, dorazili v pořádku :) a pak jsem si ještě dokoupila další dva páry na akvaburze ve Zlíně. Protože mě tyhle rybky naprosto uchvátily. Jsem celkem háklivá na zvuky, téměř vše mi vadí, ale každý večer se těším, jak, sem, tam nějaká cvrkne :) je to super zvuk a navíc jsou proste nádherné, pod určitým úhlem světla, jsou jak z diamantů :).

24.3.2017 20:10
linduš

XXX.XXX.79.4

Pupča napsal(a):
Myslím, že se dá sehnat, ale je potřeba trochu hledat...Vrčivky (2páry) jsem koupila u uživatele ifauny "fishtown" nechala jsem si je poslat balíkem...musím říct, že super, dorazili v pořádku :) a pak jsem si ještě dokoupila další dva páry na akvaburze ve Zlíně. Protože mě tyhle rybky naprosto uchvátily. Jsem celkem háklivá na zvuky, téměř vše mi vadí, ale každý večer se těším, jak, sem, tam nějaká cvrkne :) je to super zvuk a navíc jsou proste nádherné, pod určitým úhlem světla, jsou jak z diamantů :).

Taky je mám v oblibě, velmi zajímavá rybka

24.3.2017 20:25
linduš

XXX.XXX.79.4

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím,
mám 300 l akvárium a v něm rybičky některé déle jak 5 let, mám tam takový rybí guláš, jsou tam neonky, gavůnci, parmičky všechny možné, tetry...pomalu ale jistě rybičky začínají padat za vlast, doufám že je to stářím, protože k žádným změnám v akváriu nedošlo, starám se o něj myslím dobře. No prostě první rybička umřela před rokem, pak byl rok klid a teď mi od Vánoc umřeli asi tři...
Jelikož mám v akváriu guláš, chtěla bych pak až dojdou ostatní rozjet akvárium znova, chtěla bych jej pořádně vyčistit, dát nový štěrk, nechat jej zajet, takové znovu založení, ale už nechci rybí guláš, mám ráda mírumilovné rybičky, ale z takových těch mečovek, čichavců atd jsem už taková otrávená, mám je v akváriu celý svůj život a chtěla bych změnu...Poradíte mi nějaké rybičky co se hodí do 300 l jsou mírumilovné a ne moc známé?
Děkuji.

Pokud ti nevadí menší rybky, tak velká nádrž má obrovský potenciál.
rostliny, dekorace a malé ryby, z toho se dá skoro kouzlit
vrčivky jsou opravdu na pozorování super. k tomu třeba na dno větší hejno pancíků (jeden druh), do prostoru třeba rasbory espei (krásné, hodné a drží hejno), ty vyšší počty ve velké nádrži zvýrazní přirozené chování a krásu rybek.
sekavec příčnopruhý je taky zajímavý, většinou ale žije víc tajně, ovšem za tu "hadovitost" to podle mě stojí.
mohlo by se doplnit zajímavým šnekem třeba brotia, clithon. s dostupností to bude horší, ale když se zadaří, je na co koukat
mě třeba zaujala dřív "obyčejná" akarka zelená. dlouho jsem je sháněla. tam je ale trochu problém při výtěru, samice si zabere kus nádrže

Neregistrovaný uživatel

28.3.2017 09:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Vypsala jsem si druhy a budu hledat jen takový dotaz ta vrčivka dělá nějaký zvuk? jako akvo je v obýváku takže mi to nijak nevadí, spí tam sice naše Julča (žalko) a psi ale snad jim by to nevadilo... no asi vrčí když se jmenuje vrčivka, že?

