Ahoj, mám takovou menší záhadu (pro mě). Všechny rostliny, které si koupím do akvária,mi zhruba tak po měsíci začnou chřadnout(nerostou,původní vzhled se mění na pouhý stonek bez listů.Když je vytáhnu,mají úplně uhnilé kořeny.A teď k té záhadě, když jsem akvárium zakládala (někdy v červenci minulého roku), mezi prvními rostlinami byl i Anubias Nana, jediný ze všech se chytil a evidentně se mu daří,pouští nové a nové listy,je krásný,zdravý,prostě krásná kytka.Ale proč ze všech rostlin se chytil jen on,když podmínky mají všichni stejné?Prostě to nechápuUž jsem zkoušela dost a dost druhů všemožných rostlin,dokonce i Ceratopteris(možná to komolím)- o kterém se všude píše,že je to takový mor,co zahltí celé akvárko(no ,tak u mě to evidentně mor není).Už se bojím strčit tam i obyčejnou Cabombu,s hrůzou,že i ta by odešla..Už si nevím rady a akvárium mi zase zeje prázdnotou
Neporadíte?
Akvárium je osvětlené od 17:00 do 23:00, bohužel nemám automatický spínač. Nádrž má cca 85 litrů. Spíš mi teď vrtá hlavou,zda to nebude spíš nedostatečným topením?Mám tam staré topítko,které jsem měla na menší akvária dříve a teď ,když sáhnu ke dnu,tak je tam voda šíleně studená...Už plánuji koupi pořádného topítka do takhle velkého akvária,ale stejně by mě zajímalo,kde dělám chybu...
no myslim ze to svietenie je nedostatocne. svietit 6 hodin je dost malo.Optimalne by bolo aspon 12 h denne. teplota vody je tiez dolezite od tych 22-26°C. obycajne sa voda ohreje na izbovu teplotu a netreba pustat ohrev. A nutne je aj hnojenie rastlin. este otazocka ake silne je osvetlenie?
markemic
napsal(a):
Ryby jsou: 5 čichavců perleťových, 1 parmička červenoocasá,2 parmičky pětipruhé,2 blackmolly,2 platy.
Zářivky UV i na "růst" rostlin bych vyhodil a místo nich pořídil kvalitní Philips nebo Osram, řadu 8xx nebo 9xx, v kombinaci např. teple bílé 830 (930) a bílé 840 (940). Trubice stojí pár desítek korun a dávají mnohem kvalitnější světelné spektrum i intenzitu než "speciály" z akvaristiky. K tomu časový spínač a nastavit osvětlení na 12 hodin a je vystaráno.
Nehledal bych v tom příliš velký problém. Pokud budeš postupovat následovně, bude vše fungovat. Důležitá je doba nepřetržitého osvětlení. Musí být minimálně 10 hodin. To prosím zajisti. Spektrum a intenzita není tak důležitá, protože běžné akvarijní rostliny rostou dobře jak pod žárovkou tak pod obyč zářivkou či speciální zářivkou. Podle zakoupeného druhu rostliny je třeba zvolit intenzitu osvětlení (to je většinou namalováno na košíčku). Teplota kolem 22°C je dostačující. Rostliny sice porostou pomaleji, ale žádný problém. O dostatečnou výživu se postarají ryby. Většinou se totiž dělá velká chyba, že máme zarybněné akvárium a přestanou nám růst rostliny. A my si myslíme, že nemají dostatek vyživy. Jenže pravý opak je pravdou. A přihnojením jen urychlíme jejich zánik.
Takže shrnu mé doporučení :
1 zářivka obyč (lépe 2)
10 hodin nepřetržitého světla (lépe 12)
a žádné hnojení
A jsem přesvedčen, že základní druhy rostlin porostou.
Zdraví
OH
Už svítím celý den cca od středy, měla jsem strach,aby nebyl kryt příliš horký,ale je to v pohodě.Takže se svítí od rána až do večera. Momentálně tam mám jen toho Anubiase,takže ještě počkám,než si koupím dostatečné topení(protože ten ledový pás u dna se mi vážně nezdá dobrý) a pak se odvážím koupit si zase nějaké ty rostliny.Uvidíme,uvidíme.Hnojivo sice mám,ale nijak extra nepoužívám.
Ahoj, Ty jsi od psů viď?
Normálně sem nepřispívám, neb mě tu pár individuí napadlo, že jsem moc chytrá. No, hele , - musím být , páč v tom dělám !
Osobně doporučuji :
Topítko nastavit na průměrnou hodnotu 24 st.C a umístit ho vedle výpustě filtru, aby se ohřátá voda rychleji mísila,
svítit nepřetržitě každý den 10-12 hod,
vyměňovat 1/10 až 1/3 vody týdně, dle intenzity krmení a velikosti ryb,
je-li to možné,vyměnit alespoň 1/10 akvarijní vody za vodu destilovanou, příp.demineralizovanou,
nemíchat frakce substrátu dna (jen jedna zrnitost), jinak si koledujeme o zahnívání dna,
výška substrátu dna 0,5 cm - 3,5 cm, dle druhu rostlin (ale ne více),
pravidelně měsíčně odkalit,
zářivky měnit po 12ti měsících,
nekupovat do začátku rostliny s vyššími nároky, jako je právě cabomba. Zkuste sehnat sagitarii.
Držím palce a zdravím.
corin
napsal(a):
Ahoj, Ty jsi od psů viď?
Normálně sem nepřispívám, neb mě tu pár individuí napadlo, že jsem moc chytrá. No, hele , - musím být , páč v tom dělám !
Osobně doporučuji :
Topítko nastavit na průměrnou hodnotu 24 st.C a umístit ho vedle výpustě filtru, aby se ohřátá voda rychleji mísila,
svítit nepřetržitě každý den 10-12 hod,
vyměňovat 1/10 až 1/3 vody týdně, dle intenzity krmení a velikosti ryb,
je-li to možné,vyměnit alespoň 1/10 akvarijní vody za vodu destilovanou, příp.demineralizovanou,
nemíchat frakce substrátu dna (jen jedna zrnitost), jinak si koledujeme o zahnívání dna,
výška substrátu dna 0,5 cm - 3,5 cm, dle druhu rostlin (ale ne více),
pravidelně měsíčně odkalit,
zářivky měnit po 12ti měsících,
nekupovat do začátku rostliny s vyššími nároky, jako je právě cabomba. Zkuste sehnat sagitarii.
Držím palce a zdravím.
Ahojky,ano jsem i od psů
Teplotu takhle snížit nemůžu,mám tam teplomilné rybky a to by na ně bylo málo.Topítko mám umístěné vedle filtru.Zářivky jsou teď nově koupené,svítím celý den,od rána do večera.Dno tvoří písek,hloubka je v pořádku dle Tvého návodu.Ale mohu říct, že po tom týdnu neustálého svícení pozoruji zlepšení.Nechala jsem tam plavat na hladině zbytky toho Ceratopterisu a šup,najednou se rozrůstá,pouští provazce kořenů,takže jsem asi na správné cestěZkusím ho zasadit a uvidíme.Dnes se chci jít podívat po nějaké té rostlince jako pokus,jestli to už půjde.Mám v plánu Valisnerii,nebo Sagitarii,jak píšeš Ty.
markemic
napsal(a):
Ryby jsou: 5 čichavců perleťových, 1 parmička červenoocasá,2 parmičky pětipruhé,2 blackmolly,2 platy.
Náhodně jsem si přečetla příspěvek, jelikož jsem dnes dávala svůj, jinak akvaritiku nenavštěvuji. Měli jsme totiž podobný problém - a byly to ti perleťoví čichavci - kytičky jim moc chutnaly a dokonce nepřežil ani ten anubis