Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.12.2013 08:14
mirlen

XXX.XXX.188.8

Dobrý den, zakládám akvárium a chci si objednat set rostlin, kde dodavatel uvádí, že jde o nenáročné rostliny ze stejné oblasti. Ovšem, když nějakou rostlinu ze setu zadám do atlasu, tak zde popisují, že jde o náročnou rostlinu. Má někdo zkušenost se sety rostlin a jestli se toho nemám bát. díky za radu.

1.1.2014 16:38
michal.siegel

XXX.XXX.49.124

Zdravím,
já osobně se sety rostlin zkušenosti nemám, ovšem doporučuji tyto stránky:

http://rybicky.net/atlasrostlin/cesky/

zvotle si češtinu nebo latinu podle toho, který název rostliny je Vám znám. Na stránkách rybicky.net jsou vcelku velmi přesné informace o rostlinách, rybkách a ostatních akvarijních živočiších.

pokud jsou tyto stránky ty, ze kterých jste čerpal, omlouvám se.

s pozdravem
Michal

3.1.2014 18:50
mirlen

XXX.XXX.188.8

michal.siegel napsal(a):
Zdravím,
já osobně se sety rostlin zkušenosti nemám, ovšem doporučuji tyto stránky:

http://rybicky.net/atlasrostlin/cesky/

zvotle si češtinu nebo latinu podle toho, který název rostliny je Vám znám. Na stránkách rybicky.net jsou vcelku velmi přesné informace o rostlinách, rybkách a ostatních akvarijních živočiších.

pokud jsou tyto stránky ty, ze kterých jste čerpal, omlouvám se.

s pozdravem
Michal

Díky za radu, jde mi hlavně o to, aby se rostlinky snášely a dobře se jim dařilo a byla ta správná rovnováha, budu zakládat 112 l akvá. Taky budu používat hnojivo a hlavně bojovat s černou řasou.

9.2.2014 14:46
rumbaba

XXX.XXX.219.2

z jaké stránky je chcete koupit

9.2.2014 20:52
mirlen

XXX.XXX.188.8

Objednal jsem asi před měsícem na stránkách akvárium Pavel Růžička - eshop. Přišlo to v dobré kvalitě, již měsíc zasazeno a vše roste. Šlo o set nenáročných rostlin, které se k sobě hodí, mohu doporučit, jelikož tolik druhů bych u nás nesehnal a už vůbec nevím, jak bych je vybíral.
Rostliny set 150 MIX
Sestava 18 košů nenáročných rostlin pro akvária 100 - 200l od popředí až po zadní část akvária. Rostliny se k sobě hodí biologicky bez ohledu na geografický původ, s přihlédnutím k estetické stránce. Sety dodáváme ve třech samostatných baleních (přední, středová a zadní část akvária). • 1x Alternanthera rosaefolia - Plevuňka růžolistá • 1x Anubias afzelii - Anubis Afzelův • 1x Anubias barteri-nana - Anubias Barterův • 1x Anubias hastifolia - Anubis laločnatý • 1x Bacopa caroliniana - Bakuma karolínská • 2x Cryptocoryne wendtii - Kryptokoryna Wendtova • 1x Echinodorus amazonicus - Šípatkovec amazonský • 1x Echinodorus argentinensis - Šípatkovec argentinský • 1x Eleocharis parvulus - Bahnička drobná • 1x Hygrophyla lacustris - Mokřanka jezerní • 2x Lilaeopsis mauritiana - Liliovníček maurícíjský • 1x Limnophila sessiliflora - Bahnatka bezstopečná • 2x Ludwigia palustris - Zakucelka bahenní • 2x Vallisneria asiatica - Zákruticha asijská

Cena 835 Kč.

13.2.2014 00:30
honzapm

XXX.XXX.29.18

Myslím, že mnohem estetičtější by bylo použít např. 5-6 druhů rostlin, po cca 3-5 ks od každého.
Tj. pokud ta firma nabízí 18 druhů, každý jiný, tak to o jejich estetickém cítění svědčí leccos.
Nečetl jsem ten seznam komplet, a to proto, že už začínající Alternanthera nebo Bacopa jsou
opravdu dosti náročné a podle mého zcela nevhodné.

Zkuste navštívit stránky Karla Rataje. Napsal o akvarijních rostlinách několik krásných knih.

Do popředí se hodí např. Echinodorus latifolius nebo Echinodorus tenellus (ten je mimochodem stokrát lepší - lépe rostoucí, než vámi zakoupený Lilaeopsis).
Do středních partií mnohé další Echinodory (Inpai, Bleherae, Amazonicus, Cordifolius aj.) nebo Juncus repens či Ludwigia repens.
Do pozadí taktéž Ludwigia repens, popř. Valisneria spiralis, Limnophila sessiliflora a aquatica, Hydrocotyle leucocephala a dissecta.

13.2.2014 00:37
honzapm

XXX.XXX.29.18

mirlen napsal(a):
Díky za radu, jde mi hlavně o to, aby se rostlinky snášely a dobře se jim dařilo a byla ta správná rovnováha, budu zakládat 112 l akvá. Taky budu používat hnojivo a hlavně bojovat s černou řasou.

Pokud budete rostliny hnojit, tak také budete bojovat s černou (i jinou) řasou.

Pokud máte v nádrži ryby, rostliny je zcela ZBYTEČNÉ hnojit.
Podpoříte tak zbytečně růst řas.
Prodej hnojiv je jen trik obchodníků, jak prodat další a další přípravky.
Hnojí se pouze holandská akvária, kde nejsou žádní živočichové.
Ani ryby, ani plži, ani např. krevetky. Jinak je to zbytečné, mám 27 let akva-praxe.

13.2.2014 07:10
mirlen

XXX.XXX.188.8

Zkuste se podívat na jejich stránky jestli jde o odborníky nebo ne, ale i ty náročné rostlinky, které jste jmenoval tak rostou. Je mi jasné, že je lepší v akváriu méně druhů rostlin, ale i když v setu jich je více druhů tak tím, že jsou si vizuelně podobné, tak to vypadá celkem hezky a nepůsobí přeplácaně. Zkusím až akvárium více zaroste tak přidám nějakou fotku.

Jen otázka, opravdu není potřeba rostlinky příhnojovat, když mám v akváriu ryby? Já jsem přihnojoval podle návodu, jelikož jsem zakládal nové akvárium a nedávno jsem přidal i ryby, tak nevím jestli mám s hnojením přestat, abych neživil také řasu.

13.2.2014 13:43
honzapm

XXX.XXX.29.18

Stránky mají fajn.

Pokud píši, že hnojení nenáročných rostlin v nádržích s rybami je zbytečné,
tak je to opravdu zbytečné.
Navíc - u nově založených nádrží, kde je rostlin minimum a čerstvá voda obsahuje dostatek
minerálních látek, je to ZCELA NEVHODNÉ.
V setu akvarijních rostlin máte např. Anubiasy. Jedná se o velice pomalu rostoucí rostliny,
které vyžadují minimální péči a kvůli pomalému růstu nepotřebují ani zlomek živin,
jako jiné rostliny. Tj. Anubias tyto živiny nejen nepotřebuje, ale HLAVNĚ - z vody je neodčerpá.
A pokud živiny rostliny z vody neodčerpají, stane se co?
Ano, z přebytku živin ve vodě v nádrži se rozbují řasy. Zejména v nových nádržích.

Vy máte novou nádrž, čerstvé neusazené rostliny, které spotřebují jen minimum živin,
k tomu tam už máte ryby (dávají se až po měsíci od vysazení dostatečného množství rostlin)
a navíc hnojíte = skvělá cesta, jak přivítat řasy.

Prosím, nehnojte nově vysazené rostliny, je to zcela zbytečné a jen podporujete řasu.

Při pravidelné výměně vody se s čerstvou vodou dostanou do akvária nové minerální látky,
které rostliny dobře spotřebují (ve vašem případě, myslím, stačí 1x za 2-3 týdny vyměnit 20-30 litrů vody). Musíte si uvědomit, že hnojivo pro rostliny vzniká už jen dýcháním ryb (CO2, zcela nezbytný prvek pro výživu rostlin a správnou fotosyntézu ve dne), dále kálením ryb (vzniká zejména N) a taky krmením ryb (N, K, Ca, Fe a další látky), soli a minerály jsou pak v čerstvé vodě.

Toto zcela stačí pro růst většiny akvarijních rostlin ve společenské nádrži s pravidelně
vyměňovanou vodou.

Jak jsem psal - prodej a doporučování hnojiv začátečníkům do nových nádrží,
do nádrží s rybami je buď:
- hloupost a neznalost problematiky (špatné)
- snaha o co nejvyšší zisk (do hobby akvaristiky nepatří)

13.2.2014 13:46
honzapm

XXX.XXX.29.18

Jinak - ten Růžička má na stránkách tuto větu:

"U objednávky rostlin si vyhrazujeme právo nahradit rostliny,
které nejsou skladem podobnými za stejnou cenu."

Nejen, že tam má gramatickou chybu, ale hlavně
- vyprodané rostliny opravdový profík nikdy nenahrazuje jinými svévolně,
bez předchozího kontaktování zákazníka a kladné dohody s ním.

Tj. - já bych u nich neobjednal NIKDY.

13.2.2014 17:51
mirlen

XXX.XXX.188.8

Díky za radu.

13.2.2014 17:56
mirlen

XXX.XXX.188.8

Ještě prosím po jaké době mám od založení nové nádrže vyměnit těch 30 l vody. Díky.

15.2.2014 21:54
honzapm

XXX.XXX.29.18

Každých 14 dní, později např. každých 18-21 dní. Podle potřeby.

16.2.2014 08:35
mirlen

XXX.XXX.188.8

Díky za radusmajlík.

Přidejte reakci

Přidat smajlík