Anomala

28.3.2017 11:49
Anomala

XXX.XXX.161.10

linduš napsal(a):
Pokud ti nevadí menší rybky, tak velká nádrž má obrovský potenciál.
rostliny, dekorace a malé ryby, z toho se dá skoro kouzlit
vrčivky jsou opravdu na pozorování super. k tomu třeba na dno větší hejno pancíků (jeden druh), do prostoru třeba rasbory espei (krásné, hodné a drží hejno), ty vyšší počty ve velké nádrži zvýrazní přirozené chování a krásu rybek.
sekavec příčnopruhý je taky zajímavý, většinou ale žije víc tajně, ovšem za tu "hadovitost" to podle mě stojí.
mohlo by se doplnit zajímavým šnekem třeba brotia, clithon. s dostupností to bude horší, ale když se zadaří, je na co koukat
mě třeba zaujala dřív "obyčejná" akarka zelená. dlouho jsem je sháněla. tam je ale trochu problém při výtěru, samice si zabere kus nádrže

Dobrý den, to jsou zase rady ze zahrady, můžu vědět jaký problém máte s akarkami? Jsem zase v úžasu, co tu čtu. Za prvé při velikosti samice Nannacar je ta plocha blbých 20 čtverečních cm, které samice hlídá u dna a daleko víc jak lemploidní samci. Řešit tohle ve třístovce je legrační. Za druhé nikdo normální neuvažuje o výtěru ve společné nádrži, Nannacary jsem dělal jeden čas na kšeft a pokud nebyl pár v malé nádrži (ideálně 20,30l), tak jsem neodchoval ani ň. Chci říct, že obava, že by měl být problém, kdyby čirou náhodou došlo k výtěru v takovém "Orlíku" je zbytečná a zcestná. Vpodstatě tam potěr neodvodí a do jednoho dvou dnů to buď sežerou samy, nebo se o to postarají jiné ryby. Ve třikrát menší společné nádrži nebyl problém ani s výtěrem o mnoho větších a agresivnějších A.pulcher, pokud nebyly přítomny další ryby stejného druhu. Pár hlídal jen o málo větší území a ostatních ryb si všímal jen když se motaly příliš blízko jiker a posléze potěru.

Anomala

28.3.2017 11:55
Anomala

XXX.XXX.161.10

Vypsala jsem si druhy a budu hledat jen takový dotaz ta vrčivka dělá nějaký zvuk? jako akvo je v obýváku takže mi to nijak nevadí, spí tam sice naše Julča (žalko) a psi ale snad jim by to nevadilo... no asi vrčí když se jmenuje vrčivka, že?

Buďte bez obav, ten zvuk je slabý, kupříkladu drápatky vydávají naprosto silnější vrčení (někdo to přirovnává k lednici) a ani na ten mi psi nereagují. Nicméně doporučovat vrčivky s jejich velikostí do 300litrů mi připadá trošku mimo mísu. Jsou to labyrintky, motají se u hladiny a ta by měla být hustě zarostlá, aby se tam cítily dobře. Navíc jim vyhovují víc tmavší nádrže, bez silného světla (jako ostatně všem rybám ze zarostlých a většinou i kalných vod). Navrch chtějí dost teplo, ideálních je 26C. Když si dáte práci, tak během pouhých pár vteřin vám vyběhne hned několik článků o vrčivkách, které potvrdí, že jejich umístění do 300l nádrže je nesmysl, nebude vyhovovat ani jim a nebudete z nich mít nic ani vy.

Neregistrovaný uživatel

28.3.2017 13:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Tady tohle jé moje kavárium, momentálně je velmi roszrostlý anubias, a mám další rostlinky, ale spíš zasahují do 1/3 nádrže více ne, ve středu je pařez a u hladiny žádné rostliny nemám, rybí osazenstvo co tam je vidět na fotce už tam skoro není, ale uspořádání zůstane stejné...

Neregistrovaný uživatel

28.3.2017 13:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Doplní ještě akvárium je 80cm dlouhé,70cm široké a 60cm vysoké.

28.3.2017 13:09
Pandinus

XXX.XXX.161.10

Prosím Vás, podívejte se na net, jaké jsou požadavky té které ryby. Vrčivka v takové nádrži skutečně nemá co dělat, tedy pokud nehodláte snížit hladinu na 15cm a nechat na husto zarůst. Místní rádce fakt nechápu. Tohle přece není o tom, co všechno se dá do takové nádrže vrznout, ale o tom, jakým rybám to bude vyhovovat, potažmo co od toho akvária očekáváte (jak ho chcete zařídit, co se vám líbí). Název diskuse je guláš ve 300, ale sorry, radami místních borců se dostanete opět jen ke guláši. Už tu chybí jen bojovnice do vany

Neregistrovaný uživatel

28.3.2017 13:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Z legrace jsem zadala hodnoty akvária na tuto stránku...vyšlo že až 112 ks rostlin, by mě zajímalo kam bych to narvala

http://www.moje-akvarium.net/vypocty-akvarium.php?form_vyska=60&form_sirka=80&form_hloubka=70&odeslat=Odeslat.

