Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.5.2014 07:00
insecta

XXX.XXX.140.14

prosím o radu začátečníkovi, mám malé akvárko v práci (cca 40 l), začaly mi řádit v akvárku řasy, dlouhý zelený název neznám. Používám ALGO stop depot, ale marně, řasa je všude. Akvárko mám "zády" k oknu a je tam zezadu tapeta... je to na rostlinkách kamenech, kořenech... prosím o radu co s tím, jediné co mě teď napadá, je celý akvárko důkladně vyčistit, vydesinfikovat a začít znova? Co rostlinky, mám je vyhodit, když to na sobě mají? A co kořen a kameny, napadlo mě zalejt to horkou vodou a hodit tam trošku hydroxidu sodného...? Když to pak omeju, nemůže to rybkám pak ublížit? Díky za jakoukoli radu.

3.5.2014 13:54
ZamenisS

XXX.XXX.79.90

a opravdu tam ty řasy tolik vadí? rybám neškodí a rostlinám pokud se čas od času na listech trochu zredukují taky ne... kameny s nimi nevypadají špatně... pořídil bych do akvária něco, co je žere - nějaké živorodky, přísavky nebo krevetky, šneky, chemicky bych to rozhodně neřešil, ona se tam časem sama ustaví nějaká rovnováha...

3.5.2014 13:56
ZamenisS

XXX.XXX.79.90

mimochodem ... mě osobně přijde pozadí, případně několik kořenů porostlých řasou mnohem dekorativnější než jakákoli tapeta ;-)

3.5.2014 15:44
atika

XXX.XXX.213.155

Odstraňovala bych mechanicky (co jde), přidala na výměnách části vody (u mě to dost pomohlo - cca 2 x týdně 1/4 - 1/3 vody), koupila šneka clithon sp. a tuholisté rostliny (anubias) jde vykoupat na cca 1-2 min. v roztoku sava 1:20, potom omýt v čisté vodě a vrátit. Jemnolisté raději ne, nemusely by to rozdejchat. Přidat třeba i dočasně rychlerostoucí rostliny (růžkatec ponořený, egeria densa a plovoučky - odeberou živiny).

3.5.2014 15:46
atika

XXX.XXX.213.155

Hlavně nedrbat celé akvárko dočista dočista, musíte odstranit příčinu, nastolit rovnováhu, jinak je to tam za chvíli zpátky. Nepíšete jak svítíte, možná zkrátit dobu svícení na 8 hod. denně než řasa ustoupí. A nepřekrmovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík