Dobrý den,
budu teď dělat nové akvárium o rozměrech 120x60x60 což je kolem 400l. Chtěl jsem se zeptat jaky byste mi doporučili filtr do tohoto akvária. Chtěl bych nějaký venkovní aby nezabíral v akváriu zbytečně místo a také bych ho potřeboval umístit nad akvárium. Na jedné stránce ze které budu zároveň i kupovat akvárium mi poradily tyto dva
https://www.akvaristikafm.cz/cz-detail-312157104-aquael-asap-800.html
https://www.akvaristikafm.cz/cz-detail-312157105-aquael-asap-1600.html
Byl jsem rozhodnutý pro ten druhý, v popisku je, že je vhodný pro nádrže 200-600l. Průtok za hodinu tam ale je 1300l, což by zvládlo celou nádrž asi 3,5x za hodinu což si myslím že je moc. Je možné že by šel ubrat aby nebral tolik vody za hodinu, ale chtěl jsem se poradit s někým kdo tomu rozumí. Předem děkuji za odpověď.
jen.tak

XXX.XXX.208.66
Áááááá! :D Pokud bude nádrž fungovat tak jak má, tak stačí filtr, který nádrž za hodinu projede i jen JEDNOU. Pokud ta nádrž bude fungovat špatně, tak takhle silný filtr už to snad může jedině zhoršit.
Ale dobře - určitě vezměte ten slabší. A ideálně nějaký ještě mnohem slabší. Navíc u filtrů jde především o objem filtrační hmoty, to je nejdůležitější. Měl by tvořit jedno až dvě procenta celkového objemu nádrže.
Pokud tu nádrž dobře osázíte a nepřerybníte (1 cm ryby v dospělosti na jeden litr vody, u živorodek spíš ještě víc), tak filtr bude stejně jen pomocný čistič vody, společně s rostlinami a bakteriemi ve dně.
jen.tak

XXX.XXX.208.66
S tím filtrem si děláte moc starostí :) A hlavně - i když nechci házet všechyn do jednoho pytle - tak v prodejnách doporučí snad cokoliv, jen když to mají a dá se to prodat. Myslete i na to, že jsou nádrže, i dost velké, kde filtrace není řešená vůbec a vše funguje jen na přírodní, přirozené rovnováze v nádrži.
Já osobně jsem velkým zastáncem "bublifuků", to jest kostka bioakvacitu s nějakým čerpadlem, nebo jen vzduchem ze vzduchovacího motorku. Nikdy jsem nic jiného nepoužíval a vždy se to skvěle osvědčilo.
Já být Vámi, zkusím diskuzi na rybicky.net - tam by Vám mohli poradit obšírně a do hloubky, protože tam jsou i cvoci přes (mnohdy velmi zbytečnou :D) techniku :).