Neregistrovaný uživatel

28.3.2017 13:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Pandinus napsal(a):
Prosím Vás, podívejte se na net, jaké jsou požadavky té které ryby. Vrčivka v takové nádrži skutečně nemá co dělat, tedy pokud nehodláte snížit hladinu na 15cm a nechat na husto zarůst. Místní rádce fakt nechápu. Tohle přece není o tom, co všechno se dá do takové nádrže vrznout, ale o tom, jakým rybám to bude vyhovovat, potažmo co od toho akvária očekáváte (jak ho chcete zařídit, co se vám líbí). Název diskuse je guláš ve 300, ale sorry, radami místních borců se dostanete opět jen ke guláši. Už tu chybí jen bojovnice do vany

No a tak proč jste nenapsal, jaký rybičky do toho můžu nejlépe dát, foto nádrže máte, rozměr taky, pokud jste znalý akvarista, jistě mi rád poradíte...

jarda681

28.3.2017 13:59
jarda681

XXX.XXX.161.10

No a tak proč jste nenapsal, jaký rybičky do toho můžu nejlépe dát, foto nádrže máte, rozměr taky, pokud jste znalý akvarista, jistě mi rád poradíte...

jak by to mohl asi někdo napsat, když jste vložila fotku akva teprve chvíli před tím, než vám Pandinus a ostatní psali? To jakože má ještě věšteckou kouli a ostatní taky?
Myslím, že arogance není na místě

28.3.2017 18:43
Pandinus

XXX.XXX.132.88

Zdravím, tak když už jste mě tak hezky požádala za to, že jsem napsal že vrčivka je totální blbost do takové nádrže, tak osobně bych do osázel Valisneriemi a pořídil skaláry. Nádrž je pěkně vysoká a jako první mě skutečně napadají tyhle impozantní ryby, u nichž se dá navíc dnes vybírat z řady mutací. Na dno bych dal místo světlého štěrku tmavý - ryby to snášejí daleko lépe a jinak se vybarvují. Když tam máte kořen, pořídil bych pár malých peřovců Synodontis nigriventris, kteří plavou bříšky vzhůru a na dno nějaké pěkné pancéřníčky (osobně C.aeneus black venezuela, c. panda, c. sterbai, ale tady se dá asi docela dobře experimentovat s tím, co by se líbilo osobně vám).

28.3.2017 18:45

Tady tohle jé moje kavárium, momentálně je velmi roszrostlý anubias, a mám další rostlinky, ale spíš zasahují do 1/3 nádrže více ne, ve středu je pařez a u hladiny žádné rostliny nemám, rybí osazenstvo co tam je vidět na fotce už tam skoro není, ale uspořádání zůstane stejné...

Já bych to osázel zákrutichami a pořídil skaláry. Jen se mi tam nelíbí to světlé dno. Na hladinu určitě plovoucí rostliny, tohle nedělá rybám dobře.

homer11

28.3.2017 18:49
homer11

XXX.XXX.132.88

Jinak ta espei je ještě větší blbost než ty vrčivky, je to tří čtyřcentimetrová rybička, takže pokud jich člověk nepořídí do takové nádrže 60, tak je to o ničem.

ps:tím jsen neschválila vrčivky, ty tam fakt nemají co dělat jak psal anomala a další. To se tu místní (linduš, dotaz a pár jiných) asi fakt nenaučí, že labyrintkám fakt nedělá dobře hluboká voda navíc bez odpovídajícího porostu.

homer11

28.3.2017 18:50
homer11

XXX.XXX.132.88

Pandinus napsal(a):
Zdravím, tak když už jste mě tak hezky požádala za to, že jsem napsal že vrčivka je totální blbost do takové nádrže, tak osobně bych do osázel Valisneriemi a pořídil skaláry. Nádrž je pěkně vysoká a jako první mě skutečně napadají tyhle impozantní ryby, u nichž se dá navíc dnes vybírat z řady mutací. Na dno bych dal místo světlého štěrku tmavý - ryby to snášejí daleko lépe a jinak se vybarvují. Když tam máte kořen, pořídil bych pár malých peřovců Synodontis nigriventris, kteří plavou bříšky vzhůru a na dno nějaké pěkné pancéřníčky (osobně C.aeneus black venezuela, c. panda, c. sterbai, ale tady se dá asi docela dobře experimentovat s tím, co by se líbilo osobně vám).

