Loner

XXX.XXX.194.92
Dobrý den, opět se zde přicházím radit ohledně mích zvířat. Mám akvárko o objemu 114 litrů, relativně nové a také mé první. Zabíhá se už téměř dva a půl měsíce a zatím všechno šlapalo perfektně, kytky krásně rostly a jediný prozatymní obyvatel sumeček vypadal také velmi spokojeně. Ale teď jsem dostala dvě, již gigantické závojnatky, které celé akvárko plundrují. Také dost, ale OPRAVDU DOST, vylučují své toxické výměšky (vyčteno z internetu, ale přesto usuzuji že je to pravda), které pak pracně musím z akvária odsávat, jinak mi těžce zanášejí filtr. Také mi neustále rozrévají moje kytky, které jsou zajištěné kameny, ale přesto je dokáží vytrhnout. Polovinu kytek už ale stejně sežraly a to je krmím spařenou kopřivou, takže žádné takové že jim chybí rostlinná strava. Po odsání jejich "bobánků" mi z akvária odteče kýbl vody a tento proces musím provádět téměř každý den. Musím uznat že tohle mě opravdu nebaví, i když jsou holky pěkné na pohled tak bych raději chovala neonky.
Loner

XXX.XXX.194.92
Možná bych více tolerovala normálního karase bez tělesné deformace, ti alespoň umí potravu plně ztrávit.
Loner

XXX.XXX.194.92
S karasem to nebylo myšleno vážně. Mě se nikdo neptal jestli je chci, zkrátka jsem přišla domů a už si vesele vytahávaly rostlinky a prděli po dně. To víte že jsem už měla naplánováno co za rybky chci do akvária umístit a moc mě bavilo tuhle sestavu vymýšlet a vlastně celé zařizování akvárka byl zdlouhavý proces na kterém jsem dlouho pracovala, ale s takovým překvapením jsem nepočítala. Vlastně já poradit nechci, to bylo naprosto špatně formované, potřebovala jsem si spíše "postěžovat" jak se totálně zhatily mé plány pro vybudování funkčního akvária. Stejně si myslím že by potřebovaly alespoň ještě jednou takové akvárko, takže ve finále jsou i v nevhodných podmínkách.
loner

XXX.XXX.194.92
Přesně tak! Jedna ta potvora mi ještě ke všemu dnes sežrala toho chudáka sumečka, ani spolknout ho nemůže takže jí z tlamy pořád visí ploutvička .
So zavojnatkami je to specificke pre ich chovanie a stravu, musite silne vzduhcovat, mat silny filter, a smaozrejme vypocitat pocet kolko takychto ryb mozete dat do akvaria samozrejme to zavisi ake velke je, ak ich nechcete vyberte ich von pretoze su to prasata zozeru aj vlastne hovna bez problemov zial, k zavojnatkam sa hodia iba oble kamene a kvet anubias nic viac ostatne vam vsetko znicia su to dive svine v podobe ryb su pekne ale ich chov je obtiazny v tomto smere sam osobne mam slabost na tieto ryby mam ich doma cca 10 o velkosti 15cm a tie ako zacnu prehrabavat dno tak v akvariu niesu ryby ale uz iba same hovna zial, preto som zvolil o nieco silnejsi filter ako je predpisane na moje akva.
loner

XXX.XXX.194.92
Rybku jsme nakonec zachránili rychlým chirurgickým zákrokem, sumečka překvapivě ne, takže už zase může okusovat rostlinky, potvůrka.
Teleskop1 - Ano, to už jsem také stačila zjistit :D. Bohužel nemám finanční prostředky na to zařizovat takové akvárium, aby bylo pro závojnatky vyhovující, takže si budou muset vystačit s tím co mám a já budu muset zatnout zuby, nebo je udat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

loner
napsal(a):
Rybku jsme nakonec zachránili rychlým chirurgickým zákrokem, sumečka překvapivě ne, takže už zase může okusovat rostlinky, potvůrka.
Teleskop1 - Ano, to už jsem také stačila zjistit :D. Bohužel nemám finanční prostředky na to zařizovat takové akvárium, aby bylo pro závojnatky vyhovující, takže si budou muset vystačit s tím co mám a já budu muset zatnout zuby, nebo je udat.
V takovém akváriu to klidně dvě závojnatky dají (i když doporučovaný objem je větší)...musíte jen přizpůsobit akva...nejsou to bůhvíjací plavci, ale jsou to čuňata...filtrace a víc než poctivé výměny části vody jsou základ...čtyři mladé kusy jsem měla přes zimu v šedesáti litrech, ale to byl holobyt s pár oblázky a anubiasem, nic jiného nemělo smysl, ale moc jsem to neřešila...závojnatky šli na jaře ven...
Pokud chcete i jiné ryby a zarostlé akvárko, tak bych závojnatky někde udala a pořídila jinou osádku...