prosím o radu začátečníkovi, mám malé akvárko v práci (cca 40 l), začaly mi řádit v akvárku řasy, dlouhý zelený název neznám. Používám ALGO stop depot, ale marně, řasa je všude. Akvárko mám "zády" k oknu a je tam zezadu tapeta... je to na rostlinkách kamenech, kořenech... prosím o radu co s tím, jediné co mě teď napadá, je celý akvárko důkladně vyčistit, vydesinfikovat a začít znova? Co rostlinky, mám je vyhodit, když to na sobě mají? A co kořen a kameny, napadlo mě zalejt to horkou vodou a hodit tam trošku hydroxidu sodného...? Když to pak omeju, nemůže to rybkám pak ublížit? Díky za jakoukoli radu.
a opravdu tam ty řasy tolik vadí? rybám neškodí a rostlinám pokud se čas od času na listech trochu zredukují taky ne... kameny s nimi nevypadají špatně... pořídil bych do akvária něco, co je žere - nějaké živorodky, přísavky nebo krevetky, šneky, chemicky bych to rozhodně neřešil, ona se tam časem sama ustaví nějaká rovnováha...
Odstraňovala bych mechanicky (co jde), přidala na výměnách části vody (u mě to dost pomohlo - cca 2 x týdně 1/4 - 1/3 vody), koupila šneka clithon sp. a tuholisté rostliny (anubias) jde vykoupat na cca 1-2 min. v roztoku sava 1:20, potom omýt v čisté vodě a vrátit. Jemnolisté raději ne, nemusely by to rozdejchat. Přidat třeba i dočasně rychlerostoucí rostliny (růžkatec ponořený, egeria densa a plovoučky - odeberou živiny).