Taky bych to viděla na skaláry

28.3.2017 19:01
Pandinus

XXX.XXX.132.88

homer11 napsal(a):
Taky bych to viděla na skaláry

Já to samozřejmě nikomu nenutím, je to jen můj názor, ale každopádně skalárám v té nádrži bude dobře, což se nedá říct o těch vrčivkách. Ty rasbory jsem nikdy nechoval, ale teď jsem na to koukal a asi máte pravdu. V tak velké nádrži se sebevětší hejno ztratí. To už bych doporučil třeba parmičky čtyřpruhé (osobně miluju mechovou formu), nebo conchoniusky, ty by byly dobře vidět a větší hejno by taky bylo působivé. Jen to chce jinak osázet, takhle to vypadá dost uboze.

homer11

28.3.2017 21:49
homer11

XXX.XXX.132.88

Pandinus napsal(a):
Já to samozřejmě nikomu nenutím, je to jen můj názor, ale každopádně skalárám v té nádrži bude dobře, což se nedá říct o těch vrčivkách. Ty rasbory jsem nikdy nechoval, ale teď jsem na to koukal a asi máte pravdu. V tak velké nádrži se sebevětší hejno ztratí. To už bych doporučil třeba parmičky čtyřpruhé (osobně miluju mechovou formu), nebo conchoniusky, ty by byly dobře vidět a větší hejno by taky bylo působivé. Jen to chce jinak osázet, takhle to vypadá dost uboze.

Souhlasím, když už labyrintky, tak velké jako leeri, trichogastery, temmincki.

Neregistrovaný uživatel

29.3.2017 06:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

jarda681 napsal(a):
jak by to mohl asi někdo napsat, když jste vložila fotku akva teprve chvíli před tím, než vám Pandinus a ostatní psali? To jakože má ještě věšteckou kouli a ostatní taky?
Myslím, že arogance není na místě

Já to ale nemyslela arogantně, možná to jen blbě vyznělo...

Neregistrovaný uživatel

29.3.2017 06:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Pandinus, Vyletiptacek a Homer11 moc děkuji za rady, akorát není skalára zákeřná? mechové parmičky miluji, taky tam ještě jsou, ale nejsou moc malé na ty skaláry? přece jen některé druhy skalárů jsou obrovské... ještě jsem přemýšlela nad terčovci, jsou to nádherné ryby ale mám strach, že bych se o ně pořádně nedokázala postarat, myslím si že jsou to hodně náročné rybičky.

29.3.2017 08:41

Pandinus, Vyletiptacek a Homer11 moc děkuji za rady, akorát není skalára zákeřná? mechové parmičky miluji, taky tam ještě jsou, ale nejsou moc malé na ty skaláry? přece jen některé druhy skalárů jsou obrovské... ještě jsem přemýšlela nad terčovci, jsou to nádherné ryby ale mám strach, že bych se o ně pořádně nedokázala postarat, myslím si že jsou to hodně náročné rybičky.

Skaláry a parmičky se kombinovat nemají. Je to ne kvůli skalárám, ale parmičkám, které mají občas tendenci zabývat se ploutvemi jiných ryb a rušit je rychlým pohybem. Skalára je "stoják". Zákeřná je asi tak stejně jako ta parmička Když budete mít spolu se skalárami živorodky, případně příliš malé rybky, hodně velké kusy je pronásledují a pokoušejí se je ulovit (potěr loví úspěšně). Nicméně ze zkušenosti můžu říct, že to je fakt jen potěr (paví oka, mečovky, platy). Diskusi se pro společné nádrže alespoň dle mého názoru nehodí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík